Medicamente cu reteta

M-M-Rvaxpro, 10 flacoane + 10 seringi preumplute + 20 ace, MSD

Brand: MSD

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: M-M-Rvaxpro, 10 flacoane + 10 seringi preumplute + 20 ace, MSD

7522319

Indicatii
M-M-RvaxPro este indicat pentru vaccinarea simultana rujeolica, urliana si rubeolica a persoanelor incepand de la varsta de 12 luni (vezi pct. 4.2).

In circumstante speciale, M-M-RvaxPro poate fi administrat la sugari incepand de la varsta de 9 luni (vezi pct. 4.2, 4.4 si 5.1).

Pentru utilizarea in timpul epidemiilor de rujeola, sau pentru vaccinarea dupa expunere, sau pentru utilizare la persoane cu varsta peste 9 luni nevaccinate anterior, care intra in contact cu femei gravide susceptibile si la persoane susceptibile la parotidita epidemica si rubeola, vezi pct. 5.1.

M-M-RvaxPro trebuie utilizat pe baza recomandarilor oficiale.

Dozaj
Doze

Persoane cu varsta de 12 luni sau peste:

Persoanelor cu varsta de 12 luni sau peste trebuie sa li se administreze o doza la o data aleasa. O a doua doza poate fi administrata la cel putin 4 saptamani dupa prima doza, in conformitate cu recomandarile oficiale. A doua doza este destinata persoanelor care, din orice motiv, nu au prezentat raspuns imunologic la prima doza.

Sugari cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni:

Datele privind imunogenitatea si siguranta au aratat ca M-M-RvaxPro poate fi administrat la sugari cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni, in concordanta cu recomandarile oficiale sau cand o protectie timpurie este considerata necesara (de exemplu cresa, situatii epidemice sau calatorie

intr-o regiune cu prevalenta mare a rujeolei). Acesti sugari trebuie revaccinati la varsta de 12

pana la 15 luni. Trebuie avuta in vedere administrarea unei doze suplimentare de vaccin cu componenta rujeolica, conform recomandarilor oficiale (vezi pct. 4.4 si 5.1).

Sugari cu varsta sub 9 luni:

Pana in prezent nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea si siguranta administrarii

M-M-RvaxPro la copii cu varsta sub 9 luni.

Mod de administrare

Vaccinul trebuie sa fie injectat intramuscular (i.m.) sau subcutanat (s.c.).

Locurile preferate de injectare sunt zona antero-laterala a coapsei la copii cu varsta mai mica si regiunea deltoida la copii cu varsta mai mare, adolescenti si adulti.

Vaccinul trebuie administrat subcutanat la pacienti cu trombocitopenie sau cu orice tulburare de coagulare.

Pentru precautii care trebuie luate inainte de manipularea sau administrarea medicamentului si pentru

instructiuni privind reconstituirea medicamentului inainte de administrare, vezi pct. 6.6.

A NU SE INJECTA INTRAVASCULAR.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la orice vaccin rujeolic, urlian sau rubeolic sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1, inclusiv neomicina (vezi pct. 2 si 4.4).

Sarcina. In plus, sarcina trebuie evitata timp de 1 luna dupa vaccinare (vezi pct. 4.6).

Vaccinarea trebuie amanata in timpul evolutiei oricarei boli cu febra peste 38,5°C.

Tuberculoza activa netratata. Copiii care urmeaza tratament pentru tuberculoza nu au prezentat exacerbarea bolii cand au fost imunizati cu vaccin cu virus rujeolic viu. Pana in prezent, nu au fost raportate studii privind efectele vaccinurilor cu virus rujeolic la copii cu tuberculoza netratata.

Discrazii sanguine, leucemii, limfoame de orice tip sau alte neoplasme maligne care afecteaza

sistemele hematopoietic si limfatic.

Terapie imunosupresiva curenta (inclusiv doze mari de corticosteroizi). Nu este contraindicata

administrarea M-M-RvaxPro la persoanele carora li se administreaza corticosteroizi topic sau parenteral in doze mici (de exemplu pentru profilaxia astmului bronsic sau terapia de substitutie).

Imunodeficienta umorala sau celulara severa (primara sau dobandita), de exemplu, imunodeficienta combinata severa, hipogamaglobulinemie si SIDA sau infectie cu HIV simptomatica sau un procent de limfocite-T CD4+ specific varstei la copii cu varsta sub 12 luni: CD4+ sub 25%; copii cu varsta intre 12 si 35 luni: CD4+ sub 20%; copii cu varsta intre 36 si 59 luni: CD4+ sub 15% (vezi pct. 4.4).

La persoanele sever imunocompromise, care sunt vaccinate in mod necorespunzator cu vaccin care contine componenta rujeolica, s-au raportat cazuri de encefalita rujeolica cu corpi de incluziune, pneumonita si deces, ca o consecinta directa a infectiei diseminate cu virus rujeolic vaccinal.

Antecedente heredo-colaterale de imunodeficienta congenitala sau ereditara, daca nu se demonstreaza imunocompetenta potentialului primitor de vaccin.

Atentionari
Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.

Similar tuturor vaccinurilor injectabile, mijloacele de tratament adecvate trebuie sa fie intotdeauna disponibile in cazul producerii unei reactii anafilactice rare dupa administrarea vaccinului (vezi pct. 4.8).

Este posibil ca adultii si adolescentii cu antecedente de reactii alergice sa prezinte un risc crescut de anafilaxie sau reactii anafilactoide. Pentru evidentierea semnelor precoce ale unor astfel de reactii, se recomanda monitorizare atenta dupa vaccinare.

Deoarece vaccinurile cu virusuri vii rujeolic si urlian sunt produse pe culturi de celule embrionare de pui de gaina, persoanele cu antecedente de reactii anafilactice, anafilactoide sau alte reactii imediate (de exemplu urticarie, edem la nivelul cavitatii orale si faringelui, dificultati de respiratie, hipotensiune arteriala sau soc) dupa ingestia de oua pot sa aiba un risc crescut de a face reactii de hipersensibilitate de tip imediat. Raportul potential risc-beneficiu trebuie sa fie evaluat cu atentie inainte de a se lua in

considerare vaccinarea in astfel de cazuri.

M-M-RvaxPro trebuie sa fie administrat cu precautie persoanelor cu antecedente personale sau heredo-colaterale de convulsii sau antecedente de leziuni cerebrale. Medicul trebuie sa fie atent la cresterea temperaturii care poate sa apara dupa vaccinare (vezi pct. 4.8).

Sugarii cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni vaccinati cu un vaccin care contine componenta rujeolica in timpul epidemiei de rujeola sau pentru alte situatii, pot sa nu prezinte raspuns imunologic dupa administrarea vaccinului datorita prezentei anticorpilor circulanti de origine materna si/sau a imaturitatii sistemului imun (vezi pct. 4.2 si 5.1).

Trombocitopenie

Acest vaccin trebuie administrat subcutanat la persoane cu trombocitopenie sau cu orice tulburare de coagulare deoarece la aceste persoane este posibil sa apara sangerare in urma administrarii intramusculare.

Persoanele care sufera de trombocitopenie pot prezenta agravarea acesteia dupa vaccinare. In plus, persoanele care au prezentat trombocitopenie dupa administrarea primei doze de M-M-RvaxPro (sau de vaccinuri care contin componentele acestuia) pot prezenta trombocitopenie dupa administrarea dozelor ulterioare. Statusul serologic poate fi evaluat pentru a determina daca este sau nu necesara administrarea unor doze suplimentare de vaccin. Raportul potential risc-beneficiu trebuie sa fie evaluat cu atentie inainte de a se lua in considerare vaccinarea in astfel de cazuri (vezi pct. 4.8).

Altele

Vaccinarea poate fi luata in considerare la pacientii cu imunodeficiente selectate atunci cand beneficiile depasesc riscurile (pacienti seropozitivi asimptomatici, deficite ale subclaselor de IgG, neutropenie congenitala, boala granulomatoasa cronica si boli de deficit al complementului).

Pacientii cu imunodeficienta care nu au contraindicatii pentru aceasta vaccinare (vezi pct. 4.3) pot sa nu raspunda la fel de bine ca si pacientii imunocompetenti; prin urmare, anumiti pacienti pot face rujeola, oreion sau rubeola in caz de contact, in pofida administrarii corecte a vaccinului. Acesti pacienti trebuie monitorizati cu atentie pentru depistarea simptomelor de rujeola, oreion si rubeola.

Vaccinarea cu M-M-RvaxPro nu poate asigura protectia tuturor persoanelor vaccinate. Transmitere

La majoritatea persoanelor susceptibile, s-a constatat excretia din gat sau nas a unor cantitati mici de virus rubeolic viu atenuat timp de 7-28 zile dupa vaccinare. Nu exista dovezi confirmate care sa indice faptul ca acest virus se transmite persoanelor susceptibile care intra in contact cu indivizii vaccinati. In consecinta, transmiterea prin contact fizic, desi este acceptata din punct de vedere teoretic ca fiind posibila, nu este considerata ca fiind un risc semnificativ; cu toate acestea, a fost documentata transmiterea la sugar prin laptele matern a virusului rubeolic din componenta vaccinului, dar fara vreun semn de boala clinica (vezi pct. 4.6).

Nu s-au raportat cazuri de transmitere a tulpinii atenuate Enders Edmonston a virusului rujeolic sau a tulpinii atenuate Jeryl Lynn a virusului urlian de la persoanele vaccinate la persoanele susceptibile cu care acestea vin in contact.

Sodiu

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 miligrame) per doza, adica practic nu contine sodiu.

Potasiu

Acest medicament contine potasiu mai putin de 1 mmol (39 miligrame) per doza, adica practic nu contine potasiu.

Sorbitol (E 420)

Acest medicament contine sorbitol 14,5 miligrame per doza. Efectul aditiv al administrarii concomitente a medicamentelor continand sorbitol (sau fructoza) si aportul alimentar de sorbitol (sau fructoza) trebuie luate in considerare.

Interferenta cu analizele de laborator: vezi pct. 4.5.

Interactiuni
Imunoglobulina

Nu trebuie administrata imunoglobulina (IG) concomitent cu M-M-RvaxPro.

Administrarea de imunoglobulina concomitent cu M-M-RvaxPro poate influenta raspunsul imun asteptat. Vaccinarea trebuie sa fie amanata cu cel putin 3 luni dupa transfuzia de sange sau plasma sau dupa administrarea de imunoglobulina serica umana.

Administrarea de produse din sange care contin anticorpi anti-rujeolici, anti-urlieni sau anti-rubeolici, inclusiv preparate cu imunoglobulina, trebuie evitata timp de 1 luna dupa administrarea unei doze de M-M-RvaxPro, cu exceptia cazului cand este considerata esentiala.

Analize de laborator

S-a raportat faptul ca vaccinurile cu virusuri vii atenuate rujeolic, urlian si rubeolic, administrate separat, pot determina o deprimare temporara a sensibilitatii cutanate la tuberculina. De aceea, daca trebuie efectuat un test cu tuberculina, acesta trebuie sa fie administrat in orice moment inainte de vaccinare, simultan cu aceasta sau la 4-6 saptamani dupa vaccinarea cu M-M-RvaxPro.

Utilizarea impreuna cu alte vaccinuri

In prezent, nu s-au efectuat studii specifice referitoare la utilizarea concomitenta a M-M-RvaxPro si a altor vaccinuri. Cu toate acestea, deoarece s-a dovedit ca M-M-RvaxPro are profiluri de siguranta si imunogenitate similare cu formularea anterioara a vaccinului combinat rujeolic, urlian si rubeolic, fabricat de Merck & Co., Inc., poate fi luata in considerare experienta dobandita in cazul utilizarii

acestui vaccin.

Datele clinice publicate sustin administrarea concomitenta a formularii anterioare a vaccinului impotriva rujeolei, parotiditei epidemice si rubeolei fabricat de Merck & Co., Inc. cu alte vaccinuri administrate in copilarie, inclusiv DTaP (sau DTwP), IPV (sau OPV), HIB (Haemophilus influenzae tip b), HIB-VHB (Haemophilus influenzae tip b cu vaccin impotriva hepatitei B) si VAR (varicela). M-M-RvaxPro trebuie administrat in locuri diferite de injectare, concomitent sau cu o luna inainte de sau dupa administrarea altor vaccinuri cu virusuri vii.

Pe baza studiilor clinice efectuate cu vaccinul tetravalent rujeolic, urlian, rubeolic si varicelic si cu formularea anterioara a vaccinului combinat rujeolic, urlian si rubeolic fabricate de Merck & Co., Inc., M-M-RvaxPro poate fi administrat simultan (dar in locuri diferite de injectare) cu Prevenar si/sau vaccin hepatitic A. In aceste studii clinice s-a demonstrat ca raspunsurile imune nu au fost afectate, iar profilurile globale de siguranta ale vaccinurilor administrate au fost similare.

Sarcina
Sarcina

Femeile gravide nu trebuie vaccinate cu M-M-RvaxPro.

Nu s-au efectuat studii referitor la efectul M-M-RvaxPro asupra femeilor gravide. Nu se cunoaste daca M-M-RvaxPro poate determina efecte daunatoare la fat atunci cand este administrat unei femei gravide sau daca poate afecta capacitatea de reproducere.

Cu toate acestea, la administrarea vaccinurilor impotriva rujeolei sau oreionului la femeile gravide, nu a fost documentata afectare fetala. Chiar daca riscul teoretic nu poate fi exclus, nu s-a raportat niciun caz de sindrom congenital rubeolic la mai mult de 3500 femei susceptibile, care se aflau fara sa stie in stadii incipiente ale sarcinii in momentul vaccinarii cu un vaccin ce continea virus rubeolic. Prin urmare, vaccinarea accidentala a femeilor care nu stiu ca sunt gravide cu vaccinuri care contin virus rujeolic, urlian sau rubeolic nu ar trebui sa fie un motiv de intrerupere a sarcinii.

Sarcina trebuie sa fie evitata timp de 1 luna dupa vaccinare. Femeile care intentioneaza sa ramana

gravide trebuie sfatuite sa amane.

Alaptarea

Studiile au demonstrat ca femeile care alapteaza dupa nastere, carora li s-au administrat vaccinuri cu virus rubeolic viu atenuat pot secreta virusul in laptele matern si il pot transmite nou-nascutilor

alimentati natural. Dintre nou-nascutii care prezinta dovezi serologice de infectie rubeolica, niciunul nu a prezentat boala simptomatica. Nu se cunoaste daca virusul rujeolic sau urlian din componenta vaccinului este secretat in laptele matern; de aceea, M-M-RvaxPro trebuie sa fie administrat cu mare grija femeilor care alapteaza.

Fertilitatea

M-M-RvaxPro nu a fost evaluat in studiile de fertilitate.

Condus auto
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Este de asteptat ca M-M-RvaxPro sa nu aiba nicio influenta sau sa aiba o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

In studiile clinice, M-M-RvaxPro a fost administrat la 1965 copii (vezi pct. 5.1), iar profilul general de

siguranta a fost comparabil cu cel al formularii precedente a vaccinului rujeolic, urlian si rubeolic

fabricat de Merck & Co., Inc.

Intr-un studiu clinic, M-M-RvaxPro a fost administrat la 752 copii, fie intramuscular, fie subcutanat. Profilurile generale de siguranta pentru fiecare cale de administrare au fost comparabile, cu toate ca reactiile la locul de injectare au fost mai putin frecvente in grupul cu administrare i.m. (15,80%)

comparativ cu grupul cu administrare s.c. (25,80%).

S-au evaluat toate reactiile adverse observate la 1940 copii. La acesti copii, reactiile adverse asociate administrarii vaccinului, prezentate succint in sectiunea b, au fost observate la persoanele care au fost vaccinate cu M-M-RvaxPro (cu exceptia raportarilor izolate, cu frecventa sub 0,2%).

Comparativ cu prima doza, administrarea celei de-a doua doze de M-M-RvaxPro nu este asociata cu cresterea incidentei si severitatii simptomelor clinice, inclusiv a celor care sugereaza aparitia unei reactii de hipersensibilitate.

In plus, sunt disponibile alte reactii adverse raportate in timpul utilizarii dupa punerea pe piata a

M-M-RvaxPro si/sau in cadrul studiilor clinice si dupa punerea pe piata a formularilor precedente ale

vaccinurilor monovalente si combinate rujeolice, urliene si rubeolice, fabricate de Merck & Co., Inc., indiferent de relatia de cauzalitate sau frecventa si sunt prezentate in sectiunea b. Frecventa acestor evenimente adverse este clasificata ca fiind frecventa necunoscuta atunci cand nu poate fi estimata

pe baza datelor disponibile. Aceste date au fost raportate pe baza a peste 400 milioane doze distribuite la nivel international.

Cele mai frecvente reactii adverse raportate la utilizarea M-M-RvaxPro au fost: febra (38,5°C sau mai mare); reactii la nivelul locului de injectare incluzand durere, edem si eritem.

Lista sub forma de tabel a reactiilor adverse

Reactiile adverse sunt grupate pe categorii de frecventa utilizand urmatoarea conventie:

[Foarte frecvente ( 1/10); Frecvente ( 1/100 si sub 1/10); Mai putin frecvente ( 1/1000 si sub 1/100); Cu

frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)]

Reactii adverseFrecventa
Infectii şi infestari
Nasofaringita, infectie a cailor respiratorii superioare sau infectie viralaMai putin frecvente
Meningita aseptica†, rujeola atipica, epididimita, orhita, otita medie,parotidita, rinita, panencefalita sclerozanta subacuta†Cu frecventa necunoscuta
Tulburari hematologice şi limfatice
Limfadenopatie regionala, trombocitopenieCu frecventanecunoscuta
Tulburari ale sistemului imunitar
Reactie anafilactoida, anafilaxie şi fenomene asociate cum sunt angioedem,edem facial şi edem perifericCu frecventanecunoscuta
Tulburari psihice
PlansetMai putin frecvente
IritabilitateCu frecventanecunoscuta
Reactii adverseFrecventa
Tulburari ale sistemului nervos
Convulsii afebrile sau crize convulsive, ataxie, ameteli, encefalita†,encefalopatie†, convulsii febrile (la copii), sindrom Guillain-Barré, cefalee, encefalita rujeolica cu corpi de incluziune (MIBE) (vezi pct. 4.3), paralizie oculara, nevrita optica, parestezie, polinevrita, polineuropatie, nevritaretrobulbara, sincopaCu frecventa necunoscuta
Tulburari oculare
Conjunctivita, retinitaCu frecventanecunoscuta
Tulburari acustice şi vestibulare
Surditate de cauza neurologicaCu frecventanecunoscuta
Tulburari respiratorii, toracice şi mediastinale
RinoreeMai putin frecventa
Spasm bronşic, tuse, pneumonie, pneumonita (vezi pct. 4.3), dureri în gatCu frecventanecunoscuta
Tulburari gastro-intestinale
Diaree sau varsaturiMai putin frecvente
GreataCu frecventanecunoscuta
Afectiuni cutanate şi ale tesutului subcutanat
Eruptie cutanata morbiliforma sau alte tipuri de eruptii cutanateFrecvente
UrticarieMai putin frecventa
Paniculita, prurit, purpura, induratie a tegumentului, sindromStevens-JohnsonCu frecventanecunoscuta
Tulburari musculo-scheletice şi ale tesutului conjunctiv
Artrita† şi/sau artralgie† (de obicei tranzitorie şi rar cronica), mialgieCu frecventanecunoscuta
Tulburari generale şi la nivelul locului de administrare
Febra (38,5°C sau mai mare), eritem la locul de injectare, durere la locul deinjectare şi edem la locul de injectareFoarte frecvente
Echimoze la locul de injectareFrecvente
Eruptie cutanata la locul de injectareMai putin frecventa
Senzatie de arsura şi/sau întepatura de scurta durata la locul de injectare,stare generala de rau, papilita, edem periferic, inflamare, sensibilitate la atingere, vezicule la locul de injectare, papula şi eritem la locul de injectareCu frecventa necunoscuta
Tulburari vasculare
VasculitaCu frecventanecunoscuta

vezi pct. c

Descrierea reactiilor adverse selectate Meningita aseptica

S-au raportat cazuri de meningita aseptica dupa vaccinarea impotriva rujeolei, parotiditei epidemice si rubeolei. Desi s-a demonstrat o relatie de cauzalitate intre alte tulpini de virus urlian continute in vaccin si meningita aseptica, nu exista nicio dovada care sa determine legatura intre vaccinul cu virus urlian Jeryl Lynn si meningita aseptica.

Encefalita si encefalopatia

La persoanele sever imunocompromise, care sunt vaccinate in mod necorespunzator cu vaccin care contine componenta rujeolica, s-au raportat cazuri de encefalita rujeolica cu corpi de incluziune, pneumonita si deces, ca o consecinta directa a infectiei diseminate cu virus rujeolic vaccinal (vezi pct. 4.3); de asemenea, s-a raportat infectie diseminata cu virus urlian si rubeolic vaccinal.

Panencefalita sclerozanta subacuta

Nu exista dovezi conform carora vaccinul rujeolic poate determina PESS. S-au raportat cazuri de PESS la copii care nu aveau antecedente de infectie cu virus rujeolic de tip salbatic, dar carora li s-a administrat vaccinul rujeolic. Este posibil ca unele dintre aceste cazuri sa se fi datorat rujeolei neidentificate in primul an de viata sau, posibil, vaccinarii impotriva rujeolei. Rezultatele unui studiu retrospectiv caz-control, efectuat de Centrele Americane de Control si Prevenire a Bolii, sugereaza ca efectul general al vaccinului rujeolic a fost acela de a proteja impotriva PESS, prevenind aparitia rujeolei cu riscul sau inerent de PESS.

Artralgia si/sau artrita

Artralgia si/sau artrita (de obicei tranzitorii si, rareori, cronice) si polinevrita sunt caracteristice infectarii cu virusul rubeolic de tip salbatic si variaza ca frecventa si gravitate in raport cu varsta si sexul, fiind mai grave la femeile adulte si mai putin grave la copii sub varsta pubertatii. Dupa vaccinarea copiilor, reactiile la nivelul articulatiilor sunt, in general, mai putin frecvente (0-3%) si de scurta durata. La femei, incidenta artritei si artralgiei este in general mai mare fata de cea observata la copii (12-20%), iar reactiile par sa fie mai accentuate si de durata mai lunga. Simptomele pot persista luni sau, in cazuri rare, ani. Incidenta reactiilor care apar la adolescente pare a fi intermediara, intre cea observata la copii si cea observata la femeile adulte. Chiar si la femei mai in varsta (35-45 ani), aceste reactii sunt in general bine tolerate si rareori interfereaza cu activitatile normale.

Artrita cronica

Artrita cronica a fost asociata cu infectie cu virus rubeolic de tip salbatic si cu persistenta virusului si/sau a antigenului viral izolat din tesuturile organismului. Cei carora li s-a administrat vaccinul au prezentat doar rareori simptome articulare cronice.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.

Supradozaj
Administrarea unei doze mai mari decat doza recomandata de M-M-RvaxPro a fost raportata rar si

profilul reactiilor adverse a fost comparabil cu cel observat la doza recomandata de M-M-RvaxPro.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vaccin viral, codul ATC: J07BD52

Evaluarea imunogenitatii si a eficacitatii clinice

Un studiu comparativ efectuat la 1279 subiecti carora li s-a administrat M-M-RvaxPro sau formularea

precedenta (fabricata cu albumina serica umana) a vaccinului rujeolic, urlian si rubeolic fabricat de

Merck & Co., Inc. a demonstrat o imunogenitate si o siguranta similara a celor 2 produse.

Studiile clinice efectuate la 284 copii triplu seronegativi, cu varste cuprinse intre 11 luni si 7 ani, au demonstrat ca formularile precedente ale vaccinului rujeolic, urlian si rubeolic fabricat de Merck & Co., Inc. sunt inalt imunogene si sunt in general bine tolerate. In cadrul acestor studii, o singura doza de vaccin a determinat aparitia anticorpilor anti-rujeolici de inhibare a hemaglutinarii (IH) la 95% din subiecti, anticorpi anti-urlieni neutralizanti la 96% din subiecti si anticorpi IH anti-rubeolici la 99%

din persoanele susceptibile.

Evaluarea imunogenitatii la copii cu varsta cuprinsa intre 9 pana la 12 luni la momentul administrarii primei doze

Un studiu clinic a fost efectuat cu vaccin tetravalent rujeolic, urlian, rubeolic si varicelic fabricat de

Merck & Co., Inc., administrat intr-o schema de 2 doze, dozele fiind administrate la interval de 3 luni la 1620 subiecti sanatosi cu varsta cuprinsa intre 9 pana la 12 luni la momentul administrarii primei

doze. Profilul de siguranta dupa administrarea dozei 1 si 2 a fost in general comparabil pentru toate varstele cohortelor.

Intr-un Set de analiza completa (subiecti vaccinati indiferent de titrul anticorpilor la momentul initial), ratele mari de seroprotectie de peste 99% au fost obtinute la virusurile urlian si rubeolic dupa a 2-a doza, indiferent de varsta administrarii primei doze de vaccin. Dupa cele 2 doze, ratele de seroprotectie impotriva virusului rujeolic au fost de 98,1% cand prima doza a fost administrata la varsta de 11 luni, comparativ cu 98,9% cand prima doza a fost administrata la varsta de 12 luni (obiectivul studiului de non-inferioritate a fost indeplinit). Dupa cele doua doze, ratele de seroprotectie impotriva virusului rujeolic au fost de 94,6% cand prima doza a fost administrata la varsta de 9 luni, comparativ cu 98,9%

cand prima doza a fost administrata la varsta de 12 luni (obiectivul studiului de non-inferioritate nu a fost indeplinit).

Ratele de seroprotectie impotriva virusurilor rujeolic, urlian si rubeolic pentru Setul de analiza completa sunt prezentate in Tabelul 1.

Tabelul 1: Ratele de seroprotectie impotriva virusurilor rujeolic, urlian si rubeolic in saptamana 6 dupa doza 1 si saptamana 6 dupa doza 2 a vaccinului tetravalent rujeolic, urlian, rubeolic si varicelic fabricat de Merck & Co., Inc. Set de analiza completa

Valenta (nivel de seroprotectie)Moment interimarDoza 1 la 9 luni/Doza 2 la 12 luniN = 527Doza 1 la 11 luni/Doza 2 la 14 luniN = 480Doza 1 la 12 luni/Doza 2 la 15 luniN = 466
Rate deseroprotectie[IÎ 95%]Rate deseroprotectie[IÎ 95%]Rate deseroprotectie[IÎ 95%]
Rujeolic(titru ≥ 255 mUI/mL)Dupa doza 172,3%[68,2; 76,1]87,6%[84,2; 90,4]90,6%[87,6; 93,1]
Dupadoza 294,6%[92,3; 96,4]98,1%[96,4; 99,1]98,9%[97,5; 99,6]
Urlian (titru ≥ 10 unitati ELISA Ab/mL)Dupadoza 196,4%[94,4; 97,8]98,7%[97,3; 99,5]98,5%[96,9; 99,4]
Dupadoza 299,2%[98,0; 99,8]99,6%[98,5; 99,9]99,3%[98,1; 99,9]
Rubeolic(titru ≥ 10 UI/mL)Dupadoza 197,3%[95,5; 98,5]98,7%[97,3; 99,5]97,8%[96,0; 98,9]
Dupadoza 299,4%[98,3; 99,9]99,4%[98,1; 99,9]99,6%[98,4; 99,9]

Mediile geometrice ale titrelor dupa cea dea 2 doza (MGT) impotriva virusurilor urlian si rubeolic au fost comparabile intre toate categoriile de varsta, in timp ce MGT impotriva virusului rujeolic au fost

mai mici la subiectii care au primit prima doza la varsta de 9 luni, comparativ cu subiectii care au primit prima doza la varsta de 11 sau 12 luni.

Un studiu comparativ efectuat la 752 subiecti carora li s-a administrat M-M-RvaxPro, fie pe cale intramusculara, fie pe cale subcutanata a demonstrat un profil similar al imunogenitatii intre ambele cai de administrare.

Eficacitatea componentelor formularii precedente a vaccinului rujeolic, urlian si rubeolic fabricat de Merck & Co., Inc. a fost stabilita in cadrul unor studii controlate, dublu-orb, care au demonstrat o eficacitate ridicata a componentelor individuale ale vaccinului. Aceste studii au stabilit, de asemenea,

ca seroconversia, ca reactie la vaccinarea rujeolica, urliana si rubeolica, a determinat protectie

impotriva acestor boli.

Vaccinarea dupa expunere

Vaccinarea indivizilor expusi la virusul rujeolic de tip salbatic poate oferi un anumit grad de protectie, daca vaccinul poate fi administrat in 72 ore dupa expunere. Daca totusi vaccinul este administrat cu

cateva zile inainte de expunere, se asigura o protectie mai buna. Nu exista dovezi concludente conform

carora vaccinarea persoanelor care au fost expuse recent la virusurile urlian si rubeolic de tip salbatic asigura protectia acestora.

Eficacitate

Peste 400 milioane de doze ale formularii anterioare a vaccinului rujeolic, urlian si rubeolic, fabricat de Merck & Co., Inc., au fost distribuite la nivel international (1978 pana in 2003). Utilizarea pe scara larga a unei scheme de vaccinare cu 2 doze ale vaccinului in Statele Unite si alte state cum ar fi Finlanda sau Suedia a determinat o scadere de peste 99% a incidentei celor 3 tipuri de boli.

Adolescente si femei adulte care nu sunt gravide

Vaccinarea adolescentelor si femeilor adulte care nu sunt gravide aflate in perioada fertila susceptibile cu vaccin cu virus rubeolic viu este indicata daca sunt respectate anumite precautii (vezi pct. 4.4 si 4.6). Vaccinarea dupa pubertate a femeilor susceptibile confera protectie individuala impotriva infectiei ulterioare in timpul sarcinii cu virus rubeolic, protectie care previne infectarea fatului si afectiunile consecutive datorate rubeolei congenitale.

Persoanele cu varsta peste 9 luni care nu au fost vaccinate si care intra in contact cu femei gravide susceptibile, trebuie imunizate cu vaccinul rubeolic cu virus viu atenuat (cum ar fi M-M-RvaxPro sau un vaccin rubeolic monovalent) pentru a se reduce riscul de expunere al femeii gravide.

Persoanele posibil susceptibile la infectia cu virus urlian si rubeolic

M-M-RvaxPro este preferat pentru imunizarea persoanelor posibil susceptibile de a face parotidita epidemica si rubeola. M-M-RvaxPro poate fi administrat persoanelor care necesita vaccinare impotriva rujeolei indiferent de starea lor de imunitate fata de rubeola sau parotidita epidemica, daca

nu este disponibil un vaccin rujeolic monovalent.

Proprietati farmacocinetice
Nu este cazul.

Date preclinice de siguranta

Nu s-au efectuat studii non-clinice.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 02.03.2023

Categorii de produse