Medicamente cu reteta

Engerix B, 10 μg/ml, 1 flacon, Gsk

Brand: GSK

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Engerix B, 10 μg/ml, 1 flacon, Gsk

1055713

ENGERIX B este indicat pentru imunizarea activa impotriva infectiei cu virusul hepatitei B (VHB) a subiectilor neimunizati fata de infectiile produse de toate subtipurile cunoscute de VHB. Categoriile populationale care urmeaza sa fie imunizate sunt stabilite pe baza recomandarilor oficiale.

Este de asteptat ca hepatita D sa fie de asemenea prevenita prin imunizarea cu ENGERIX B Junior avand in vedere ca hepatita D (cauzata de virusul delta), nu poate aparea in absenta infectiei hepatice de tip B.
 
Dozaj
 
Doze

Doza de 10 µg (in 0,5 ml suspensie) este recomandata administrarii la subiecti cu varsta de pana la 15 ani (inclusiv), inclusiv la nou-nascuti.

in conditii normale, doza de 20µg/ml (in 1 ml suspensie) este indicata pentru subiecti cu varsta de 16 ani si peste.

Totusi, vaccinul de 20 µg poate fi administrat subiectilor de 11 ani pana la 15 ani (inclusiv) sub forma unei scheme de doua doze, atunci cand exista un risc scazut de infectie cu virusul hepatitei B in timpul programului de vaccinare si in conditiile in care se poate asigura schema completa de vaccinare (vezi pct. 5.1 si RCP-ul ENGERIX B 20 µg).

Scheme de imunizare primara

- Subiecti cu varsta de pana la 15 ani (inclusiv):

Pot fi utilizate doua scheme de imunizare primara:

Schema de 0, 1 si 6 luni care confera o protectie optima la 7 luni si determina aparitia unui titru mai inalt de anticorpi anti-HBs.

Schema de imunizare accelerata la 0, 1 si 2 luni, care confera protectie mai rapida si pentru care este de asteptat o complianta mai buna a pacientilor. La 12 luni se administreaza a patra doza pentru a asigura o protectie pe termen lung dat fiind faptul ca titrurile de anticorpi dupa administrarea celei de a treia doze sunt mai scazute decat cele obtinute prin schema de imunizare 0, 1, 6 luni. La sugari, aceasta schema permite administrarea simultana a vaccinului hepatitic B odata cu vaccinuri specifice copilariei.

Pacienti cu insuficienta renala inclusiv pacienti hemodializati:

Pacientii cu insuficienta renala, inclusiv pacientii hemodializati, au un raspuns imun redus la administrarea vaccinurilor antihepatitice B. Se poate utiliza schema de imunizare la 0, 1, 2 si 12 luni sau schema de 0, 1 si 6 luni cu ENGERIX B (10 µg/0,5 ml). Pe baza experientelor anterioare la adulti, vaccinarea cu o doza mai mare de antigen poate determina imbunatatirea raspunsului imun. Se va lua in consideratie testarea serologica dupa administrarea unei scheme complete de ENGERIX B. Poate fi necesara administrarea unor doze aditionale de vaccin, pentru asigurarea unui titru protector de anticorpi mai mare de 10 UI/l.
Expunere cunoscuta sau prezumtiva la VHB:

in conditiile expunerii recente la VHB, de exemplu intepare cu ac contaminat, prima doza de ENGERIX B se poate administra simultan cu imunoglobulina specifica antihepatita B, in locuri separate de administrare (vezi pct. 4.5). Va fi recomandata schema de imunizare 0, 1, 2, 12 luni.
Nou-nascuti din mame purtatoare de VHB:
Imunizarea cu ENGERIX B (10µg/0,5 ml) a noilor nascuti incepe la nastere cu utilizarea a doua scheme de imunizare, fie 0, 1, 2, 12 luni sau 0, 1, 6 luni; totusi, prima schema de imunizare confera o protectie mai rapida. Cand este posibil, se va administra simultan imunoglobulina specifica anti- hepatita B in locuri separate de administrare, pentru cresterea titrului protector.

Aceste scheme de imunizare pot fi ajustate, conform practicilor locale de imunizare cu alte vaccinuri recomandate in perioada copilãriei.

Doza de rapel

Nu a fost inca stabilita necesitatea administrarii unei doze de rapel in cazul indivizilor sanatosi, carora li s-a administrat o schema completa de vaccinare primara.

Pentru anumite categorii de subiecti sau pacienti expusi in mod particular unui risc crescut de a contacta VHB (de exemplu, pacienti hemodializati sau imunocompromisi) se recomanda o atentie deosebita, pentru a se asigura ca titrul de anticorpi ramane peste nivelul protector acceptat de 10 UI/l. Pentru aceste categorii se recomanda testarea post vaccinare la fiecare 6 -12 luni.

Se vor avea in vedere, de asemenea, programele oficiale de vaccinare care recomanda in mod curent, doza de rapel.

Utilizarea altor vaccinuri hepatitice B

Vezi pct. 4.5.

Mod de administrare

ENGERIX B trebuie administrat intramuscular, in regiunea deltoidiana la copii sau in regiunea anterolaterala a coapsei la nou-nascuti, sugari si copii mici.

in mod exceptional, vaccinul poate fi administrat subcutanat, la pacientii cu trombocitopenie sau cu alte tulburari de coagulare.
 
Contraindicatii
 
ENGERIX B nu trebuie administrat subiectilor cu hipersensibilitate cunoscuta la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1 sau celor care au prezentat fenomene de hipersensibilitate, dupa o administrare anterioara de ENGERIX B.

Similar altor vaccinuri, administrarea de ENGERIX B trebuie amanata in cazul subiectilor cu boli febrile acute severe. Prezenta unei infectii minore nu constituie o contraindicatie pentru vaccinare.
 
Atentionari
 
Din cauza perioadei lungi de incubatie a hepatitei B, este posibil ca la momentul imunizarii sa existe o infectie nerecunoscuta. in aceasta situatie, vaccinul nu poate preveni hepatita B.

Vaccinul nu previne hepatita produsa de alti agenti patogeni cunoscuti pentru tropismul hepatic, de exemplu virusul hepatitei A, C sau E.

Similar oricarui vaccin, raspunsul imun protector poate sa nu apara la toti subiectii carora li s-a administrat vaccinul.

Raspunsul imun la vaccinurile hepatitice B poate fi redus in corelatie cu anumiti factori, cum sunt varsta inaintata, sexul masculin, obezitatea, fumatul si calea de administrare, alte boli cronice. Se va

lua in considerare testarea serologica a subiectilor la risc, privind imunizarea dupa administrarea unei scheme complete de ENGERIX B Junior. in cazul subiectilor la care este posibil un raspuns mai slab la vaccinul hepatitic B, pot fi necesare doze suplimentare.

Pacientii cu afectiuni hepatice cronice, cu infectie HIV sau purtatori de hepatita C, nu trebuie exclusi de la vaccinarea anti-hepatita B. Vaccinul se poate recomanda in aceste cazuri, datorita faptului

ca infectia cu VHB poate fi severa la acesti pacienti; necesitatea vaccinarii anti-hepatita B trebuie evaluata de catre medic, de la caz la caz.

in cazul pacientilor infectati HIV, pacientilor hemodializati, si a persoanelor cu sistem imunitar deficitar, este posibil ca, dupa vaccinarea primara, sa nu se obtina un titru adecvat de anticorpi anti- HBs, la acesti pacienti putand fi necesare doze suplimentare de vaccin.

ENGERIX B Junior nu trebuie administrat in regiunea gluteala sau intradermic, aceste moduri de administrare determinand un raspuns imun mai slab.

in nici un caz, ENGERIX B Junior nu se va administra intravascular.

Similar celorlalte vaccinuri injectabile, trebuie sa existe o supraveghere medicala adecvata, avand la indemana toate mijloacele necesare pentru rara eventualitate a unei reactii anafilactice consecutive administrarii vaccinului.

in cazul administrarii seriilor de vaccinare primara la prematuri, nascuti la mai putin de 28 de saptamani de sarcina, si, in special, la cei cu antecedente de imaturitate a aparatului respirator, trebuie luate in considerare riscul potential de aparitie a apneei si monitorizarea functiei respiratorii timp de 48-72 ore.

Vaccinarea nu trebuie evitata sau amanata, deoarece, la acest grup de nou-nascuti, beneficiul vaccinarii este mare.

Sincopa (lesinul) poate sa apara dupa, sau chiar inaintea oricarei vaccinari, ca un raspuns psihogenic la acul de seringa. Este important sa fie functionale proceduri pentru a preveni ranirea ca urmare a lesinului.

Acest vaccin contine mai putin de 1 mmol sodiu (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.
 
Interactiuni
 Administrarea simultana de ENGERIX B si o doza standard de imunoglobulina specifica anti-VHB (Ig HB) nu determina un titru mai scazut de anticorpi anti-HBs, daca administrarea se face in locuri diferite.
ENGERIX B poate fi administrat concomitent cu urmatoarele vaccinuri: Haemophilus influezae tip B, BCG, hepatitic A, poliomielitic, rujeolic, urlian, rubeolic, difteric, tetanic, pertussis.

ENGERIX B poate fi administrat concomitent cu vaccinul papilomavirus uman (HPV). Administrarea ENGERIX B in acelasi timp cu Cervarix (vaccin HPV) nu a aratat nicio interferenta clinica relevanta a raspunsului in anticorpi la antigenele HPV. Mediile geometrice ale concentratiilor de anticorpi anti-HBs au fost mai mici in cazul administrarii concomitente, dar relevanta clinica a

acestei observatii nu este cunoscuta, deoarece ratele de seroprotectie raman nemodificate. Proportia de subiecti care au prezentat anticorpi anti-HBs ≥ 10 mUI/ml a fost de 97,9% in cazul vaccinarii concomitente si de 100% in cazul vaccinarii doar cu ENGERIX B.

Diferitele vaccinuri injectabile trebuie administrate intotdeauna in locuri diferite.

ENGERIX B poate fi folosit fie pentru completarea schemei de vaccinare primara inceputa cu un vaccin derivat din plasma sau cu alte vaccinuri hepatitice B recombinante, fie ca rapel in cazul in care

schema de imunizare primara s-a realizat fie cu vaccin hepatitic B derivat plasmatic sau obtinut prin inginerie genetica.
 
Sarcina
 
Sarcina

Efectul Ag HBs asupra dezvoltarii fetale nu a fost evaluat.

Totusi, ca si in cazul tuturor vaccinurilor virale inactivate, este de asteptat ca ENGERIX B sa nu afecteze dezvoltarea fetala. ENGERIX B se administreaza in cursul sarcinii doar cand este absolut necesar si cand exista un raport avantajos al beneficiului terapeutic matern scontat fata de posibilul risc fetal.

Alaptarea

Efectul asupra sugarilor alimentati la san si ale caror mame au fost vaccinate cu ENGERIX B Junior, nu a fost evaluat in studiile clinice, astfel incat informatiile legate de excretia vaccinului in laptele matern nu sunt disponibile.

Nu a fost stabilitã nici o contraindicatie.

Fertilitatea

Engerix B nu a fost evaluat in cadrul studiilor de fertilitate.
 
Condus auto
 
ENGERIX B Junior nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
 
Reactii adverse
 
Rezumat al profilului de siguranta

Profilul de siguranta prezentat mai jos are la baza date de la 5329 subiecti monitorizati in cadrul a 23 de studii clinice.

Formularea curenta a ENGERIX B Junior nu contine tiomersal (un compus organomercuric). Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in urma utilizarii formularii cu si fara continut de tiomersal a Engerix B Junior.

in cadrul unui studiu clinic efectuat cu formularea curenta (fara tiomersal), incidenta durerii, a eritemului, edemului, somnolentei, iritabilitatii, pierderii apetitului alimentar si febrei a fost comparabila cu incidenta observata in cadrul studiilor clinice efectuate cu formularile anterioare, cu continut de tiomersal ale vaccinului.

Lista tabelara a reactiilor adverse

Frecventa reactiilor este raportata dupa cum urmeaza: Foarte frecvente: (≥1/10)

Frecvente: (≥1/100 si mai mic de 1/10) Mai putin frecvente: (≥1/1000 si mai mic de 1/100)

Rare: (≥1/10000 si mai mic de 1/1000)

Foarte rare: (mai mic de 1/10000)

Clasificare pe aparate, sisteme siorganeFrecventaReactii adverse
Studii clinice
Tulburari hematologice si limfaticeRareLimfadenopatie
Tulburari metabolice si de nutritieFrecventePierderea apetitului alimentar
Tulburari psihiceFoartefrecventeIritabilitate
Tulburari ale sistemului nervosFoarte frecventeCefalee
FrecventeSomnolenta
Mai putinfrecventeAmeteli
RareParestezie
Tulburari gastro-intestinaleFrecventeSimptome gastro-intestinale (cum sunt greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale)
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatRareurticarie, prurit, eruptii cutanate tranzitorii
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivMai putinfrecventeMialgie
RareArtralgie
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareFoarte frecventeDurere si eritem la nivelul locului de administrare, oboseala
FrecventeFebra (≥ 37,5°C), stare generala de rau, edem la locul injectarii, reactie la locul injectarii (cum este induratia)
Mai putinfrecventeSimptome asemanatoare gripei
Supraveghere dupa punerea pe piata
Infectii si infestariFrecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din cadrul datelordisponibile)Meningita
Tulburari hematologice si limfaticeFrecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din cadrul datelordisponibile)Trombocitopenie
Tulburari ale sistemului imunitarFrecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din cadrul datelordisponibile)Anafilaxie, reactii alergice incluzand reactii anafilactoide si reactii care mimeaza boala serului
Tulburari ale sistemului nervosFrecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din cadrul datelordisponibile)Encefalita, encefalopatie, convulsii, paralizie, nevrite (inclusiv sindrom Guillain-Barré, nevrita optica si scleroza multipla), neuropatii, hipoestezie
Tulburari vasculareFrecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din cadrul datelordisponibile)Vasculita, hipotensiune arteriala
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaleFrecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din cadrul datelordisponibile)Apnee la nou-nascutii prematuri, cu varsta foarte mica (≤ 28 saptamani de sarcina) (vezi pct. 4.4)
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatFrecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din cadrul datelordisponibile)Eritem polimorf, edem angioneurotic, lichen plan
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivFrecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din cadrul datelordisponibile)Artrita, slabiciune musculara

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

București 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.
 
Supradozaj
 
in timpul supravegherii dupa punerea pe piata au fost raportate cazuri de supradozaj.

Reactiile adverse raportate in caz de supradozaj au fost similare cu cele raportate in cazul administrarii normale a vaccinului.
Proprietati farmacologice
 
Proprietati farmacodinamice
 
Grupa farmacoterapeutica: vaccin antihepatitic recombinant, codul ATC: J07BC01

Mecanism de actiune

ENGERIX B Junior induce aparitia de anticorpi specifici umorali impotriva Ag HBs (anticorpi anti- HBs). O concentratie de anticorpi anti-HBs de peste 10 UI/l corespunde unei protectii efective fata de infectia cu VHB.

Efecte farmacodinamice

La grupele cu risc:

Datele epidemiologice au demonstrat o eficacitate protectiva intre 95% si 100% la nou-nascuti, copii si adultii cu risc.

La subiectii sanatosi in zonele cu grad de risc crescut a fost demonstrata, la o luna dupa administrarea ultimei doze de vaccin, o eficacitate protectiva de 95% (anticorpi anti-HBs serici IgG ≥ 10 mIU/ml) la nou-nascutii provenind din mame Ag HBe-pozitive si vaccinati conform schemelor 0, 1, 2 si 12 sau 0, 1 si 6 luni, fara administrarea concomitenta de imunoglobulina specifica la nastere. Administrarea simultana de imunoglobulina specifica si vaccin la nastere a crescut eficacitatea protectiei la 98%.

Nou-nascutii provenind din mame purtatoare de virus hepatitic B (Ag HBs-pozitive cu sau fara Ag HBe), si carora nu le-a fost administrata imunoglobulina specifica la nastere, le-a fost administrata o doza de provocare de Engerix B la douazeci de ani dupa finalizarea schemei primare de vaccinare (schema cu 3 doze sau cea cu 4 doze).

Rata de seroprotectie a fost evaluata inainte si dupa administrarea dozei de provocare:

Rata de seroprotectieNn%Ii 95%
LILS
inainte de administrarea dozei de provocare723954,242,066,0
Dupa administrarea dozei de provocare757498,792,8100

N = numarul de subiecti cu rezultate disponibile

n = numarul de subiecti cu concentratii egale sau mai mari de 10mIU/ml

% = procentul de subiecti cu concentratii egale sau mai mari de 10mIU/ml

Ii 95% = Interval de incredere 95%; LI =Limita inferioara, LS =Limita superioara

inainte = la momentul administrarii dozei de provocare / Dupa = la o luna dupa administrarea dozei de provocare

A fost deasemenea evaluat raspunsul anamnestic conform serostatusului inainte de administrarea dozei de provocare:

 Raspuns anamnestic
 Ii 95%
Status inainte de administrarea dozei deprovocareNn%LILS
Subiectimai mic de 10 mIU/ml333193,979,899,3
Subiecti ≥ 10 mIU/ml393910091,0100
Total727097,290,399,7

Stratificare bazata pe ultimul moment de timp disponibil inainte de administrarea dozei de provocare:

subiecti mai mic de 10 mIU/ml = subiecti cu concentratii ale anticorpilor mai mic de 10 mIU/ml inainte de administrarea dozei de provocare
subiecti ≥10 mIU/ml = subiecti cu concentratii ale anticorpilor ≥10 mIU/ml inainte de administrarea dozei de provocare

Raspunsul anamnestic se defineste ca:
Concentratii ale anticorpilor anti-HBs ≥ 10 mIU/ml la subiectii seronegativi inainte de administrarea dozei de provocare, sau
O crestere in concentratiile anticorpilor anti-HBs de cel putin 4 ori la subiectii care au fost seropozitivi inainte de administrarea dozei de provocare.
N = numarul de subiecti cu rezultate pre si post vaccinare disponibile n = numarul celor care au prezentat raspuns

% = procentul celor care au prezentat raspuns

Ii 95% = Interval exact de incredere 95%; LI =Limita inferioara, LS =Limita superioara

La subiectii sanatosi cu varsta pana la 15 ani (inclusiv):

Tabelul de mai jos rezuma ratele de seroprotectie (procentele de subiecti cu concentratii de anticorpi anti-HBs de peste 10 UI/l) obtinute in cadrul studiilor clinice utilizand diferite scheme de administrare detaliate in sectiunea Doze:

PopulatieSchema de administrareRata de seroprotectie
Subiecti sanatosi cu varsta pana la 15 ani (inclusiv)0, 1, 6 luniLa luna 7: ≥ 96 %
 0, 1, 2 – 12 luniLa luna 1: 15 %
  La luna 3: 89 %
  La luna 13: 95,8 %

Datele din tabelul de mai sus au fost generate utilizand formularea cu tiomersal a vaccinurilor. Doua studii clinice suplimentare realizate cu formularea curenta a ENGERIX B, care nu contine tiomersal, in randul sugarilor si adultilor sanatosi, inregistreaza rate de seroprotectie similare, comparabile cu cele ale formularii anterioare, cu tiomersal, a ENGERIX B.

La subiectii sanatosi cu varste cuprinse intre 11 ani si 15 ani (inclusiv):

Ratele de seroprotectie (respectiv procentul de subiecti cu titru de anticorpi anti-HBs de peste 10 UI/l) obtinute in cadrul unui studiu comparativ cu doua scheme de administrare si doze diferite la subiecti cu varste cuprinse intre 11 ani si 15 ani (inclusiv) au fost evaluate pana la 66 de luni dupa administrarea primei doze in cadrul schemei de imunizare primara si sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Grupuri de vaccinareAnti- HBs Luna 2 RS (%)Anti- HBs Luna 6 RS (%)Anti- HBs Luna 7 RS (%)Anti- HBs Luna 30RS (%)Anti- HBs Luna 42 RS (%)Anti- HBs Luna 54 RS (%)Anti- HBs Luna 66 RS (%)
Engerix B 10µg (schema 0, 1, 6 luni)55,887,698,296,992,594,791,4
Engerix B 20µg (schema 0, 6 luni)11,326,496,787,183,784,479,5

Aceste date demonstreaza ca o schema de vaccinare primara cu ENGERIX B induce anticorpi anti- HBs circulanti cu persistenta de cel putin 66 de luni. Dupa finalizarea schemei primare de vaccinare, la fiecare interval de timp desemnat nu exista diferente semnificative clinic in cadrul ratelor de seroprotectie cand se compara cele 2 grupuri de vaccinare. intradevar, tuturor subiectilor inclusi in

ambele grupuri de vaccinare (inclusiv subiectii cu concentratii de anticorpi anti-HBs mai mic de 10 UI/l) le-a fost administrata o doza de provocare la 72 pana la 78 de luni dupa finalizarea schemei de vaccinare primara. La o luna dupa administrarea dozei de provocare, toti subiectii au prezentat un raspuns anamnestic la doza de provocare si au aratat a fi seroprotejati (respectiv concentratii de anticorpi anti- HBs de peste 10 UI/l). Aceste date sugereaza ca protectia impotriva virusului hepatitic B inca poate fi asigurata prin intermediul memoriei imune la toti subiectii care au raspuns schemei de vaccinare primare dar au pierdut nivelul de seroprotectie al anticorpilor anti-HBs.

- Administrarea dozei de provocare la subiecti sanatosi dintr-o zona cu prevalenta scazuta (Germania):

Ratele de seroprotectie inainte si dupa administrarea dozei de provocare au fost evaluate la subiecti cu varsta cuprinsa intre 12 si 13 ani care au fost vaccinati cu 3 doze de Engerix-B pe durata primilor doi ani de viata:

Rata de seroprotectieNn%Ii 95%
LILS
inainte de administrarea dozei de provocare27918164,959,070,5
Dupa administrarea dozei de provocare27627198,295,899,4

N = numarul de subiecti cu rezultate disponibile

n = numarul de subiecti cu concentratii egale sau mai mari de 10mIU/ml

% = procentul de subiecti cu concentratii egale sau mai mari de 10mIU/ml

Ii 95% = Interval de incredere 95%; LI =Limita inferioara, LS =Limita superioara

inainte = la momentul administrarii dozei de provocare / Dupa = la o luna dupa administrarea dozei de provocare

Raspunsul anamnestic a fost evaluat conform serostatusului inainte de administrarea dozei de provocare la subiecti cu varsta cuprinsa intre 12 si 13 ani care au fost vaccinati cu 3 doze de Engerix- B pe durata primilor doi ani de viata:

 Raspuns anamnestic
 Ii 95%
Status inainte de administrarea dozei de provocareNn%LILS
Subiecti mai mic de 10 mIU/ml969295,889,798,9
Subiecti ≥ 10 mIU/ml17517510097,9100
Total27126798,596,399,6

Stratificare bazata pe ultimul moment de timp disponibil inainte de administrarea dozei de rapel:
subiecti mai mic de 10 mIU/ml = subiecti cu concentratii ale anticorpilor mai mic de 10 mIU/ml inainte de administrarea dozei de provocare
subiecti ≥10 mIU/ml = subiecti cu concentratii ale anticorpilor ≥10 mIU/ml inainte de administrarea dozei de provocare

Raspunsul anamnestic se defineste ca:
Concentratii ale anticorpilor anti-HBs ≥ 10 mIU/ml la subiectii seronegativi inainte de administrarea dozei de provocare, sau
O crestere in concentratiile anticorpilor anti-HBs de cel putin 4 ori la subiectii care au fost seropozitivi inainte de administrarea dozei de provocare.
N = numarul de subiecti cu rezultate pre si post vaccinare disponibile n = numarul celor care au prezentat raspuns

% = procentul celor care au prezentat raspuns

Ii 95% = Interval exact de incredere 95%; LI =Limita inferioara, LS =Limita superioara Reducerea incidentei carcinomului hepatocelular la copii:

S-a demonstrat o relatie evidenta intre infectia cu hepatita B si incidenta carcinomului hepatocelular (HCC).

Prevenirea hepatitei B prin vaccinare a dus la reducerea incidentei cazurilor de HCC asa cum s-a observat in Taiwan, la copii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani.
 
Proprietati farmacocinetice
 
Studiile de farmacocinetica nu sunt necesare pentru vaccinuri.
Date preclinice de siguranta

Datele preclinice de siguranta corespund cerintelor OMS.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse