Medicamente cu reteta

Pentoxi Retard, 400 mg, 40 comprimate cu eliberare prelungita, Terapia

Brand: TERAPIA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Pentoxi Retard, 400 mg, 40 comprimate cu eliberare prelungita, Terapia

2138018

Indicatii

Pentoxi Retard este indicat ȋn tratamentul afectiunilor vasculare periferice, inclusiv al claudicatiei intermitente si durerea de repaus.

Dozaj

Doza initiala recomandata este de 400 mg pentoxifilina (un comprimat Pentoxi Retard 400 mg cu eliberare prelungita) de 3 ori pe zi. Doua comprimate pe zi pot fi suficiente la unii pacienti, in special pentru terapia de intretinere.

Comprimatele cu eliberare prelungita se administreaza intregi, cu lichid suficient, in timpul sau imediat dupa mese.

Varstnici

Nu exista cerinte speciale de dozare.

Copii

Pentoxi Retard nu este adecvat administrarii la copii.

Insuficienta renala

La pacientii cu insuficienta renala (clearance al creatininei sub 30 ml/min), dozele trebuie ajustate la 30-50% din dozele standard, in functie de toleranta individuala.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la pentoxifilina, la alte metilxantine sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct 6.1. Hemoragii cerebrale.

Hemoragii retiniene extinse. Infarct miocardic acut.

Aritmii cardiace severe.

Atentionari

La primele semne ale unei reactii anafilactice/anafilactoide, tratamentul cu Pentoxi Retard trebuie oprit imediat si trebuie sa fie informat imediat un medic.

Este nevoie de o monitorizare atenta ȋn special in urmatoarele situatii:

La pacientii cu hipotensiune arteriala sau boala coronariana severa, pentoxifilina trebuie administrata cu precautie, datorita posibilitatii de aparitie a unui efect hipotensor tranzitor care, in cazuri izolate, poate determina scaderea perfuziei coronariene.

La pacientii cu insuficienta renala este necesara monitorizare atenta. La pacientii cu un clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min poate fi necesara reducerea dozei zilnice de Pentoxi Retard la una sau doua comprimate pentru a evita acumularea.

La pacientii cu insuficienta hepatica severa poate fi necesara reducerea dozei.

La pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si anti-vitamina K sau antiagregante plachetare (vezi, de asemenea, pct 4.5).

La pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si antidiabetice (vezi si pct 4.5). La pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si ciprofloxacin (vezi si pct 4.5). La pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si teofilina (vezi si pct 4.5).

Excipienti:

Pentoxi Retard contine lactoza atomizata. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

De asemenea, contine Ponceau 4R (E124) care poate provoca reactii alergice.

Interactiuni

In cazuri rare, s-a evidentiat ca dozele mari de pentoxifilina solutie injectabila intensifica actiunea de scadere a glicemiei pentru insulina si antidiabetice orale. Cu toate acestea, dupa administrarea orala a pentoxifilinei nu s-a observat nici un efect asupra eliberarii insulinei. Se recomanda ca pacientii aflati ȋn tratament pentru diabet zaharat sa fie monitorizati cu atentie.

Dupa punerea pe piata au fost raportate cazuri de crestere a activitatii anticoagulante la pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si antivitamina K. Se recomanda monitorizarea activitatii anticoagulante la acesti pacienti atunci cand se initiaza tratamentul cu pentoxifilina sau doza este modificata.

Pentoxifilina poate potenta efectul medicamentelor antihipertensive si poate fi necesara reducerea dozelor de antihipertensiv.

Pentoxifilina nu trebuie administrata concomitent cu ketorolac, deoarece exista risc crescut de sangerare si/sau prelungire a timpului de protrombina.

Administrarea concomitenta de pentoxifilina si teofilina poate creste nivelul de teofilina la unii pacienti. Prin urmare, poate exista o crestere si o intensificare a reactiilor adverse ale teofilinei.

Administrarea concomitenta cu ciprofloxacin poate creste concentratia serica de pentoxifilin la unii pacienti. Prin urmare, poate exista o crestere si o intensificare a reactiilor adverse asociate cu administrarea concomitenta.

Efectul potential aditiv cu antiagregante plachetare: datorita riscului crescut de sangerare, administrarea concomitenta a unui antiagregant plachetar (cum sunt clopidogrel, eptifibatida, tirofiban, epoprostenol, iloprost, abciximab, anagrelida, AINS altele decat inhibitori selectivi de COX-2 acetilsalicilatii (ASA/LAS), ticlopidina, dipiridamol) cu pentoxifilina trebuie administrate cu prudenta.

Administrarea concomitenta cu cimetidina poate creste concentratia plasmatica a pentoxifilinei si a metabolitului activ, lisofilina.

Sarcina

Nu exista informatii privind utilizarea pentoxifilinei in timpul sarcinii, dar in studiile efectuate la animale nu s-au evidentiat efecte nedorite. Pentoxi Retard nu trebuie administrat in timpul sarcinii.

Alaptarea

Pentoxifilina trece in cantitati mici in laptele matern. Deoarece nu exista suficienta experienta privind utilizarea pentoxifilinei la femeile care alapteaza, medicamentul trebuie administrat in timpul alaptarii numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu terapeutic/risc potential.

Condus auto
Nu se cunosc efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Aceste reactii adverse au fost raportate in cadrul studiilor clinice sau dupa punerea pe piata. Frecventele sunt necunoscute.

Clasificare pe aparate şi sistemeReacţii adverse
Investigaţii diagnosticeCreşterea transaminazelor
Tulburari cardiaceAritmii, tahicardie, angină pectorală
Tulburari hematologice şi limfaticeTrombocitopenie, leucopenie/neutropenie
Tulburari ale sistemului nervosAmeţeli, cefalee, meningită aseptică*
Tulburari gastrointestinaleTulburari gastrointestinale, disconfort epigastric, distensie abdominală, greață, vărsături, diaree, constipaţie, hipersalivaţie
Afecţiuni cutanate și ale țesutului subcutanatPrurit, eritem, urticarie, eritem facial, erupţii cutanate tranzitorii
Tulburări vasculareHemoragii**, hipotensiune arterială
Tulburari ale sistemului imunitarReacţii anafilactice, reacții anafilactoide, angioedem
Tulburari hepatobiliareColestază
Tulburari psihiceAgitaţie, tulburări ale somnului
Tulburari  respiratorii, toracice şi mediastinaleBronhospasm

Descrierea reactiilor adverse selectate

* Meningita aseptica a fost raportata mai ales la pacientii cu boli de colagen preexistente.

** Episoade foarte rare de sangerare (tegumente, mucoase) au fost raportate la pacientii tratati cu pentoxifilina cu si fara anticoagulante sau antiagregante plachetare. Cele mai grave cazuri au fost inregistrate la nivelul tractului gastrointestinal, genito-urinar, zone traumatizate si zone ale plagilor chirurgicale si au fost asociate cu prezenta unor factori de risc pentru sangerare. Nu a fost stabilita o relatie de cauzalitate intre tratamentul cu pentoxifilina si sangerari. Trombocitopenia a fost inregistrata in cazuri izolate.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

In caz de supradozaj cu pentoxifilina pot sa apara urmatoarele manifestari clinice: greata, varsaturi “in zat de cafea”, inrosirea fetei, ameteli, scaderea tensiunii arteriale, tahicardie, bufeuri, pierderea constientei, febra, agitatie, areflexie, convulsii tonico-clonice, aritmii cardiace.

Tratamentul consta in lavaj gastric de urgenta sau poate fi redusa absorbtia substantei prin administrarea de carbune activat, monitorizarea tensiunii arteriale, tratament simptomatic si de sustinere cu o atentie deosebita pentru sistemul cardiovascular.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: sistem cardiovascular, vasodilatatoare periferice; derivati purinici, codul ATC: C04AD03.

Pentoxifilina amelioreaza proprietatile reologice ale sangelui, scazand vascozitatea sangelui. Are in plus proprietati farmacologice, care sunt explicate prin urmatoarele:

creste deformabilitatea eritrocitelor, prin inhibarea fosfodiesterazei, cu cresterea consecutiva a cantitatii de AMP ciclic intracelular si ATP si inhiband agregarea eritrocitelor.

inhiba agregarea plachetara.

diminua cresterea concentratiei plasmatice a fibrinogenului.

inhiba activarea leucocitelor si aderarea lor la endoteliul vascular.

Nu sunt disponibile studii referitoare la efectul pentoxifilinei asupra mortalitatii si morbiditatii de cauza cardio-cerebrovasculara.

Proprietatile leucocitelor cu importanta hemoreologica au fost modificate in studii la animale si in studii clinice umane in vitro. S-a demonstrat ca pentoxifilina creste deformabilitatea leucocitelor si inhiba adeziunea neutrofilelor si activarea lor.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie si distributie

Eliberarea pentoxifilinei din comprimatele cu eliberare prelungita se realizeaza lent, astfel incat rezulta concentratii sanguine constante. Pentoxifilina eliberata este absorbita rapid si aproape complet. Nu se leaga de proteinele plasmatice.

Metabolizare

Pentoxifilina sufera fenomenul de prim pasaj hepatic, astfel incat biodisponibilitatea sistemica este mica. Pentoxifilina sufera o metabolizare importanta la primul pasaj hepatic, fiind transformata in 7 metaboliti, dintre care unii sunt activi.

Pentoxifilina este metabolizata aproape in intregime in ficat. Principalul metabolit activ 1-(5-hidroxietil)-3,7- dimetilxantina (metabolit I) se gaseste in plasma in concentratii de doua ori mai mari (2:1) decat substanta activa, cu care se afla in echilibru biochimic.

Pentoxifilina si metabolitul I sunt, in consecinta, considerate o unitatea activa.

Eliminare

Pentoxifilina se elimina bifazic; timpul de injumatatire plasmatica initial al substantei active este 0,4-0,8 ore, iar cel al metabolitilor 1,0-1,6 ore.

Timpul de injumatatire dupa absorbtia pentoxifilinei este de 4-6 ore. Pentoxifilina si metabolitii sai se excreta in laptele matern.

Eliminarea se face in principal pe cale urinara sub forma metabolizata. In caz de insuficienta renala severa este posibila acumularea de metaboliti. La varstnici, viteza de eliminare este mai mica.

In caz de insuficienta hepatica severa, timpul de injumatatire plasmatica este prelungit.

Eliminarea se face in principal pe cale renala, sub forma de metaboliti polari hidrosolubili, neconjugati; doar 4% se elimina in fecale. Sub forma nemetabolizata se excreta doar urme de pentoxifilina. Saizeci la suta dintr-o singura doza de Pentoxi Retard este eliminata pe cale renala peste 24 de ore.

In caz de insuficienta renala sau insuficienta hepatica severa, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare se prelungeste si biodisponibilitatea absoluta creste (vezi, de asemenea, pct. 4.2 si pct. 4.4).

Date preclinice de siguranta
Toxicitate dupa administrarea de doza unica

Studiile de toxicitate dupa administrarea de doza unica au aratat ca, la soarece, valorile DL50 au fost

de 195 mg/kg dupa administrare intravenoasa si de 1385 mg/kg dupa administrarea orala, iar la sobolan, au fost de 230 mg/kg dupa administrarea intravenoasa si de 1770 mg/kg dupa administrare orala.

Toxicitate dupa administrarea de doze repetate

Studiile de toxicitate cu doze repetate, efectuate cu pentoxifilina oral, in doze zilnice de pana la 1000 mg/kg de doua ori pe zi, la sobolan si pana la 100 mg pentoxifilina/kg de doua ori pe zi, la caine, timp de un an, nu au evidentiat efecte toxice ale substantei active asupra organelor. La caini, care au primit timp de un an doze zilnice de 320 mg pentoxifilina/kg sau peste, s-au raportat, in cazuri izolate, tulburari de coordonare, insuficienta circulatorie, hemoragii, edem pulmonar si celule gigante la nivelul testiculilor.

Potential mutagen si carcinogen

Testele de mutagenitate efectuate cu pentoxifilina nu au evidentiat efecte mutagene. Rezultatele studiilor pe termen lung privind potentialul carcinogen la soarece si sobolan, au fost negative.

Administrarea de pentoxifilina in doze orale de pana la 450 mg/kg si zi, timp de peste 18 luni la soareci, nu a demonstrat efecte cancerigene.

La femelele de sobolani carora li s-a administrat doze orale de pentoxifilina de pana la 450mg/kg si zi, timp de peste 18 luni, a fost observat un numar crescut de fibroadenoame mamare benigne. Cu toate acestea, fibroadenoamele mamare benigne apar adesea spontan la sobolanii mari.

Toxicitatea asupra functiei de reproducere

Studii privind toxicitatea asupra functiei de reproducere au fost efectuate la soarece, sobolan, iepure de casa si caine. Nu s-au demonstrat efecte teratogene, embriotoxice sau efecte asupra fertilitatii. O viteza crescuta a absorbtiei a fost observata la doze foarte mari.

Pentoxifilina si metabolitii sai trec in laptele matern.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 17.01.2023

Categorii de produse