Medicamente cu reteta

Ovitrelle 250mcg/0.5ml, 1 stilou injector preumplut, Merck

Brand: MERCK

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Ovitrelle 250mcg/0.5ml, 1 stilou injector preumplut, Merck

6421846

Indicatii
Ovitrelle este indicat in tratamentul:

Femeilor adulte supuse superovulatiei inaintea aplicarii tehnicilor de reproducere asistata (TRA) asa cum este fertilizarea in vitro (FIV): Ovitrelle se administreaza pentru a declansa maturarea foliculara finala si luteinizarea dupa stimularea cresterii foliculare.

Femeilor adulte cu oligo- sau anovulatie: Ovitrelle se administreaza pentru a declansa ovulatia si luteinizarea la femeile cu oligo- sau anovulatie, dupa stimularea cresterii foliculare.

Dozaj
Tratamentul cu Ovitrelle se va efectua sub supravegherea unui medic specializat in tratamentul problemelor de fertilitate.

Doze

Doza maxima este de 250 micrograme. Trebuie aplicata urmatoarea schema de tratament:

Pentru femei supuse superovulatiei inaintea aplicarii tehnicilor de reproducere asistata (TRA) asa cum este fertilizarea in vitro (FIV):

Se administreaza un stilou injector (pen) preumplut de Ovitrelle (250 micrograme) la 24 - 48 ore dupa ultima administrare de preparat cu un hormon de stimulare foliculara (FSH) sau gonadotrofina umana menopauzala (hMG), de exemplu cand s-a obtinut stimularea optima a cresterii foliculare.

Pentru femei cu oligo- sau anovulatie:

Se administreaza un stilou injector (pen) preumplut de Ovitrelle (250 micrograme) la 24 - 48 ore dupa obtinerea stimularii optime a cresterii foliculare. Pacientei i se recomanda contact sexual in ziua administrarii si in ziua de dupa injectia de Ovitrelle.

Grupe speciale de pacienti

Insuficienta renala sau hepatica

Siguranta, eficacitatea si parametrii farmacocinetici ai Ovitrelle la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica nu au fost inca stabilite.

Copii si adolescenti

Ovitrelle nu prezinta utilizare relevanta la copii si adolescenti. Mod de administrare

Administrare subcutanata. Autoadministrarea Ovitrelle trebuie efectuata doar de paciente instruite adecvat si care au acces la sfatul unui specialist.

Ovitrelle este destinat administrarii unice.

Pentru instructiuni privind administrarea cu ajutorul stiloului injector (pen) preumplut, vezi pct. 6.6 si „Instructiuni de utilizare” furnizate in cutie.

Contraindicatii

  • Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
  • Tumori ale hipotalamusului sau ale glandei hipofize
  • Hipertrofie sau chist ovarian neasociate sindromului de ovar polichistic
  • Hemoragii genitale de etiologie necunoscuta
  • Carcinom ovarian, uterin sau mamar
  • Afectiuni tromboembolice active
  • Ovitrelle nu trebuie utilizat in afectiuni in care nu se poate obtine un raspuns eficient, cum sunt
  • insuficienta ovariana primara
  • malformatii ale organelor sexuale incompatibile cu sarcina
  • fibroame uterine incompatibile cu sarcina
  • femei in postmenopauza

Atentionari
Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.

Recomandari generale

Inainte de inceperea tratamentului, trebuie evaluata adecvat infertilitatea cuplului si evaluate contraindicatiile la sarcina. Pacientele trebuie evaluate in special, in ceea ce priveste hipotiroidismul, deficienta corticosuprarenaliana, hiperprolactinemia si tumorile hipofizare sau hipotalamice si instituit tratamentul adecvat.

Nu exista experienta clinica privind utilizarea Ovitrelle pentru tratarea altor afectiuni (cum sunt insuficienta corpului galben sau afectiunile specifice barbatilor); de aceea, utilizarea Ovitrelle nu este indicata pentru aceste afectiuni.

Sindrom de hiperstimulare ovariana (SHSO)

Un anumit grad de marire de volum a ovarelor este un efect anticipat al stimularii ovariene controlate. Acest efect este mai frecvent la femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice si se remite, de regula, fara tratament.

Spre deosebire de cresterea ovariana necomplicata, SHSO este o afectiune care se poate manifesta cu diferite grade de severitate. Aceasta se manifesta prin marirea de volum a ovarelor, concentratie plasmatica crescuta a hormonilor sexuali si o crestere a permeabilitatii vasculare, care poate determina acumularea de lichid in cavitatile peritoneala, pleurala si, rar, pericardica.

Manifestarile usoare ale SHSO pot include dureri abdominale, disconfort abdominal si distensie abdominala si marire de volum a ovarelor. Un SHSO moderat poate include in plus greata, varsaturi, ascita sau marire semnificativa a ovarelor, vizibila ecografic.

SHSO sever include in plus cresterea pronuntata a ovarelor, crestere ponderala, dispnee sau oligurie. Examenul clinic poate evidentia semne precum hipovolemie, hemoconcentratie, tulburari electrolitice, ascita, revarsat pleural sau insuficienta pulmonara acuta. In cazuri foarte rare, SHSO sever se poate complica cu torsiune ovariana sau evenimente tromboembolice precum embolie pulmonara, accident vascular cerebral ischemic sau infarct miocardic.

Printre factorii de risc independenti care favorizeaza aparitia SHSO se numara varsta tanara, greutatea scazuta, sindromul ovarelor polichistice, dozele mari de gonadotropine exogene, concentratii plasmatice absolute crescute de estradiol sau concentratii plasmatice de estradiol caracterizate printr-o crestere rapida si antecedente de SHSO, numar mare de foliculi ovarieni in curs de dezvoltare si numar mare de ovocite in urma ciclurilor de TRA.

Complianta pacientei la tratamentul cu dozele si schema de administrare recomandate pentru Ovitrelle poate reduce la minim riscul de hiperstimulare ovariana. Pentru identificarea precoce a factorilor de risc, se recomanda monitorizarea ciclurilor stimulatoare cu ajutorul ecografului, precum si masurarea periodica a concentratiei plasmatice de estradiol.

Exista dovezi care sugereaza ca hCG are un rol important in declansarea SHSO si ca acest sindrom se poate agrava si prelungi in cazul aparitiei unei sarcini. Prin urmare, daca apar semne de hiperstimulare ovariana, se recomanda intreruperea administrarii hCG, iar pacienta trebuie sfatuita sa nu aiba contact sexual sau sa foloseasca metode contraceptive de tip bariera timp de cel putin 4 zile.

Deoarece SHSO poate evolua rapid (in decurs de 24 ore sau in decurs de mai multe zile) devenind un eveniment medical grav, pacientele vor fi tinute sub supraveghere timp de cel putin doua saptamani dupa administrarea hCG.

SHSO usor sau moderat se remite, in general, spontan. Daca apare un SHSO sever, se recomanda oprirea tratamentului cu gonadotropina si spitalizarea pacientei pentru initierea unui tratament adecvat.

Sarcina multipla

La pacientele care urmeaza un tratament de inducere a ovulatiei, incidenta sarcinii si a nasterii multiple este crescuta comparativ cu cea observata in cazul conceptiei naturale. Majoritatea sarcinilor multiple sunt gemelare. Sarcina multipla, in special cea de ordin inalt, prezinta un risc sporit de evenimente adverse materne si perinatale.

Pentru a reduce la minim riscul de aparitie a sarcinilor multiple de ordin inalt, se recomanda monitorizarea atenta a raspunsului ovarian. La pacientele care au urmat TRA, riscul de sarcina multipla depinde, in principal, de numarul de embrioni inlocuiti, de calitatea acestora si de varsta pacientei.

Pierderea sarcinii

Incidenta pierderii sarcinii prin avort spontan sau avort terapeutic este mai mare la pacientele care sunt supuse stimularii cresterii foliculare pentru inducerea ovulatiei sau TRA comparativ cu conceptia naturala.

Sarcina ectopica

Femeile cu antecedente de afectiuni ale trompelor uterine prezinta risc crescut de sarcina ectopica, indiferent daca sarcina este obtinuta prin conceptie naturala sau in urma tratamentelor de fertilitate. Prevalenta sarcinii ectopice dupa TRA a fost raportata ca fiind mai mare, comparativ cu populatia generala.

Malformatii congenitale

Prevalenta malformatiilor congenitale dupa TRA poate fi usor mai crescuta decat in cazul conceptiei spontane. Se considera ca acest lucru se datoreaza diferentelor intre caracteristicile parentale (de exemplu varsta mamei, caracteristicile spermei) si incidentei mai mari a sarcinilor multiple. Evenimente tromboembolice

La femeile cu boala tromboembolica recenta sau la femeile cu factori de risc general recunoscut de aparitie a evenimentelor tromboembolice, cum sunt antecedentele personale sau familiale, tratamentul cu gonadotrofine poate creste si mai mult riscul de agravare sau de aparitie a acestor evenimente. La aceste femei, beneficiile administrarii de gonadotrofina trebuie analizate comparativ cu riscurile.

Trebuie retinut totusi faptul ca sarcina insasi, precum si SHSO, presupun un risc crescut de evenimente tromboembolice.

Tumori ale sistemului reproducator

S-au raportat cazuri de tumori ovariene sau alte tumori ale sistemului reproducator, atat benigne, cat si maligne, la femeile supuse la regimuri repetate de tratament pentru infertilitate. Nu s-a stabilit inca daca tratamentul cu gonadotropine creste riscul de aparitie a acestor tumori la femeile cu infertilitate.

Interferenta cu analizele serice sau de urina

Dupa administrare, Ovitrelle poate influenta timp de pana la 10 zile determinarea imunologica a hCG plasmatica sau urinara, putand duce la teste de sarcina fals pozitive. Pacientele trebuie sa fie informate in legatura cu acest lucru.

Continutul de sodiu

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) pe doza, adica practic „nu contine sodiu”.

Interactiuni
Desi nu s-au efectuat studii specifice privind interactiunile Ovitrelle cu alte medicamente, nu s-au raportat totusi interactiuni medicamentoase clinic semnificative in timpul terapiei cu hCG.

Sarcina
Sarcina

Nu exista indicatii privind utilizarea Ovitrelle in timpul sarcinii. Datele privind un numar limitat de sarcini expuse nu au indicat riscuri crescute de malformatii sau efecte toxice feto/neo-natale. Nu s-au efectuat studii cu gonadotrofina corionica alfa asupra functiei de reproducere la animale (vezi pct. 5.3). Riscul potential pentru om este necunoscut.

Alaptarea

Ovitrelle nu este indicat in timpul alaptarii. Nu sunt disponibile date privind excretia gonadotrofinei corionice alfa in lapte.

Fertilitatea

Ovitrelle este indicat pentru utilizare in infertilitate (vezi pct. 4.1).

Condus auto
Ovitrelle nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

In studii comparative cu doze diferite de Ovitrelle s-a observat ca SHSO a fost asociat cu Ovitrelle in functie de doza. La aproximativ 4% dintre pacientele tratate cu Ovitrelle s-a observat SHSO. La mai putin de 0,5% dintre paciente s-a raportat SHSO sever (vezi pct. 4.4).

Lista reactiilor adverse

Urmatoarele definitii se aplica terminologiei privind frecventa, utilizate in continuare: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100), rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000), foarte rare (mai putin de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari ale sistemului imunitar

Foarte rare: reactii de hipersensibilitate usoare pana la severe, incluzand eruptie cutanata, reactii anafilactice si soc anafilactic

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente: cefalee

Tulburari vasculare

Foarte rare: tromboembolie (atat in asociere cu SHSO, cat si separat)

Tulburari gastro-intestinale

Frecvente: durere abdominala, distensie abdominala, greata, varsaturi Mai putin frecvente: disconfort abdominal, diaree

Tulburari ale aparatului genital si sanului Frecvente: SHSO usor sau moderat Mai putin frecvente: SHSO sever

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Frecvente: reactii la locul injectarii Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.

Supradozaj
Efectele unui supradozaj cu Ovitrelle sunt necunoscute. Ca urmare a supradozajului cu Ovitrelle exista totusi posibilitatea de aparitie a SHSO (vezi pct. 4.4).

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: hormoni sexuali si modulatori ai sistemului genital, gonadotrofine, codul ATC: G03GA08

Mecanism de actiune

Ovitrelle este un medicament cu gonadotrofina corionica alfa produsa prin tehnici ADN recombinant. Are aceleasi secvente de aminoacizi ca si hCG urinara. Gonadotrofina corionica se leaga de celulele tecale ovariene (si granuloase) la nivelul unui receptor transmembranar pe care il imparte cu hormonul luteinizant, receptorul LH/CG.

Efecte farmacodinamice

Principala actiune farmacodinamica la femei este reluarea meiozei ovocitului, ruperea foliculului (ovulatia), formarea corpului luteal si producerea de progesteron si estradiol de catre corpul luteal.

La femei, gonadotrofina corionica actioneaza ca un inlocuitor al valului de hormon luteinizant care declanseaza ovulatia.

Ovitrelle se administreaza pentru a declansa maturarea foliculara finala si luteinizarea precoce dupa administrarea de medicamente pentru stimularea cresterii foliculare.

Eficacitate si siguranta clinica

In studiile clinice comparative, administrarea unei doze de 250 micrograme Ovitrelle a fost la fel de eficace ca si 5000 UI si 10000 UI de hCG urinara in inducerea maturarii foliculare finale si

luteinizarea precoce in tehnicile de reproducere asistata si la fel de eficace precum 5000 UI de hCG urinara in inducerea ovulatiei.

Pana acum, nu au existat semne de aparitie de anticorpi la Ovitrelle, la om. Expunerile repetate la Ovitrelle s-au testat numai la barbati. Investigatiile clinice la femei pentru TRA si anovulatie s-au limitat la un ciclu de tratament.

Proprietati farmacocinetice
Dupa administrare intravenoasa, gonadotrofina corionica alfa se distribuie in lichidul extracelular cu un timp de injumatatire de aproximativ 4,5 ore. Volumul aparent de distributie la starea de echilibru si clearance-ul total sunt de 6 l, respectiv 0,2 l/h. Nu sunt indicii potrivit carora gonadotrofina corionica alfa se metabolizeaza si se excreta altfel decat hCG endogena.

Dupa administrare subcutanata, gonadotrofina corionica alfa se elimina din organism cu un timp de injumatatire terminal de aproximativ 30 ore si o biodisponibilitate absoluta de aproximativ 40%.

Un studiu comparativ intre liofilizat si forma lichida a demonstrat ca cele doua forme farmaceutice sunt bioechivalente.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate si genotoxicitatea. Nu s-au efectuat studii asupra carcinogenitatii. Acest lucru se justifica prin natura proteica a substantei active si rezultatul negativ al testelor de genotoxicitate.

Nu s-au efectuat studii asupra functiei de reproducere la animale.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 16.01.2023

Categorii de produse