Medicamente cu reteta

One-Alpha 2 micrograme/ml solutie injectabila, 10 fiole, Leo Pharma

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: One-Alpha 2 micrograme/ml solutie injectabila, 10 fiole, Leo Pharma

7479761

Indicatii
One-Alpha solutie injectabila este indicata pentru prevenirea si tratamentul osteodistrofiei renale si tratamentul hiperparatiroidismului secundar la pacientii care efectueaza sedinte de hemodializa (boala renala cronica stadiul 5).

Dozaj
Mod de administrare

One-Alpha solutie injectabila trebuie administrata intravenos de trei ori pe saptamana la finalul sedintei periodice de hemodializa. Trebuie administrata in bolus in decurs de aproximativ 30 de secunde, in linia de intoarcere (linia trebuie sa fie cat mai scurta posibil).

Fiolele trebuie agitate bine timp de cel putin 5 secunde inainte de utilizare.

Initierea tratamentului cu aflacalcidol la pacientii care efectueaza sedinte de hemodializa sau dializa peritoneala este indicata atunci cand concentratia serica de hormon paratiroidian intact (PTH) este mai mare de 300 pg/ml (33,0 pmol/l), pentru scaderea concentratiei serice de PTH la valori situate in intervalul tinta de 150-300 pg/ml (16,5 pana la 33,0 pmol/l) sau conform recomandarilor ghidurilor in vigoare.

Doza de alfacalcidol trebuie stabilita cu atentie pentru fiecare pacient prin monitorizarea concentratiilor serice de PTH, calciu, fosfat, produsul calciu x fosfat si fosfataza alcalina, iar doza trebuie ajustata pana la atingerea concentratiilor tinta ale acestor parametri, conform recomandarilor ghidurilor terapeutice in vigoare.

Doze

Adulti

Doza intravenoasa initiala recomandata este de 1 microgram per sedinta de dializa. Doza poate fi crescuta la intervale de cel putin o saptamana pana cand concentratiile parametrilor de laborator monitorizati se incadreaza in intervalul tinta.

Doza maxima recomandata este de 6 micrograme per sedinta de dializa si de maximum 12 micrograme pe saptamana.

Varstnici

Experienta clinica cu alfacalcidol la pacienti cu varsta ≥65 de ani care efectueaza sedinte de dializa sustine faptul ca dozele recomandate la adulti pot fi administrate si la varstnici.

Copii si adolescenti

Nu au fost gasite informatii in literatura de specialitate privind utilizarea alfacalcidol solutie injectabila administrata intravenos la copii si adolescenti.

In practica clinica, alfacalcidolul a fost administrat oral la copii si adolescenti care efectueaza sedinte de hemodializa sau dializa peritoneala ambulatorie permanenta (CAPD). Intervalul de dozaj descris in literatura de specialitate este 10 - 20 ng/kg si zi (echivalent cu 0,010-0,020 micrograme/kg si zi) doze administrate oral la sugari, copii si adolescenti cu varsta ≥ 17 ani.

Insuficienta hepatica

Eficacitatea alfacalcidolului este, in general, pastrata la pacienti cu functionare redusa a ficatului. In cazurile cu insuficienta hepatica severa, efectul alfacalcidolului poate fi scazut ca urmare a scaderii hidroxilarii alfacalcidolului la calcitriol sau ca urmare a scaderii absorbtiei, de exemplu datorita circulatiei enterohepatice scazute, putand fi necesara administrarea unei doze mai mari.

Daca a fost omisa o doza, nu trebuie administrata o doza dubla data viitoare. Administrarea trebuie continuata conform schemei de administrare.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Hipercalcemie.

Atentionari
In timpul tratamentului cu One-Alpha trebuie monitorizate periodic nivelul calciului seric si al fosfatului seric. PTH-ul, fosfataza alcalina si produsul calciu x fosfat trebuie monitorizate asa cum este indicat clinic.

Hipercalcemia poate sa apara la pacientii tratati cu One-Alpha. Din acest motiv, pacientii trebuie informati cu privire la simptomele clinice determinate de hipercalcemie. Semnele hipercalcemiei sunt: anorexie, fatigabilitate, greata si varsaturi, constipatie sau diaree, poliurie, transpiratii, cefalee, polidipsie, hipertensiune arteriala, somnolenta si vertij.

Hipercalcemia poate fi corectata rapid prin oprirea tratamentului pana cand nivelul plasmatic al calciului revine la normal (in aproximativ o saptamana). Tratamentul cu One-Alpha poate fi reluat cu doze mai mici (jumatate din doza anterioara) cu monitorizarea calciului.

Trebuie acordata atentie la pacientii cu aritmii cardiace deoarece aceste afectiuni pot fi agravate de hipercalcemie.

Hipercalcemia prelungita poate agrava arterioscleroza, scleroza valvelor cardiace sau nefrolitiaza si, de aceea, trebuie evitata hipercalcemia prelungita cand One-Alpha este folosit la acesti pacienti. Alterarea

tranzitorie sau chiar de lunga durata a functiei renale a fost observata. One-Alpha trebuie, de asemenea, folosit cu precautie la pacientii cu calcificari ale tesutul pulmonar deoarece aceasta poate determina afectare cardiaca.

La pacientii cu afectare osoasa ca urmare a unei boli renale sau cu functia renala sever scazuta, poate fi utilizat un chelator de fosfati simultan cu alfacalcidol pentru a preveni cresterea fosfatului seric si posibilele calcificari metastatice.

One-Alpha trebuie utilizata cu atentie la pacientii cu boli granulomatoase cum sunt sarcoidoza sau tuberculoza unde sensibilitatea la vitamina D este crescuta datorita hidroxilarii crescute.

Utilizarea concomitenta de glicozide digitalice in prezenta hipercalcemiei determinata de administrarea vitaminei D creste potentialul de aritmii cardiace.

One-Alpha solutie injectabila contine drept excipient 10% vol etanol (alcool etilic), adica pana la 160 mg etanol per doza (corespunzand la 4 micrograme de alfacalcidol), echivalent cu 4 ml bere sau 1,7 ml vin. Continutul de alcool etilic poate fi daunator persoanelor cu etilism. Continutul de alcool etilic trebuie avut in vedere la gravide si femeile care alapteaza, la copii si adolescenti si grupurile cu risc crescut cum sunt pacientii cu afectiuni hepatice sau epilepsie.

One-Alpha solutie injectabila contine 0,14 mmoli sodiu per doza (corespunzand la 4 micrograme de alfacalcidol). Medicamentele care contin mai putin de 1 mmol de sodiu (23 mg) pe doza sunt considerate practic ca „nu contin sodiu”.

Interactiuni
Diuretice tiazidice si preparate care contin calciu

Utilizarea concomitenta de diuretice tiazidice si preparate care contin calciu poate creste riscul de hipercalcemie. Trebuie monitorizata concentratia serica a calciului.

Alte preparate care contin vitamina D

Utilizarea concomitenta de alte preparate care contin vitamina D poate creste riscul de hipercalcemie. Trebuie evitata utilizarea mai multor analogi de vitamina D.

Anticonvulsivante

Anticonvulsivantele (de exemplu barbiturice, fenitoina, carbamazepina sau primidona) au efect inductor enzimatic care determina cresterea metabolizarii alfacalcidolului. La pacientii tratati cu anticonvulsivante pot fi necesare doze mai mari de One-Alpha.

Antiacide care contin magneziu

Absorbtia antiacidelor care contin magneziu poate fi crescuta de One-Alpha, crescand riscul de hipermagneziemie.

Preparate care contin aluminiu

One-Alpha poate creste concentratia serica a aluminiului. Pacientii care iau preparate care contin aluminiu (de exemplu hidroxid de aluminiu, sucralfat) trebuie monitorizati pentru semne de toxicitate legate de aluminiu.

Sarcina

Datele provenite din utilizarea alfacalcidolului la femeile gravide sunt limitate. Studiile efectuate la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).

One-Alpha nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar. Alaptare

Alfacalcidolul se excreta in laptele uman. Trebuie luata decizia fie de a intrerupe alaptarea, fie de a intrerupe/de a se abtine de la tratamentul cu One-Alpha avand in vedere beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.

Sugarii mamelor care folosesc alfacalcidol trebuie monitorizati cu atentie pentru hipercalcemie. Fertilitatea

Nu exista studii clinice cu One-Alpha privind efectul asupra fertilitatii. Un studiu preclinic nu a aratat

efecte asupra fertilitatii la sobolan.

Condus auto

One-Alpha nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientul trebuie informat ca poate sa apara ameteala in timpul tratamentului si sa tina cont de aceasta in timp ce conduce vehicule sau foloseste utilaje.

Reactii adverse

Estimarea frecventei reactiilor adverse se bazeaza pe analiza datelor cumulate din studiile clinice si raportarile spontane.

Cele mai frecvent raportate reactii adverse sunt diferite reactii cutanate cum ar fi prurit si eruptii cutanate tranzitorii, hipercalcemie, durere/disconfort gastro-intestinal si hiperfosfatemie.

Dupa punerea pe piata a fost raportata insuficienta renala.

Reactiile adverse sunt prezentate conform clasificarii MedDRA System Organ Class, iar reactiile adverse individuale sunt prezentate incepand cu reactia raportata cel mai frecvent. In cadrul fiecarei grupari in functie de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Foarte frecvente ≥ 1/10

Frecvente ≥ 1/100 si mai mic de 1/10

Mai putin frecvente ≥ 1/1000 si mai mic de 1/100

Rare ≥ 1/10000 si mai mic de 1/1000

Foarte rare mai mic de 1/10000

Tulburări metabolice şi de nutriţie
Frecvente:Hipercalcemie Hiperfosfatemie
Tulburări psihice
Mai puțin frecvente:Stare confuzională
Tulburări ale sistemului nervos
Mai puțin frecvente:Cefalee
Rare:Amețeală
Tulburări gastro-intestinale 
Frecvente:Durere și disconfort abdominal
Mai puțin frecvente:Diaree Vărsături ConstipatieGreață
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Frecvente:Erupții cutanate tranzitorii* Prurit*Au fost raportate diferite tipuri de erupții cutanate tranzitorii cum sunt cele eritematoase, maculopapulare șipustulare.
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Mai puțin frecvente:Mialgie
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Frecvente:Hipercalciurie
Mai puțin frecvente:Afectare renală (inclusiv insuficiență renală acută) Nefrolitiază/Nefrocalcinoză
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Mai puțin frecvente:Oboseală/astenie/stare de rău Calcinoză

Copii si adolescenti

Profilul de siguranta observat este similar pentru copii si adulti.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Un aport excesiv de One-Alpha poate duce la dezvoltarea hipercalcemiei, totusi efectul este reversibil rapid dupa intreruperea administrarii.

In cazurile severe de hipercalcemie trebuie instituite masuri suportive generale: mentineti pacientul bine hidratat prin perfuzii intravenoase cu solutie salina (diureza fortata), masurati electrolitii, calciul si indicatorii functiei renale, evaluati anomaliile electrocardiografice, mai ales la pacientii digitalizati. Mai specific, trebuie luat in considerare tratamentul cu glucocorticoizi, diuretice de ansa, bisfosfonati, calcitonina si, eventual, hemodializa cu continut scazut de calciu.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vitamina D si analogi, codul ATC: A11CC03.

Alfacalcidol (1α-hidroxi vitamina D3, 1α(OH)D3), substanta activa din One-Alpha, este un analog sintetic al vitaminei D. Alfacalcidolul este un promedicament care isi exercita actiunea dupa ce a fost metabolizat la calcitriol (1α,25(OH)2D3), in principal la nivel hepatic. Calcitriolul este forma fiziologic activa a hormonului vitamina D si, in conditii normale, se formeaza in principal la nivel renal prin hidroxilarea enzimatica a calcifediolului (25(OH)D3) mediata de 1α-hidroxilaza. Ca o consecinta a prezentei gruparii 1α-hidroxil, alfacalcidolul necesita numai hidroxilarea hepatica in pozitia 25 pentru a produce calcitriol si, ca urmare, actioneaza independent de functia renala.

La pacientii cu boala renala cronica, afectarea 1α-hidroxilarii renale scade productia endogena de calcitriol. Aceasta determina tulburari ale metabolismelor osos si mineral, incluzand hiperparatiroidism secundar si afectare osoasa ca urmare a bolii renale. Calcitriolul determina efecte directe de prevenire a hiperplaziei glandei paratiroide si, de asemenea, determina un efect aditiv calciului in suprimarea producerii de PTH. De asemenea, calcitriolul creste absorbtia gastro-intestinala

a calciului pentru corectarea hipocalcemiei. Calcitriolul influenteaza direct osteoblastele si poate determina imbunatatirea formarii si mineralizarii oaselor.

La pacientii aflati in stadiul de predializa, utilizarea alfacalcidolului determina scaderea concentratiilor de PTH, ameliorarea leziunilor osoase determinate de boala renala si cresterea densitatii minerale osoase. La pacientii in dializa cronica, alfacalcidolul este eficace in suprimarea hiperparatiroidismului secundar.

Proprietati farmacocinetice
Dupa administrarea unei doze unice de 10 micrograme de alfacalcidol intravenos la voluntari sanatosi, concentratia plasmatica maxima de alfacalcidol a fost 1785 pg/ml, masurata la aproximativ 5 minute dupa administrare, iar valoarea medie a concentratiei plasmatice maxime de calcitriol bazal ajustat a fost 68 pg/ml la 6,5 ore.

Alfacalcidolul este metabolizat in principal la nivel hepatic. Alfacalcidolul este convertit in forma biologic activa-calcitriol, predominant in ficat, prin hidroxilarea in pozitia 25 catalizata in principal de CYP 27A1 mitocondriala si CYP 3A4 microzomala. O usoara inductie legata de concentratie (mai mic de 2 ori) a CYP 3A4 a fost observata in culturile de hepatocite umane la concentratii ale alfcalcidolului de pana la 200 nM. Totusi, este putin probabil ca valori ale concentratiilor plasmatice maxime de alfacalcidol (mai mic de 50 pg/ml) si calcitriol (31-107 pg/ml) observate clinic sa determine acumularea la nivel hepatic a alfacalcidolului sau calcitriolului. Studiile au aratat ca nici alfacalcidolul si nici calcitriolul nu inhiba citocromul P450.

La voluntarii sanatosi, timpul de injumatatire plasmatica a alfacalcidolului dupa administrarea intravenoasa a fost de 4,3 ore in timp ce timpul de injumatatire al calcitriolului a fost de 18,3 ore. Dupa administrarea intravenoasa, clearance-ul alfacalcidolului a fost 5,9 l/ora, iar clearance-ul aparent (Cl/Fm) al calcitriolului a fost 6,4 l/ora.

Date preclinice de siguranta
Toxicitatea preclinica a alfacalcidolului este consecinta efectului de vitamina D cunoscut al calcitriolului asupra homeostaziei calciului, si este caracterizata de hipercalcemie, hipercalciurie si eventual calcificare a tesuturilor moi.

Alfacalcidolul nu este genotoxic.

Nu au fost observate efecte specifice ale alfacalcidolului asupra fertilitatii sau comportamentului puilor la soarece si iepure. In ceea ce priveste dezvoltarea embriofetala, toxicitatea fetala (pierdere postimplantare, dimensiune si greutate mai mici ale puilor) a fost observata la doze suficient de mari pentru a determina toxicitate la femele. In cadrul studiilor efectuate la animale s-a demonstrat ca administrarea de doze crescute de vitamina D determina efecte teratogene.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 10.02.2023

Categorii de produse