Medicamente cu reteta

Glypressin 1mg/5ml, 5 fiole, Ferring

Brand: FERRING

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Glypressin 1mg/5ml, 5 fiole, Ferring

5364369

Indicatii
Hemoragie prin varice esofagiene.

Tratamentul de urgenta al sindromului hepatorenal de tip 1, definit conform criteriilor stabilite de ICA (International Club of Ascites).

Dozaj
Doze

Hemoragie prin varice esofagiene:

Adulti: se adminstreaza initial o injectie i.v. a 2 mg Glypressin la 4 ore. Tratamentul trebuie continuat pana cand sangerarea este sub control, timp de 24 ore, dar nu mai mult de 48 ore. Dupa administrarea dozei initiale, doza poate fi ajustata la 1 mg administrat la 4 ore, la pacienti cu masa corporala sub 50 kg sau daca apar reactii adverse.

Sindrom hepatorenal:

3-4 mg in 24 ore administrate in 3 sau 4 prize.

Tratamentul cu Glypressin se intrerupe daca valorile creatinemiei nu scad dupa 3 zile de tratament.

In toate celelalte cazuri, tratamentul trebuie continuat pana cand creatinemia scade sub 130 µmol/l sau pana cand creatinemia scade cu cel putin 30% fata de valorile masurate la momentul diagnosticarii sindromului hepatorenal.

Durata medie a tratamentului este de 10 zile.

Mod de administrare Injectie i.v.

Contraindicatii
Sarcina.

Hipersensibilitate la terlipresina sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
Terlipresina trebuie utilizata cu precautie si sub monitorizare atenta in cazul existentei concomitente a urmatoarelor afectiuni:

hipertensiune arteriala;

boli cardiovasculare.

Utilizarea Glypressin se face sub monitorizarea continua a functiei cardiovasculare (tensiune arteriala, frecventa cardiaca si echilibrul hidric).

Pentru a evita necroza locala, injectiile se administreaza strict intravenos. Terlipresina nu se administreaza la pacientii cu soc septic si debit cardiac scazut.

Inainte de administrarea terlipresinei in sindromul hepatorenal, medicul trebuie sa se asigure ca pacientul prezinta o insuficienta renala acuta functionala, care nu se amelioreaza dupa expansiune volemica.

Copii si varstnici: se recomanda precautie, din cauza experientei limitate in administrarea medicamentului la aceste categorii de pacienti. Nu exista date disponibile referitoare la dozele recomandate la aceste categorii de pacienti.

Interactiuni
Terlipresina creste efectul hipotensiv al medicamentelor beta-blocante neselective asupra venei porte. Administrarea concomitenta cu medicamente bradicardizante (de exemplu propofol, sufentanil) poate induce bradicardie severa. Aceste efecte apar ca urmare a inhibarii reflexe a activitatii cardiace prin nervul vag din cauza hipertensiunii arteriale.

Sarcina
Sarcina

Glypressin este contraindicat in timpul sarcinii (vezi pct. 4.3. si 5.3). Administrarea Glypressin poate cauza contractii uterine si cresterea presiunii intrauterine in primele luni de sarcina, si poate duce la scaderea fluxului sangvin uterin. Glypressin poate avea efecte nedorite asupra sarcinii si fatului.

Dupa administrarea Glypressin la iepuri in perioada de gestatie au aparut avorturi spontane si malformatii. Alaptare

Nu se cunoaste daca terlipresina se excreta in laptele uman. Nu a fost studiata excretia terlipresinei in laptele

animalelor. Nu se poate exclude un risc pentru sugari. Trebuie luata decizia fie de a continua/ intrerupe alaptarea, fie de a continua/intrerupe tratamentul cu terlipresina avand in vedere beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.

Exista informatii insuficiente cu privire la excretia terlipresinei in laptele uman. Glypressin este contraindicat in timpul alaptarii.

Condus auto
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse cel mai frecvent raportate in studiile clinice (frecventa 1-10%) au fost: paloare, hipertensiune arteriala, durere abdominala, greata, diaree si cefalee.

Efectul antidiuretic al Glypressin poate duce la hiponatremie daca echilibrul hidric nu este controlat in mod corespunzator.

Tabel: Frecventa reactiilor adverse

Clasificarea MedDRA 
Aparate, sisteme si organeFRECVENTE(≥1/100 şi <1/10)MAI PUŢIN FRECVENTE (≥1/1000 şi <1/100)RARE(≥1/10000 si <1/1000)
Tulburari metabolice si de nutriţie hiponatremie in absenta monitorizarii echilibrului hidric 
Tulburari ale sistemului nervoscefalee  
Tulburari cardiacebradicardiefibrilatie atriala; extrasistole ventriculare; tahicardie;durere toracica; infarct miocardic;hipervolemie cu edem pulmonar; torsada varfurilor;insuficienta cardiaca. 
Tulburari vascularevasoconstrictie periferica; ischemie periferica; paloare faciala;hipertensiuneischemie intestinala;cianoza periferica; bufeuri de caldura 
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale detresa respiratorie; insuficienta respiratoriedispnee
Tulburari gastro- intestinalecrampe abdominale tranzitorii;diaree tranzitoriegreata (trecatoare); voma (trecatoare) 
Afectiuni cutanate si ale tesutului necroza cutanata 
subcutanat   
Conditii în legatura cu sarcina, perioada puerperala si perinatala constrictie uterina;scaderea fluxului sangvin uterin 
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare necroza la locul injectarii 

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Supradozaj
Doza recomandata (2 mg acetat de terlipresina/4 ore sau 1,7 mg terlipresina/4 ore) nu trebuie depasita, deoarece riscul de aparitie a reactiilor adverse grave circulatorii este dependent de doza.

La pacientii cu hipertensiune arteriala cunoscuta, aceasta poate fi controlata cu 150 micrograme clonidina administrate i.v.

Bradicardia care necesita tratament trebuie tratata cu atropina.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: hormoni ai lobului posterior hipofizar (vasopresina si analogi), codul ATC: H01BA04.

Terlipresina reduce hipertensiunea portala, reduce simultan circulatia in spatiul vascular portal si contracta musculatura esofagiana cu compresia consecutiva a varicelor esofagiene. Lizin vasopresina (LVP) bioactiva se elibereaza din terlipresina hormonogen inactiva si ramane timp de 4-6 ore intr-o concentratie superioara concentratiei minime eficiente si inferioara concentratiei toxice datorita faptului ca eliminarea metabolica este paralela cu producerea LVP. Actiunea specifica a terlipresinei se evalueaza astfel:

Sistemul gastro-intestinal

Terlipresina creste tonusul musculaturii netede vasculare si extravasculare. Datorita cresterii rezistentei arteriale periferice exista o scadere a circulatiei in teritoriul splanhnic. Reducerea fluxului arterial duce la scaderea presiunii in circulatia portala. Contractia simultana a musculaturii intestinale determina cresterea peristaltismului. Musculatura peretelui esofagian se contracta ligaturand astfel varicele esofagiene.

Rinichi

Terlipresina are numai 3% din efectul antidiuretic al vasopresinei pure. Aceasta reactivitate nu este relevanta clinic. Circulatia renala nu este semnificativ modificata in conditii normovolemice, dar creste in conditii hipovolemice.

Tensiunea arteriala

Utilizarea terlipresinei are efect lent hemodinamic peste 2-4 ore. Creste usor tensiunea arteriala sistolica si diastolica. In caz de hipertonie renala si scleroza vasculara generala s-au observat cresteri mai mari de tensiune arteriala.

Inima

Nu s-au observat efecte cardiotoxice chiar si la doze mari de terlipresina.

Uter

Administrarea terlipresinei scade puternic circulatia sangvina miometriala si endometriala.

Piele

Datorita efectului vasoconstrictor terlipresina determina insuficienta sangvina circulatorie a pielii cu aparitia consecutiva a palorii generalizate.

Efectul hemodinamic si efectul asupra musculaturii netede sunt principalii factori in farmacologia terlipresinei. Efectul de centralizare in conditii hipovolemice este un efect secundar util pacientilor cu hemoragie variceala.

Proprietati farmacocinetice
Terlipresina are o activitate farmacologica redusa. Metabolitul sau farmacologic activ Lizin-vasopresina se elibereaza din terlipresina de catre proteaze dupa administrarea i.v. Unicul rest glicil din triglicilnonapeptid este eliberat succesiv.

Timpul plasmatic de injumatatire al terlipresinei este 24±2 minute. Dupa injectare i.v. in bolus, terlipresina este eliminata conform celei de a 2-a succesiuni cinetice. Pentru faza de distributie (pana la 40 minute) timpul plasmatic de injumatatire este de 12 minute. Prin eliberarea restului glicil, lizin vasopresina este usor eliberata si atinge concentratia maxima dupa 120 minute. Numai 1% din terlipresina injectata este detectata in urina. Aceasta indica faptul ca este aproape complet degradata de endo si exo-peptidaze in ficat si rinichi.

Date preclinice de siguranta
Datele nonclinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind toxicitatea dupa doza unica si doze repetate, si genotoxicitatea. Singurele efecte observate la animale dupa administrarea unor doze relevante pentru om au fost cele atribuite efectului farmacologic al terlipresinei. Nu sunt disponibile date farmacocinetice la animale pentru comparatie cu concentratiile plasmatice care produc aceste efecte la om, dar intrucat calea de administrare a fost cea intravenoasa, se poate presupune o expunere sistemica substantiala in studiile la animale.

Un studiu asupra toxicitatii embriofetale la sobolani a demonstrat absenta efectelor adverse ale terlipresinei, dar la iepuri au fost semnalate avorturi, cel mai probabil legate de toxicitatea asupra femelei gestante, iar un numar mic de fetusi au prezentat anomalii in osificare si a fost semnalat un singur caz de palatoschizis.

Nu au fost efectuate studii privind carcinogenitatea dupa administrarea terlipresinei.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 10.01.2023

Categorii de produse