Medicamente cu reteta

FSME-IMMUN Junior 0.25ml, 1 seringa preumpluta, Pfizer

Brand: PFIZER

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: FSME-IMMUN Junior 0.25ml, 1 seringa preumpluta, Pfizer

17533068

Indicatii
FSME-IMMUN 0,25 ml Junior este indicat pentru imunizarea activa (profilactica) impotriva encefalitei provocate de capuse (TBE) la copii cu varsta cuprinsa intre 1 an si 15 ani.

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior se administreza pe baza recomandarilor oficiale privind necesitatea vaccinarii impotriva virusului TBE si perioada corespunzatoare pentru vaccinare.
Dozaj
Doze

Schema de vaccinare primara

Schema de vaccinare primara este aceeasi pentru toate persoanele cu varsta cuprinsa intre 1 an și 15 ani si consta in administrarea a trei doze de FSME-IMMUN 0,25 ml Junior.

Prima si cea de-a doua doza trebuie administrate la un interval de 1 pana la 3 luni.

Daca este necesar sa se obtina un raspuns imun rapid, cea de-a doua doza poate fi administrata la doua saptamani dupa prima doza.

Dupa administrarea primelor doua doze, se estimeaza o protectie suficienta pentru sezonul de activitate al capuselor in curs (vezi pct. 5.1).

Cea de-a treia doza se administreaza intr-un interval cuprins intre 5 pana la 12 luni dupa utilizarea celei de a doua doze. Dupa administrarea celei de-a treia doze se estimeaza ca protectia sa dureze cel putin 3 ani.

Pentru obtinerea imunitatii inainte de inceperea activitatii sezoniere a capuselor, care de obicei este primavara, prima si cea de-a doua doza trebuie administrate in lunile de iarna. De preferat, schema de vaccinare trebuie completata prin administrarea celei de a treia doze de vaccin in sezonul de activitate al capuselor sau cel tarziu inainte de inceperea urmatorului sezon.

ImunizareDozaSchema de vaccinareSchema de imunizare rapida
Doza 10,25 mlData stabilitaData stabilita
Doza 20,25 mlLa 1 pana la 3 luni dupa prima doza de vaccinadministrataLa 14 zile dupa prima doza de vaccin administrata
Doza 30,25 mlLa 5 pana la 12 luni dupa ce de-a doua doza de vaccinadministrataLa 5 pana la 12 luni dupa cea de-a doua doza de vaccinadministrata

Dozele de rapel

Prima doza de rapel trebuie administrata la 3 ani dupa utilizarea celei de a treia doze (vezi pct. 5.1.). Urmatoarele doze secventiale de rapel trebuie administrate la un interval de 5 ani de la utilizarea ultimei doze de rapel.

Doza de rapelDozaPerioada
Prima doza de rapel0,25 mlLa 3 ani dupa cea de-a 3-a doza
Dozele secventiale de rapel0,25 mlLa interval de 5 ani

Extinderea intervalului dintre administrarea dozelor (schema de vaccinare primara si dozele de rapel) poate lasa subiectii fara protectie adecvata impotriva infectiei (vezi pct. 5.1). Cu toate acestea, in eventualitatea unei scheme de vaccinare intrerupte dupa cel putin doua vaccinari anterioare, o doza unica de recuperare este suficienta pentru a continua schema de vaccinare (vezi pct. 5.1).

Nu sunt disponibile date privind doza de recuperare pentru copii cu varsta sub 6 ani (vezi pct. 5.1).

Copii cu sistem imunitar afectat (inclusiv cei care utilizeaza terapie imunosupresoare)

Nu exista date clinice specifice, pe care sa se bazeze recomandarile referitoare la doze. Cu toate acestea, poate fi luata in considerare determinarea concentratiei de anticorpi la patru saptamani dupa utilizarea celei de a doua doze si administrarea unei doze suplimentare in cazul in care nu exista nicio dovada de seroconversie la acel moment. Aceleasi considerente se aplica si in cazul dozelor urmatoare.

Mod de administrare

Vaccinul trebuie administrat prin injectare intramusculara in regiunea superioara a bratului (muschiul deltoid). La copiii cu varsta de pana la 18 luni sau in functie de dezvoltarea si starea de nutritie a copilului, vaccinul poate fi administrat in muschiul coapsei (muschiul vast lateral).

Doar in cazuri exceptionale (la subiecti cu o tulburare de sangerare sau la subiecti care urmeaza tratament anticoagulant profilactic), vaccinul poate fi administrat subcutanat (vezi pct. 4.4 și 4.8).

Este necesara atentie marita pentru a se evita administrarea intravasculara accidentala (vezi pct. 4.4).
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa, la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1 sau reziduuri de productie (formaldehida, neomicina, gentamicina, sulfat de protamina). Trebuie avute in vedere alergiile de tip incrucisat determinate de aminoglicozide, altele decat neomicina si gentamicina.

Hipersensibilitate severa la proteinele din ou si pui (reactie anafilactica dupa ingestia de proteina din ou), care pot provoca reactii alergice severe la persoanele sensibilizate (vezi, de asemenea, pct. 4.4).Vaccinarea impotriva encefalitei provocate de capuse (TBE) trebuie amanata daca persoana este diagnosticata cu o boala acuta moderara sau severa (cu sau fara febra).
Atentionari
Similar administrarii tuturor vaccinurilor injectabile, trebuie sa fie intotdeauna disponibile tratamentul si supravegherea medicala adecvate pentru a trata reactiile anafilactice determinate de administrarea vaccinului.

Alergia usoara la proteina din ou nu constituie o contraindicatie pentru vaccinarea cu

FSME-IMMUN 0,25 ml Junior. Cu toate acestea, persoanele cu astfel de alergii trebuie vaccinate numai sub supraveghere corespunzatoare si trebuie sa fie disponibil echipament medical pentru abordarea terapeutica a situatiilor de urgenta in caz de reactii de hipersensibilitate.

Concentratiile de potasiu si sodiu sunt mai mici de 1 mmol per doza, adica practic "nu contine potasiu si sodiu".

Administrarea intravasculara trebuie evitata, deoarece aceasta poate provoca reactii adverse severe, inclusiv reactii de hipersensibilitate cu soc.

Calea de administrare recomandata este intramusculara. Totusi, acest mod de administrare poate sa nu fie adecvat la subiecti cu o tulburare de sangerare sau la subiecti care urmeaza tratament anticoagulant profilactic. Date limitate de la adultii sanatosi sugereaza un raspuns imun comparabil pentru vaccinarile subcutanate de rapel, atunci cand sunt comparate cu vaccinarile intramusculare de rapel.

Totusi, administrarea subcutanata poate duce la un risc crescut de reactii adverse locale. Nu exista date disponibile pentru copii/adolescenti. Mai mult, nu exista date disponibile pentru imunizarea primara pe cale subcutanata.

La copii, in special la cei foarte mici, poate sa apara febra dupa administrarea primei doze de vaccin (vezi pct. 4.8). in general, febra dispare in decurs de 24 de ore. Incidenta raportarilor de episoade de febra dupa administrarea celei de a doua doze de vaccin este, in general, mai mica in comparatie cu cea observata dupa administrarea primei doze de vaccin. La copiii cu antecedente de convulsii sau febra mare dupa vaccinari, trebuie luate in considerare tratamentul sau profilaxia febrei.

La persoanele care urmeaza o terapie imunosupresoare este posibil sa nu se obtina un raspuns imun protector. Ori de cate ori sunt considerate necesare teste serologice, cu scopul de a determina necesitatea administrarii de doze de rapel secventiale, acestea trebuie efectuate intr-un laborator calificat, cu experienta. Acest lucru este determinat de faptul ca reactivitatea incrucisata cu anticorpii deja existenti din expunerea naturala sau rezultati dupa vaccinarea impotriva altor flavivirusuri (de exemplu encefalita japoneza, febra galbena, virusul Dengue) poate da rezultate fals pozitive.

in cazul unei boli autoimune diagnosticate sau suspectate, riscul de infectie cu virusul encefalitic transmis de capuse trebuie comparat cu efectul pe care vaccinul FSME-IMMUN 0,25 ml Junior l-ar putea avea asupra bolii autoimune.

Este necesara prudenta la vaccinarea persoanelor cu tulburari cerebrale preexistente cum sunt afectiuni cu demielinizare active sau epilepsie insuficient controlata.

Nu exista date privind preventia – dupa expunere cu FSME-IMMUN 0,25 ml Junior.

Similar oricarui vaccin, este posibil ca FSME-IMMUN 0,25 ml Junior sa nu protejeze complet toate persoanele vaccinate impotriva infectiei, acesta fiind indicat pentru preventie. Pentru detalii privind administrarea la persoanele cu sistem imunitar deficitar si la persoanele care urmeaza o terapie imunosupresore vezi pct. 4.2.

Prin intepaturile de capusa se pot transmite si alte infectii decat cea cu virusul TBE, inclusiv infectii cu microorganisme patogene care pot provoca uneori un tablou clinic similar celui determinat de infectia cu virusul encefalitic. Vaccinul impotriva encefalitei provocate de capuse nu ofera protectie impotriva

infectiei cu Borrelia. Prin urmare, aparitia de semne si simptome clinice de infectie encefalitica la o persoana vaccinata trebuie investigata cu atentie, existand posibilitatea de cauze alternative.
Interactiuni
Nu au fost efectuate studii de interactiune cu alte vaccinuri sau medicamente. Administrarea altor vaccinuri, in acelasi timp cu FSME-IMMUN 0,25 ml Junior, trebuie efectuata numai in conformitate cu recomandarile oficiale. in cazul in care este necesara utilizarea concomitenta a altor vaccinuri injectabile, administrarile trebuie efectuate in locuri diferite, de preferinta, in membre diferite.
Sarcina
Sarcina

Nu exista date privind administrarea FSME-IMMUN 0,25 ml Junior la femeile gravide.

Alaptarea

Nu se stie daca FSME-IMMUN 0,25 ml Junior este excretat in laptele uman.

Prin urmare, FSME-IMMUN 0,25 ml Junior trebuie administrat in timpul sarcinii si la femeile care alapteaza numai atunci cand este considerata urgenta realizarea unei protectii impotriva infectiei TBE si dupa o analiza atenta a raportului risc-beneficiu.
Condus auto
Este putin probabil ca vaccinul FSME-IMMUN 0,25 ml Junior sa influenteze abilitatile motorii ale copilului (de exemplu, a se juca pe strada sau a se plimba cu bicicleta) sau capacitatea unei persoane de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, este posibil sa apara tulburari de vedere sau ameteli.
Reactii adverse
Frecventa reactiilor adverse dupa prima vaccinare (3088 subiecti) s-a calculat pe baza unei analize cumulate din 8 studii clinice in cadrul carora s-a administrat FSME-IMMUN 0,25 ml (1,2 µg) Junior la subiecti cu varsta cuprinsa intre 1- 15 ani.

Incidenta reactiilor adverse sistemice observate dupa administrarea celei de-a doua si a treia doze de vaccin a fost mai mica decat dupa administrarea primei doze de vaccin. Dupa prima, a doua si a treia doza de vaccin au fost observate incidente similare ale reactiilor adverse la nivelul locului de administrare.

Urmatoarele reactii adverse enumerate in aceasta sectiune sunt clasificate in functie de frecventa de aparitie:

Reactii adverse raporate in studii clinice

Aparate, sisteme si organeFrecventa
 Foarte frecvente (≥ 1/10)Frecvente (≥1/100 si<1/10)Mai putin frecvente (≥1/1000 si<1/100)Rare(≥1/10000 si <1/1000)
Tulburarihematologice si limfatice  Limfadenopatie 
Tulburari metabolice si de nutritie Scadere a apetitului alimentar  
Tulburari psihice Neliniste1 Tulburari desomn  
Tulburari ale sistemului nervos Cefalee Anomalii senzoriale Ameteli
Tulburari acustice si vestibulare   Vertij
Tulburari gastro- intestinale Greata VarsaturiDurere abdominalaDiaree Dispepsie
Afectiuni cutanatesi ale tesutului subcutanat   Urticarie
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutuluiconjunctiv MialgieArtralgie 
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareReactii2 la nivelul locului de injectare, de exemplu, durere la nivelul locului de injectareFebra cu valori mari3, Oboseala, Stare generala de rau4Reactii la nivelul locului de injectare cum suntFrisoanePrurit la nivelul locului de injectare

Tumefiere
Induratie
Eritem
1 Frecventa este estimata pe baza datelor obtinute de la copii cu varsta cuprinsa intre 1-5 ani

2 Un subiect poate prezenta mai multe reactii adverse

3 Febra apare cu frecventa mai mare la copii decat la adolescenti (de exemplu, Foarte frecvente respectiv, Frecvente). Incidenta febrei dupa administrarea celei de-a doua si a treia doze este, in general, mai scazuta decat dupa prima doza.

4 Frecventa este estimata pe baza datelor obtinute de la copii cu varsta cuprinsa intre 6 – 15 ani.

Febra a fost masurata rectal la copiii cu varsta de minim 3 ani si la nivelul cavitatii bucale la copiii cu varsta de 3 ani si peste. Analiza include orice febra asociata sau nu temporar cu vaccinarea, indiferent daca exista sau nu o relatie cauzala.

Febra este dependenta de varsta si scade cu cresterea numarului de doze administrate.

intr-un studiu privind siguranta si in studiile de stabilire a dozei, episoadele de febra observate dupa administrarea primei doze de vaccin au fost raportate, dupa cum urmeaza:

Copii cu varsta intre 1 pana la 2 ani (n = 262): febra usoara (38-39° C) la 27,9% dintre subiecti; febra moderata (39,1 – 40,0° C) la 3,4% dintre subiecti; fara febra severa (>40° C).

Copiii cu varsta intre 3 pana la 15 ani (n = 2519): febra usoara la 6,8% dintre subiecti; febra moderata la 0,6% dintre subiecti; fara febra severa (>40° C).

Episoadele de febra raportate dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin sunt, in general, mai mici in comparatie cu episoadele de febra dupa administrarea primei doze de vaccin: la 15,6% (41/263) dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 1 - 2 ani si la 1,9% (49/2522) dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 15 ani.

Reactii adverse raportate dupa punerea pe piata

Urmatoarele reactii adverse suplimentare au fost raportate dupa punerea pe piata a vaccinului

Clasa de aparate, sisteme si organeFrecventa*
 Rare (≥1/10000 si <1/1000):
Tulburari ale sistemului imunitarreactii anafilactice, hipersensibilitate
Tulburari ale sistemului nervosencefalita, convulsii (inclusiv febrile), meningism, polineuropatie, disfunctii motorii (hemipareza/pareza faciala hemiplegica,paralizie/pareza, nevrita), sindrom Guillain- Barré
Tulburari oculareafectare a vederii, fotofobie, dureri oculare
Tulburari acustice si vestibularetinitus
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaledispnee
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanateruptie cutanata tranzitorie (eritematoasa, maculo-papulara), prurit, hiperhidroza
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivdurere cervicala, rigiditate musculo-scheletica(inclusiv rigiditate cervicala), durere la nivelul extremitatilor
Tulburari generale si la nivelul locului de administraretulburari de mers, simptome asemanatoare gripei, astenie, edem

*Limita superioara pentru intervalul de incredere 95% a frecventei evenimentelor adverse se calculeaza cu formula 3/n, in care n reprezinta numarul subiectilor inclusi in toate studiile clinice desfasurate cu FSME-IMMUN 0,25 ml Junior. Ca urmare, frecventa “rara” calculata reprezinta frecventa maxima teoretica pentru aceste evenimente.

intr-un mic studiu comparativ asupra raspunsului imun dupa administrarea intramusculara si subcutanata a FSME-IMMUN, efectuat la adulti sanatoși, pentru administrarea subcutanata s-a constatat un profil mai crescut de reactogenitate locala, in special la femei. Nu sunt disponibile date la copii.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

București 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.
 
Supradozaj
Exista rapoarte privind administrarea formei farmaceutice pentru adult la copii si adolescenti. in aceste cazuri, nu este exclus ca riscul reactiilor adverse sa fie crescut.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vaccinuri contra encefalitei, codul ATC: J07BA01

Mecanism de actiune

Efectul farmacodinamic al vaccinului consta in inducerea unui titru de anticorpi anti-virus encefalitic transmis de capuse suficient de mare pentru a oferi protectie impotriva virusului encefalitic transmis de capuse (TBE).

Rata de protectie a generatiilor anterioare ale vaccinului TBE a fost stabilita in timpul unei supravegheri permanente efectuate in randul populatiei totale din Austria, in anul 1984. in aceasta perioada de supraveghere a fost calculata pentru perioada 1994-2003 o rata de protectie de peste 98%, dupa completarea schemei de vaccinare primara (3 doze).

Bazat pe o urmarire efectuata in randul populatiei totale din Austria, in perioada 2000 pana in 2006, a fost calculata o rata de protectie de 99%, fara nicio diferenta semnificativa statistic intre grupele de varsta. Ca urmare a vaccinarii conform schemei de vaccinare conventionale si rapide, rata de protectie inainte de incheierea schemei de vaccinare primara este cel putin la fel de mare dupa primele doua doze de vaccin, adica inainte de completarea schemei de vaccinare primara prin administrarea celei de a treia doze.

La persoanele la care s-au efectuat vaccinari neregulate, rata de protectie este semnificativ mai mica.

in studiile clinice efectuate cu FSME-IMMUN 0,25 ml Junior, seropozitivitatea a fost definita ca o valoare ELISA >126 VIE U/ml sau titruri NT ≥10. Ratele de seropozitivitate reunite determinate prin ELISA si NT la 21 zile dupa a doua doza de vaccin si a treia doza de vaccin in schemele de vaccinare rapide si conventionale sunt prezentate in tabelele 1 si 2.

Tabelul 1.

Schema de vaccinare conventionala, ratele de seropozitivitate cumulate1 determinate prin testele ELISA si NT la subiectii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani

 ELISA2NT2 
Dozea 2-aa 3-aa 2-aa 3-a
 Rata deseropozitivitate1,% (n/N)99,4(501/504)100,0(493/493)98,5(196/199)99,5(193/194)

Tabelul 2

Schema de vaccinare conventionala, ratele de seropozitivitate cumulate1 determinate prin testele ELISA si NT la subiectii cu varsta cuprinsa intre 6 si 15 ani

 ELISA2NT2
Dozea 2-aa 3-aa 2-aa 3-a
Rata de seropozitivitate1,% (n/N)97,1(496/511)99,8(505/506)95,5(274/287)99,7(289/290)

1 - evaluate la 21 de zile dupa fiecare doza

2 – Seropozitivitate cu valoare prag: ELISA >126 VIE U/ml; NT ≥ 1:10

Cea mai mare rata de seropozitivitate, determinata prin ELISA si NT la ambele grupe de varsta a fost atinsa dupa administrarea celei de-a treia doze. Prin urmare, completarea schemei de vaccinare primara de trei doze este necesara pentru a atinge titruri protectoare de anticorpi la majoritatea persoanelor.

La 5 luni de la administrarea celei de a doua doze de vaccin, mai mult de 97% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 1-5 ani si mai mult de 93% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 6-15 ani au prezentat titruri seropozitive de anticorpi anti-virus encefalitic transmis de capuse (TBE), prin ambele metode ELISA si NT.

Rezultatele unui studiu de urmarire care a investigat persistenta anticorpilor anti-virus encefalitic transmis de capuse sustin necesitatea administrarii primei doze de rapel la interval de cel mult trei ani de la vaccinarea primara. O analiza a seropozitivitatii efectuata la 58 luni dupa prima doza de rapel a demonstrat rate de seropozitivitate mari la determinarea NT pentru toate subgrupele de varsta: 96,6 % la copii cu varsta cuprinsa intre 1-2 ani, 100 % la copii cu varsta cuprinsa intre 3-6 ani si 98,1 % la copii cu varsta cuprinsa intre 7-15 ani, la care vaccinarea de rapel se poate face la 5 ani de la administrarea primei doze de rapel.

Vaccinarea cu FSME-IMMUN 0,25 ml Junior induce titruri statistic echivalente de anticorpi neutralizanti impotriva tulpinilor de virus encefalitic transmis de capuse (TBE) Europeana, Siberiana si din Orientul indepartat. intr-un studiu clinic publicat, un titru considerabil de anticorpi neutralizanti - incrucisati a fost indus si impotriva virusului febrei hemoragice Omsk. Cu toate acestea, titrurile au fost mai mici decat cele obtinute impotriva subtipurilor de virus encefalitic transmis de capuse (TBE).

Un studiu privind persistenta memoriei imunitare, efectuat la persoanele cu varsta incepand de la 6 ani si peste, pentru care intervalele dintre vaccinari au fost mai mari decat cele recomandate (≤12 ani) a aratat ca o singura vaccinare de recuperare cu FSME-IMMUN a reusit sa asigure obtinerea unui raspuns anamnestic al anticorpilor la 99% dintre copii, conform masuratorilor ELISA. Nu sunt disponibile date privind raspunsul anticorpilor determinat prin NT.
 
Proprietati farmacocinetice
Evaluarea proprietatilor farmacocinetice nu este necesara pentru vaccinuri.

Date preclinice de sigurantaDatele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 02.03.2023

Categorii de produse