Medicamente cu reteta

Hexacima 0.5ml suspensie injectabila, 1 seringa preumpluta, Sanofi

Brand: SANOFI

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Hexacima 0.5ml suspensie injectabila, 1 seringa preumpluta, Sanofi

7519788

Indicatii
Hexacima (DTaP-IPV-HB-Hib) este indicat la sugari si copii cu varsta incepand de la sase saptamani pentru vaccinarea primara si pentru rapel impotriva difteriei, tetanosului, pertussisului, hepatitei B, poliomielitei si bolilor invazive cauzate de Haemophilus influenzae tip b (Hib).

Utilizarea acestui vaccin trebuie sa fie in conformitate cu recomandarile oficiale.

Dozaj
Doze

Vaccinarea primara:

Vaccinarea primara consta in administrarea a 2 doze (la un interval de minim 8 saptamani) sau 3 doze

(la un interval de minim 4 saptamani) in conformitate cu recomandarile oficiale.

Pot fi utilizate toate schemele de vaccinare, inclusiv Programul Extins de Imunizare (PEI) al OMS la varsta de 6, 10, 14 saptamani, indiferent daca a fost sau nu administrata la nastere o doza de vaccin impotriva hepatitei B.

Atunci cand la nastere este administrata o doza de vaccin impotriva hepatitei B:

Hexacima poate fi utilizat pentru administrarea unor doze suplimentare de vaccin impotriva hepatitei B, incepand cu varsta de 6 saptamani. Daca este necesara administrarea celei de a doua doze de vaccin impotriva hepatitei B inainte de aceasta varsta, trebuie utilizat vaccinul monovalent impotriva hepatitei B.

Hexacima poate fi utilizat pentru un program mixt de imunizare cu vaccin combinat hexavalent/pentavalent/hexavalent, in conformitate cu recomandarile oficiale.

Rapel:

Dupa efectuarea schemei de vaccinare primara cu 2 doze de Hexacima, trebuie administrata o doza de rapel.

Dupa efectuarea schemei de vaccinare primara cu 3 doze de Hexacima, trebuie administrata o doza de rapel.

Doza de rapel trebuie administrata la cel putin 6 luni dupa ultima doza din schema de vaccinare primara si in conformitate cu recomandarile oficiale. Trebuie administrata minimum o doza de vaccin Hib.

In plus:

In cazul in care nu s-a administrat la nastere vaccinul impotriva hepatitei B, este necesar sa se administreze o doza de rapel pentru vaccinul antihepatita B. Hexacima poate fi luat in considerare pentru rapel.

Cand se administreaza la nastere vaccinul impotriva hepatitei B, dupa efectuarea schemei de vaccinare primara cu 3 doze, pentru rapel se poate administra Hexacima sau un vaccin pentavalent DTaP- IPV/Hib.

Hexacima poate fi utilizat ca doza de rapel la persoanele care au fost vaccinate anterior cu un alt vaccin hexavalent sau cu un vaccin pentavalent DTaP-IPV/Hib asociat cu un vaccin monovalent antihepatita B.

Programul PEI al OMS (6, 10, 14 saptamani):

Dupa programul PEI al OMS, trebuie administrata o doza de rapel

Trebuie administrata minimum o doza de rapel de vaccin poliomielitic

In absenta vaccinului impotriva hepatitei B la nastere, trebuie administrat o doza de rapel pentru vaccinul impotriva hepatitei B

Hexacima poate fi luat in considerare pentru doza de rapel

Alte populatii pediatrice:
Siguranta si eficacitatea Hexacima la sugari cu varsta sub 6 saptamani nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date.

Nu sunt disponibile date la copiii cu varsta mai mare (vezi pct. 4.8 si 5.1). Mod de administrare

Imunizarea trebuie realizata prin injectare intramusculara (IM). Locurile de injectare recomandate sunt zona antero-laterala superioara a coapsei (loc de injectare preferat) sau muschiul deltoid la copiii mai mari (posibil dupa varsta de 15 luni).

Pentru instructiuni privind manipularea, vezi pct. 6.6.

Contraindicatii
Antecedente de reactii anafilactice dupa o administrare anterioara a Hexacima.

Hipersensibilitate la substantele active, la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1, la urmele reziduale (glutaraldehida, formaldehida, neomicina, streptomicina si polimixina B), la orice vaccin impotriva pertussisului sau dupa administrarea anterioara a Hexacima sau a unui vaccin care contine aceleasi substante active sau componente.

Administrarea Hexacima este contraindicata daca persoana la care se va efectua vaccinarea a prezentat encefalopatie de etiologie necunoscuta, aparuta in decurs de 7 zile dupa vaccinarea anterioara cu un vaccin care contine antigen pertussis (vaccinuri impotriva pertussisului, care contin celule intregi sau acelulare).

In aceste circumstante, vaccinarea impotriva pertussisului trebuie intrerupta, iar schema de vaccinare trebuie continuata cu administrarea vaccinurilor impotriva difteriei, tetanosului, hepatitei B, poliomielitei si Hib.

Vaccinul impotriva pertussisului nu trebuie administrat persoanelor cu boli neurologice necontrolate terapeutic sau cu epilepsie necontrolata terapeutic; vaccinul poate fi administrat doar atunci cand tratamentul afectiunii a fost stabilit, afectiunea s-a stabilizat si beneficiile sunt clar superioare riscurilor.

Atentionari
Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.

Hexacima nu va preveni bolile cauzate de microorganisme patogene, altele decat Corynebacterium diphtheriae, Clostridium tetani, Bordetella pertussis, virusul hepatitei B, virusul poliomielitei sau Haemophilus influenzae tip b. Cu toate acestea, este de asteptat ca hepatita D sa fie prevenita prin imunizare, intrucat hepatita D (cauzata de antigenul delta) nu survine in absenta infectiei cu virusul hepatitei B.

Hexacima nu va asigura protectie impotriva hepatitei induse de infectia cu alte microorganisme patogene, cum sunt virusul hepatitei A, virusul hepatitei C si virusul hepatitei E sau de alte microorganisme cu tropism hepatic.

Din cauza perioadei de incubatie lungi a hepatitei B, este posibil ca la momentul vaccinarii sa fie prezenta o infectie nediagnosticata cu virusul hepatitei B. In astfel de cazuri, este posibil ca vaccinul sa nu previna infectia cu virusul hepatitei B.

Hexacima nu asigura protectie impotriva bolilor infectioase cauzate de alte tipuri de Haemophilus influenzae sau impotriva meningitei de alte etiologii.

Inainte de imunizare

Imunizarea trebuie amanata la persoanele cu boli sau infectii febrile acute, de intensitate moderata pana la severa. Prezenta unei infectii minore si/sau a subfebrilitatii nu trebuie sa duca la amanarea vaccinarii.

Vaccinarea trebuie sa fie precedata de o evaluare a antecedentelor medicale ale persoanei (in special vaccinarile anterioare si posibilele reactii adverse). Administrarea vaccinului Hexacima trebuie luata in considerare cu atentie la persoanele care au antecedente de reactii grave sau severe in decurs de 48 de ore de la administrarea unui vaccin care contine substante active similare.

Inainte de administrarea oricarui medicament biologic, persoana responsabila cu administrarea trebuie sa ia toate masurile de precautie cunoscute pentru prevenirea reactiilor alergice sau de orice alta natura. Ca in cazul tuturor vaccinurilor injectabile, tratamentul medical si supravegherea corespunzatoare trebuie sa fie imediat disponibile in cazul unei reactii anafilactice ulterioare administrarii vaccinului.

Daca se cunoaste ca oricare dintre urmatoarele evenimente s-au produs dupa utilizarea unui vaccin care contine antigen pertussis, decizia de a administra doze suplimentare de vaccin care contine antigen pertussis trebuie luata in considerare cu atentie:

Temperatura ≥ 40°C in decurs de 48 de ore de la vaccinare, neprovocata de o alta cauza identificabila;

Colaps sau stare similara socului (episod hipotonic-hiporesponsiv) in decurs de 48 de ore de la vaccinare;

Plans persistent, neconsolabil care dureaza ≥ 3 ore, survenit in decurs de 48 de ore de la vaccinare;

Convulsii cu sau fara febra, survenite in decurs de 3 zile de la vaccinare.

Pot exista situatii, cum este incidenta mare a pertussis, cand beneficiile potentiale depasesc riscurile

posibile.

Antecedentele de convulsii febrile, antecedentele familiale de convulsii sau sindromul mortii subite a sugarului (SMSS) nu constituie o contraindicatie pentru utilizarea Hexacima. Persoanele care au antecedente de convulsii febrile trebuie urmarite atent, intrucat evenimentele adverse pot surveni in decurs de 2 pana la 3 zile dupa vaccinare.

Daca dupa administrarea anterioara a unui vaccin care contine anatoxina tetanica a survenit sindromul Guillain-Barré sau nevrita brahiala, decizia de a administra orice vaccin care contine anatoxina tetanica trebuie sa se bazeze pe o analiza atenta a beneficiilor potentiale si riscurilor posibile, cum ar fi daca schema de vaccinare primara a fost sau nu finalizata. De regula, vaccinarea este justificabila in cazul persoanelor la care nu s-a efectuat schema de vaccinare primara completa (adica li s-au administrat mai putin de trei doze).

Imunogenitatea vaccinului poate fi redusa de tratament imunosupresor concomitent sau de imunodeficienta. Se recomanda amanarea vaccinarii pana la sfarsitul unui astfel de tratament concomitent sau pana la stabilizarea bolii preexistente. Cu toate acestea, vaccinarea persoanelor cu imunodeficienta cronica, cum sunt persoanele infectate cu HIV, este recomandata chiar daca raspunsul imun poate fi limitat.

Grupe speciale de pacienti

Date privind imunogenitatea sunt disponibile pentru 105 sugari nascuti prematur. Aceste date sustin utilizarea Hexacima la sugarii nascuti prematur. Asa cum era de asteptat la sugarii nascuti prematur, s-a observat un raspuns imun mai scazut pentru unele antigene, prin comparatie indirecta cu sugarii nascuti la termen, desi nivelurile de seroprotectie au fost atinse (vezi pct. 5.1). Nu au fost colectate date de siguranta la sugarii prematuri (nascuti la ≤ 37 saptamani de sarcina) in studiile clinice.

Riscul potential de apnee si necesitatea monitorizarii respiratorii timp de 48 pana la 72 de ore trebuie luate in considerare la administrarea seriei primare de imunizare la sugari foarte prematuri (nascuti la

≤ 28 saptamani de sarcina) si in special la cei cu antecedente de imaturitate respiratorie. Deoarece beneficiul vaccinarii este mare la acest grup de sugari, vaccinarea nu trebuie intrerupta sau intarziata.

Raspunsurile imune la vaccin nu au fost studiate in contextul polimorfismului genetic.

La persoanele cu insuficienta renala cronica, se observa un raspuns diminuat impotriva virusului hepatitic B, iar administrarea de doze suplimentare de vaccin impotriva hepatitei B trebuie luata in considerare, in conformitate cu titrurile de anticorpi impotriva antigenului de suprafata al virusului hepatitei B (anti-AgHBs).

Datele privind imunogenitatea la sugarii expusi la HIV (infectati si neinfectati) au aratat ca Hexacima are raspuns imunogenic la populatia potential imunodeficitara a sugarilor expusi la HIV, indiferent de statusul lor HIV la nastere (vezi pct. 5.1). Nu a fost observata nicio problema specifica de siguranta la aceasta grupa de pacienti.

Precautii pentru utilizare

A nu se administra prin injectie intravasculara, intradermica sau subcutanata.

Ca in cazul tuturor vaccinurilor injectabile, vaccinul trebuie administrat cu precautie persoanelor cu trombocitopenie sau o tulburare de sangerare, intrucat sangerarea poate surveni ulterior unei administrari intramusculare.

Sincopa poate aparea dupa sau chiar inainte de orice vaccinare ca raspuns psihogenic la injectarea cu ac. Trebuie sa fie prevazute proceduri pentru prevenirea vatamarii din cauza lesinului si pentru abordarea terapeutica a reactiilor asociate sincopei.

Interferente cu testele de laborator

Intrucat antigenul polizaharidic capsular Hib este excretat in urina, in decurs de 1-2 saptamani dupa vaccinare se poate obtine un test de urina pozitiv. Pe parcursul acestei perioade trebuie efectuate alte teste pentru a confirma infectia cu Hib.

Hexacima contine fenilalanina, potasiu si sodiu

Hexacima contine 85 micrograme fenilalanina per fiecare doza de 0,5 ml. Fenilalanina poate fi daunatoare la persoanele cu fenilcetonurie, o afectiune genetica rara, in care concentratia de fenilalanina este crescuta, din cauza ca organismul nu o poate elimina in mod corespunzator. Hexacima contine potasiu mai putin de 1 mmol (39 mg) si sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) pe doza, adica practic „nu contine potasiu” si „nu contine sodiu”.

Interactiuni
Hexacima poate fi administrat simultan cu un vaccin pneumococic polizaharidic conjugat, cu vaccinuri impotriva rujeolei, oreionului, rubeolei (ROR) si varicelei, vaccinuri impotriva rotavirusului, un vaccin meningococic conjugat pentru grupul C sau un vaccin meningococic conjugat pentru grupurile A, C, W-135 si Y, deoarece nu s-au evidentiat interferente relevante clinic in raspunsul anticorpilor la fiecare dintre antigene.

In cazul in care se ia in considerare administrarea concomitenta cu un alt vaccin, imunizarea trebuie efectuata la nivelul unor locuri diferite de injectare.

Hexacima nu trebuie amestecat cu niciun alt vaccin sau cu alte medicamente administrate parenteral.

Nu s-au raportat interactiuni clinice semnificative cu alte medicamente sau produse biologice, cu exceptia terapiei imunosupresive (vezi pct. 4.4).

Interferente cu testele de laborator: vezi pct. 4.4.

Sarcina
Nu este cazul. Acest vaccin nu este destinat administrarii la femeile aflate la varsta fertila.

Condus auto
Nu este cazul.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

In cadrul studiilor clinice, reactiile adverse raportate cel mai frecvent la persoanele la care s-a administrat Hexacima includ durere la nivelul locului de injectare, iritabilitate, plans si eritem la nivelul locului de injectare.

Dupa administrarea primei doze, comparativ cu administrarea dozelor ulterioare, s-a observat o valoare usor mai mare a reactogenicitatii solicitate.

Siguranta Hexacima la copii cu varsta peste 24 luni nu a fost investigata in studiile clinice.

Lista tabelara a reactiilor adverse

S-a folosit urmatoarea conventie pentru clasificarea reactiilor adverse: Foarte frecvente (≥1/10)

Frecvente (≥1/100 si sub 1/10)

Mai putin frecvente (≥1/1 000 si sub 1/100) Rare (≥1/10 000 si sub 1/1 000)

Foarte rare (sub 1/10 000)

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Tabelul 1: Reactii adverse provenite din studiile clinice si din supravegherea dupa punerea pe piata

Clasificarea pe organe, aparate si sistemeFrecventaReactii adverse
Tulburari ale sistemului imunitarMai putin frecventeReactie de hipersensibilitate
RareReacție anafilactica*
Tulburari metabolice si de nutritieFoarte frecventeAnorexie (scadere a apetitului alimentar)
Tulburari ale sistemului nervosFoarte frecventePlans, somnolenta
FrecventePlans anormal (plans prelungit)
RareConvulsii cu sau fara febra*
Foarte rareReactii hipotonice sau episoade hipotonice-hiporesponsive (EHH)
Tulburari gastro-intestinaleFoarte frecventeVarsaturi
FrecventeDiaree
Afectiuni cutanate si aletesutului subcutanatRareEruptie cutanata
Tulburari generale si la nivelullocului de administrareFoarte frecventeDurere la nivelul locului de injectare, eritem la nivelul locului de injectare, inflamatie la nivelul locului de injectare IritabilitateFebra (temperatura corporala ≥38,0°C)
FrecventeInduratie la nivelul locului de injectare
Mai putin frecventeNodul la nivelul locului de injectare Febra (temperatura corporala ≥39,6°C)
RareEdem extins al membrului la nivelul caruia s-a efectuat vaccinarea†

*Reactii adverse in urma raportarilor spontane

† Vezi sectiunea c

c - Descrierea reactiilor adverse selectate

Edem extins al membrului la nivelul caruia s-a efectuat vaccinarea: La copii, au fost raportate reactii extinse la nivelul locului de injectare (peste 50 mm), inclusiv edem extins al membrului, de la locul de injectare dincolo de una sau ambele articulatii. Aceste reactii incep in decurs de 24-72 ore dupa vaccinare, pot fi asociate cu eritem, incalzire, sensibilitate sau durere la nivelul locului de injectare si se vindeca spontan in decurs de 3-5 zile. Riscurile par a fi dependente de administrarea anterioara de doze de vaccin acelular care contine antigen pertussis, riscul fiind mai mare dupa utilizarea celei de-a patra doze.

d - Evenimente adverse potentiale (adica evenimente adverse care au fost raportate in cazul utilizarii altor vaccinuri care contin una sau mai multe substante active sau componente similare cu cele ale Hexacima, dar nu in mod direct in cazul vaccinarii cu Hexacima).

Tulburari ale sistemului nervos

Nevrita brahiala si sindromul Guillain-Barré au fost raportate dupa administrarea unui vaccin care contine anatoxina tetanica.

Neuropatia periferica (poliradiculonevrita, paralizie faciala), nevrita optica, demielinizarea sistemului nervos central (scleroza multipla) au fost raportate dupa administrarea unui vaccin care contine antigene ale virusului hepatitei B.

Encefalopatie/encefalita.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Apnee la sugari nascuti foarte prematur (≤ 28 saptamani de sarcina) (vezi pct. 4.4)

Tulburari generale si afectiuni la nivelul locului de administrare

Reactiile edematoase care afecteaza unul sau ambele membre inferioare pot surveni ulterior vaccinarii cu vaccinuri care contin Haemophilus influenzae tip b. Daca aceasta reactie survine, se intampla in principal dupa administrarea primelor doze si in decursul primelor ore dupa vaccinare. Simptomele asociate pot include cianoza, eritem, purpura tranzitorie si plans sever. Toate evenimentele se vindeca spontan, fara sechele, in decurs de 24 de ore.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.

Supradozaj
Nu s-au raportat cazuri de supradozaj.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vaccinuri, vaccinuri bacteriene si virale combinate, codul ATC: J07CA09 Imunogenitatea Hexacima la copii cu varsta peste 24 luni nu a fost investigata in studiile clinice.

Rezultatele obtinute pentru fiecare dintre substantele active sunt rezumate in tabelele de mai jos:

Tabelul 1: Ratele de seroprotectie/seroconversie* la o luna dupa vaccinarea primara cu 2 sau 3 doze de Hexacima

Valoare prag a anticorpilorDoua dozeTrei doze
3-5luni6-10-14saptamani2-3-4luni2-4-6luni
N=249**N=123 panala 220†N=322††N=934pana la1270‡
%%%%
Anti-difterie(≥ 0,01 UI/ml)99,697,699,797,1
Anti-tetanos(≥ 0,01 UI/ml)100,0100,0100,0100,0
Anti-PT (Seroconversie ‡‡) (Raspuns la vaccin§)93,498,493,6100,088,399,496,099,7
Anti-FHA (Seroconversie ‡‡)(Raspuns la vaccin§)92,599,693,1100,090,699,797,099,9
Anti-HB(≥ 10 mUI/ml)Cu vaccinare impotrivahepatitei B la nastere/99,0/99,7
Fara vaccinare impotrivahepatitei B la nastere97,295,796,898,8
Anti-polio tip 1(≥ 8 (1/diluţie))90,8100,099,499,9
Anti-polio tip 2(≥ 8 (1/diluţie))95,098,5100,0100,0
Anti-polio tip 3(≥ 8 (1/diluţie))96,7100,099,799,9
Anti-PRP(≥ 0,15 µg/ml)71,595,496,298,0

* Surogate (anatoxina pertussis PT, FHA) sau corelate de protectie (alte componente) general acceptate N = Numarul de indivizi analizati (per set de protocol)

** 3, 5 luni, fara administrare de vaccin antihepatita B la nastere (Finlanda, Suedia)

† 6, 10, 14 saptamani, fie ca s-a administrat sau nu vaccin antihepatita B la nastere (Republica Africa de Sud),

†† 2, 3, 4 luni, fara vaccinare antihepatita B la nastere (Finlanda)

‡ 2, 4, 6 luni, fara vaccinare antihepatita B la nastere (Argentina, Mexic, Peru) si cu administrare de vaccin

antihepatita B la nastere (Costa Rica si Columbia)

‡‡ Seroconversie: crestere minima de 4 ori comparativ cu valoarea pre-vaccinare (pre-doza 1)

§ Raspuns la vaccin: in cazul in care titrul de anticorpi pre-vaccinare este sub 8 EU/ml, atunci titrul de anticorpi post-vaccinare trebuie sa fie ≥8 EU/ml. Altfel, titrul de anticorpi post-vaccinare ar trebui sa fie ≥ cu valoarea pre- imunizare.

Tabelul 2: Ratele de seroprotectie/seroconversie* la o luna dupa rapelul cu Hexacima

Valoare prag a anticorpilorRapel la varsta de 11-12 luni, dupa o schema de vaccinare primara cu doua dozeRapel in decursul celui de-al doilea an de viaţa, administrat ulterior unei scheme de vaccinare primara cu trei doze
3-5 luni6-10-14saptamani2-3-4luni2-4-6luni
N=249**N=204†N=178††N=177 pana la396‡
%%%%
Anti-difterie(≥ 0,1 UI/ml)100,0100,0100,097,2
Anti-tetanos(≥ 0,1 UI/ml)100,0100,0100,0100,0
Anti-PT(Seroconversie ‡‡) (Raspuns la vaccin§)94,398,094,4100,086,098,896,2100,0
Anti-FHA(Seroconversie ‡‡) (Raspuns la vaccin§)97,6100,099,4100,094,3100,098,4100,0
Anti-HB(≥ 10 mUI/ml)Cu vaccinare impotriva hepatitei B lanastere/100,0/99,7
Fara vaccinare impotriva hepatitei B lanastere96,498,598,999,4
Anti-polio tip 1(≥ 8 (1/diluţie))100,0100,098,9100,0
Anti-polio tip 2(≥ 8 (1/diluţie))100,0100,0100,0100,0
Anti-polio tip 3(≥ 8 (1/diluţie))99,6100,0100,0100,0
Anti-PRP(≥ 1,0 µg/ml)93,598,598,998,3

* Surogate (anatoxina pertussis PT, FHA) sau corelate de protectie (alte componente) general acceptate N = Numarul de indivizi analizati (per set de protocol)

** 3, 5 luni, fara administrare de vaccin antihepatita B la nastere (Finlanda, Suedia)

† 6, 10, 14 saptamani, fie ca s-a administrat sau nu vaccin antihepatita B la nastere (Republica Africa de Sud),

†† 2, 3, 4 luni, fara vaccinare antihepatita B la nastere (Finlanda)

‡ 2, 4, 6 luni, fara vaccinare antihepatita B la nastere (Mexic) si cu administrare de vaccin antihepatita B la

nastere (Costa Rica si Columbia)

‡‡ Seroconversie: crestere minima de 4 ori comparativ cu valoarea pre-vaccinare (pre-doza 1)

§ Raspuns la vaccin: in cazul in care titrul de anticorpi pre-vaccinare (pre-doza 1) sub 8 EU/ml, titrul de anticorpi dupa vaccinarea de rapel trebuie sa fie ≥8 EU/ml. In caz contrar, titrul de anticorpi dupa vaccinarea de rapel trebuie sa fie ≥ valoarea de pre-imunizare (pre-doza 1).

Raspunsurile imune la antigenele de Hib si de pertussis dupa utilizarea a 2 doze la varsta de 2 si 4 luni

Raspunsurile imune la antigenele de Hib (PRP) si de pertussis (PT si FHA) au fost evaluate dupa utilizarea a 2 doze la un subset de subiecti carora li s-a administrat Hexacima (N = 148) la varsta de 2, 4, 6 luni. Raspunsurile imune la antigenele PRP, PT si FHA la o luna dupa 2 doze administrate la 2 si 4 luni au fost similare cu acelea observate la o luna dupa o schema de vaccinare primara cu 2 doze, administrate la varsta de 3 si 5 luni:

titruri anti-PRP ≥ 0,15 µg/ml au fost observate la 73,0% din indivizi,

raspuns vaccinal anti-PT la 97,9% din indivizi,

raspuns vaccinal anti-FHA la 98,6% din indivizi.

Persistenta raspunsului imun

Studii privind persistenta pe termen lung a anticorpilor indusi de vaccin in urma a diferite serii de vaccinare primara utilizate la sugar/copil in care a fost administrat sau nu la nastere vaccin hepatitic B, au aratat mentinerea titrurilor anticorpilor peste valorile recunoscute protectoare sau peste valoarea- prag de anticorpi pentru antigenele din vaccin (a se vedea Tabelul 3).

Tabelul 3: Ratele de seroprotectiea la varsta de 4,5 ani dupa vaccinarea cu Hexacima

Valoare prag a anticorpilorVaccinare primara la 6-10-14 saptamâni si rapel la15-18 luniVaccinare primara la 2-4-6 luni si rapel la 12–24 luni
Fara vaccinare impotriva hepatitei B la nastereCu vaccinare impotriva hepatitei B lanastereCu vaccinare impotriva hepatitei B la nastere
N=173bN=103bN=220c
%%%
Anti-difterie(≥ 0,01 UI/ml)(≥ 0,1 UI/ml)98,275,39764,410057,2
Anti-tetanos (≥ 0,01 UI/ml)(≥ 0,1 UI/ml)10089,510082,810080,8
Anti-PTe(≥ 8 EU/ml)42,523,722,2
Anti-FHAe(≥ 8 EU/ml)93,889,085,6
Anti-HB(≥ 10 mUI/ml)73,396,192,3
Anti-polio tip 1(≥ 8 (1/ dilutie))NAdNAd99,5
Anti-polio tip 2(≥ 8 (1/ dilutie))NAdNAd100
Anti-polio tip 3(≥ 8 (1/ dilutie))NAdNAd100
Anti-PRP(≥ 0,15 µg/ml)98,8100100

N = Numarul de persoane evaluate (per set de protocol)

a: Surogate (anatoxina pertussis PT, FHA) sau corelate de protectie (alte componente) general acceptate

b: 6, 10, 14 saptamani, fie ca s-a administrat sau nu vaccin antihepatitic B la nastere (Republica Sud Africana) c: 2, 4, 6 luni, cu vaccinare antihepatita B la nastere (Columbia)

d: Din cauza existentei unui Program National de Imunizare cu un Vaccin Polio Oral (VPO), rezultatele cu privire la Polio nu au fost analizate.

e: 8 EU/ml corespund la 4 LLOQ (Limita Inferioara a Cuantificarii in analiza imunoenzimatica ELISA).

Valoarea limitei inferioare a cuantificarii (LLOQ) pentru anti-PT si anti-FHA este 2 EU/ml.

Persistenta raspunsurilor imune impotriva componentei hepatitei B a Hexacima a fost evaluata la sugarii vaccinati initial din doua programe diferite.

Pentru o serie de vaccinare primara de 2 doze administrate la varsta de 3 si 5 luni, fara hepatita B diagnosticata la nastere, urmata de un rapel pentru copii mici la varsta de 11-12 luni, 53,8% dintre copii au fost seroprotejati (anti-AgHBs ≥ 10 mUI/ml) la varsta de 6 ani, iar 96,7% au prezentat un raspuns anamnestic dupa o doza de provocare administrata dintr-un vaccin hepatitic B monovalent. Pentru o serie de vaccinare primara care a constat dintr-o doza de vaccin hepatitic B administrata la nastere, urmata de o serie de 3 doze administrate la sugari la varsta de 2, 4 si 6 luni fara rapel in copilaria timpurie, 49,3% dintre copii au fost seroprotejati (anti-AgHBs ≥ 10 mUI/ml) la varsta de 9 ani, iar 92,8% au prezentat un raspuns anamnestic dupa o doza de provocare administrata dintr-un vaccin hepatitic B monovalent.

Aceste date sustin persistenta memoriei imune induse la sugarii vaccinati initial cu Hexacima.

Raspunsuri imune la Hexacima la sugarii nascuti prematur

Raspunsurile imune la antigenele Hexacima la sugari nascuti prematur (105) (nascuti dupa o perioada de sarcina de 28 pana la 36 de saptamani), inclusiv 90 de sugari nascuti de femei vaccinate cu vaccin Tdap in timpul sarcinii si 15 sugari de la femei care nu au fost vaccinate in timpul sarcinii, au fost evaluate dupa o schema de vaccinare primara in 3 doze la 2, 3 si 4 luni si o doza de rapel la varsta de 13 luni.

La o luna dupa vaccinarea primara, toti subiectii au fost seroprotejati impotriva difteriei (≥ 0,01 UI/ml), tetanosului (≥ 0,01 UI/ml) si tipurilor 1, 2 si 3 de poliovirus (≥ 8 (1/dilutie)); 89,8% dintre subiecti au fost seroprotejati impotriva hepatitei B (≥ 10 UI/ml) si 79,4% au fost seroprotejati impotriva bolilor invazive cauzate de Hib (≥ 0,15 µg/ml).

La o luna dupa doza de rapel, toti subiectii au fost seroprotejati impotriva difteriei (≥ 0,1 UI/ml), tetanosului (≥ 0,1 UI/ml) si a tipurilor de poliovirus 1, 2 si 3 (≥ 8 (1/dilutie)); 94,6% dintre subiecti au fost seroprotejati impotriva hepatitei B (≥ 10 UI/ml) si 90,6% au fost seroprotejati impotriva bolilor invazive cauzate de Hib (≥ 1 µg/ml).

In ceea ce priveste pertussis, la o luna dupa vaccinarea primara, 98,7% si 100% dintre subiecti au dezvoltat anticorpi ≥ 8 EU/ml impotriva antigenelor PT si, respectiv, FHA. La o luna dupa administrarea dozei de rapel, 98,8% dintre subiecti au dezvoltat anticorpi ≥ 8 EU/ml impotriva antigenelor PT si FHA. Concentratiile anticorpilor impotriva pertussis au crescut de 13 ori dupa vaccinarea primara si de 6 pana la 14 ori dupa doza de rapel.

Raspunsuri imune la Hexacima la sugarii nascuti de femei vaccinate cu Tdap in timpul sarcinii

Raspunsurile imune la antigenele Hexacima la sugari nascuti la termen (109) si la sugari nascuti prematur (90), nascuti de femei vaccinate cu vaccin Tdap in timpul sarcinii (intre 24 si 36 saptamani de gestatie) au fost evaluate dupa o schema de vaccinare primara cu 3 doze la 2, 3 si 4 luni si o doza de rapel la varsta de 13 luni (sugari nascuti prematur) sau 15 luni (sugari nascuti la termen).

La o luna dupa vaccinarea primara, toti subiectii au fost seroprotejati impotriva difteriei (≥ 0,01 UI/ml), tetanosului (≥ 0,01 UI/ml) si poliovirusurilor de tip 1 si 3 (≥ 8 (1/dilutie)); 97,3% dintre subiecti au fost seroprotejati impotriva poliovirusului de tip 2 (≥ 8 (1 / dilutie)); 94,6% dintre subiecti au fost seroprotejati impotriva hepatitei B (≥ 10 UI/ml) si 88,0% au fost seroprotejati impotriva bolilor invazive cauzate de Hib (≥ 0,15 µg/ml).

La o luna dupa doza de rapel, toti subiectii au fost seroprotejati impotriva difteriei (≥ 0,1 UI/ml), tetanosului (≥ 0,1 UI/ml) si tipurilor 1, 2 si 3 de poliovirus (≥ 8 (1/dilutie)); 93,9% dintre subiecti au fost seroprotejati impotriva hepatitei B (≥ 10 UI/ml) si 94,0% au fost seroprotejati impotriva bolilor invazive cauzate de Hib (≥ 1 µg/ml).

In ceea ce priveste pertussis, la o luna dupa vaccinarea primara 99,4% si 100% dintre subiecti au dezvoltat anticorpi ≥ 8 EU/ml impotriva antigenelor PT si, respectiv, FHA. La o luna dupa administrarea dozei de rapel, 99,4% dintre subiecti au dezvoltat anticorpi ≥ 8 EU/ml impotriva antigenelor PT si FHA. Concentratiile anticorpilor impotriva pertussis au crescut de 5 pana la 9 ori dupa vaccinarea primara si de 8 pana la 19 ori dupa doza de rapel.

Raspunsurile imune la Hexacima la sugarii expusi la HIV

Raspunsurile imune la antigenele Hexacima la 51 de sugari expusi la HIV (9 infectati si 42 neinfectati) au fost evaluate dupa o schema de vaccinare primara cu 3 doze administrate la varsta de 6, 10 si

14 saptamani si o doza de rapel administrata de la varsta de 15 luni pana la 18 luni.

La o luna dupa vaccinarea primara, toti sugarii au fost seroprotejati impotriva difteriei (≥ 0,01 UI/ml), tetanosului (≥ 0,01 UI/ml), virusului polio tipurile 1, 2 si 3 (≥ 8 (1/dilutie), hepatitei B (≥ 10 UI/ml) si peste 97,6% pentru bolile invazive Hib (≥ 0,15 μg/ml).

La o luna dupa doza de rapel, toti subiectii au fost seroprotejati impotriva difteriei (≥ 0,1 UI/ml), tetanosului (≥ 0,1 UI/ml), virusului polio tipurile 1, 2 si 3 (≥ 8 (1/dilutie), hepatitei B (≥ 10 UI/ml) si peste 96,6% pentru bolile invazive Hib (≥ 1 μg/ml).

In ceea ce priveste pertussis, la o luna dupa vaccinarea primara, 100% dintre subiecti au dezvoltat anticorpi ≥ 8 EU/ml atat impotriva antigenelor PT, cat si impotriva antigenelor FHA. La o luna dupa doza de rapel, 100% dintre subiecti au dezvoltat anticorpi ≥ 8 EU/ml atat impotriva antigenelor PT, cat si impotriva antigenelor FHA. Ratele de seroconversie definite ca o crestere minima de 4 ori

comparativ cu nivelul prevaccinare (pre-doza 1) au fost de 100% in grupul expus la HIV si infectat pentru anti-PT si anti-FHA, si de 96,6% pentru anti-PT si 89,7% pentru anti-FHA in grupul expus la HIV si neinfectat.

Eficacitatea si eficienta in protectia impotriva pertussisului

Eficacitatea vaccinarii cu antigenele de pertussis acelular (aP) continute in compozitia Hexacima impotriva celor mai severe tipuri de boli induse de pertussis definite de OMS (≥ 21 zile de tuse paroxistica) este documentata intr-un studiu randomizat, dublu-orb, efectuat la sugari la care s-a administrat o schema de vaccinare primara cu 3 doze, utilizand un vaccin DTaP, intr-o tara cu nivel endemic ridicat (Senegal). In cadrul acestui studiu, a fost observata necesitatea administrarii unei doze de rapel la copilul mic.

Capacitatea pe termen lung a antigenelor de pertussis acelular (aP) continute in compozitia Hexacima de a reduce incidenta pertussisului si a controla boala pertussis in copilarie, a fost demonstrata in cadrul unei supravegheri nationale a pertussisului, cu durata de 10 ani, desfasurata in Suedia, in cazul administrarii unui vaccin pentavalent DTaP-IPV/Hib utilizandu-se o schema de vaccinare la varstele de 3, 5, 12 luni. Rezultatele analizei pe termen lung au demonstrat o reducere marcata a incidentei pertussisului dupa administrarea celei de a doua doze, indiferent de vaccinul folosit.

Eficienta in protectia impotriva bolii invazive induse de Hib

Eficacitatea vaccinarii impotriva bolii invazive induse de Hib, in cazul utilizarii de vaccinuri combinate DTaP si Hib (vaccinuri pentavalent si hexavalent, inclusiv vaccinuri care contin antigenul Hib din compozitia Hexacima) a fost demonstrata in Germania, prin intermediul unui studiu de supraveghere dupa punerea pe piata extins (desfasurat in decursul unei perioade de urmarire de cinci ani). Eficacitatea vaccinului a fost de 96,7% dupa efectuarea schemei complete de vaccinare primara si de 98,5% dupa administrarea dozei de rapel (indiferent de schema de vaccinare primara).

Proprietati farmacocinetice
Nu s-au efectuat studii farmacocinetice.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu evidentiaza niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale privind

toxicitatea dupa doze repetate si studiile de toleranta locala.

La locurile de injectare, s-au observat modificari inflamatorii histologice cronice, anticipandu-se o

vindecare lenta a acestora.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 14.02.2023

Categorii de produse