Medicamente cu reteta

Gelofusine solutie perfuzabila 4g/100ml, 10 flacoane de 500ml, B. Braun

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Gelofusine solutie perfuzabila 4g/100ml, 10 flacoane de 500ml, B. Braun

5369024

Indicatii

Substituent plasmatic coloidal de volum pentru:

  • Profilaxia si tratamentul hipovolemiei relative sau absolute si a socului;
  • Profilaxia hipotensiunii arteriale, de exemplu in timpul anesteziei epidurale sau spinale;
  • Hemodilutie acuta izovolemica;
  • Expansiune volemica pentru circulatie extracorporala (de exemplu by-pass coronarian).

Dozaj
Doze
Adulti

Doza si ritmul perfuziei se ajusteaza in functie de cantitatea de sange pierduta si de necesitatile individuale pentru restabilirea si mentinerea unui echilibrul hemodinamic stabil.

Efectul substitutiei volemice se controleaza prin monitorizarea presiunii sanguine, presiunea venoasa centrala, ritmul inimii, rata de diureza, concentratia de hemoglobina, hematocrit, etc.

Copii

Deoarece experienta documentata privind utilizarea de Gelofusine la copii este insuficienta, doza trebuie ajustata foarte atent in functie de necesitatile individuale pentru a restaura si a mentine un status hemodinamic normal si un volum circulator fluid. Vezi de asemenea pct. 4.4. Atentionari si precautii speciale pentru utilizare.

Doza maxima

Din punct de vedere toxicologic nu este nici o limita pentru dozare. Doza maxima zilnica este determinata de gradul de hemodilutie. Gelofusine trebuie administrat cu prudenta pentru a evita o scadere a hematocritului sub valorile critice.

Valorile care sunt considerate a fi critice pentru pacient variaza interindividual, depinzand de factorii de extractie capilara a oxigenului, varsta pacientului, rezervele circulatorii si starea clinica. La pacienti cu necesitati normale de oxigen si mecanisme compensatorii neafectate, hemodilutia la un nivel al hemoglobinei de 8 g/100 ml sau a hematocritului de 25% poate fi acceptata; la pacienti din unitatile de terapie intensiva, hemoglobina nu trebuie sa scada sub 10 g/100 ml sau hematocritul sub 30%. Daca este necesar, se va transfuza aditional sange sau concentrat eritrocitar.

Trebuie acordata atentie diluarii proteinelor plasmatice (de exemplu albumina si factorii de coagulare), care se suplimenteaza in mod adecvat, daca este necesar.

Ritmul de perfuzie

Ritmul maxim de perfuzare depinde de situatia cardio-circulatorie efectiva.

De obicei, 500 ml sunt perfuzati in 30 de minute. Cu toate acestea, primii 20-30 ml de solutie trebuie perfuzati incet pentru detectarea prematura a reactiilor anafilactoide.

In situatii de soc, pana la 20 ml de Gelofusine trebuie sa fi administrat per kg corp pe ora (corespunzator la 0,33 ml/kg corp/minut). In urgente cu prognostic vital, Gelofusine poate fi perfuzat rapid, sub presiune, 500 ml in 5-10 minute.

O perfuzare prea rapida poate produce o supraincarcare circulatorie. Mod de administrare

Administrare intravenoasa.

Inainte de perfuzare, solutia trebuie sa fie incalzita pana la temperatura corpului.

Cand se administreaza Gelofusine ca perfuzie sub presiune (de exemplu prin manson presurizat sau prin pompa de perfuzie), trebuie eliminata intreaga cantitate de aer din recipientele care au un spatiu ce contine aer si din trusa de perfuzie, inainte de inceperea administrarii solutiei.

Contraindicatii
Gelofusine nu trebuie sa fie administrat in caz de:

  • hipersensibilitate la gelatina succinilata sau la oricare dintre excipienti,
  • hipervolemie,
  • hiperhidratare,
  • insuficienta cardiaca severa,
  • tulburari grave ale coagularii sanguine.

Atentionari
Gelofusine trebuie administrata cu precautie, la pacienti cu istoric de afectiuni alergice cum ar fi, de exemplu astm bronsic.

Preparatele cu gelatina pentru substitutia de volum pot sa produca reactii anafilactoide cu diferite grade de severitate. Pentru detectarea prematura a reactilor anafilactoide, primii 20-30 ml trebuie sa fie perfuzati incet si cu supravegherea atenta a pacientului (vezi pct. 4.8 Reactii adverse).

Gelofusine trebuie administrat cu precautie la:

  • pacienti varstnici,
  • pacienti cu risc datorat supraincarcarii volemice de exemplu pacienti cu insuficienta cardiaca congestiva, insuficienta ventriculara stanga sau dreapta, hipertensiune, edem pulmonar sau insuficienta renala cu oligo- sau anurie.

In asemenea cazuri Gelofusine trebuie sa fie administrat doar cu monitorizarea atenta a situatiei hemodinamice a pacientului.

Experienta documentata privind utilizarea de Gelofusine la copii este insuficienta. De aceea, Gelofusine nu trebuie sa fie folosit la copii doar dupa o evaluare atenta a balantei beneficiu risc si cu monitorizare continua.

Precautii

Sunt necesare verificari ale concentratiilor electrolitilor plasmatici si ale echilibrului hidric, in special la pacientii cu hipernatremie, hipokaliemie, deshidratare sau insuficienta renala.

Trebuie acordata o atentie speciala aparitiei simptomelor hipocalcemiei (de exemplu semne de tetanie, parestezie) si trebuie luate masuri de corectare, daca este cazul.

In starile de deshidratare, trebuie corectat in primul rand deficitul hidric. Electrolitii trebuie substituiti in functie de necesitati.

In timpul compensarilor masive de sange, prin perfuzare de cantitati mari de solutie perfuzabila Gelofusine, hematocritul trebuie monitorizat indiferent de situatie. Hematocritul nu trebuie sa scada sub valorile mentionate la pct. 4.2 Doze si mod de administrare.

De asemenea, in aceste situatii trebuie urmarit efectul dilutiei asupra factorilor de coagulare, in special la pacientii care prezinta tulburari de hemostaza.

Deoarece produsul nu inlocuieste proteinele plasmatice pierdute, se recomanda sa se verifice concentratiile proteinelor plasmatice (vezi pct. 4.2 Doza maxima).

Efecte asupra testarilor clinice

Gelofusine poate modifica rezultatele urmatoarelor analize clinico-chimice, determinand aparitia unor valori fals crescute:

  • viteza de sedimentare a eritrocitelor,
  • densitatea urinii,
  • analize nespecifice ale proteinelor plasmatice, de exemplu metoda biuretei.

Interactiuni
Nu se cunosc interactiuni farmacologice.

Sarcina
Sarcina

Nu au fost realizate studii controlate, nici la animale, nici la femeile gravide.Datorita riscului posibil de reactii anafilactoide, produsul trebuie administrat in timpul sarcinii numai daca este neaparat necesar si numai daca beneficiul matern este mai mare decat riscul potential fetal.

Alaptarea

Nu se stie daca Gelofusine se excreta in lapte. Nu sunt disponibile date suficiente, cu privire la administrarea in timpul alaptarii.

Condus auto
Nu sunt relevante.

Reactii adverse
Singurele reactii adverse potential serioase sunt reactiile anafilactoide descrise mai jos. Totusi, incidenta reactiilor adverse este foarte rara.

Tulburari ale sistemului imunitar

Rare (≥ 1/10 000 la mai putin de 1/1000)

Reactii anafilactoide (toate gradele). (Pentru detalii vezi sectiunea „Reactii anafilactoide”).

Foarte rare (mai putin de 1/10 000)

Reactii anafilactoide severe (gradul III sau IV). (Pentru detalii vezi sectiunea „Reactii anafilactoide”).

Tulburari gastro-intestinale

Mai putin frecvente (mai mare de 1/1000 la 1/100).

Stari trecatoare de greata si dureri abdominale.

Tulburari generale

Mai putin frecvente (mai mare de 1/1000 la 1/100)

Crestere usoara, trecatoare a temperaturii corpului.

Reactii anafilactoide

Dupa administrarea de Gelofusine, exact ca in cazul oricaror substituenti coloidali de volum, pot sa apara reactii anafilactoide cu diferite grade de severitate. Aceste reactii se manifesta ca febra, eruptii cutanate (urticarie) sau inrosire brusca a fetei si gatului. In cazuri rare acestea pot sa evolueze pana la scaderea tensiunii arteriale, soc, stop cardio - respirator.

Reactii anafilactice sau anafilactoide severe (de gradul III sau IV) sunt foarte rare (incidenta mai putin de 1 : 10000). Pacientii carora le este administrata Gelofusine trebuie sa fie supravegheati in permanenta, pentru aparitia reactiilor anafilactoide.

Ghid general pentru profilaxia reactiilor adverse medicii si asistentele trebuie sa aiba intotdeauna in vedere informatiile cu privire la tipul si severitatea posibilelor reactii adverse care pot sa apara dupa administrarea unui substituent coloidal de volum.

  • supravegherea atenta a pacientului in timpul perfuziei, in special, in timpul administrarii primilor 20 – 30 ml solutie perfuzabila.
  • disponibilitatea tuturor echipamentelor si medicatiei necesare pentru resuscitare.
  • se va opri imediat perfuzia, daca exista orice manifestare a unei posibile reactii adverse.

Tratamentul de urgenta a reactiilor anafilactoide urmeaza programe bine stabilite, in functie de severitatea reactiilor.
Nu se poate determina prin nici o procedura de testare daca pacientii sunt predispusi la aparitia reactiilor anafilactoide; de asemenea, nu este posibil sa se prevada evolutia si severitatea unei astfel de reactii.

Reactiile anafilactoide determinate de solutia de gelatina pot sa fie mediate de histamina sau independente. Eliberarea de histamina poate fi prevenita prin administrarea de blocanti ai receptorilor H1 si H2.

Administrarea profilactica de corticosteroizi nu s-a dovedit eficace.

Reactiile adverse pot aparea la pacientii constienti sau sub anestezie. Pana in prezent, nu s-au raportat reactii anafilactoide, in faza acuta a socului datorat depletiei de volum.

Supradozaj
Supradozajul sau perfuzarea prea rapida de Gelofusine ar putea determina hipervolemie neintentionata si supraincarcare a circulatiei, asociata cu deteriorarea consecutiva a functiei cardiace si a plamanilor.

Simptome ale supraincarcarii circulatiei sunt cefalee, dispnee, congestie a venelor jugulare.

Imediat ce apar simptomele de supraincarcare a circulatiei perfuzia trebuie oprita. Terapia este simptomatica. Administrarea de diuretice poate fi necesara.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: substituenti de sange si fractiuni proteice plasmatice, codul ATC: B05A A06

Gelofusine este o solutie de gelatina polisuccinilata 4% m/v (cunoscuta, de asemenea, sub numele de gelatina fluida modificata), cu o greutate moleculara medie de 30000 Daltoni. Are o vascozitate relativa de 1,9 la 37° C si o presiune coloid-osmotica de 34 mm Hg. Punctul izoelectric este la pH 4,5. Sarcinile negative introduse in molecula prin succinilare au dus la o extindere a moleculei, astfel lanturile moleculare fiind mult mai voluminoase decat lanturile proteice nesuccinilate avand aceiasi greutate moleculara.

Caracteristicile Gelofusine determina un efect de expansionare volemica suficient, timp de 3 – 4 ore.

Efecte farmacodinamice

Gelofusine inlocuieste deficitul de volum intravascular, determinat de pierderi de sange sau plasma. Astfel tensiunea arteriala medie, presiunea telesistolica a ventriculului stang, volumul – bataie cardiac, indicele cardiac, aportul de oxigen si diureza sunt crescute.

Mecanism de actiune

Presiunea coloidosmotica a solutiei determina amplitudinea efectului sau initial. Durata efectului depinde de clearence-ul coloidului prin redistribuire si excretie. Efectul de expansionare volemica al Gelofusine, este echivalent cu cantitatea de solutie administrata. Gelofusine este un substituent de plasma dar nu are un efect de expansionare ca al plasmei.

Proteinele plasmatice pierdute nu sunt inlocuite de Gelofusine.

Proprietati farmacocinetice
Distributie:

Dupa perfuzie, Gelofusine se distribuie rapid in compartimentul intravascular. Nu exista dovezi ca Gelofusine este depozitat in sistemul reticuloendotelial sau in alta parte in organism.

Metabolizare/eliminare:

Cea mai mare parte a Gelofusine este eliminata pe cale renala. Numai o cantitate mica se elimina prin fecale si nu mai mult de aproximativ 1% este metabolizata. Moleculele mai mici sunt excretate direct prin filtrare glomerulara, in timp ce moleculele mai mari sunt degradate proteolitic in ficat si apoi eliminate renal.

Metabolismul proteolitic este adaptabil, incat nu se observa acumularea gelatinei chiar in conditii de insuficienta renala.

Relatie farmacocinetica :

Timpul de injumatatire plasmatic al Gelofusine poate fi prelungit la pacientii hemodializati (RFG mai mic de 0,5 ml/min).

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate si toxicitatea asupra functiei de reproducere si dezvoltarii.

Doza maxima a produsului este limitata de efectele sale de expansionare volumica si de dilutie si nu de proprietatile sale toxicologice intrinseci.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 10.01.2023

Categorii de produse