Medicamente cu reteta

Keflex granule pentru suspensie orala 250mg/5ml, 60ml, Actavis

Brand: ACTAVIS

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Keflex granule pentru suspensie orala 250mg/5ml, 60ml, Actavis

1054115

Indicatii

Cefalexina este o cefalosporina semisintetica, activa pe cale orala.

Cefalexina este indicata in tratamentul urmatoarelor infectii determinate de microorganisme sensibile la cefalexina:

infectii ale cailor respiratorii

otita medie

infectii cutanate si ale tesuturilor moi

infectii ale oaselor si articulatiilor

infectii ale cailor urinare si ale aparatului genital, incluzand prostatita acuta

infectii dentare.

Dozaj

Keflex se administreaza oral.

Se recomanda rasturnarea flaconului si lovirea usoara a acestuia pentru a antrena pulberea inainte de adaugarea apei. Se adauga apa fiarta si racita in 2 etape pana la sageata rosie de pe eticheta si se agita energic pana la omogenizare. Se agita flaconul inainte de fiecare utilizare.

Adulti:

Doza recomandata este de 1–4 g cefalexina pe zi, in doze ce trebuie divizate si administrate la intervale regulate.

Pentru infectiile usoare ale cailor urinare, necomplicate, faringitele streptococice si infectiile cutanate si ale tesuturilor moi, doza uzuala este de 250 mg cefalexina la fiecare 6 ore sau 500 mg cefalexina la fiecare 12 ore.

Pentru tratamentul infectiilor mai severe sau cele determinate de germeni mai putin sensibili pot fi necesare doze mai mari. Daca sunt necesare doze mai mari de 4 g cefalexina pe zi pe cale orala, trebuie luata in considerare admininistrarea parenterala de cefalosporine in doze adecvate.

Varstnici si pacienti cu insuficienta renala

Similar cu dozele la adulti. Scaderea dozei trebuie avuta in vedere daca functia renala este sever afectata (vezi pct. 4.4).

Copii si adolescenti:

Doza uzuala recomandata este de 25-50 mg cefalexina pe kg si zi, in doze divizate. In infectiile cutanate si ale tesuturilor moi, faringitele streptococice si in infectiile urinare usoare necomplicate doza totala zilnica poate fi divizata si administrata la interval de 12 ore. Pentru majoritatea infectiilor se recomanda urmatoarele doze:

Copii sub 5 ani: 125 mg la interval de 8 ore

Copii cu varsta de 5 ani si peste: 250 mg la interval de 8 ore.

Pentru tratamentul infectiilor severe, dozele pot fi dublate.

In tratamentul otitei medii, in conformitate cu rezultatele studiilor clinice este necesara o doza totala de 75–100 mg/kg, divizata in 4 prize pe zi.

In tratamentul infectiilor determinate de streptococul β-hemolitic, tratamentul trebuie continuat cel putin 10 zile.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la cefalexina, alte cefalosporine sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari

Anterior initierii tratamentului cu cefalexina trebuie stabilit daca pacientul a prezentat in antecedente hipersensibilitate la cefalosporine, peniciline sau alte medicamente. La pacientii alergici la penicilina cefalexina trebuie administrata cu prudenta. Exista unele dovezi clinice si de laborator cu privire la posibilitatea de aparitie a unei reactii de hipersensibilitate incrucisata partiala intre peniciline si cefalosporine. Au existat pacienti care au prezentat reactii de hipersensibilitate severe (inclusiv anafilaxie) la ambele clase de medicamente.

In cazul aparitiei unei reactii alergice la cefalexina se intrerupe administrarea medicamentului si pacientul trebuie tratat cu medicamente antialergice adecvate.

La pacientii tratati cu antibiotice cu spectru larg incluzand macrolide, peniciline semisintetice si cefalosporine s-au raportat cazuri de colita pseudomembranoasa. In consecinta, este important ca acest diagnostic sa fie luat in considerare la pacientii la care apare diaree in cursul terapiei cu antibiotice.

Astfel de colite pot varia in intensitate de la forme usoare la forme posibil letale. Formele usoare se remit odata cu intreruperea medicamentului. Formele moderate pana la severe trebuie tratate in mod corespunzator.

Utilizarea prelungita a cefalexinei poate determina proliferarea microorganismelor rezistente. Monitorizarea atenta a pacientului este esentiala. Daca pe parcursul utilizarii apare o suprainfectie bacteriana, pacientul trebuie tratat corespunzator.

Keflex trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala severa. Se recomanda o atenta monitorizare clinica si a analizelor de laborator deoarece in aceste cazuri doza poate fi mai mica decat cea recomandata in mod uzual. Daca este necesara dializa, doza de cefalexina nu trebuie sa depaseasca 500 mg.

In timpul tratamentului cu cefalosporine s-au raportat rezultate fals pozitive ale testului Coombs direct. In cadrul studiilor hematologice sau in cadrul procedurilor de transfuzie incrucisata atunci cand sunt efectuate teste cu antiglobuline la scara mica sau in cazul testarii Coombs la nou nascutii al caror mame au fost tratate cu cefalosporine inainte de nastere, trebuie avut in vedere ca pozitivarea testului Coombs poate fi cauzata de medicament.

Pot aparea reactii fals pozitive ale testelor pentru glucoza in urina cu solutiile Benedict sau Fehling sau cu comprimate test de sulfat de cupru.

Cefalexina nu trebuie utilizata in infectiile in care agentul patogen este Haemophilus influenzae.

Excipienti

Sucroza (Zahar)

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza- galactoza sau deficit de zaharaza-izomaltaza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Sodiu

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.

Interactiuni

Administrarea concomitenta de probenicid scade excretia cefalexin si creste concentratia plasmatica a cestuia din urma.

In prezenta amfotericinei, diureticelor de ansa, aminoglicozidelor, capreomicinei si vancomicinei, cefalosporinele au un risc crescut de nefrotoxicitate.

La pacientii care primesc tratamente citostatice pentru leucemie, a fost raportata hipokaliemia, atunci cand se asociaza cefalexina cu gentamicina.

Sarcina

Sarcina

Nu exista date adecate privind utilizarea cefalexinei la femeile gravide. Studiile clinice si experimentale nu au evidentiat efecte teratogene. Deoarece nu exista studii relevante Keflex nu va fi prescris decat cu prudenta la femeia gravida.

Alaptare

La 4 ore dupa administrarea unei doze de 500 mg, cefalexina a fost detectata in laptele matern la om. Medicamentul atinge un nivel maxim de 4 micrograme/ml, apoi scade treptat si dispare la 8 ore de la administrare. Keflex nu va fi prescris decat cu prudenta la femeia care alapteaza.

Condus auto

Nu se cunosc efectele Keflex asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai putin sau egal 1/10), frecvente (mai putin sau egal 1/100 si mai mult 1/10), mai putin frecvente (mai putin sau egal 1/1000 si mai mult 1/100), rare (mai putin sau egal 1/10000 si mai mult 1/1000), foarte rare (mai putin de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Reactia adversa raportata cel mai frecvent a fost diareea. Aceasta a fost rareori de intensitate severa astfel incat sa determine intreruperea tratamentului.

Incidentele reactiilor adverse la medicament asociate cu tratamentul cu cefalexina sunt sumarizate in tabelul de mai jos.

Infectii si infestariRareFrecventa necunoscutaPrurit genital sau anal, vaginita. Candidoza genitala.
Tulburari hematologice si limfaticeMai putin frecventeRareEozinofilie.Neutropenie, trombocitopenie, anemie hemolitica.
Tulburari ale sistemului imunitarRareAnafilaxie.
Tulburari psihiceFrecventa necunoscutaHalucinatii, agitatie, confuzie.
Tulburari ale sistemului nervosRareAmeteli, cefalee.
Tulburari gastro-intestinaleFrecvente RareDiaree, greata.Dureri abdominale, varsaturi, dispepsie, colita pseudomembranoasa.
Tulburari hepatobiliareRareHepatita tranzitorie, icter.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatMai putin frecvente RareEruptii cutanate tranzitorii, urticarie, prurit.Edem angioneurotic, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermoida.De obicei aceste reactii se remit odata cu intreruperea tratamentului, cu toate ca in anumite cazuri poate fi nevoie de tratament desustinere.
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivFrecventa necunoscutaArtralgie, artrita.
Tulburari renale si ale cailor urinareRareNefrita interstitiala reversibila
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareRareFrecventa necunoscutaFatigabilitate. Febra
Investigatii diagnosticeMai putin frecventeFrecventa necunoscutaCreşteri reversibile ale valorilor transaminazelor hepatice (ALT si AST).Pozitivarea testului Coombs. Reactii fals pozitive ale testelor pentru glucoza in urina.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

Simptomele de supradozaj pot fi: greata, varsaturi, tulburari epigastrice, diaree si hematurie.

In cazul unui supradozaj, se recomanda masuri generale de sustinere, inclusiv supraveghere atenta si monitorizarea hematologica, renala si a functiilor hepatice precum si statusul coagularii pana in momentul in care pacientul este stabil. Nu s-a demonstrat beneficiul diurezei fortate, dializei peritoneale, hemodializei sau hemoperfuziei in cazul supradozajului cu cefalexina.

Decontaminarea gastro-intestinala (prin administrarea de carbune activat si lavaj gastric) este necesara doar in cazul ingestiei unei cantitati de 5-10 ori mare decat doza totala zilnica.

Au existat cazuri de hematurie, fara afectarea functiei renale, la copii care au ingerat accidental mai mult de 3,5 g cefalexina pe zi. Abordarea terapeutica a constat in instituirea tratamentului de sustinere si nu au fost raportate sechele.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: prima generatie de cefalosporine, codul ATC: J01DB01.

Similar altor cefalosporine, cefalexina are actiune bactericida prin legarea si inhibarea proteinelor care leaga penicilina (PLP), implicate in sinteza peretelui celulelor bacteriene, determinand liza si moartea bacteriilor.

Mecanismul rezistentei

Rezistenta bacteriana la cefalexina poate fi datorata unuia dintre urmatoarele mecanisme:

hidroliza, prin beta-lactamaze cu spectru larg si/sau enzime de tip AmpC, care poate fi indusa sau derepresata la anumite specii de bacterii aerobe Gram-negativ;

reducerea afinitatii proteinelor care leaga penicilina;

reducerea permeabilitatii membranelor anumitor microorganisme aerobe Gram-negativ, limitand legarea de proteinele care leaga penicilina;

pompe de eflux a medicamentului.

Intr-o singura celula bacteriana pot coexista mai multe mecanisme de rezistenta. In functie de mecanismul prezent, bacteria poate avea rezistenta incrucisata la cateva sau la toate antibioticele beta- lactamice si/sau la antibiotice din alte grupe.

Valori critice

Concentratia minima inhibitorie (CMI stabilita de catre British Society of Antimicrobial Chemotherapy pentru streptococul beta-hemolitic si Streptococcus pneumoniae) este ≤2 mg/l (sensibil) si ≥2,5 mg/l (rezistent).

Sensibilitate

Prevalenta rezistentei dobandite poate varia geografic si in timp pentru speciile selectionate, astfel incat sunt de dorit informatii locale despre rezistenta, in special atunci cand trebuie tratate infectii severe. Daca este necesar, trebuie cerut sfatul unui expert atunci cand prevalenta locala a rezistentei este de asa natura, incat utilitatea medicamentului, cel putin in anumite tipuri de infectii, este pusa sub semnul intrebarii.

Specii frecvent sensibile

Bacterii aerobe Gram-pozitiv Staphylococcus aureus (sensibil la meticilina) Streptococcus agalactiae

Streptococcus pneumoniae Streptococcus pyogenes

Bacterii aerobe Gram-negativ

Escherichia coli Moraxella catarrhalis

Bacterii anaerobe

Peptostreptococcus

Specii pentru care rezistenta poate fi o problema

Bacterii aerobe Gram-negativ

Citrobacter Enterobacter Morganella morganii

Specii rezistente

Bacterii aerobe Gram-negativ

Hemophilus influenzae

Proprietati farmacocinetice

Cefalexina este un acid stabil si poate fi administrata indiferent de orarul meselor. Dupa administrarea pe cale orala cefalexina este rapid absorbita. Dupa administrarea unor doze de 250 mg, 500 mg si 1 g, valoarea medie a concentratiilor plasmatice maxime de aproximativ 9 mg/l, 18 mg/l, respectiv de 32 mg/l a fost realizata in decurs de o ora. Nivele masurabile s-au mentinut timp de 6 ore de la administrare. Cefalexina este excretata pe cale urinara prin filtrare glomerulara si secretie tubulara.

Studiile au demonstrat ca peste 90% din medicament se excreta sub forma nemodificata prin urina in decurs de 8 ore de la administrare. In timpul acestei perioade, concentratiile urinare maxime dupa administrarea unor doze de 250 mg, 500 mg si 1 g au fost de aproximativ 1000 mg/l, 2200 mg/l respectiv de 5000 mg/l.

Cefalexina este aproape complet absorbita la nivelul tractului gastro-intestinal si 75 – 100% este rapid excretata sub forma activa in urina. Absorbtia este usor scazuta daca medicamentul este administrat cu alimente. Timpul de injumatatire plasmatica la subiecti cu functie renala normala este de aproximativ 60 minute. Hemodializa si dializa peritoneala indeparteaza cefalexina din sange.

Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse in decurs de o ora de la administrare si nivelele terapeutice sunt atinse timp de 6-8 ore. Aproximativ 80% din medicamentul activ este excretat in urina in interval de 6 ore. Nu s-a observat acumulare la administrarea de doze mai mari decat doza terapeutica maxima de 4 g pe zi.

Timpul de injumatatire plasmatica poate fi crescut la nou-nascuti datorita imaturitatii lor renale, dar la doze de pana la 50/kg/zi nu exista acumulare.

Date preclinice de siguranta

Administrarea zilnica pe cale orala a cefalexinei la sobolani in doza de 250 sau 500 mg/kg inainte de si pe parcursul sarcinii sau la sobolani si soareci numai in timpul perioadei de organogeneza nu a avut reactii adverse asupra fertilitatii, viabilitatii fetale, greutatii fetale sau asupra marimii produsului de conceptie.

Cefalexina nu a demonstrat toxicitate crescuta la puii nou-nascuti de sobolan comparativ cu animalele adulte.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 15.12.2022

Categorii de produse