Medicamente cu reteta

Jaydess 13.5mg, 1 buc, Bayer

Brand: BAYER

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Jaydess 13.5mg, 1 buc, Bayer

7506090

Indicatii
Contraceptie timp de pana la 3 ani.

Dozaj
Doze

Jaydess se introduce in cavitatea uterina si este eficace timp de pana la 3 ani.

Insertia si extragerea/ inlocuirea

Se recomanda ca Jaydess se fie introdus numai de catre medici/cadre medicale cu experienta in introducerea SIU si/sau care au fost instruiti in ceea ce priveste procedura de insertie a Jaydess.

Jaydess se introduce in cavitatea uterina in primele sapte zile de la debutul menstruatiei. Jaydess poate fi inlocuit cu un sistem nou in orice moment al ciclului menstrual. Jaydess poate fi introdus, de asemenea, imediat dupa un avort in primul trimestru de sarcina.

Insertia postpartum trebuie amanata pana cand procesul de involutie a uterului este complet, dar nu mai curand de sase saptamani dupa nastere. In cazul in care involutia intarzie in mod semnificativ, se recomanda sa asteptati pana trec 12 saptamani postpartum.

In cazul unei insertii dificile si/sau al unei dureri sau sangerari exceptionale in timpul sau dupa insertie, trebuie luata in considerare posibilitatea unei perforatii si trebuie luate masuri adecvate, cum sunt examinarea fizica si ecografia. Doar examinarea fizica poate sa nu fie suficienta pentru a exclude perforatia partiala, care este posibil sa fi aparut chiar daca firele sunt inca vizibile.

Jaydess poate fi deosebit de alte sisteme intrauterine prin combinarea vizibilitatii inelului de argint la ecografie si culoarea maro a firelor pentru extragere. Cadrul T al Jaydess contine sulfat de bariu, care il face vizibil la examinarea prin radiografie.

Jaydess se extrage tragand usor de fire cu o pensa. Daca firele nu sunt vizibile, si se determina ecografic ca sistemul este in interiorul cavitatii uterine, acesta poate fi extras cu ajutorul unei pense inguste. Aceasta poate impune dilatarea canalului cervical sau interventie chirurgicala.

Sistemul trebuie extras cel tarziu la sfarsitul celui de-al treilea an. Daca femeia doreste sa continue utilizarea aceleiasi metode, se poate insera imediat un sistem nou, dupa extragerea celui initial.

Daca nu se doreste aparitia unei sarcini, extragerea trebuie efectuata intr-un interval de 7 zile de la debutul menstruatiei, in cazul in care femeia are menstre regulate. Daca sistemul este extras in alt moment al ciclului menstrual sau femeia nu are menstre regulate si femeia a avut un contact sexual in interval de o saptamana, exista riscul aparitiei unei sarcini. Pentru a asigura continuitatea contraceptiei trebuie introdus imediat un nou sistem sau o metoda contraceptiva alternativa trebuie initiata.

Dupa extragerea Jaydess, sistemul trebuie examinat pentru a se asigura ca acesta este intact.

Pacientele in varsta

Jaydess nu a fost studiat la femei cu varsta de peste 65 de ani. Nu exista nicio indicatie pentru utilizarea Jaydess la femeile aflate in post-menopauza.

Pacientele cu insuficienta hepatica

Jaydess nu a fost studiat la femei cu insuficienta hepatica. Jaydess este contraindicat la femeile cu boala hepatica acuta sau cu tumora hepatica (vezi pct. 4.3).

Pacientele cu insuficienta renala

Jaydess nu a fost studiat la femei cu insuficienta renala.

Copii si adolescenti

Nu este indicata utilizarea acestui sistem inainte de instalarea menarhei. Pentru date referitoare la eficacitate si siguranta, vezi pct 5.1.

Mod de administrare

A se insera de catre un cadru medical, utilizand tehnici aseptice.

Jaydess este furnizat cu un insertor intr-un ambalaj steril, care nu trebuie deschis pana la momentul la care se face insertia. A nu se resteriliza. Asa cum este furnizat, Jaydess este de unica folosinta. A nu se utiliza in cazul in care blisterul este deschis sau deteriorat. A nu se insera dupa data de expirare inscrise pe cutie si pe blister dupa EXP.

Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

Jaydess este furnizat impreuna cu un card de reamintire pentru pacienta, in cutia de carton. Completati cardul de reamintire pentru pacienta si inmanati-l pacientei dupa inserare.

Pregatire pentru insertie

Se examineaza pacienta pentru a stabili dimensiunea si pozitia uterului, pentru a detecta orice semne de infectii genitale acute sau alte contraindicatii pentru utilizarea Jaydess. Daca exista indoieli cu privire la prezenta unei sarcini, trebuie efectuat un test de sarcina.

Se introduce un specul, se vizualizeaza colul uterin iar apoi se dezinfecteaza bine colul uterin si vaginul cu o solutie antiseptica adecvata.

Daca este necesar, se solicita ajutorul unui asistent.

Se tine buza anterioara a colului uterin cu o pensa de col sau un alt tip de pensa pentru a stabiliza uterul. Daca uterul este retrovers, poate fi mai potrivita fixarea buzei posterioare a colului uterin. Se poate aplica o tractionare usoara asupra pensei pentru a alinia canalul cervical. Pensa trebuie sa ramana fixata in pozitie si trebuie mentinuta tractionarea usoara asupra colului uterin pe toata durata procedurii de insertie.

Se introduce histerometrul prin canalul cervical catre fundul uterin, pentru a masura adancimea si a confirma directia cavitatii uterine si pentru a exclude orice dovezi de anomalii intrauterine (de exemplu, sept, fibroame submucoase) sau un dispozitiv intrauterin introdus anterior care nu a fost indepartat. Daca apar dificultati, luati in considerare dilatarea canalului cervical. Daca este necesara dilatarea cervicala, luati in considerare utilizarea analgezicelor si/sau a analgeziei paracervicale.

Insertia

Se desface complet ambalajul steril (Figura 1). Apoi se utilizeaza tehnici aseptice si manusi sterile.

Figura 1

Se impinge inainte cursorul in directia indicata de sageata, pana la pozitia cea mai indepartata, pentru a incarca Jaydess in tubul de inserare (Figura 2).

Jaydess

Manson

Tub de insertie cu

Figura 2

piston si scala

Marcaj

Cursor Maner cu fire

in interior

IMPORTANT! Nu se trage in jos de cursor deoarece acest lucru poate elibera Jaydess prematur. Odata eliberat, Jaydess nu poate fi reincarcat.
Mentinand cursorul in pozitia cea mai avansata, se pozitioneaza marginea superioara a mansonului astfel incat sa corespunda histerometriei (Figura 3).

Figura 3

Valoarea histerometriei

In timp ce se tine cursorul in pozitia cea mai avansata, se introduce insertorul in colul uterin pana cand mansonul ajunge la aproximativ 1,5-2,0 cm distanta de colul uterin (Figura 4).

1,5-2,0 cm

Figura 4

IMPORTANT! Nu trebuie fortata inserarea. Daca este necesar, se dilateaza canalul cervical.
Tinand insertorul in pozitie fixa, se trage cursorul pana la semn pentru deschiderea bratelor orizontale ale Jaydess

(Figura 5). Se asteapta 5-10 secunde pentru ca bratele orizontale sa se deschida complet.

Se impinge insertorul usor spre fundul uterului pana cand mansonul atinge colul uterin. Jaydess se afla acum in pozitia fundica (Figura 6).

Figura 5

Figura 6

Mentinand insertorul in pozitie, se elibereaza Jaydess tragand cursorul in jos pana la capat (Figura 7). Tinand cursorul in cea mai joasa pozitie, se scoate usor insertorul, tragandu-l afara. Se taie firele astfel incat sa ramana aproximativ 2-3 cm vizibili in afara colului uterin.

Figura 7

IMPORTANT! Daca exista suspiciunea ca sistemul nu se afla in pozitia corecta, se verifica pozitionarea acestuia (de exemplu ecografic). Se extrage sistemul daca nu este pozitionat corect in cavitatea uterina. Un sistem extras nu trebuie reintrodus.

Extragerea/inlocuirea

Pentru extragere/ inlocuire, vezi pct. 4.2 Insertia si extragerea/inlocuirea.

Jaydess se extrage tragand usor de fire cu o pensa (Figura 8).

Se poate introduce un nou sistem Jaydess imediat dupa extragere.

Dupa extragerea sistemului Jaydess acesta se va examina pentru a fi sigur ca este intact.

Figura 8

Contraindicatii

  • Prezenta unei sarcini (vezi pct. 4.6);
  • Boala inflamatorie pelvina acuta sau recurenta sau afectiuni asociate cu un risc crescut de infectii pelvine;
  • Cervicita acuta sau vaginita;
  • Endometrita postpartum sau avort cu complicatii infectioase in ultimele trei luni;
  • Neoplazii intraepiteliale cervicale pana la disparitia acestora;
  • Patologie maligna uterina sau cervicala;
  • Tumori progestogen-dependente, de exemplu cancer de san
  • Hemoragie uterina anormala de etiologie necunoscuta;
  • Anomalii uterine congenitale sau dobandite, inclusiv fibrom care poate afecta insertia si /sau retentia sistemului intrauterin (adica daca deformeaza cavitatea uterina);
  • Afectiuni hepatice acute sau tumori hepatice;
  • Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
Jaydess trebuie utilizat cu precautie dupa consultul unui specialist sau trebuie avuta in vedere extragerea sistemului daca oricare dintre situatiile urmatoare exista sau apare pentru prima data:

migrena, migrena focala cu pierdere de vedere asimetrica sau alte simptome sugestive pentru ischemie cerebrala tranzitorie

cefalee foarte severa

icter

crestere importanta a tensiunii arteriale

afectiuni arteriale severe, de tipul accidentului vascular cerebral sau al infarctului miocardic

Dozele mici de levonorgestrel pot afecta toleranta la glucoza; la femeile diabetice care utilizeaza Jaydess este necesara monitorizarea glicemiei. Cu toate acestea, in general nu este nevoie sa se modifice regimul terapeutic al femeilor diabetice care utilizeaza sistem intrauterin cu cedare de levonorgestrel.

Consult/ examinare medicala

Inainte de insertie, femeia trebuie informata asupra beneficiilor si riscurilor Jaydess, inclusiv asupra semnelor si simptomelor perforatiei si asupra riscului unei sarcini ectopice, vezi mai jos. Trebuie efectuat un examen clinic, care sa includa un examen pelvin si examinarea sanilor. Frotiul cito-vaginal trebuie efectuat in functie de necesitate, conform recomandarii medicului de specialitate. Trebuie exclusa prezenta unei sarcini sau a bolilor transmisibile sexual. Infectiile genitale trebuie tratate eficient inainte de insertie. Trebuie determinate pozitia uterului si dimensiunea cavitatii uterine. Pentru a asigura o eficacitate maxima si a reduce riscul expulziei este extrem de importanta pozitionarea fundica a Jaydess. Trebuie urmate cu strictete instructiunile de inserare.

Trebuie acordata o atentie speciala instruirii privind metoda corecta de insertie.

Insertia si extragerea se pot asocia cu oarecare durere si sangerare. Procedura poate antrena o reactie vasovagala (de exemplu sincopa sau o criza convulsiva la paciente cu epilepsie).

Femeia trebuie reexaminata la 4-6 saptamani dupa insertie pentru a verifica firele si pentru a se asigura ca sistemul se afla in pozitia corecta. Ulterior, se recomanda ca femeia sa vina la control o data pe an sau mai frecvent, daca exista indicatii clinice.

Jaydess nu poate fi utilizat ca metoda contraceptiva postcoitala.

Nu a fost stabilita utilizarea Jaydess pentru tratamentul singerarilor menstruale abundente sau protectia impotriva hiperplaziei endometriale in timpul tratamentului de substitutie hormonala. De aceea nu este recomandat a fi utilizat in astfel de situatii.

Sarcina ectopica

In studiile clinice, incidenta aparitiei unei sarcini ectopice cu Jaydess a fost de aproximativ 0,11 la 100 femei-ani. Aproximativ jumatate dintre sarcinile care apar in timpul utilizarii Jaydess este posibil sa fie ectopice.

Femeile care iau in considerare utilizarea Jaydess trebuie instruite cu privire la semnele, simptomele si riscurile unei sarcini ectopice. La femeile care raman gravide in timpul utilizarii Jaydess trebuie luata in considerare si evaluata posibilitatea unei sarcini ectopice.

Femeile cu antecedente de sarcina ectopica, interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sau infectie pelvina prezinta un risc crescut de sarcina ectopica. Trebuie luata in considerare probabilitatea unei sarcini ectopice in cazul durerii in zona inferioara a abdomenului – in special in asociere cu lipsa ciclurilor menstruale sau daca o femeie cu amenoree incepe sa sangereze.

Deoarece o sarcina ectopica poate avea impact asupra fertilitatii viitoare, beneficiile si riscurile asociate utilizarii Jaydess trebuie atent evaluate, in special la femeile nulipare.

Utilizarea la femeile nulipare: Jaydess nu reprezinta prima alegere pentru contraceptie la femeile nulipare deoarece experienta clinica este limitata.

Efecte asupra tipologiei sangerarilor menstruale

La majoritatea utilizatoarelor Jaydess se preconizeaza modificari asupra tipului de sangerare menstruala. Aceste modificari sunt rezultatul actiunii directe a levonorgestrelului asupra endometrului si pot sa nu fie corelate cu activitatea ovariana.

Sangerarile neregulate si petele de sange sunt frecvente in primele luni de utilizare. Ulterior, supresia puternica a endometrului duce la reducerea duratei si volumului sangerarilor menstruale. Fluxul redus se transforma frecvent in oligomenoree sau amenoree.

In studiile clinice au aparut treptat sangerari menstruale mai putin frecvente si/sau amenoree. La sfarsitul celui de al treilea an, la aproximativ 22,3% si la respectiv 11,6% dintre utilizatoare au aparut sangerari menstruale mai putin frecvente, si/sau amenoree. Daca menstruatia nu apare in interval de sase saptamani de la debutul menstruatiei precedente trebuie avuta in vedere posibilitatea unei sarcini. Nu este necesara efectuarea repetata a unor teste de sarcina la femeile cu amenoree decat daca exista si alte semne de sarcina.

Daca sangerarile devin mai abundente si/sau mai neregulate de-a lungul timpului, trebuie luate masuri diagnostice adecvate, deoarece sangerarile neregulate pot fi semne ale existentei polipilor, hiperplaziei sau cancerului de endometru, iar sangerarile abundente pot fi un semn al expulziei accidentale a sistemului intrauterin.

Infectie pelvina

Desi Jaydess si insertorul sunt furnizate sterile, pot deveni, din cauza contaminarii bacteriene din timpul insertiei, un vehicul pentru transportul microbilor in tractul genital superior. In timpul utilizarii sistemelor intrauterine (SIU) sau dispozitivelor intrauterine (DIU) s-a raportat infectie pelvina. In studiile clinice, s-a observat mai frecvent boala inflamatorie pelviana (BIP) la inceputul utilizarii Jaydess, ceea ce este in acord cu datele publicate pentru DIU cu cupru, la care cea mai crescuta rata de BIP apare in timpul primelor 3 saptamani de la insertie si scade ulterior.

Inainte de a alege utilizarea Jaydess, trebuie evaluate complet pacientele pentru factorii de risc asociati infectiei pelvine (de exemplu parteneri sexuali multipli, infectii transmise pe cale sexuala, antecedente de BIP). Infectiile pelvine de tipul BIP pot avea consecinte grave si pot afecta fertilitatea, putand creste riscul de sarcina ectopica.

Ca si in cazul altor proceduri ginecologice sau chirurgicale, dupa inserarea unui DIU, pot sa apara infectii severe sau sepsis (inclusiv sepsis cu streptococ de grup A), desi acest lucru este extrem de rar.

Daca femeia se confrunta cu endometrita recurenta sau cu boala inflamatorie pelvina sau daca o infectie acuta este severa sau nu raspunde la tratament, Jaydess trebuie extras.

Sunt indicate examinarile bacteriologice si se recomanda monitorizarea, chiar si in cazul unor simptome discrete care indica infectie.

Expulzia

In studiile clinice efectuate cu Jaydess, incidenta expulziei a fost scazuta (mai mic de 4% dintre insertii) si s-a situat la acelasi interval cu cel raportat pentru alte dispozitive intrauterine (DIU) si sisteme intrauterine (SIU). Simptomele unei expulzii partiale sau complete ale Jaydess pot include sangerare sau durere. Totusi, poate aparea expulzia partiala sau completa fara ca femeia sa o observe, ceea ce duce la scaderea sau pierderea protectiei contraceptive. Avand in vedere ca Jaydess reduce sangerarea menstruala in timp, cresterea sangerarii menstruale poate indica o expulzie.

Riscul de expulzare este crescut la

Femei cu antecedente de sangerare menstruala abundenta

Femei cu IMC mai mare decat IMC normal la momentul inserarii; acest risc creste gradual cu cresterea IMC

Femeia trebuie sfatuita cu privire la posibile semne de expulzie si cum sa verifice prezenta firelor ghid ale Jaydess si trebuie sfatuita sa ia legatura cu un profesionist din domeniul sanatatii daca prezenta firelor ghid nu poate fi simtita. O metoda contraceptiva tip bariera (cum este, prezervativul) trebuie utilizat pana la confirmarea localizarii Jaydess.

Un sistem Jaydess expulzat partial trebuie extras. Poate fi introdus un nou sistem in momentul extragerii, cu conditia sa fie exclusa prezenta unei sarcini.

Perforatia

Perforatia sau penetrarea corpului uterin sau a colului uterin de catre un sistem intrauterin, poate aparea, cel mai adesea in timpul insertiei, desi acest lucru nu poate fi observat uneori decat mai tarziu si poate reduce eficacitatea Jaydess. In cazul insertiei dificile si/sau a unei dureri sau sangerari exceptionale in timpul insertiei sau dupa aceasta, trebuie luate imediat masuri pentru excluderea perforatiei, cum sunt examinarea fizica si ecografia. Respectivul sistem trebuie extras; interventia chirurgicala poate fi necesara.

Intr-un studiu observational amplu comparativ prospectiv tip cohorta la utilizatoare de DIU (N = 61448 femei) cu perioada de observatie de 1 an, incidenta perforatiei a fost de 1,3 (95% II: 1,1 – 1,6) la 1000 de inserari in intreg studiu tip cohorta; 1,4 (95% II: 1,1 – 1,8) la 1000 inserari in studiul tip cohorta cu un alt SIU-LNG si 1,1 (95% II: 0,7 – 1,6) la 1000 inserari in studiul tip cohorta cu DIU pe baza de cupru.

Studiul a aratat ca atat inserarea in timpul alaptarii cat si inserarea pana la 36 de saptamani de la nastere au fost asociate cu o crestere a riscului de perforatie (vezi Tabel 1). Ambii factori de risc au fost independenti de tipul de DIU inserat.

Tabel 1: Incidenta perforatiei la 1000 inserari pentru intreg studiul tip cohorta observata pe o perioada mai lunga de 1 an, separat in functie de alaptare si de intervalul dintre nastere si inserare (femei multipare)

 

 Alaptare la momentul inserariiFara alaptare la momentul inserarii
Inserare ≤ 36 saptamani dupa nastere5,6(95% IÎ 3,9-7,9; n=6047 inserari)1,7(95% IÎ 0,8-3,1; n=5927 inserari)
Inserare mai mult de 36 saptamani dupa nastere1,6(95% IÎ 0,0-9,1; n=608 inserari)0,7(95% IÎ 0,5-1,1; n=41.910 inserari)

Extinderea perioadei de observatie la 5 ani intr-un subgrup al acestui studiu (N = 39009 femei la care s-a inserat un alt SIU pe baza de levonorgestrel sau DIU pe baza de cupru, la 73% dintre aceste femei au existat informatii disponibile in ultimii 5 ani de monitorizare), incidenta perforarii detectata in orice moment pe parcursul intregii perioade de 5 ani a fost de 2,0 (95% II: 1,6 - 2,5) la 1000 de insertii.

Alaptarea la momentul insertiei si insertia pana la 36 de saptamani dupa nastere au fost confirmate ca fiind factori de risc si in subgrupul care a fost monitorizat timp de 5 ani.

Riscul de perforatii poate fi crescut la femeile cu uter retrovers fix.

Reexaminarea dupa inserare trebuie sa urmeze recomandarile mentionate mai sus la punctul "Consult/examinare medicala " care pot fi adaptate conform indicatiei clinice la femeile care prezinta factori de risc de perforatie.

Pierderea firelor

Daca firele pentru extragere nu sunt vizibile la nivelul colului uterin la examinarile de control, trebuie exclusa posibilitatea expulziei accidentale si prezenta unei sarcini. Este posibil ca firele sa se fi retras in uter sau canalul cervical, putand reaparea in timpul urmatorului ciclu menstrual. Daca a fost exclusa posibilitatea prezentei unei sarcini, firele pot fi in general localizate prin examinarea delicata a canalului cervical cu un instrument adecvat. Daca nu pot fi gasite, trebuie luata in considerare posibilitatea expulzarii sau a perforatiei. Poate fi utilizata o examinare ecografica pentru a verifica pozitia sistemului. Daca nu este disponibila o ecografie sau aceasta nu are succes, se poate apela la radiografie pentru a localiza Jaydess.

Chisturi ovariene / foliculi ovarieni mariti

Deoarece efectul contraceptiv al Jaydess se datoreaza, in principal, efectelor sale locale la nivelul uterului, la femeile aflate la varsta fertila nu apare in general nicio modificare a functiei ovulatorii, incluzand dezvoltarea foliculara regulata, eliberarea de ovocite si atrezia foliculara. Uneori atrezia foliculului este intarziata si poate continua foliculogeneza. Acesti foliculi mariti nu pot fi diferentiati din punct de vedere clinic de chisturile ovariene si au fost raportati in studiile clinice ca reactii adverse la medicament la aproximativ 13,2% dintre femeile care au utilizat Jaydess, incluzand chist ovarian, chist ovarian hemoragic si chist ovarian perforat. In mare parte aceste chisturi sunt asimptomatice, cu toate ca unele pot fi insotite de durere pelvina sau dispareunie.

In majoritatea cazurilor, foliculii mariti se remit spontan pe durata a doua pana la trei luni de tinere sub observatie. Daca un folicul marit nu se remite spontan, pot fi adecvate monitorizarea ecografica continua si alte masuri de diagnosticare/terapeutice. Rar poate fi necesara interventia chirurgicala.

Tulburari psihice

Starile depresive si depresia sunt reactii adverse bine cunoscute ale utilizarii contraceptivelor hormonale (vezi pct. 4.8). Depresia poate fi grava si este un factor de risc bine cunoscut pentru comportamentul suicidar si suicid. Femeile trebuie sfatuite sa se adreseze medicului in caz de schimbari de dispozitie si de simptome depresive, inclusiv la scurt timp dupa initierea tratamentului.

Interactiuni
Nota: Informatiile privind prescrierea medicamentelor administrate concomitent trebuie consultate pentru a identifica interactiunile potentiale.

Efectele altor medicamente asupra Jaydess

Pot aparea interactiuni cu medicamente care induc enzime hepatice microzomale, care pot duce la eliminare crescuta sau scazuta a hormonilor sexuali.

Substante care cresc clearance-ul levonorgestrel, de exemplu:

Fenitoina, barbiturice, primidona, carbamazepina, rifampicina si posibil, de asemenea, oxcarbazepina, topiramat, felbamat, griseofulvin si produse care contin sunatoare.

Influenta acestor medicamente asupra eficacitatii contraceptive a Jaydess nu este cunoscuta, insa nu se considera a fi de importanta majora, datorita mecanismului de actiune local.

Substante cu efect variabil asupra clearance-ului levonorgestrel:

Cand sunt administrati concomitant cu hormoni sexuali, multi inhibitori de proteaza HIV/HCV si inhibitori de non-nucleozid revers transcriptaza pot creste sau scadea concentratiile plasmatice de progestina.

Substante care scad clearance-ul levonorgestrel (inhibitori enzimatici), de exemplu:

Inhibitori puternici si moderati ai CYP3A4, cum ar fi azolii antifungici (de exemplu, fluconazol, itraconazol, ketoconazol, voriconazol), verapamil, macrolide (de exemplu, claritromicina, eritromicina), diltiazem si sucul de grepfrut pot creste concentratiile plasmatice ale progestinei.

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)

Testarea non-clinica a demonstrat ca este posibila scanarea in siguranta a unei paciente dupa montarea Jaydess, in urmatoarele conditii: camp magnetic static de nivel 3-Tesla sau mai putin, gradient spatial maxim al campului magnetic de 720-Gauss/cm sau mai putin. In aceste conditii, la o scanare de 15 minute, cresterea maxima a temperaturii aparuta la nivelul Jaydess a fost de 1,8°C. Poate aparea un numar redus de artefacte daca zona de interes se afla exact in aceeasi regiune sau este relativ apropiata de pozitia Jaydess.

Sarcina
Fertilitatea

Utilizarea unui sistem intrauterin cu cedare de levonorgestrel nu afecteaza cursul fertilitatii viitoare. La extragerea sistemului intrauterin, nivelul normal de fertilitate al femeii revine la normal (vezi pct. 5.1).

Sarcina

Este contraindicata insertia Jaydess la o femeie gravida (vezi pct. 4.3).

Daca o femeie ramane gravida pe durata utilizarii Jaydess, trebuie exclusa prezenta unei sarcini ectopice si sistemul trebuie extras cat mai curand posibil, deoarece sistemul intrauterin lasat in situ poate creste riscul de avort si de nastere prematura. Extragerea Jaydess sau sondarea uterului poate determina, de asemenea, avort spontan. Daca femeia doreste sa pastreze sarcina si sistemul nu poate fi extras, trebuie informata asupra riscurilor si a posibilelor consecinte ale nasterii premature asupra copilului. Evolutia unei astfel de sarcini trebuie monitorizata cu atentie. Femeia trebuie instruita sa raporteze toate simptomele sugestive pentru aparitia unor complicatii ale sarcinii, cum sunt crampele abdominale insotite de febra.

In plus, nu se poate exclude un risc crescut de virilizare in cazul unui fat de sex feminin datorita expunerii intrauterine la levonorgestrel. Au existat cazuri izolate de virilizare a organelor genitale externe la fatul de sex feminin dupa expunerea locala la levonorgestrel in timpul sarcinii cu un SIU- LNG lasat pe loc.

Alaptarea

In general, utilizarea unei metode bazate numai pe progestogeni la sase saptamani postpartum nu pare sa exercite efecte negative asupra cresterii sau dezvoltarii copilului. Un sistem intrauterin cu cedare de levonorgestrel nu afecteaza cantitatea sau calitatea laptelui matern. Cantitati mici de progestogen (aproximativ 0,1% din doza de levonorgestrel) trec in laptele matern la mamele care alapteaza.

Condus auto
Jaydess nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Majoritatea femeilor manifesta modificari ale tipului de sangerare menstruala dupa insertia Jaydess. In timp, frecventa amenoreei si a sangerarilor ocazionale creste, iar frecventa sangerarilor prelungite, neregulate si frecvente scade. In studiile clinice s-au observat urmatoarele tipuri de sangerare:

Tabelul 2: Tipuri de sangerare raportate pentru Jaydess in studii clinice

JaydessIn primele 90 zileIn urmatoarele 90 zileLa sfarsitul anului 1La sfarsitul anului 3
Amenoreemai mic de 1%3%6%12%
Sangerari cu frecventa neregulata/ ocazionale8%19%20%22%
Sangerari frecvente31%12%8%4%
Sangerari neregulate*39%25%18%15%
Sangerari prelungite*55%14%6%2%

*Femeile care prezinta sangerari neregulate si prelungite pot fi incluse, de asemenea, intr-una din celelalte categorii (excluzand amenoreea).

Rezumatul sub forma de tabel al reactiilor adverse

Frecventele reactiilor adverse la medicament (RAM) raportate la utilizarea Jaydess sunt rezumate in tabelul de mai jos. In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii. Frecventele sunt definite astfel: foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 si mai mic de 1/10), mai putin frecvente (≥ 1/1000 si mai putin de 1/100), rare (≥ 1/10000 si mai putin de 1/1000), foarte rare (mai putin de 1/10000).

Aparate, sisteme si organeFoarte frecventeFrecventeMai putin frecvente 
Tulburari psihice Dispozitie depresiva/ Depresie, Scaderea libidoului  
Tulburari ale sistemului nervosCefaleeMigrena  
Tulburari vasculare  Ameteli 
Tulburari gastro-intestinaleDurere abdominala/ pelvinaGreata  
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatAcnee/ SeboreeAlopecieHirsutism 
Tulburari ale aparatului genital si sanuluiModificari ale sangerarilor, inclusiv sangerare menstruala crescuta si redusa, pete de sange, sangerari neregulate si amenoree Chist ovarian* VulvovaginitaInfectii ale tractului genital superior Dismenoree Dureri/ senzatie de disconfort la nivel mamar Expulzie a dispozitivului (completa sau partiala) Secretie vaginalaPerforatie uterina** 
Investigatii diagnostice Crestere in greutate  

* In studiile clinice s-au raportat chisturi ovariene ca RA daca acestea au fost chisturi anormale, non-functionale si/sau au avut un diametru mai mare de 3 cm la examinarea ecografica.

**Aceasta frecventa se bazeaza pe un studiu observational amplu comparativ prospectiv tip cohorta la utilizatoarele de alte SIU-LNG si DIU pe baza de cupru care arata ca alaptarea la momentul inserarii si inserarea de pana la 36 de saptamani de la nastere sunt factori de risc independenti pentru aparitia perforatiei (vezi pct. 4.4 la Perforatia). In studiile clinice cu Jaydess care au exclus femeile care alapteaza, frecventa perforatiei a fost „rara”

Descrierea reactiilor adverse selectate

La utilizarea sistemului intrauterin cu cedare de levonorgestrel s-au raportat cazuri de hipersensibilitate incluzand eruptie cutanata tranzitorie, urticarie si angioedem.

Daca femeia ramane gravida in timpul utilizarii Jaydess, probabilitatea relativa ca sarcina sa fie ectopica este crescuta (vezi pct. 4.4 la Sarcina ectopica).

Firele de extragere pot fi simtite de partener in timpul contactului sexual.

S-au raportat urmatoarele reactii adverse la medicament in asociere cu procedura de insertie sau cea de extragere a Jaydess: durere asociata procedurii, sangerare asociata procedurii, reactie vasovagala legata de insertie, insotita de ameteli sau sincopa. Procedura poate precipita o criza convulsiva la o pacienta cu epilepsie.

Cazurile de sepsis (inclusiv sepsis cu streptococ grup A) au fost raportate dupa inserarea DIU (vezi pct. 4.4 la Infectie pelvina).

Copii si adolescenti

Profilul de siguranta al Jaydess observat intr-un studiu la 304 adolescente a fost compatibil cu cel din grupul adultilor.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro

Supradozaj
Fara relevanta.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: DIU din plastic cu progestogeni, codul ATC: G02BA03

Efecte farmacodinamice

Jaydess are efecte progestogenice in principal locale, la nivelul cavitatii uterine.

Concentratiile crescute de levonorgestrel la nivelul endometrului determina fenomenul de scadere a numarului de receptori endometriali estrogenici si progesteronici. Endometrul devine relativ insensibil la estradiolul circulant, fiind observat un puternic efect antiproliferativ. In timpul utilizarii se observa modificari morfologice ale endometrului si o slaba reactie locala de corp strain. Ingrosarea mucusului cervical impiedica trecerea spermei prin canalul cervical. Mediul local al uterului si al trompelor uterine inhiba mobilitatea si functionalitatea spermatozoizilor, impiedicand fertilizarea. In studiile clinice efectuate cu Jaydess s-a observat ovulatie la majoritatea subiectilor studiati. Dovezi ale ovulatiei au fost observate la 34 din 35 femei in primul an, la 26 din 27 femei in al doilea an si la toate cele 26 femei in al treilea an.

Eficacitate si siguranta clinica

Eficacitatea contraceptiva a Jaydess a fost evaluata intr-un studiu clinic efectuat la 1432 femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 ani, care a inclus 38,8% (556) femei nulipare, din care 83,6% (465) erau nuligravide la utilizarea Jaydess. Indexul Pearl la 1 an a fost 0,41 (limite de incredere 95% 0,13 - 0,96) si Indexul Pearl la 3 ani a fost 0,33 (limite de incredere 95% 0,16 - 0,60). Rata de esec a fost de aproximativ 0,4% la 1 an, iar rata de esec cumulativa a fost de aproximativ 0,9% la 3 ani. Rata de esec include, de asemenea, sarcini aparute din cauza expulziilor si perforatiilor nedetectate. Utilizarea unui sistem intrauterin cu cedare de levonorgestrel nu afecteaza cursul fertilitatii viitoare. Pe baza datelor provenite din utilizarea unui sistem intrauterin cu cedare de levonorgestrel cu doza mai mare, aproximativ 80% dintre femeile care au dorit sa ramana gravide au conceput in decurs de 12 luni de la indepartarea sistemului.

Profilul de siguranta al Jaydess observat intr-un studiu la 304 adolescente a fost compatibil cu cel din grupul adultilor. Este de asteptat ca eficacitatea la adolescentele cu varsta sub 18 ani sa fie aceeasi ca pentru utilizatoarele cu varsta de 18 ani sau mai mari.

La utilizarea Jaydess, modificarile tipului de sangerare menstruala sunt rezultatul actiunii directe a levonorgestrelului asupra endometrului si pot sa nu reflecte ciclul ovarian. Nu exista o diferenta clara in ceea ce priveste dezvoltarea foliculara, ovulatia sau producerea de estradiol si progesteron la femeile cu diferite tipuri de sangerare. In cursul procesului de inhibare a proliferarii endometrului, poate aparea o crestere initiala a frecventei petelor de sange in decursul primelor luni de administrare. Ulterior, supresia puternica a endometrului duce la reducerea duratei si volumului sangerarilor menstruale in timpul utilizarii Jaydess. Fluxul redus se transforma frecvent in oligomenoree sau amenoree. Functia ovariana ramane normala, cu mentinerea concentratiilor de estradiol chiar daca utilizatoarele de Jaydess prezinta amenoree.

Proprietati farmacocinetice
Levonorgestrelul se elibereaza local in cavitatea uterina. Curbele de cedare in vivo sunt caracterizate de o etapa initiala de declin care scade progresiv si care se modifica putin in timpul unui an si apoi pana la sfarsitul perioadei de 3 ani de utilizare. Ratele estimate de cedare in vivo pentru diferite perioade de timp sunt furnizate in Tabelul 3.

Tabelul 3: Ratele de cedare in vivo estimate pe baza datelor cu continut rezidual ex vivo

MomentulRata estimata de eliberare in vivo [micrograme/24 ore]
La 24 de zile de la insertie14
La 60 de zile de la insertie10
La 1 an de la insertie6
La 3 ani de la insertie5
Media pe o perioada de 1 an8
Media pe o perioada de 3 ani6

Absorbtie

Dupa insertie, levonorgestrelul este eliberat din sistemul intrauterin in cavitatea uterina imediat, conform determinarilor concentratiei plasmatice. Mai mult de 90 % din levonorgestrel eliberat este disponibil pe cale sistemica. Concentratiile plasmatice maxime de levonorgestrel sunt atinse in primele doua saptamani dupa insertia Jaydess. La sapte zile de la insertie a fost determinata o concentratie medie de levonorgestrel de 162 pg/ml (percentila 5: 102pg/ml – percentila 95: 249 pg/ml). Dupa aceea, concentratiile plasmatice de levonorgestrel se reduc in timp, atingand concentratii medii de 59 pg/ml (percentila 5: 36pg/ml – percentila 95: 92 pg/ml) dupa 3 ani. La utilizarea unui sistem intrauterin cu cedare de levonorgestrel, expunerea locala crescuta la medicament in cavitatea uterina determina un gradient crescut al concentratiei de la endometru la miometru (gradient endometru - miometru mai mare de 100 ori) si concentratii reduse de levonorgestrel plasmatic (gradient endometru - plasma mai mare de 1000 ori).

Distributie

Levonorgestrelul se leaga nespecific de albumina serica si specific de SHBG (Sex Hormon Binding Globuline – globulina care leaga hormonii sexuali). Numai aproximativ 2% din levonorgestrelul aflat in circulatie este prezent sub forma de steroid liber. Levonorgestrelul se leaga cu afinitate crescuta de SHBG. In consecinta, modificarile concentratiei plasmatice de SHBG duc la o crestere (la concentratii SHBG mai crescute) sau la o scadere (la concentratii SHBG mai scazute) ale concentratiei plasmatice totale de levonorgestrel. Concentratia de SHBG a scazut cu aproximativ 15% in timpul primei luni de la insertia Jaydess si a ramas stabila in cursul perioadei de 3 ani de utilizare. Volumul mediu de distributie aparent al levonorgestrelului este de aproximativ 106 l.

Metabolizare

Levonorgestrelul este metabolizat extensiv. Caile metabolice cele mai importante sunt reducerea gruparii Δ4-3-oxo si hidroxilarea in pozitiile 2α, 1β si 16β, urmata de conjugare. CYP3A4 este principala enzima implicata in metabolizarea oxidativa a LNG. Datele disponibile in vitro sugereaza ca reactiile de biotransformare mediate de CYP pot avea o relevanta minora pentru LNG comparativ cu reducerea si conjugarea.

Eliminare

Clearance-ul total al levonorgestrelului din plasma este de aproximativ 1,0 ml/min si kg. Numai cantitati reziduale de levonorgestrel se elimina sub forma nemodificata. Metabolitii se elimina in materiile fecale si in urina intr-un raport de eliminare de aproximativ 1. Timpul de injumatatire este de aproximativ 1 zi.

Linearitate/Non-linearitate

Farmacocinetica levonorgestrelului depinde de concentratia de SHBG, care este la randul sau influentata de estrogeni si androgeni. O scadere a concentratiei de SHBG duce la o scadere a concentratiei plasmatice totale de levonorgestrel indicand o farmacocinetica non-lineara a levonorgestrelului in functie de timp. Pe baza actiunii in principal locale a Jaydess, nu se preconizeaza niciun impact asupra eficacitatii Jaydess.

Copii si adolescenti

Intr-un studiu de faza III de un an la adolescente in post-menarha (media de varsta 16,2 intre 12 si 18 ani), analiza farmacocinetica la 283 adolescente a prezentat concentratii serice estimate de LNG usor crescute (aproximativ 10%) la adolescente comparativ cu femeile adulte. Aceasta se coreleaza cu greutatea corporala mai scazuta la adolescente. Intervalele estimate pentru adolescente se situeaza in intervalele estimate pentru femeile adulte aratand o similaritate mare.

Nu sunt asteptate diferente in farmacocinetica levonorgestrel intre adolescente si femeile adulte dupa inserarea Jaydess.

Diferente etnice

Un studiu de faza III a fost desfasurat pe o perioada de trei ani in regiunea Asia-Pacific (93% femei asiatice, 7% alte etnii) utilizand Jaydess. O comparatie a caracteristicilor farmacocinetice ale levonorgestrel la populatia asiatica din acest studiu si la cea caucaziana dintr-un alt studiu de faza III nu a aratat diferente clinice relevante la expunerea sistemica si alti parametrii farmacocinetici. In plus, rata zilnica de eliberare a Jaydess a fost aceeasi la ambele populatii.

Nu sunt asteptate diferente in farmacocinetica levonorgestrel intre femeile asiatice si cele caucaziene dupa inserarea Jaydess.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor farmacologice privind evaluarea sigurantei, farmacocineticii si a toxicitatii, incluzand genotoxicitatea si carcinogenitatea levonorgestrelului. Studii efectuate la maimute, cu cedare intrauterina a levonorgestrelului timp de 9 pana la 12 luni au confirmat activitatea farmacologica locala, cu o toleranta locala buna si fara semne de toxicitate sistemica. Dupa administrarea intrauterina de levonorgestrel la iepure nu au fost observate efecte embriotoxice. Evaluarea sigurantei componentelor pe baza de elastomer ale rezervorului de hormon, a materialelor din polietilena, precum si inelul de argint al sistemului, a profilul argintului si a asocierii de elastomer cu levonorgestrel, atat pe baza evaluarii toxicologiei genetice in sisteme standard de testare in vitro si in vivo, cat si a testelor de biocompatibilitate efectuate la soarece, sobolan, porc de Guineea, iepure si a sistemelor de testare in vitro nu au indicat bioincompatibilitate.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 25.01.2023

Categorii de produse