Medicamente cu reteta

Lipantil Nano 145mg, 30 comprimate filmate, Laboratoires Fournier

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Lipantil Nano 145mg, 30 comprimate filmate, Laboratoires Fournier

7475351

Indicatii
Lipantil Nano este indicat ca supliment al dietei si altor tratamente nefarmacologice (de exemplu: activitate fizica, scadere ponderala) pentru urmatoarele:

  • tratamentul hipertrigliceridemiei severe cu sau fara valori mici ale HDL-colesterolului;
  • tratamentul hiperlipidemiei mixte, in cazul in care statinele sunt contraindicate sau nu sunt tolerate;
  • tratamentul hiperlipidemiei mixte la pacienti cu risc cardiovascular crescut, in asociere cu o statina, in cazul in care valorile trigliceridelor si HDL- colesterolului nu sunt controlate corespunzator.

Dozaj
Cand este folosit ca tratament al hiperlipidemiei, raspunsul terapeutic trebuie monitorizat prin determinari periodice ale concentratiilor plasmatice ale lipidelor. In cazul in care nu s-a obtinut un raspuns adecvat dupa cateva luni (de exemplu 3 luni), trebuie luate in considerare masuri terapeutice complementare sau diferite.

Doze:

Adulti

Doza recomandata este de un comprimat de 145 mg fenofibrat, administrat o data pe zi.

Pacientii care urmeaza deja tratament cu fenofibrat de 200 mg sau de 160 mg, pot fi trecuti pe fenofibrat un comprimat de 145 mg pe zi, fara alte ajustari ale dozei.

Populatie speciala

Pacienti varstnici(mai mult sau egal fata de 65 ani)

Nu este necesara ajustarea dozelor. Se recomanda folosirea dozei uzuale, cu exceptia cazurilor de insuficienta renala cu rata de filtrare glomerulara estimata mai mica de 60 ml/min/1,73 (vezi Pacienti cu insuficienta renala).

Pacienti cu insuficienta renala

Fenofibratul nu trebuie utilizat in cazurile de insuficienta renala severa, definita prin eGFR mai mic de 30 ml/min pe 1,73 m2.

Daca valoarea eGFR este intre 30 si 59 ml/min pe 1,73 m2, doza de fenofibrat nu trebuie sa depaseasca 100 mg de produs standard sau 67 mg de produs micronizat o data pe zi.

Daca, pe durata urmaririi, eGFR scade in mod persistent sub 30 ml/min/1,73 m2, administrarea fenofibratului trebuie intrerupta.

Insuficienta hepatica

Lipantil Nano nu este recomandat pacientilor cu insuficienta hepatica, din cauza lipsei datelor relevante pentru acesti pacienti.

Populatia pediatrica:

Siguranta si eficacitatea fenofibratului la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani nu a fost stabilita. Nu exista date disponibile in acest sens. Prin urmare, utilizarea fenofibratului nu este recomandata la copii si adolescenti sub 18 ani.

Mod de administrare:

Comprimatele vor fi inghitite intregi, cu o cantitate suficienta de apa (1 pahar).

Lipantil Nano 145 mg, comprimate filmate, poate fi administrat in orice moment al zilei, indiferent de aportul alimentar (vezi pct. 5.2 Proprietati farmacocinetice).

Contraindicatii

  • Hipersensibilitate la fenofibrat sau la oricare dintre excipientii prezentati la pct. 6.1;
  • Lipantil Nano nu trebuie administrat la pacientii cu hipersensibilitate la alune, ulei de arahide, lecitina din soia sau produse inrudite datorita riscului de aparitie a reactiilor de hipersensibilitate;
  • Insuficienta hepatica severa (inclusiv ciroza biliara si anomalii persistente ale functiei hepatice);
  • Afectiuni cunoscute ale vezicii biliare;
  • Insuficienta renala severa (rata filtrarii glomerulare estimate mai mica de 30 ml/min/1,73 m2);
  • Pancreatita acuta sau cronica, cu exceptia pancreatitei acute determinate de hipertrigliceridemie severa;
  • Antecedente de reactii fotoalergice sau fototoxice in timpul tratamentului cu fibrati sau ketoprofen.

Atentionari
Cauze secundare ale hiperlipidemiei:

Inaintea inceperii tratmentului cu fenofibrat, trebuie luata in considerare tratarea cauzelor secundare ale hiperlipidemiei: diabet zaharat tip 2 necontrolat, hipotiroidism, sindrom nefrotic, disproteinemie, boala hepatica obstructiva, tratament farmacologic, alcoolism. In cazul pacientelor cu hiperlipidemie care utilizeaza estrogeni sau contraceptive care contin estrogeni, trebuie stabilit daca hiperlipidemia este primara sau secundara (crestere posibila a valorilor lipidelor determinata de estrogenii administrati pe cale orala).

Functia hepatica

Similar altor medicamente hipolipemiante, la unii pacienti au fost raportate cresteri ale valorilor transaminazelor. In majoritatea cazurilor, aceste cresteri au fost tranzitorii, minore si asimptomatice.

Se recomanda monitorizarea valorilor serice ale transaminazelor la fiecare 3 luni in timpul primului an de tratament si apoi periodic.

Trebuie acordata atentie pacientilor care prezinta cresteri ale valorilor serice ale transaminazelor si tratamentul trebuie intrerupt daca valorile AST (SGOT) si ALT (SGPT) cresc de 3 ori peste limita superioara a valorilor normale. La aparitia simptomelor specifice hepatitei (de exemplu, icter, prurit), vor fi efectuate teste de laborator pentru confirmare si poate fi luata in considerare intreruperea tratamentului cu fenofibrat.

Pancreas

Pancreatita a fost raportata la pacienti carora li se administreaza fenofibrat (vezi pct. 4.3 Contraindicatii si 4.8 Reactii adverse). Aceasta poate reprezenta un semn de lipsa de eficacitate la pacientii cu hipertrigliceridemie severa, un efect direct al medicamentului sau un fenomen secundar mediat prin formarea de calculi sau noroi biliar, in tractul biliar, ducand la obstructia canalului biliar comun.

Sistemul muscular

In timpul administrarii fibratilor sau altor medicamente hipolipidemiante s-au raportat cazuri de toxicitate musculara, inclusiv cazuri foarte rare de rabdomioliza, cu sau fara afectare renala. Incidenta acestor tulburari creste in caz de hipoalbuminemie si insuficienta renala in antecedente.

Pacientii care prezinta factori predispozanti pentru miopatie si/sau rabdomioliza, incluzand varsta peste 70 de ani, antecedente personale sau familiale de afectiuni ereditare musculare, insuficienta renala, hipotiroidism si consum excesiv de alcool etilic, pot avea un risc crescut de aparitie a rabdomiolizei. In cazul acestor pacienti trebuie evaluat atent raportul beneficiu- risc al tratamentului cu fenofibrat.

Trebuie suspectata aparitia afectarii musculare la pacientii care prezinta mialgie difuza, miozita, crampe musculare, stare de slabiciune musculara si /sau cresteri importante ale concentratiei CPK (valori de peste 5 ori mai mari decat valoarea normala). In aceste cazuri, tratamentul cu fenofibrat trebuie intrerupt.

Riscul de afectare musculara poate fi crescut daca medicamentul este administrat in asociere cu un alt fibrat sau un inhibitor de HMG-CoA reductaza, mai ales in cazul pre-existentei unei boli musculare. In consecinta, asocierea fenofibratului cu un inhibitor de HMG-CoA reductaza sau alt fenofibrat trebuie rezervata pacientilor cu dislipidemie mixta severa si risc crescut pentru evenimente cardiovasculare, fara istoric de boala musculara. Aceasta modalitate de tratament asociat trebuie utilizata cu precautie, iar pacientii trebuie cu atentie monitorizati pentru observarea prompta a semnelor de afectare musculara.

Functia renala

Lipantil Nano 145 mg este contraindicat in cazurile de insuficienta renala severa (vezi pct. 4.3 Contraindicatii).

Lipantil Nano 145 mg trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata. La pacientii la care valorile ratei de filtrare glomerulara estimate sunt intre 30 si 59 ml/min/1,73 m2 (vezi pct. 4.2) se impune ajustarea dozei.

La pacientii tratati cu fenofibrat in monoterapie sau in asociere cu statine au fost raportate cresteri reversibile ale creatininei serice. Cresterile creatininei serice s-au mentinut la niveluri in general stabile in timp, fara dovezi ale unor cresteri exponentiale ale creatininei serice in contextul terapiei pe termen lung si cu tendinta revenirii la valorile initiale dupa intreruperea tratamentului.

In timpul studiilor clinice, 10% dintre pacientii tratati concomitent cu fenofibrat si simvastatina, au prezentat cresteri ale creatininei de peste 30 μmol/l fata de valorile initiale, comparativ cu 4,4% dintre cei tratati cu o statina. 0,3% dintre pacientii cu tratament asociat au prezentat cresteri relevante clinic ale creatininei pana la valori mai mari de 200 μmol/l.

Tratamentul trebuie intrerupt atunci cand nivelul creatininei depaseste cu 50% limita superioara a intervalului normal. Se recomanda masurarea nivelului de creatinina in timpul primelor 3 luni de la initierea tratamentului si, ulterior, la intervale periodice.

Excipienti:

Acest medicament contine lactoza. De aceea pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit total de lactaza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Acest medicament contine zahar. De aceea pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau deficit de sucraza-izomaltaza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adica practic nu contine sodiu.

Lipantil Nano 145 mg comprimate filmate nu trebuie administrat pacientilor alergici la lecitina din soia sau la produse similare, datorita riscului de reactii de hipersensibilitate.

Interactiuni
Anticoagulante orale

Fenofibratul potenteaza efectul anticoagulantelor orale si poate determina cresterea riscului de sangerare. La pacientii care efectueaza tratament cu anticoagulante orale, trebuie scazuta doza de anticoagulant cu aproximativ la inceputul tratamentului si apoi trebuie ajustata treptat, daca este necesar, in functie de monitorizarea valorilor INR (International Normalized Ratio). Prin urmare aceasta asociere nu este recomandata.

Ciclosporina

S-au raportat cateva cazuri severe de insuficienta renala reversibila in timpul administrarii concomitente de fenofibrat si ciclosporina. De aceea, functia renala a acestor pacienti trebuie monitorizata cu atentie si tratamentul cu fenofibrat trebuie intrerupt in caz de alterare severa a parametrilor de laborator.

Inhibitori ai HMG-CoA reductazei sau alti fibrati

Riscul de aparitie a toxicitatii musculare grave este crescut in cazul in care un fibrat este utilizat concomitent cu inhibitori ai HMG-CoA reductazei sau alti fibrati. Terapia asociata cu inhibitori de HMG-CoA reductaza trebuie utilizata cu precautie, iar pacientii trebuie atent monitorizati pentru observarea prompta a semnelor de afectare musculara (vezi si pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare).

Glitazone:

S-au raportat cateva cazuri de reducere reversibila paradoxala a HDL-colestrolului, in timpul administrarii concomitente a fenofibratului si glitazonelor. Prin urmare, se recomanda monitorizarea HDL-colestrolului in cazul in care una din aceste componente se adauga schemei de tratament, precum si intreruperea tratamentului in cazul in care valoarea HDL-colestrolului este prea scazuta.

Enzimele citocromului P450

Studiile in vitro folosind microzomi hepatici umani au indicat faptul ca fenofibratul si acidul fenofibric nu sunt inhibitori ai citocromului (CYP) P450 izoformele CYP3A4, CYP2D6, CYP2E1 sau CYP1A2. Acestia sunt inhibitori slabi ai CYP2C19 si CYP2A6 si inhibitori slabi pana la moderati ai CYP2C9 la concentratii terapeutice.

Pacienti carora li se administreaza concomitent fenofibrat si medicamente cu indice terapeutic ingust metabolizate prin CYP2C19, CYP2A6 si in special CYP2C9 trebuie atent monitorizati si daca este necesar se recomanda ajustarea dozei acestor medicamente.

Sarcina
Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea fenofibratului la femeile gravide. Studiile la animale nu au demonstrat aparitia vreunui efect teratogen. S-au evidentiat efecte embriotoxice in cazul administrarii dozelor cuprinse in intervalul celor care determina toxicitate materna (vezi pct. 5.3 Date preclinice de siguranta). Riscul potential pentru om este necunoscut. De aceea, Lipantil Nano 145 mg trebuie utilizat in timpul sarcinii numai dupa evaluarea atenta a raportului risc/beneficiu.

Alaptarea

Nu exista date despre excretia fenofibratului si/sau metabolitilor sai in laptele matern. Nu poate fi exclus riscul pentru sugar. De aceea fenofibratul nu trebuie utilizat la femeile care alapteaza.

Fertilitatea

Au fost observate efecte reversibile asupra fertilitatii la animale (vezi pct. 5.3 Date preclinice de siguranta). Nu exista date clinice cu privire la fertilitate provenite din utilizarea Lipantil Nano 145 mg.

Condus auto
Lipantil Nano 145 mg nu are nici o influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse raportate in timpul tratamentului cu fenofibrat sunt tulburarile digestive, gastrice sau intestinale.

Urmatoarele reactii adverse au fost observate in timpul studiilor clinice placebo - controlate (n= 2344) cu urmatoarele frecvente:

 FrecventeMai putin frecvente:RareFoarte rare
Clasa MedDRA de sisteme si organeMai mult de 1/100, mai putin de 1/10Mai mult de 1/1,000, mai putin de 1/100Mai mult de 1/10,000, mai putin de 1/1,000Mai putin de 1/10,000, incluzand cazuri izolate
Tulburari hematologice si limfatice  Scaderea hemoglobinei; scaderea numarului de leucocite. 

Tulburari ale  sistemului imunitar

  Hipersensibilitate 
Tulburari ale  sistemului nervos Cefalee  
Tulburari vasculare Tromboembolism (embolism pulmonar, tromboza venoasa profunda) *  
Tulburari gastro-intestinale

Semne si simptome gastro intestinale (durere abdominala, greturi, varsaturi, diaree si flatulenta)

Pancreatita*  
Tulburari hepatobiliareTransaminaze crescute (vezipct. 4.4)Colelitiaza (vezi pct. 4.4)Hepatita 
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat 

Hipersensibilitate cutanata (de ex. rash, prurit, urticarie)

Alopecie, reactii de fotosensibilitate 
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv Tulburari musculare (de ex mialgie, miozita, spasme musculare si slabiciune)  
Tulburari ale aparatului genital si sanului Disfunctie sexuala  
Investigatii diagnosticeNivel crescut al homocisteinei sanguine**Cresterea creatininei sericeCresterea ureei serice

* In studiul FIELD, studiu randomizat placebo-controlat efectuat la 9795 pacienti cu diabet zaharat de tip II, s-a observat o crestere semnificativa statistic a cazurilor de pancreatita la pacientii la care s-a administrat fenofibrat comparativ cu cei la care s-a administrat placebo (0,8% versus 0,5%; p = 0,031). In acelasi studiu, a fost observata o crestere semnificativa statistic a incidentei embolismului pulmonar (0,7% in grupul placebo versus 1,1% in grupul cu fenofibrat; p = 0,022) si o crestere nesemnificativa statistic a incidentei trombozei venoase profunde (placebo: 1,0 % [48/4900 pacienti] versus fenofibrat 1,4% [67/4895 pacienti]; p = 0,074).

** In cadrul studiului FIELD, cresterea medie a nivelului de homocisteina sanguina la pacientii tratati cu fenofibrat a fost de 6,5 µmol/l, fiind reversibila dupa intreruperea tratamentului cu fenofibrat. Riscul crescut de evenimente trombotice venoase poate fi corelat cu nivelul crescut de homocisteina. Semnificatia clinica a acestui aspect nu este clara.

a Suplimentar acestor reactii raportate din studiile clinice, urmatoarele efecte secundare au fost raportate spontan din experienta obtinuta dupa punerea pe piata a Lipantil Nano 145 mg. O frecventa precisa nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile si de aceea frecventa acestora este clasificata ca necunoscuta.

  • Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: boala pulmonara interstitiala
  • Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: rabdomioliza
  • Tulburari hepatobiliare: icter, complicatii ale litiazei biliare (colecistita, colangita, colica biliara)
  • Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: reactii cutanate severe (de exemplu: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica)
  • Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: fatigabilitate.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478-RO Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Pana in prezent, nu s-a raportat nici un caz de supradozaj. Nu se cunoaste un antidot specific. Daca se suspicioneaza supradozaj, se administreaza tratament simptomatic si se instituie masurile adecvate de sustinere a functiilor vitale. Fenofibratul nu se poate elimina prin hemodializa.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: agenti reducatori ai lipidelor serice/reducatori ai colesterolului si trigliceridelor/fibrati, codul ATC: C10AB05

Fenofibratul este un derivat al acidului fibric ale carui efecte de modificare ale lipidelor raportate la om sunt mediate prin actiune asupra PPARα (Peroxisome Proliferator Activated Receptor type ά).

Prin acest mecanism, fenofibratul intensifica lipoliza si eliminarea din plasma a particulelor bogate in trigliceride prin activarea lipoproteinlipazei si prin diminuarea sintezei de apoproteina C-III.

De asemenea, activarea PPARα induce o crestere a sintezei apoproteinelor A-I, A-II.

Efectele mentionate mai sus ale fenofibratului asupra lipoproteinelor determina o scadere a fractiilor lipidice cu densitate foarte mica si mica (VLDL si LDL) care contin apoproteina B si o crestere a fractiunii de lipoproteine cu densitate mare (HDL), care contine apoproteinele AI si AII.

In plus, prin modularea sintezei si catabolismului fractiei lipidice VLDL, fenofibratul determina cresterea clearance-ului LDL si determina scaderea particulelor LDL mici si dense, ale caror concentratii sunt crescute la fenotipul lipoproteinic aterogen, tulburare frecvent intalnita la pacientii care prezinta risc de boala coronariana.

In timpul studiilor clinice efectuate cu fenofibrat, valoarea colesterolului total a fost redusa cu 20-25%, a trigliceridelor cu 40-55%, iar cea a HDL-colesterolului a crescut cu 10-30%.

La pacientii cu hipercolesterolemie, la care concentratia de LDL-colesterol este scazuta cu 20-35%, efectul general asupra colesterolului consta in scaderea raportului dintre colesterolul total si HDL-colesterol, al celui dintre LDL-colesterol si HDL-colesterol si al celui dintre Apo B si Apo AI, toate acestea fiind markeri ai riscului aterogen.

Datorita efectului sau asupra LDL colesterolului si trigliceridelor, tratamentul cu fenofibrat trebuie sa fie benefic la pacientii cu hipercolesterolemie cu sau fara hipertrigliceridemie, inclusiv hiperlipoproteinemie secundara cum este de exemplu diabetul zaharat de tip 2.

Exista dovezi privind faptul ca tratamentul cu fibrati poate reduce evenimentele de cardiopatie coronariana, dar nu s-a demonstrat faptul ca fibratii scad mortalitatea de orice cauza in cadrul preventiei primare sau secundare a bolilor cardiovasculare.

Studiul asupra lipidelor Actiune pentru controlul cardiovascular in diabetul zaharat (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes (ACCORD)) a fost un studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, care a cuprins 5518 pacienti cu diabet zaharat de tip 2, carora li s-a administrat fenofibrat in asociere cu simvastatina. Tratamentul cu fenofibrat si simvastatina nu a prezentat nici o diferenta semnificativa comparativ cu monoterapia cu simvastatina, in ceea ce priveste rezultatul principal compus, infarctul miocardic fara evolutie letala, accidentul vascular cerebral fara evolutie letala si decesul de cauze cardiovasculare (risc relativ [RR] 0,92, II 95% 0,79-1,08, p = 0,32; reducerea riscului absolut: 0,74%). In grupul prespecificat de pacienti cu dislipidemie, definit ca acel grup aflat in tertila cu cele mai mici valori ale HDL-C (mai mici de 240 mg/dl sau 2,3 mmol/l) la momentul initial, tratamentul cu fenofibrat si simvastatina a demonstrat o scadere relativa de 31% comparativ cu monoterapia cu simvastatina, in ceea ce priveste rezultatul principal compus (risc relativ [RR] 0,69 II 95% 0,49- 0,97, p = 0,03; scaderea riscului absolut: 4,95%). O alta analiza de subgrup prespecificat a identificat o interactiune, semnificativa din punct de vedere statistic, a tratamentului in functie de sex (p = 0,01) indicand un beneficiu terapeutic posibil al terapiei asociate la barbati (p = 0,037), dar un risc potential mai mare in ceea ce priveste rezultatul principal la femeile carora li s-a administrat terapie asociata, comparativ cu monoterapia cu simvastatina ( p=0,069). Acest lucru nu a fost observat la subgrupul mentionat mai sus, care a inclus pacienti cu dislipidemie; de asemenea, nu a existat o dovada clara a beneficiului terapeutic la femeile cu dislipidemie carora li s-a administrat fenofibrat si simvastatina si nu poate fi exclus un posibil efect nociv la acest grup.

Depozitele extravasculare de colesterol (xantoame tendinoase sau tuberoase) pot fi reduse sau eliminate dupa terapia cu fenofibrat.

Pacientii cu valori crescute ale fibrinogenului, tratati cu fenofibrat au manifestat reduceri semnificative ale acestui parametru, precum si cei cu nivele ridicate de Lp(a).

Alti markeri ai inflamatiei precum proteina C reactiva, sunt redusi in urma tratamentului cu fenofibrat.

Efectul uricozuric al fenofibratului determina scaderea cu aproximativ 25% a concentratiilor plasmatice de acid uric, ceea ce poate fi un beneficiu aditional pentru pacientii dislipidemici cu hiperuricemie.

Fenofibratul a demonstrat in studiile la animale si intr-un studiu clinc, un efect antiagregant plachetar, care a determinat a reducere a agregarii plachetare indusa de ADP, acid arahidonic si epinefrina.

Proprietati farmacocinetice
Lipantil Nano 145 mg, comprimate filmate, contine 145 mg fenofibrat sub forma de nanoparticule.

Absorbtia

Concentratiile plasmatice maxime (Cmax) se obtin dupa 2-4 ore de la administrarea orala. Concentratiile plasmatice sunt stabile pe perioada tratamentului continuu, la oricare individ.

Contrar formulelor anterioare de fenofibrat, concentratiile plasmatice maxime si expunerea totala a formulei cu nanoparticule, sunt independente de consumul de alimente. Astfel, Lipantil Nano 145 mg, comprimate filmate, poate fi administrat indiferent de aportul alimentar.

Un studiu asupra efectului alimentelor a fost efectuat pentru administrarea noii formulari de fenofibrat 145 mg sub forma de comprimate cu nanoparticule la subiecti sanatosi (barbati si femei) in conditii de post si cu o dieta redusa in grasimi, a indicat ca expunerea totala (AUC si Cmax) la acid fenofibric nu este afectata de alimente.

Distributia

Acidul fenofibric se leaga puternic de albumina plasmatica (mai mult de 99%).

Metabolizare si eliminare

Dupa administrarea orala, fenofibratul este rapid hidrolizat de catre esteraza la metabolitul activ, acidul fenofibric. In plasma nu se poate detecta fenofibrat nemetabolizat. Fenofibratul nu este substrat pentru CYP 3A4. Nu este implicat metabolismul hepatic microzomal.

Fenofibratul este excretat in principal pe cale urinara. Practic, tot fenofibratul se elimina in 6 zile. Fenofibratul este excretat in principal sub forma acidului fenofibric si a derivatului sau glucuronoconjugat. La pacientii varstnici, clearance-ul plasmatic aparent total al acidului fenifibric nu este modificat.

Studiile de farmacocinetica dupa administrarea dozei unice si dozelor repetate au evidentiat lipsa acumularii medicamentului. Acidul fenofibric nu este eliminat prin hemodializa.

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare a acidului fenofibric este de aproximatix 20 ore.

Date preclinice de siguranta
In cadrul unui studiu non-clinic la sobolani, cu administrare pe cale orala a acidului fenofibric, metabolitul activ al fenofibratului, au fost observate efecte toxice la nivelul muschilor striati (in special cei bogati in miofibrile de tip I, cu potential oxidativ lent) si deteriorare cardiaca, anemie si scaderea greutatii corporale.

Nu au fost observate efecte toxice la nivelul scheletului la administrarea unor doze de pana la 30 mg/kg (aproximativ de 17 ori mai mari decat expunerea la doza maxima recomandata la om (DMRO). Nu au fost observate semne de cardiomiotoxicitate la o expunere de 3 ori mai mare decat expunerea la DMRO.

La cainii tratati pe o perioada de 3 luni au aparut ulcere reversibile si eroziuni la nivelul tractului gastrointestinal. In cazul unei expuneri de aproximativ 5 ori mai mari decat expunerea la DMRO nu au fost inregistrate cazuri de leziuni gastrointestinale in studiul respectiv.

Studiile referitoare la mutagenitatea fenofibratului au furnizat rezultate negative.

La sobolani si soareci, s-a observat aparitia tumorilor hepatice in cazul administrarii de doze mari, aparitia acestora fiind atribuita proliferarii peroxizomale. Aceste modificari sunt specifice rozatoarelor mici si nu au fost observate la alte specii de animale. Acest lucru nu are relevanta pentru utilizarea terapeutica la om.

Studiile efectuate la soareci, sobolani si iepuri nu au evidentiat vreun efect teratogen. S-au observat efecte embriotoxice in cazul administrarii dozelor cuprinse in intervalul de doze care determina efect maternotoxic.

In cazul administrarii dozelor mari s-a observat prelungirea perioadei de gestatie si dificultati la nastere. Nu s-au observat semne ale vreunui efect asupra fertilitatii.

In cadrul unui studiu privind toxicitatea dupa doze repetate, in care s-a administrat acid fenofibric la caini tineri, au fost observate cazuri de hipospermie reversibila, vacuolizare testiculara si imaturitate a ovarelor. Cu toate acestea, in studiile non-clinice cu fenofibrat privind efectele toxice asupra functiei de reproducere, nu au fost detectate efecte asupra fertilitatii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 07.02.2023

Categorii de produse