Medicamente cu reteta

Nimesulid 100mg, 10 comprimate, Slavia Pharm

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Nimesulid 100mg, 10 comprimate, Slavia Pharm

5335621

Indicatii

Tratamentul durerii acute (vezi pct. 4.2).

Tratamentul dismenoreei primare.

Nimesulida ar trebui prescrisa doar ca tratament de linia a doua.

Decizia de a prescrie nimesulida trebuie sa se bazeze pe evaluarea riscului global al fiecarui pacient (vezi pct. 4.3 si 4.4).

Dozaj

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai scurte perioade necesare controlarii simptomelor. Mai mult decat atat, reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pe cel mai scurt interval de timp necesar controlului simptomatologiei. (vezi pct. 4.4).

Durata maxima a unei cure de tratament cu nimesulida este de 15 zile.

Nimesulid Slavia trebuie utilizat pentru cea mai scurta perioada posibil, in functie de starea clinica a pacientului.

Adulti:

Doza recomandata este de 100 mg nimesulida de doua ori pe zi, dupa masa.

Varstnici:

Nu este necesara reducerea dozei zilnice (vezi pct. 5.2).

Copii sub 12 ani:

Nimesulid Slavia este contraindicat la aceasta grupa de pacienti(vezi pct. 4.3).

Adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani):

Avand in vedere profilul farmacocinetic la adulti si proprietatile farmacodinamice ale nimesulidei, nu este necesara ajustarea dozei la aceasta grupa de varsta.

Pacienti cu insuficienta renala:

Tinand cont de proprietatile farmacocinetice, nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata (clearence-ul creatininei 30-80 ml/min), in timp ce la pacientii cu insuficienta renala severa (clearence-ul creatininei mai mare de 30 ml/min) Nimesulid Slavia este contraindicat (vezi pct. 4.3 si 5.2).

Pacienti cu insuficienta hepatica:

La pacientii cu insuficienta hepatica administrarea este contraindicata (vezi pct. 5.2). Comprimatele trebuie inghitite intregi, nesfaramate, cu un pahar cu apa, dupa mese.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la nimesulida sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Antecedente de reactii de hipersensibilitate (de exemplu: bronhospasm, rinita, urticarie) la administrarea de acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare nesteroidiene.

Antecedente de reactii hepatotoxice la nimesulida.

Expunere concomitenta la alte substante cu potential hepatotoxic.

Alcoolism, dependenta medicamentoasa.

Ulcer gastric sau duodenal activ, antecedente de ulceratii recurente sau hemoragii gastro-intestinale.

Hemoragii cerebrovasculare sau alte tipuri de hemoragii sau sangerari active.

Tulburari severe de coagulare.

Insuficienta cardiaca severa.

Insuficienta renala severa.

Insuficienta hepatica.

Pacienti cu febra si/sau simptome asemanatoare gripei.

Copii cu varsta sub 12 ani.

Trimestrul al treilea de sarcina si perioada de alaptare (vezi pct.4.6 si 5.3).

Atentionari

Administrarea concomitenta de Nimesulid Slavia cu alte AINS, inclusiv inhibitori selectivi de ciclooxigenaza-2 nu este recomandata. In timpul tratamentului, pacientii trebuie sfatuiti sa nu utilizeze alte analgezice.

Riscul aparitiei reactiilor adverse poate fi redus prin utilizarea nimesulidei pentru o perioada catmai scurta (vezi pct. 4.2).

Tratamentul trebuie intrerupt daca nu se observa nicio ameliorare.

Efecte hepatice

Rar, s-a raportat faptul ca administrarea Nimesulid Slavia a fost asociata cu reactii hepatice grave, foarte rar incluzand cazuri fatale (vezi pct. 4.8).

La pacientii la care, in timpul tratamentului cu Nimesulid Slavia, apar simptome sugestive pentru afectarea hepatica (de exemplu: anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, oboseala, urina inchisa la culoare) sau la cei la care apar valori anormale ale testelor functiei hepatice, tratamentul trebuie intrerupt. La acesti pacienti nu se recomanda reluarea administrarii nimesulidei. Dupa administrarea pe perioada scurta de timp s-a raportat afectare hepatica, in cele mai multe cazuri reversibila.

Daca in timpul tratamentului cu nimesulida pacientii prezinta febra si/sau simptome de tip gripal tratamentul trebuie intrerupt.

Efecte gastrointestinale

Hemoragii gastro-intestinale sau ulceratii/perforatii pot sa apara in orice moment al tratamentului, cu sau fara simptome de avertizare sau antecedente de evenimente gastro-intestinale. Daca apar hemoragii gastro- intestinale sau ulceratii, se impune intreruperea tratamentului cu nimesulida. Nimesulida trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu tulburari gastro-intestinale, inclusiv antecedente de ulcer gastric sau duodenal, hemoragii gastro-intestinale, colita ulceroasa sau boala Crohn.

La pacientii varstnici si la pacientii cu antecedente de ulcer, in special daca au fost complicatii cu hemoragie sau perforatii (vezi cap 4.3), riscul de aparitie al hemoragiilor gastrointestinale, ulceratiilor sau perforatiei este mai mare la doze crecute de AINS. La acesti pacienti tratamentul trebuie inceput cu doza cea mai mica disponibila. La acesti pacienti, precum si la pacientii carora li se administreaza concomitent doze scazute de acid acetilsalicilic sau alte medicamente care cresc riscul de aparitie al efectelor gastrointestinale (vezi pct. 4.5) trebuie luata in considerare administrarea concomitenta de medicamente protectoare (exemplu misprostol sau inhibitori ai pompei de protoni).

Pacientii cu antecedente de toxicitate gastrointestinala, in special varstnicii, trebuie sa anunte medicului orice simptom neobisnuit de afectare abdominala (in special hemoragii gastrointestinale), care poate aparea mai ales la inceputul tratamentului.

Pacientii varstnici sunt in mod special predispusi la aparitia reactiilor adverse la AINS, incluzand hemoragii gastro-intestinale si perforatii, care pot fi letale. Prin urmare, se recomanda o monitorizare clinica adecvata.

La pacientii la care se administreaza medicatie concomitenta care poate creste riscul de ulceratii sau hemoragii, cum sunt corticosteroizii orali, anticoagulantele precum warfarina, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sau medicamentele antiplachetare precum acidul acetilsalicilic, nimesulida se administreaza cu precautie (vezi pct. 4.5).

Efecte cardiovasculare si cerebrovasculare

La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca congestiva usoara pana la moderata, sunt necesare monitorizare si recomandari adecvate, deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se asociaza cu retentie lichidiana si edeme.

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata) se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Datele existente sunt insuficiente pentru excluderea unui asemenea risc pentru nimesulida.

Pacientii cu hipertensiune arteriala necontrolata, insuficienta cardiaca congestiva, boala cardiaca ischemica diagnosticata, arteriopatie periferica si/sau boala cerebrovasculara trebuie tratati cu nimesulida numai dupa evaluare atenta. O evaluare similara trebuie efectuata inainte de initierea tratamentului de lunga durata la pacientii cu factori de risc in ceea ce priveste aparitia de boli cardiovasculare (de exemplu: hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumat).

Deoarece nimesulida poate interfera cu functia plachetara, trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu diateze hemoragice (vezi si pct. 4.3). Totusi, nimesulida nu este un inlocuitor al acidului acetilsalicilic in profilaxia unor afectiuni cardiovasculare.

Efecte renale

La pacientii cu insuficienta renala sau cardiaca, se recomanda precautie, deoarece folosirea nimesulidei 100 mg comprimate poate determina alterarea functiei renale. In cazul in care se constata acest lucru, tratamentul trebuie intrerupt (vezi pct. 4.5).

Reactii cutanate

Foarte rar s-au raportat reactii cutanate grave, unele dintre ele letale, inclusiv dermatita exfoliativa, sindrom Stevens - Johnson si necroliza epidermica toxica asociate cu utilizarea AINS (vezi pct. 4.8). Pacientii prezinta risc crescut de aparitie a acestor reactii, destul de precoce in timpul terapiei, reactiile debutand in majoritatea cazurilor in timpul primei luni de tratament. Administrarea nimesulidei trebuie intrerupta la prima aparitie a eruptiilor cutanate, a leziunilor mucoasei sau la oricare semn de hipersensibilitate.

Efecte asupra fertilitatii

Utilizarea nimesulidei poate reduce fertilitatea la femei si nu se recomanda femeilor in perioada fertila. Intreruperea tratamentului cu nimesulida trebuie luata in considerare la femeile care au tulburari de fertilitate sau care sunt in cursul unei investigatii pentru infertilitate (vezi pct. 4.6)

Deoarece contine lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni

Alte AINS

Asocierea nimesulidei cu alte antiinflamatoare nesteriodiene (AINS), inclusiv salicilati in dozeantiinflamatorii, creste riscul de ulceratii si hemoragii digestive, prin efect aditiv.

Anticoagulante

Asocierea nimesulida cu anticoagulante orale, heparina si ticlopidina creste riscul hemoragic prin inhibarea functiei plachetare si lezarea mucoasei gastro-duodenale; in cazul in care asocierea nu poate fi evitata, este necesara supraveghere clinica si biologica atenta, cu determinarea timpului de sangerare si a timpului de protrombina.

Diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie (IECA) siantagonisti ai receptorilorangiotensinei II (AIIA) AINS pot reduce eficacitatea diureticelor si a altor medicamente antihipertensive. La unii pacienti cu functie renala redusa (de exemplu pacienti deshidratati sau la subiectii varstnici cu insuficienta renala), administrarea concomitenta a unui inhibitor al ECA si inhibitori de ciclo-oxigenaza poate duce la deteriorarea progresiva a functiei renale, inclusiv la insuficienta renala acuta, care este in mod normal, reversibila. Aparitia acestor interactiuni trebuie sa fie luata in considerare la pacientii care trebuie sa utilizeze nimesulida concomitent cu inhibitori ECA sau AIIA.

In consecinta, aceasta administrare medicamentoasa concomitenta trebuie administrata cu precautie, in special la pacientii varstnici. Este necesara hidratarea corecta a pacientilor, precum si monitorizarea periodica a functiei renale dupa inceperea tratamentului concomitent.

Litiu

Asocierea nimesulidei cu litiu creste litemia, pana la valori toxic, prin scaderea excretiei renale a litiului; daca asocierea nu poate fi evitata, se recomanda supravegherea atenta a litemiei si ajustarea dozei in timpul asocierii si dupa intreruperea administrarii antiinflamatorului.

Asocierea cu metotrexat creste toxicitatea hematologica a acestuia, prin deplasarea de pe proteinele plasmatice si scaderea clearance-ului renal; sunt necesare control saptamanal al hemoleucogramei in primele saptamani ale asocierii, supraveghere intensa in caz de alterare, chiar usoara, a functiei renale, precum si la varstnici; asocierea nu este recomandata daca se folosesc doze mari de metotrexat (mai mare de 15 mg pe saptamana).

Asocierea cu pentoxifilina creste riscul hemoragic; sunt necesare intensificarea supravegherii clinice si determinarea mai frecventa a timpului de sangerare.

Asocierea cu trombolitice creste riscul hemoragic.

Asocierea cu ciclosporina creste riscul efectelor nefrotoxice, mai ales la varstnici. Nimesulida poate sa scada eficacitatea anticonceptionala a dispozitivelor intrauterine.

Sarcina

Administrarea Nimesulid Slavia este contraindicata in trimestrul al treilea de sarcina (vezi pct. 4.3). Similar altor antiinflamatoare nesteroidiene, Nimesulid Slavia nu este recomandat femeilor care doresc sa ramana gravide (vezi pct. 4.4).

La om, nu s-a semnalat nici un efect malformativ specific, totusi sunt necesare studii epidemiologice suplimenatre pentru stabilirea sigurantei utilizarii nimesulidei in primele 2 trimestre de sarcina.

In timpul ultimului trimestru de sarcina, toate inhibitoarele sintezei prostagladinelor pot induce toxicitate cardiopulmonara fetala (hipertensiune pulmonara cu inchiderea prematura a canalului arterial) si renala, iar la sfarsitul sarcinii pot determina prelungirea timpului de sangerare la mama si nou-nascut.

Ca urmare, administrarea AINS este contraindicata in ultimul trimestru de sarcina, iar in primele 2 trimestre se va face cu prudenta, dupa evaluarea raportului risc potential fetal/beneficiu terapeutic matern.

In absenta studiilor adecvate, administrarea nimesulidei este contraindicata in timpul alaptarii.

Condus auto

Nu s-au efectuat studii privind efectele nimesulidei asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientii care prezinta ameteli, vertij sau somnolenta dupa ce au fost tratati cu nimesulida nu trebuie sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje.

Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse observate sunt cele gastro-intestinale. Pot sa apara ulcer gastrointestinal, perforatii sau hemoragii gastro-intestinale, uneori letale, in special la varstnici (vezi pct. 4.4). Dupa administrare orala s-au raportat greata, varsaturi, diaree, flatulenta, constipatie, dispepsie, dureri abdominale, melena, hematemeza, stomatita ulcerativa, agravarea colitei sau a bolii Chron (vezi pct. 4.4). Mai putin frecvent s-a observat gastrita. In asociere cu tratamentul cu AINS s-au raportat edeme, hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca.

Urmatoarea lista de reactii adverse se bazeaza pe studii clinice controlate* (aproximativ 7800 pacienti) si pe supravegherea de dupa punerea pe piata, cu rata raportarilor clasificata astfel: clasificate ca foarte frecvente (mai mare de 1 la 10 pacienti), frecvente (mai mare de 1/100, mai mic de 1/10), mai putin frecvente (mai mare de 1/1000, mai mic de 1/100), rare (mai mare de 1/10000), foarte rare (mai mic de 1/10000) sau ca si cazuri izolate.

Tulburari hematologiceRareAnemie, eozinofilie
Foarte rareTrombocitopeniePancitopenie
Tulburari ale sistemului imunitarRareHipersensibilitate
Foarte rareAnafilaxie
Tulburari metabolice si de nutritieRareHiperkaliemie
Tulburari pshihiceRareAnxietate NervozitateCosmar
Tulburari ale sistemului nervosMai putin frecventeAmeteli
Foarte rareCefalee SomnolentaSindrom Reye
Tulburari oculareRareVedere incetosata
Foarte rareTulburari de vedere
Tulburari acustice si vestibulareFoarte rareVertij
Tulburari cardiaceRareTahicardie
  Reactiile adverse raportate in asociere cutratamentul cu AINS au fost edemul, si insuficienta cardiaca.
Tulburari vasculareMai putin frecventeHipertensiune arteriala
RareHemoragiiOscilatii ale tensiunii arteriale Bufeuri
Tulburari respiratoriiMai putin frecventeDispnee
Foarte rareAstm bronşicBronhospasm
Tulburari gastro-intestinaleFrecventeDiaree GreataVarsaturi
Mai putin frecventeConstipatie Flatulenta GastritaHemoragie gastrointestinalaUlcer duodenal si perforatie duodenala Ulcer gastric si perforatie gastrica
 Foarte rareDureri abdominale Dispepsie StomatitaMelena
Tulburari hepatobiliare  
 Foarte rareHepatitaHepatita acuta (inclusiv cazuri letale) IcterColestaza
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatMai putin frecventePruritEruptii cutanate Transpiratii abundente
 RareEritemDermatita
 Foarte rareUrticarieEdem angioneurotic Eritem multiformSindrom Stevens- Johnson Necrolizaepidermica toxica purpura
Tulburari renale si ale cailor urinareRareHematurieDisurie Retentie urinara
Foarte rareInsuficienta renala OligurieNefrita interstitiala
Tulburari generaleMai putin frecventeEdem
RareStare generala de rau Astenie
Foarte rareHipotermie
Investigatii diagnosticeFrecventeValori crescute ale enzimelor hepatice

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata) se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral) (vezi pct. 4.4). Pe durata tratamentului cu nimesulida se recomanda monitorizarea functiei hepatice.

Raportarea reactiilor adverse suspectate Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

In caz de supradozaj, tratamentul cu nimesulida se intrerupe, pacientul trebuie internat intr-o unitate de terapie intensiva, se va efectua lavaj gastric si se va institui tratament simptomatic (reechilibrare hidroelectrolitica) si de sustinere a functiilor vitale.

Nu exista antidot specific. Este putin probabil ca dializa sa ajute la indepartarea medicamentului din organism, deoarece acesta se leaga in proportie mare (pana la 97,5%) de proteinele plasmatice. Provocarea de varsaturi si administrarea de carbune activat pot fi utile daca se realizeaza in primele 4 ore de la ingestia medicamentului. Functiile renala si hepatica trebuie monitorizate atent.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: alte antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, codul ATC: M01AX17.

Nimesulida este un medicament antiinflamator nesteroidian cu proprietati analgezice si antipiretice, care actioneaza ca un inhibitor de ciclooxigenaza, enzima implicata in sinteza prostaglandinelor.Nimesulida inhiba selectiv enzima COX-2, care apare in timpul inflamatiei, cu o activitate minima impotriva enzimei COX-1 care are rol de intretinere a mucoasei gastrice.

Proprietati farmacocinetice

Dupa administrare pe cale orala, absorbtia este aproape completa la nivel gastro-intestinal. Biodisponibilitatea, viteza si gradul absorbtiei fiind incetinite, dar nu reduse de ingestia de alimente. Nimesulida se leaga de proteinele plasmatice in proportie de pȃna la 97,5 %; traverseaza membrana sinoviala, realizand concentratii superioare celor plasmatice dupa 3 - 12 ore de la administrarea pe cale orala. Nimesulida se metabolizeaza aproape in totalitate.

Metabolitul principal al nimesulidei este derivatul para-hidroxi care este si farmacologic activ. Se excreta numai sub forma de metaboliti: in medie 50 - 71 % din doza orala se excreta pe cale urinara, sub forma de metaboliti conjugati sau neconjugati, iar 21-29 % prin materiile fecale, sub forma de metaboliti neconjugati. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminarea nimesulidei este cuprins intre 2 si 5 ore, iar cel al metabolitului sau principal, intre 3 si 6 ore.

La varstnici, parametrii farmacocinetici nu sunt modificati.

In caz de insuficienta renala moderata (clearance-ul creatininei ≥ 30ml/min), parametrii farmacocinetici ai nimesulidei variaza putin, comparativ cu subiectii sanatosi.

La pacientii cu insuficienta hepatica exista risc marcat de acumulare a nimesulidei in organism.

Date preclinice de siguranta

Datele preclinice nu au evidentiat riscuri speciale la om, tinand cont de studiile conventionale de siguranta farmacologica, studiile de toxicitate dupa doze repetate si studiile privind potentialul genotoxic si carcinogen. Studiile de toxicitate dupa doze repetate au aratat ca nimesulida are toxicitate gastro-intestinala, renala si hepatica. In studiile de toxicitate asupra functiei de reproducere s-au observat efecte embriotoxice si teratogene (malformatii ale scheletului, dilatatie a ventriculilor cerebrali) la iepure dar nu si la sobolan, la doze netoxice pentru mama. La sobolan s-a observat cresterea mortalitatii puilor in perioada postnatala precoce, fiind puse in evidenta reactii adverse ale nimesulidei asupra procesului de reproducere.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 04.01.2023

Categorii de produse