Medicamente cu reteta

Olicard Retard 40mg, 20 capsule, Solvay

Brand: SOLVAY

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Olicard Retard 40mg, 20 capsule, Solvay

1059371

Indicatii 
Profilaxie si tratament pe termen lung ale anginei pectorale.

Dozaj
Doze

Doza recomandata este de 40 mg isosorbid mononitrat (o capsula cu eliberare prelungita Olicard Retard 40 mg) administrata o data pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 80 mg isosorbid mononitrat (2

capsule cu eliberare prelungita Olicard Retard 40 mg) administrata de doua ori pe zi.

Pentru a mentine efectul complet al medicamentului, cea de-a doua doza trebuie administrata nu mai tarziu de 6 ore de la prima administrare, atunci cand administrarea zilnica este de 2 ori pe zi cate 1 capsula cu

eliberare prelungita Olicard Retard 40 mg (corespunzator la 80 mg isosorbid mononitrat). Durata tratamentului trebuie determinata de catre medicul curant.

Populatia pediatrica

Siguranta si eficacitatea Olicard Retard 40 mg la copii sub 18 ani nu a fost stabilita. Nu exista date disponibile.

Mod de administrare

Capsulele cu eliberare prelungita trebuie inghitite intregi fara a fi mestecate, cu putin lichid (de exemplu, un pahar cu apa).

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Insuficienta circulatorie acuta (soc, colaps circulator);

Soc cardiogen daca nu se asigura o tensiune telediastolica a ventriculului stang suficient de mare, fie prin contrapulsatie intraaortica, fie prin medicamente inotrop pozitive;

Hipotensiune arteriala severa si ortostatica (tensiune sistolica sub 90 mm Hg); Administrarea concomitenta de inhibitori de 5-fosfodiesteraza.

Atentionari
Isosorbid mononitratul nu este indicat in tratamentul crizelor de angina pectorala si al infarctului miocardic acut. Isosorbid mononitratul trebuie administrat cu precautie in caz de:

cardiopatie obstructiva hipertrofica, pericardita constrictiva si tamponada pericardica;

presiune de umplere scazuta (de exemplu, infarct miocardic acut sau insuficienta ventriculara stanga) trebuie evitata o scadere a tensiunii sistolice sub 90 mm Hg;

stenoza aortica si/sau mitrala;

tendinta catre tulburari ale circulatiei (hipotensiune ortostatica);

tulburari asociate cu presiune intracraniana crescuta (pana in prezent cresteri ale presiunii intracraniene au fost observate numai la doze mari de trinitroglicerina administrate i.v.).

Administarea de isosorbid mononitrat poate induce hipoxie si ischemie tranzitorie la pacientii cu boala coronariana datorita unui schimb relativ al circulatiei sanguine catre regiunile alveolare hipoventilate.

Datorita continutului in zahar, isosorbid mononitrat nu trebuie administrat la pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei- izomaltazei.

Interactiuni
Administrarea concomitenta cu alte vasodilatatoare, antihipertensive(de exemplu: β-blocante, antagonisti ai canalelor de calciu), neuroleptice, antidepresive triciclice sau alcool etilic poate accentua efectul hipotensor al isosorbid mononitrat.

Administrarea concomitenta de donori de oxid nitric, cum este de exemplu isosorbid mononitrat si inhibitori de 5-fosfodiesteraza cum sunt sildenafil,vardenafil sau tadalafil poate determina o crestere semnificativa a

efectului de scadere a tensiunii arteriale (vezi pct. 4.3 ).

Actiunea hipertensiva a dihidroergotaminei poate fi potentata de administrarea concomitenta de isosorbid mononitrat (cresterea concentratiei plasmatice de dihidroergotarnina).

Sarcina 
Nu exista date clinice privind administrarea isosorbid mononitrat la femeile gravide.

Studiile efectuate la animale nu au evidentiat efecte daunatoare asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, parturitiei sau dezvoltarii postnatale, la dozele relevante pentru om (vezi pct. 5.3).

Isosorbid mononitrat trebuie administrat numai in cazul in care beneficiile potentiale pentru mama depasesc posibilele riscuri pentru fat.

Nu exista date privind excretia isosorbid mononitrat-ului in lapte, la oameni sau animale.

Riscul asupra sugarului nu poate fi exclus.

Decizia de continuare/intrerupere a alaptarii sau de continuare/intrerupere a tratamentului cu isosorbid mononitrat trebuie facuta luand in considerare beneficiul alaptarii sugarului, precum si raportul risc/beneficu al administrarii de isosorbid mononitrat la mama

Condus auto 
Nu au fost efectuate studii privind capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. In timpul tratamentului cu isosorbid mononitrat, in special la inceputul tratamentului, la cresterea dozei, la schimbarea tratamentului si in asociere cu alcoolul etilic, pot aparea ameteli, somnolenta sau oboseala.

Acestea trebuie luate in considerare la efectuarea acestor manevre.

Reactii adverse
Frecventa reactiilor adverse este clasificata astfel: foarte frecvente (peste 1/10), frecvente (peste 1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (peste 1/1000 si sub 1/100), rare (peste 1/10000 si sub 1/1000), foarte rare (sub 1/10000) si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Aparate, sisteme si organeFoarte frecventeFrecventeMai putin frecventeCu frecventa necunoscuta
Tulburari ale sistemuluinervosCefaleeAmeteala Somnolenta
Tulbari cardiace   (Agravarea) anginei pectorale, bradiaritmie, hipotensiune arterialăortostatica, tahicardie reflexa
Tulburari vasculare  Congestia feteiSincopa, colaps circulator
Tulburari gastro- intestinale   Greata,varsaturi
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat   Dermatita exfoliativa, reactii alergice cutanate
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Oboseala 

Se poate dezvolta toleranta, precum si aparitia unei tolerante incrucisate cu alti nitroderivati, in conditiile unui tratament continuu cu doze mari de isosorbid mononitrat.

De aceea, trebuie evitata administrarea continua de doze mari pentru a preveni o atenuare sau o pierdere a efectului terapeutic.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj 
Nu au fost inregistate cazuri de supradozaj.

Simptomele unei posibile intoxicatii:

Pot sa apara hipotensiune arteriala ortostatica, tahicardie reflexa si cefalee, oboseala, vertij, somnolenta, congestia fetei, greata, varsaturi si diaree. Dupa doze mari pot sa apara methemoglobinemie, cianoza,

dispnee si tahipnee datorita ionului nitrit format la descompunerea isosobid mononitratului. Dupa doze foarte mari, poate sa apara cresterea presiunii intracraniene cu simptome cerebrale. In caz de supradozaj dupa doze repetate au fost determinate valori mari ale methemoglobinei.

Relevanta clinica a acestor rezultate este controversata.

Tratament

Masurile generale constau in aplicarea de oxigen si plasarea pacientului in decubit dorsal cu picioarele

ridicate. Daca este necesar trebuie administrate fluide i.v.. Trebuie monitorizate functiile vitale in conditii de terapie intensiva, timp de cel putin 12 ore de la supradozaj. Alte masuri simptomatice trebuie administrate

conform indicatiilor. Administrarea orala de carbune activat trebuie luata in considerare in prima ora de la ingerarea unei posibile cantitati toxice.

Methemoglobinemia simptomatica poate fi tratata cu albastru de metilen (1-2 mg/kg) i.v.. Hemodializa si hemoperfuzia nu sunt eficiente.

Methemoglobinemia severa care nu raspunde la albastru de metilen poate necesita transfuzii de sange.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: terapia miocardului-vasodilatatoare; coronarodilatatoare, codul ATC: C01DA14

Isosorbid mononitratul are efect relaxant direct asupra musculaturii netede vasculare si determina vasodilatatie.

Vasele de capacitanta si principalele artere - in special zone ale arterelor coronariene care pot reactiona - sunt influentate mai mult decat vasele de rezistenta. Vasodilatatia din sistemul vascular duce la cresterea

capacitatii venoase (,,sechestrare”) si la scaderea intoarcerii venoase. Volumele ventriculare si presiunile de umplere scad (scaderea presarcinii).

Scaderea volumului ventricular si a tensiunii peretelui ventricular, scade consumul de oxigen al miocardului.

Scaderea presiunii de umplere cardiaca va favoriza perfuzia teritoriilor subendocardice - se imbunatateste motilitatea ventriculara si volumul - bataie. Dilatarea arterelor mari duce la scaderea postsarcinii (rezistenta sistemica si pulmonara).

Isosorbid mononitratul produce relaxarea musculaturii netede bronsice, esofagiene, biliare, gastro-intestinale si a tractului genitourinar.

La nivel molecular, nitratii actioneaza prin producerea de oxid nitric (NO) si / guanozin monofosfat ciclic (GMPc), considerat mediator al relaxarii.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa administrare orala, isosorbid mononitratul se absoarbe rapid si complet. El nu sufera efectul de prim pasaj. Biodisponibilitatea sistemica este de aproximativ 90-100%. Olicard 60 mg capsule cu eliberare prelungita atinge concentratia plasmatica maxima dupa aproximativ 5 ore. In prezenta alimentelor, concentratia plasmatica maxima este atinsa 1 ora mai tarziu.

Distributie

Isosorbid mononitratul este distribuit intr-un volum mare de distributie. Legarea de proteinele plasmatice este mai mica de 5%.

Metabolizare

Isosorbid mononitrat este metabolizat aproape complet la nivel hepatic. Metabolitii rezultati sunt inactivi.

Eliminare

Dupa administarea Olicard 60 mg capsule cu eliberare prelungita, timpul mediu de injumatatire plasmatica este de 5 ore. Isosorbid mononitratul se elimina aproape complet sub forma de metaboliti pe cale renala.

Numai 2% se elimina netransformat prin rinichi.

Insuficienta hepatica

Nu au fost observate diferente semnificative in ceea ce priveste farmacocinetica dupa administrarea orala a isosorbid mononitratului, la pacienti cu ciroza hepatica comparativ cu subiecti sanatosi.

Insuficienta renala

Nu au fost observate diferente semnificative in ceea ce priveste farmacocinetica isosorbid mononitratului, la pacientii cu functie renala normala sau usor redusa, comparativ cu cei cu afectare renala severa.

Toleranta

Chiar daca nu se modifica dozele si se mentin concentratii plasmatice constante de nitrat, s-a observat o scadere a eficacitatii. Toleranta existenta inceteaza in 24 ore dupa oprirea tratamentului.

Nu s-a observat o crestere a tolerantei in cazul tratamentului intermitent corespunzator.

Date preclinice de siguranta
Toxicitate dupa doze repetate

Studiile de toxicitate dupa doze repetate efectuate la sobolan nu au evidentiat efecte toxice.

Dupa administrarea orala la caine a 191 mg isosobid mononitrat/kg s-a raportat o crestere a concentratiei plasmatice de methemoglobina de numai 2,6 % peste valoarea normala. Dupa administrarea orala a 191 mg isosobid mononitrat/kg concentratia plasmatica de nitrit a fost la limita de detectie (sub 0,02 mg/I); fosfataza alcalina si GPT (transaminaza glutamic piruvica) nu s-au modificat.

Potential mutagen si carcinogen

Studiile efectuate in vitro si in vivo privind potentialul mutagen au fost negative. Studiile de carcinogenitate pe termen lung efectuate la sobolan nu au evidentiat potential carcinogen.

Toxicitate asupra functiei de reproducere

Studiile cu isosorbid-mononitrat efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene sau embriotoxice. In studiile toxicologice peri- si postnatale au fost observate efecte fetotoxice numai dupa doze foarte mari administrate mamei.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 27.12.2022

Categorii de produse