Medicamente cu reteta

Epiduo 1 mg/25 mg/g gel, 30 g, Galderma

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Epiduo 1 mg/25 mg/g gel, 30 g, Galderma

7525753

Indicatii

Tratamentul cutanat al Acneei vulgaris atunci cand sunt prezente comedoane, papule si pustule (vezi pct. 5.1).

Epiduo este indicat pentru adulti, adolescenti si copii cu varsta de 9 ani si peste.

Dozaj

Epiduo trebuie aplicat pe toate zonele afectate de acnee, o data pe zi, seara, pe pielea curata si uscata. O pelicula subtire de gel trebuie aplicata cu varful degetelor, evitand ochii si buzele (vezi pct. 4.4).

In caz de aparitie a iritatiei, pacientul trebuie instruit sa aplice creme hidratante non-comedogene, sa utilizeze medicamentul mai putin frecvent (de exemplu, o data la doua zile), sa suspende temporar utilizarea sau sa intrerupa complet utilizarea.

Durata tratamentului trebuie stabilita de medic pe baza starii clinice. Primele semne clinice de ameliorare apar, de obicei, dupa 1 pana la 4 saptamani de tratament.

Siguranta si eficacitatea Epiduo nu au fost studiate la copiii sub varsta de 9 ani.

Contraindicatii
Sarcina (vezi pct. 4.6)

Femei care intentioneaza sa ramana gravide (vezi pct. 4.6)

Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari

Epiduo gel nu trebuie aplicat pe pielea afectata, fie cu leziuni (taieturi sau abraziuni), eczeme sau cu arsuri provocate de soare.

Epiduo nu trebuie sa intre in contact cu ochii, gura, narile sau mucoasele. In cazul in care medicamentul intra in ochi, acestia trebuie spalati imediat cu apa calda.

Acest medicament contine 40 mg propilenglicol (E1520) in fiecare gram, echivalent cu 4 % m/m, iar acesta poate provoca iritatii cutanate.

Daca apare o reactie care sugereaza sensibilitatea la orice component al formulei, utilizarea Epiduo trebuie intrerupta.

Trebuie evitata expunerea excesiva la soare sau radiatii UV.

Epiduo nu trebuie sa intre in contact cu materiale colorate, inclusiv par si materiale vopsite, deoarece le poate albi si decolora.

Interactiuni
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile.

Din experienta anterioara cu adapalena si peroxidul de benzoil, nu exista interactiuni cunoscute cu alte medicamente care ar putea fi utilizate cutanat si concomitent cu Epiduo. Cu toate acestea, alti retinoizi sau peroxidul de benzoil sau alte medicamente cu un mod similar de actiune nu trebuie utilizate concomitent. Este necesara prudenta in cazul in care se folosesc produse cosmetice cu efecte descuamante, iritante sau de uscare, deoarece acestea pot produce efecte iritante suplimentare fata de cele induse de Epiduo.

Absorbtia adapalenei prin pielea umana este scazuta (vezi pct. 5.2), si, prin urmare, interactiunea cu medicamentele administrate sistemic este putin probabila.

Penetrarea percutanata a peroxidului de benzoil la nivelul pielii este scazuta si substanta medicamentoasa este complet metabolizata in acid benzoic, care este eliminat rapid. Prin urmare, interactiunea posibila a acidului benzoic cu medicamentele administrate sistemic este putin probabil sa apara.

Sarcina
Retinoizii administrati pe cale orala au fost asociati cu malformatii congenitale. Atunci cand se utilizeaza in acord cu informatiile de prescriere, se presupune ca, in general, administrarea topica a retinoizilor induce o expunere sistemica redusa, determinata de absorbtia dermica minima. Cu toate acestea, pot exista factori individuali (de exemplu, bariera cutanata deteriorata, utilizare excesiva) care contribuie la o expunere sistemica crescuta.

Sarcina

Epiduo este contraindicat in timpul sarcinii (vezi pct. 4.3), sau la femeile care intentioneaza sa ramana gravide.

Nu exista date sau exista date limitate privind utilizarea topica a adapalenei la femeile gravide.

Studiile la animale cu administrare pe cale orala au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere la expunerea sistemica mare (vezi pct. 5.3).

Experienta clinica cu utilizare locala de adapalena si peroxid de benzoil in timpul sarcinii este limitata.

Daca medicamentul este utilizat in timpul sarcinii sau daca pacienta ramane gravida in timp ce utilizeaza acest medicament, tratamentul trebuie intrerupt.

Alaptarea

Nu a fost realizat niciun studiu privind transferul in laptele uman sau la animale dupa aplicarea cutanata a Epiduo gel (adapalena/peroxid de benzoil).

Nu se anticipeaza efecte asupra sugarului, deoarece expunerea sistemica la Epiduo a femeilor care alapteaza este neglijabila. Epiduo poate fi utilizat in timpul alaptarii.

Pentru a evita expunerea prin contact a copilului, aplicarea Epiduo la nivelul pieptului trebuie evitata atunci cand este utilizat in timpul alaptarii.

Fertilitatea

Nu au fost efectuate studii privind fertilitatea la om cu Epiduo gel.

Cu toatea acestea, in studiile de reproducere efectuate la sobolani nu au fost observate efecte ale adapalenei sau peroxidului de benzoil asupra fertilitatii (vezi pct. 5.3).

Condus auto
Nu este relevant.

Reactii adverse
Epiduo poate provoca urmatoarele reactii adverse la locul de aplicare:

Clasificarea pe aparate, sisteme și organe (MedDRA)FrecvențăReacții adverse
Tulburări oculareCu frecvență necunoscută* (carenu poate fi estimată din datele disponibile)Edem palpebral
Sistem imunitarCu frecvență necunoscută* (care nu poate fi estimată din datele disponibile)Reacție anafilactică
Tulburări respiratorii, toracice și mediastinaleCu frecvență necunoscută* (care nu poate fi estimată din datele disponibile)Senzație de constricție la nivelul gâtului, dispnee
Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanatFrecvente (≥1 / 100 și mai mic de 1 / 10)Xerodermie, dermatită de contact iritativă, iritații cutanate, senzație de arsură la nivelul pielii, eritem, exfoliere a pielii (descuamare)
Mai puțin frecvente (> 1/ 1000 și< 1/ 100)Prurit, arsuri solare
 Cu frecvență necunoscută*(care nu poate fi estimată din datele disponibile)Dermatită alergică de contact, tumefiere facială, dureri la nivelul pielii (durere de tip înțepătură), bășici (vezicule), modificare a culorii pielii (hiperpigmentare și hipopigmentare), urticarie, arsurăla locul de aplicare**

* Date obtinute din supravegherea dupa punerea pe piata

** Majoritatea cazurilor de arsura la locul de aplicare au fost arsuri superficiale, dar au fost raportate si cazuri cu arsura de gradul doi sau reactii severe de arsura.

Daca iritarea pielii apare dupa aplicarea Epiduo, intensitatea este in general usoara sau moderata, cu semne si simptome cu tolerabilitate locala (eritem, uscaciune, descuamare, arsura si dureri la nivelul pielii (durere de tip intepatura), care ating nivelul maxim in timpul primei saptamani si apoi se diminueaza, spontan.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro. Web-site: www.anm.ro

Supradozaj
Epiduo este numai pentru administrare cutanata, o data pe zi.

In caz de ingerare accidentala, se vor institui alte masuri terapeutice simptomatice adecvate.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate pentru tratamentul acneei de uz topic, D10AD retinoizi de uz topic utilizati in acnee; codul ATC: D10AD53

Mecanismul de actiune si efectele farmacodinamice

Epiduo combina doua substante active, care actioneaza prin mecanisme diferite, dar complementare.

- Adapalena: Adapalena este un derivat chimic stabil al acidului naftoic, cu actiune similara retinoidului. Studiile profilului biochimic si farmacologic au demonstrat ca adapalena actioneaza in patologia Acneei vulgaris: este un modulator puternic al diferentierii si keratinizarii celulare si are proprietati anti- inflamatorii. Mecanicist, adapalena se leaga de receptorii specifici nucleari ai acidului retinoic. Dovezile actuale sugereaza ca adapalena utilizata topic normalizeaza diferentierea celulelor epiteliale foliculare, determinand reducerea formarii de microcomedoane. Adapalena inhiba raspunsurile chemotactic (directional) si chemokinetic (aleatoriu) ale leucocitelor polimorfonucleare umane la modele de analiza in vitro; de asemenea, inhiba metabolismul acidului arahidonic la mediatorii inflamatori. Studiile in vitro au indicat inhibarea factorilor AP-1 si inhibarea expresiei receptorilor Toll-like 2. Acest profil sugereaza ca adapalena reduce componenta inflamatorie mediata celular a acneei.

- Peroxidul de benzoil: s-a demonstrat ca peroxidul de benzoil are activitate antimicrobiana; in special impotriva P. acnes, care este prezenta in mod anormal in zonele pilosebacee afectate de acnee. In plus, peroxidul de benzoil a demonstrat activitati exfoliative si keratolitice. De asemenea, peroxidul de benzoil este sebostatic, contracarand producerea excesiva de sebum asociata cu acneea.

Eficacitatea clinica a Epiduo la pacientii in varsta de 12 ani si peste

Siguranta si eficacitatea Epiduo aplicat o data pe zi pentru tratamentul acneei vulgaris au fost evaluate la pacientii cu acnee in doua studii clinice controlate, multicentrice, cu durata de 12 saptamani, cu protocol asemanator, care au comparat Epiduo cu substantele active individuale din compozitia sa, adapalena si peroxid de benzoil, precum si cu vehiculul continut in gel. Un total de 2185 pacientii au fost inrolati in Studiul 1 si Studiul 2. Distributia pacientilor in cele doua studii a fost aproximativ 49 % de sex masculin si 51 % de sex feminin, cu varsta de 12 ani sau peste (varsta medie: 18,3 ani; interval 12-50), care prezentau la momentul initial 20 pana la 50 leziuni inflamatorii si 30 pana la 100 leziuni non-inflamatorii. Pacientii au aplicat tratamentul la nivelul fetei si altor zone afectate de acnee, dupa caz, o data pe zi, seara.

Criteriile de eficacitate au fost:

Rata de succes, procentul de pacienti evaluati Curat si Aproape curat in saptamana 12, pe baza Evaluarii globale a investigatorilor (EGI);

Modificarea si modificarea procentuala de la momentul initial in saptamana 12

a numarului de leziuni inflamatorii

a numarului de leziuni non-inflamatorii

a numarului total de leziuni

Rezultatele privind eficacitatea sunt prezentate pentru fiecare studiu in Tabelul 1 si rezultatele combinate in Tabelul 2. S-a demonstrat ca Epiduo este mai eficient in comparatie cu substantele active individuale din compozitia sa si cu vehiculul continut in gel, in ambele studii. Per ansamblu, efectul benefic net (substanta activa minus vehicul) obtinut prin administrarea Epiduo a fost mai mare decat suma beneficiilor nete obtinute prin utilizarea componentelor individuale, indicand astfel potentarea actiunii terapeutice a acestor substantelor, atunci cand sunt utilizate intr-o combinatie cu doza fixa. Un efect precoce al tratamentului cu Epiduo a fost observat in mod constant in Studiul 1 si Studiul 2 pentru leziunile inflamatorii in 1 saptamana de tratament. Leziunile non-inflamatorii (comedoanele deschise si inchise) au prezentat raspuns considerabil intre prima si cea de-a patra saptamana de tratament. Nu s-a stabilit beneficiul asupra nodulilor in acnee.

Tabelul 1 Eficacitatea clinica in doua studii comparative

Studiul 1
Studiul 1Săptămâna 12 LOCF; ITTAdapalenă+BPO N=149Adapalenă N=148BPO N=149Vehicul N=71
Succes (Curat, Aproape curat)41 (27,5%)23 (15,5%)p=0, 00823(15,4%) p=0,0037 (9,9%) p=0,002
Reducere mediană (% reducere) a    
Numărului de leziuni inflamatorii17 (62,8%)13 (45,7%)1311 (37.8%)
  p mai mic de 0,001(43,6%)p mai mic de 0,001
   p mai mic de 0,00 
   1 
Numărului de leziuni non-inflamatorii22 (51,2%)17 (33,3%)1614 (37,5%)
  p mai mic de 0,001(36,4%)p mai mic de 0,001
   p mai mic de 0,00 1 
Numărului total de leziuni40 (51,0%)29 (35,4%) p mai mic de 0,00127(35,6%)p mai mic de 0,00 126 (31,0%) p mai mic de 0,001
Studiul 2
Studiul 2Săptămâna 12 LOCF; ITTAdapalenă+BPO N=415Adapalenă N=420BPO N=415Vehicul N=418
Succes (Curat, Aproape curat)125 (30,1%)83 (19,8%) p mai mic de 0,00192(22,2%)p = 0,00647 (11,3%) p mai mic de 0,001
Reducere mediană (% reducere) a 
Numărului de leziuni inflamatorii16 (62,1%)14 (50,0%) p mai mic de 0,00116(55,6%)p = 0,06810 (34,3%) p mai  mic de 0,001
Numărului de leziuni non-inflamatorii24 (53,8%)22 (49,1%)p = 0,04820(44,1%)p mai mic de 0,00 114 (29,5%) p mai mic de 0,001
Numărului total de leziuni45 (56,3%)39 (46,9%) p=0,00238(48,1%)p mai mic de 0,00 124 (28,0%) p mai mic de 0,001

Tabelul 2 Eficacitatea clinică în studiile comparative combinate

 Adapalenă+BPO N=564Adapalenă N=568BPO N=564Vehiculul conținut în gel N=489
Succes (Curat, Aproape curat)166 (29,4%)106(18,7%)115(20,4%)54 (11,1%)
Reducere mediană (% reducere) a 
Numărului de leziuni inflamatorii16,0 (62.1)14,0 (50,0)15,0 (54,0)10,0 (35,0)
Numărului de leziuni non- inflamatorii23,5 (52,8)21,0 (45,0)19,0 (42,5)14,0 (30,7)
Numărului total de leziuni41,0 (54,8)34,0 (44,0)33,0 (44,9)23,0 (29,1)

Eficacitatea clinica a Epiduo la copii cu varsta cuprinsa intre 9-11 ani

In timpul unui studiu clinic pediatric, 285 de copii cu acnee vulgaris, cu varsta cuprinsa intre 9-11 ani (53% dintre subiecti cu varsta de 11 de ani, 33% cu varsta de 10 de ani si 14% cu varsta de 9 ani) cu un scor de 3 (moderat) pe scara IGA si un minim de 20, dar nu mai mult de 100 de leziuni totale (non- inflamatorii si / sau inflamatorii) la nivelul fetei (inclusiv nas) au fost tratati la momentul initial cu Epiduo gel o data pe zi, timp de 12 saptamani.

Studiul concluzioneaza ca profilurile de eficacitate si siguranta ale Epiduo gel in tratamentul acneei faciale in acest grup specific de varsta mai tanara sunt in concordanta cu rezultatele altor studii pivot efectuate la subiecti cu acnee vulgaris cu varsta de 12 ani si peste, demonstrand o eficacitate

semnificativa, cu o tolerabilitate acceptabila. Un efect precoce al tratamentului sustinut cu Epiduo gel, comparativ cu vehiculul continut in gel a fost observat pentru toate leziunile (inflamatorii, non- inflamatorii si totale) in Saptamana 1 si au continuat pana in Saptamana 12.

Studiul 3
Săptămâna 12 LOCF; ITTAdapalenă+BPO N=142Vehiculul conținut în gelN=143
Succes (Curată, Aproape curată)67 (47,2%)22 (15,4%)
Reducere mediană (% reducere) a 
Numărului de leziuni inflamatorii6 (62.5%)1 (11,5%)
Numărului de leziunineinflamatorii19 (67,6%)5 (13,2%)
Numărului total de leziuni26 (66,9%)8 (18,4%)

Proprietati farmacocinetice
Proprietatile farmacocinetice (FC) ale Epiduo sunt similare cu profilul FC al adapalena 0,1 % gel utilizat in monoterapie.

Intr-un studiu de FC clinica cu durata de 30 de zile, efectuat la pacienti cu acnee, carora li s-a administrat fie gel cu o combinatie fixa fie adapalena 0,1% intr-o forma farmaceutica adecvata, in conditii maximizate (cu aplicarea de 2 g de gel pe zi), adapalena nu a fost cuantificabila in majoritatea probelor de plasma (limita de cuantificare 0,1 ng / ml). Valori scazute ale concentratiilor plasmatice de adapalena (Cmax intre 0,1 si 0,2 ng/ml) au fost masurate in doua probe de sange prelevate de la subiectii tratati cu Epiduo si in trei probe provenite de la subiectii tratati cu adapalena 0,1 % gel. Cea mai mare valoare a ASC 0-24 ore a adapalenei determinata in grupul de tratament cu combinatie fixa a fost de 1,99 ng x ora / ml.

Aceste rezultate sunt comparabile cu cele obtinute in studiile de FC clinica anterioare efectuate cu adapalena 0,1 % in diverse forme farmaceutice, in care expunerea sistemica la adapalena a fost constant mica.

Penetrarea percutanata a peroxidului de benzoil este redusa; atunci cand este aplicat pe piele, este complet transformat in acid benzoic, care este eliminat rapid.

Date preclinice de siguranta
Datele preclinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, fototoxicitatea si carcinogenitatea.

Pentru adapalena, studii de toxicitate asupra functiei de reproducere au fost efectuate la sobolan si iepure, pe caile de administrare orala si dermica. S-a demonstrat un efect teratogen la expuneri sistemice mari (doze administrate oral de la 25 mg/kg/zi). La expuneri mai mici (doza administrata dermic de 6 mg/kg/zi), au fost observate modificari ale numarului de coaste sau vertebre.

Studiile la animale efectuate cu Epiduo includ studii de toleranta locala si studii de toxicitate cutanata cu doze repetate la sobolan, caine si cobai, cu durata de pana la 13 saptamani si au demonstrat iritatie locala si un potential de sensibilizare, cum era de asteptat pentru o combinatie care contine peroxid de

benzoil. Expunerea sistemica la adapalena dupa aplicarea cutanata repetata a combinatiei fixe la animale este foarte scazuta, in concordanta cu datele farmacocinetice clinice. Peroxidul de benzoil este transformat rapid si complet in acid benzoic in piele si dupa absorbtie este eliminat in urina, cu o expunere sistemica limitata.

Toxicitatea asupra functiei de reproducere a adapalenei a fost testata pe cale orala la sobolani, pentru fertilitate.

Nu s-au observat efecte adverse asupra performantei reproductive si fertilitatii, supravietuirii generatiei F1, cresterii si dezvoltarii pana la intarcare, si performantei reproductive ulterioare, dupa tratamentul cu adapalena administrata oral cu doze de pana la 20 mg/kg si zi.

Un studiu privind toxicitatea asupra functiei de reproducere si dezvoltarii efectuat la sobolani expusi la doze de peroxid de benzoil de pana la 1000 mg/kg si zi (5 ml/kg) administrate oral a aratat ca peroxidul de benzoil nu a provocat teratogenitate sau efecte asupra functiei de reproducere la doze de pana la 500 mg/kg si zi.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 14.03.2023

Categorii de produse