Medicamente cu reteta

Milgamma R NA, 5 fiole, Worwag Pharma

Brand: WORWAG

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Milgamma R NA, 5 fiole, Worwag Pharma

7479208

Indicatii

Boli ale sistemului nervos determinate de un deficit dovedit de vitamina B1 (clorhidrat de tiamina) si B6 (clorhidrat de piridoxina).

Dozaj

Doza unica si doza zilnica

In absenta altor indicatii, se recomanda urmatoarele doze:

pentru inceperea tratamentului: 1 ml (1 fiola) solutie injectabila Milgamma NA o data pe zi

pentru tratamentul de intretinere: 1 - 2 ml (1 - 2 fiole) solutie injectabila Milgamma NA, saptamanal.

Modul si durata administrarii

Solutia injectabila se administreaza intramuscular sau intravenos. In cazul administrarii intravenoase, aceasta trebuie efectuata lent, intr-o perioada de peste 10 minute.

Durata administrarii depinde de severitatea bolilor manifestate.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari

Administrarea solutiei injectabile continand vitaminele B1 si B6 poate determina foarte rar reactii de hipersensibilitate de tip soc anafilactic.

Aceasta se poate manifesta prin tulburare respiratorie, tahicardie, urticarie sau colaps respirator. In acest caz, sunt necesare masuri de resuscitare adecvate.

Cand vitamina B6 este administrata pe o perioada de timp mai indelungata la o doza zilnica mai mare de 50 mg sau in doze mari intr-o perioada mai scurta de timp, s-a observat aparitia paresteziilor la nivelul mainilor si picioarelor (semne de neuropatie senzoriala periferica).

Interactiuni

Dozele terapeutice de vitamina B6 pot reduce eficacitatea L–Dopa. Alte interactiuni au fost observate cu izoniazida, D-penicilamina si cicloserina.

Tiamina are stabilitate mica in solutiile care contin sulfiti. Alte vitamine se pot inactiva in prezenta produsilor de metabolizare ai tiaminei.

Sarcina

Administrarea unor doze zilnice de pana la 25 mg vitamina B6 in timpul sarcinii si alaptarii nu a determinat reactii adverse. In clinica nu exista date suficiente privind expunerea la vitaminele din grupul B in timpul sarcinii.

Datorita concentratiilor mari de vitamine, nu se recomanda utilizarea produsului in sarcina si in timpul alaptarii.

Condus auto

Milgamma NA nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

In cazuri rare, pot sa apara reactii de hipersensibilitate (transpiratii, tahicardie, eruptii cutanate pruriginoase si urticarie).

Dupa administrarea solutiei injectabile continand vitamina B1 pot aparea cazuri izolate de soc cu colaps circulator, eruptii cutanate sau dispnee (vezi pct.4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare).

La doze zilnice mai mari de piridoxina de peste 50 mg, in administrare indelungata, poate aparea neuropatia senzoriala periferica (vezi pct.4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Vitamina B1

Nu exista risc de supradozaj cand administrarea s-a efectuat conform recomandarilor.

In caz de supradozaj sunt posibile reactii sistemice. Pacientii pot manifesta vertij, greata, varsaturi, bradicardie, aritmii, obnubilare sau crampe.

Administrarea parenterala repetata poate determina reactie anafilactica cu colaps circulator. In functie de simptomatologie se vor lua imediat masurile medicale necesare.

Vitamina B6

Administrarea timp indelungat (luni sau ani) de vitamina B6 la doze mai mari de 50 mg pe zi, cat si administrarile in doze mai mari de 1 g/zi pe perioada scurta de timp (2 luni) pot determina efecte neurotoxice.

Supradozajul devine manifest in principal prin polineuropatia senzoriala, posibil cu ataxie. Doze extrem de mari pot determina convulsii. In cazul nou-nascutilor si sugarilor poate aparea sedare puternica, hipotonie si deficiente respiratorii (dispnee, apnee).

Tratament

Tratamentul este simptomatic si de sustinere a functiilor vitale. Pot fi necesare masuri de urgenta. Nu exista antidot specific.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: vitamina B1 in combinatii cu vitamina B6 si/sau B12; combinatii, codul ATC: A11D BN1.

Vitamina B1

Vitamina B1 este o vitamina esentiala. Tiamina este transformata in organism in pirofosfat de tiamina (PPT), forma biologic activa. PPT are rol important in metabolismul carbohidratilor. Actioneaza ca o coenzima in transformarea piruvatului la acetil CoA si la transketolaza in ciclul pentoso-fosfatului. Mai mult, actioneaza in transformarea alpha-ketoglutaratului la succinil CoA in ciclul acidului citric. Datorita interconexiunilor stranse dintre metabolisme, exista si interactiuni cu celelalte vitamine din complexul B. Din modelele experimentale la animale s-a observat un efect analgezic.

Aportul si asigurarea necesarului zilnic

Vitamina B1 este larg intalnita sub forma sa activa biologic de pirofosfat de tiamina atat la organismele animale cat si vegetale. Plantele si cateva micro-organisme sunt tiamino-autotrofice. Organismul uman apartine grupului de organisme tiamino-heterotrofice.

Alimente bogate in tiamina sunt: drojdia de bere (15,6 mg/100 g), carnea de porc (0,9 mg/100 g), faina de tarate (0,7 mg/100 g), ovazul si alunele (0,6 mg/100 g) si faina integrala (aproximativ 0,5 mg/100 g).

Datorita turnover-ului ridicat si stocarii limitate, tiamina trebuie administrata zilnic, in cantitati suficiente pentru a acoperi necesarul. Rezerva organismului este de aproximativ 30 mg, din care aproximativ 40 % se afla in musculatura.

Pentru evitarea avitaminozei, se recomanda o doza zilnica de vitamina B1 de 1,3 - 1,5 mg la barbati si 1,1 - 1,3 mg la femei. In cursul sarcinii este necesara o suplimentare cu 0,3 mg pe zi, iar in timpul alaptarii cu 0,5 mg pe zi.

Necesarul minim de vitamina B1 la om este de 0,3 mg/1000 kcal.

Simptome ale deficitului de vitamina B1

Simptomele deficitului de vitamina B1, impreuna cu simptomele altor deficite, pot aparea in urmatoarele cazuri:

Alimentatie incorecta sau malnutritie (de exemplu, beri-beri), alimentatie parenterala pe o perioada indelungata de timp, hemodializa, malabsorbtie

Alcoolism cronic (cardiomiopatie alcoolica toxica, encefalopatie Wernicke, sindromul Korsakoff)

Cresterea necesarului de vitamina B1.

Simptomele deficitului manifest de vitamina B1 (beri-beri) sunt neuropatiile periferice cu tulburari senzoriale, dureri musculare, tulburari de coordonare centrale, ataxie, pareze si tulburari psihologice, gastro- intestinale si cardiovasculare. Exista o diferenta intre avitaminozele B1 “uscate” si formele “umede”. Ultima incluzand edemele extinse. In cazul alcoolismului cronic, deficitul vitaminei B1 poate determina cardiomiopatie cu dilatarea ventriculului drept, polineuropatie, encefalopatie Wernicke si sindromul Korsakoff.

Deficitul vitaminei B1 poate fi evidentiat si prin:

Concentratie scazuta a tiaminei in sangele total, plasma si in celulele sanguine

Reducere a excretiei tiaminei in urina si scaderea activitatii transketolazei.

Vitamina B6

Vitamina B6, in foma sa fosforilata (pyridoxal-5'-fosfat, PALP) este coenzima unui numar de enzime care sunt implicate, in general, in metabolismul non-oxidativ al aminoacizilor. Prin decarboxilare, ele sunt implicate in formarea aminelor fiziologic active (de exemplu adrenalina, histamina, serotonina, dopamina, tiramina), prin transaminare in procesele metabolice anabolice si catabolice (de exemplu transaminaza glutamat-oxalacetat, transaminaza glutamat-piruvat, acidul gamma-aminobutiric, transaminaza alpha- ketoglutarat), ca si in procese de scindare si de sinteza a aminoacizilor.

Vitamina B6 intervine in patru puncte diferite ale metabolismului triptofanului. In cadrul sintezei hemoglobinei, vitamina B6 catalizeaza formarea acidului alpha-amino-beta-ketoadipic. In plus, exista conexiuni biochimice directe cu alte vitamine din complexul B.

Aportul si asigurarea necesarului zilnic

Piridoxina, piridoxalul si piridoxamina sunt, de asemenea, larg intalnite atat la organismele animale cat si vegetale. Cantitati mari de vitamina B6 sunt continute in drojdie, seminte (in particular, seminte incoltite), boabe de soia, ficat, rinichi, carne, lapte, produse lactate, vegetale verzi, cartofi, morcovi si banane, etc.

Piridoxina este stocata, in mare masura, in muschi sub forma de piridoxal-5'-fosfat. Necesarul de vitamina B6 depinde esential de turnover-ul proteic si creste cu cresterea aportului de proteine. Se recomanda un aport de 0,02 mg al vitaminei B6 pentru fiecare gram de proteine din dieta. Pentru evitarea aparitiei unui deficit, necesarul zilnic de vitamina B6 la un barbat este de 1,8 mg si la femei de 1,6 mg. In timpul sarcinii este necesara o suplimentare cu 1,0 mg pe zi, iar in timpul alaptarii cu 0,6 mg pe zi. Necesarul poate fi crescut, de exemplu, in cazul administrarii de lunga durata a unor medicamente, in cazul unor afectiuni sau tulburari metabolice.

Simptome ale deficitului de vitamina B6

Deficitul izolat de vitamina B6 este rar la om. Acoperirea necesarului de vitamina B6 nu se poate intotdeauna asigura la anumite grupe de risc cum sunt adolescenti, gravide si varstnici. Deficitul de vitamina B6 este frecvent asociat cu un aport insuficient al altor vitamine din complexul B. Simptomele clinice variaza considerabil. Urmatoarele boli pot fi, in parte, determinate de deficitul vitaminei B6:

Dermatite seboreice; blefaroconjunctivite

Anemie hipocroma

Nevralgii periferice

Hiperoxalurie cu formare de calculi urinari.

Alte semne ale deficitului vitaminei B6 sunt:

excretie crescuta a acidului xanturenic dupa incarcarea cu triptofan

excretie scazuta a acidului 4-piridoxinic

valori serice scazute ale piridoxal-5'-fosfatului

activitate scazuta a transaminazei glutamic-oxalacetice eritrocitare.

Proprietati farmacocinetice

Vitamina B1

Tiamina are un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare - faza β, de 1,0 ora. Principalii produsi de excretie sunt acidul tiamino-carboxilic, piramina, tiamina si alti metaboliti care n-au fost inca identificati. Cu cat aportul de tiamina este mai mare, cu atat se elimina mai multa tiamina nemodificata intr-un interval de 4 - 6 ore. Clearance-ul real este foarte mic si se afla sub clearance-ul creatininic.

Vitamina B6

Piridoxina, piridoxalul si piridoxamina sunt cel mai rapid absorbite in partea superioara a tractului gastro- intestinal si excretate cu un maxim intre 2 si 5 ore. Principalul produs de excretie este acidul 4-piridoxinic. O preconditie pentru functionarea lui ca o coenzima este fosforilarea grupului CH2OH in pozitia 5 (PALP).

PALP se leaga aproximativ 80% de proteinele din sange. Rezervele de vitamina B6 in organism sunt de 40 mg - 150 mg, excretia renala zilnica este de 1,7 mg - 3,6 mg si rata turnover-ului zilnic este de 2,2% - 2,4%.

Date preclinice de siguranta
Potentialul mutagen si carcinogen

Studiile la animale privind potentialul carcinogen al vitaminei B1 nu sunt relevante.

Nu sunt disponibile studii pe termen lung la animale privind potentialul carcinogen al vitaminei B6.

Toxicitate cronica /toxicitate subcronica

Administrarea orala a 150-200 mg de vitamina B6 (clorhidrat de piridoxina)/kg si zi timp de 100 - 107 zile determina ataxie, dureri musculare, tulburari de echilibru si modificari degenerative ale axonilor si a tecii de mielina la caine. Mai mult chiar, in experientele la animale, doze mari de vitamina B6 determina convulsii si tulburari de coordonare.

Toxicitate fetala

Vitamina B6 nu a fost suficient testata in experimente la animale. Intr-un studiu de embriotoxicitate la sobolani nu s-a observat un potential efect teratogen.

La sobolanii masculi, administrarea unei doze foarte mari de vitamina B6 a determinat efecte negative asupra spermatogenezei.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 07.02.2023

Categorii de produse