Medicamente cu reteta

Diclofenac Duo 75mg, 30 capsule, PharmaSwiss

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Diclofenac Duo 75mg, 30 capsule, PharmaSwiss

652356745

Indicatii
artrite acute (inclusiv guta acuta).

artrite cronice, in special poliartrita reumatoida.

spondilite anchilozante (boala Bechterew) si alte afectiuni inflamatorii reumatismale ale coloanei vertebrale.

stari de iritatie in afectiunile degenerative ale articulatiilor coloanei vertebrale (artroze si spondilartroze).

reumatism abarticular.

tumefactii dureroase sau inflamatii aparute ca urmare a unor traumatisme sau interventii chirurgicale.

Dozaj
Adulti: doza recomandata este de o capsula Diclofenac Duo Pharmaswiss 75 mg pe zi, administrata oral. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la o capsula Diclofenac Duo Pharmaswiss 75 mg, de 2 ori pe zi. In cazuri particulare cu manifestari mai severe dimineata, doza zilnica de 2 capsule Diclofenac Duo Pharmaswiss 75 mg poate fi administrata in priza unica, dar pentru o perioada scurta de timp.

Copii si adolescenti: datorita continutului ridicat in substanta activa, nu se recomanda administrarea capsulelor Diclofenac Duo Pharmaswiss 75 mg la aceste grupe de varsta.

Mod de administrare

Capsulele trebuie inghitite cu o cantitate mare de lichid, fara a fi mestecate.

Administrarea dupa masa poate determina intarzierea absorbtiei substantei active. De aceea, in cazul durerilor acute, Diclofenac Duo Pharmaswiss 75 mg se administreaza inainte de masa.

Durata tratamentului trebuie stabilita in functie de indicatia terapeutica.

Reactiile adverse pot fi reduse la minim prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor (vezi pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare).

Contraindicatii
Administrarea diclofenacului este contraindicata in urmatoarele cazuri:

hipersensibilitate la diclofenac sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1;

ulcer gastric sau duodenal activ;

tulburari ale hematopoezei de etiologie neprecizata;

hemoragii digestive;

insuficienta hepatocelulara severa;

insuficienta cardiaca congestiva diagnosticata (NYHA II-IV), boala cardiaca ischemica, arteriopatie periferica si/sau boala cerebrovasculara.

insuficienta cardiaca severa

insuficienta renala severa;

ultimul trimestru de sarcina;

copii si adolescenti.

Atentionari
Diclofenacul trebuie administrat numai dupa evaluarea atenta de catre medic a raportului beneficiu terapeutic/risc potential, in urmatoarele cazuri:

primele doua trimestre de sarcina;

perioada de alaptare;

porfirie inductibila.

In urmatoarele cazuri se recomanda supravegherea atenta de catre medic:

tulburari gastro-intestinale, antecedente de ulcer gastric sau duodenal, precum si in caz de inflamatii intestinale (colite ulcerative, maladia Crohn);

insuficienta renala sau hepatica usoara-moderata;

hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca;

imediat dupa interventii chirurgicale majore;

pacienti varstnici.

Diclofenacul poate fi administrat la pacientii cu antecedente de reactii de hipersensibilitate la alte antiinflamatoare nesteroidiene, manifestate sub forma crizelor de astm bronsic, reactiilor cutanate sau rinitelor alergice acute, numai in cazul in care sunt disponibile mijloacele terapeutice adecvate.

Pacientii cu astm bronsic, boli pulmonare obstructive cronice, stari febrile sau polipoza nazala sunt mai predispusi decat altii la reactii adverse fata de antiinflamatoarele nesteroidiene, manifestate prin crize de astm bronsic, edem angioneurotic, edem Quincke sau urticarie.

Ca si in cazul altor AINS, in cazuri rare, pot sa apara reactii alergice la diclofenac, inclusiv reactii anafilactice/anafilactoide, atunci cand nu exista expunere anterioara la medicament. De asemenea, reactiile de hipersensibilitate pot evolua in sindromul Kounis, o reactie alergica grava care poate determina aparitia infarctului miocardic. Printre simptomele prezentate in cazul unor asemenea reactii se poate numara durerea in piept aparuta in asociere cu o reactie alergica la diclofenac.

Reactiile adverse pot fi reduse la minim prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor (vezi pct 4.2 si riscurile gastro-intestinale si cardiovasculare prezentate mai jos).

Efecte cardiovasculare si cerebrovasculare

La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca congestiva usoara pana la moderata, sunt necesare monitorizare si recomandari adecvate deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se asociaza cu retentie lichidiana si edem.

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea diclofenacului, in special in doze mari (150 mg zilnic) si in tratament de lunga durata, se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic si accident vascular cerebral).

Pacientii care prezinta factori majori de risc pentru evenimente cardiovasculare (de exemplu, hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumat) trebuie tratati cu diclofenac numai dupa evaluare atenta.

Deoarece factorii de risc cardiovasculari asociati cu administrarea diclofenacului se pot accentua in functie de doza si durata expunerii, trebuie utilizata cea mai mica doza eficace pentru cea mai scurta perioada de timp. Trebuie sa se reevalueze periodic nevoia pacientului de atenuare a simptomelor si raspunsul acestuia la tratament.

Efecte gastrointestinale:

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv diclofenacul, pot fi asociate cu un risc crescut de scurgeri la nivelul liniei de anastomoza gastrointestinala. In cazul utilizarii dicolofenacului dupa o interventie chirurgicala gastrointestinala se recomanda supraveghere medicala atenta si prudenta. Diclofenac Duo Pharmaswiss contine sodiu si propilenglicol

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza adica practic „nu contine sodiu”. Acest medicament contine 1 mg propilenglicol per fiecare capsula cu eliberare prelungita.

Interactiuni
Administrarea diclofenacului in asociere cu litiu sau digoxina poate determina cresterea concentratiilor plasmatice de litiu, respectiv digoxina.

Diclofenacul poate reduce efectul medicamentelor diuretice sau al altor medicamente antihipertensive.

Adminstrarea diclofenacului in asociere cu medicamente diuretice care economisesc potasiu, poate duce la hiperkaliemie.

Administrarea diclofenacului in asociere cu glucocorticoizi sau alte antiinflamatoare creste riscul hemoragiilor gastro-intestinale.

Adminstrarea diclofenacului cu 24 ore inainte de sau dupa administrarea de metotrexat poate duce la cresterea concentratiei plasmatice de metotrexat si a potentialului toxic al acestei substante.

Medicamente anticoagulante si antiagregante plachetare: se recomanda precautie, intrucat administrarea concomitenta poate mari riscul de hemoragii. Desi investigatiile clinice nu par sa indice faptul ca diclofenacul influenteaza actiunea anticoagulantelor, la pacientii la care se administreaza concomitent diclofenac si medicamente anticoagulante exista raportari privind riscul marit de hemoragie. De aceea, la acesti pacienti se recomanda monitorizare atenta.

Medicamentele antiinflamatoare nesteriodiene antireumatice (similar diclofenacului sodic) pot potenta nefrotoxicitatea ciclosporinei.

Dupa administrarea de diclofenac au fost raportate cazuri izolate de modificare a glicemiei, fiind necesare ajustari ale dozei pentru medicamentele antidiabetice orale.

Sarcina
Nu exista suficiente date privind siguranta administrarii acestui medicament in timpul sarcinii. Deoarece nu se cunoaste influenta inhibarii sintezei de prostaglandine asupra evolutiei sarcinii, diclofenacul nu trebuie utilizat in primele 6 luni de sarcina decat daca este absolut necesar.

Diclofenacul este contraindicat in ultimul trimestru de sarcina, datorita efectelor sale: tocolitic, de inchidere prematura a canalului arterial, de inducere a hemoragiilor materne sau fetale si de crestere a riscului de aparitie a edemelor la mama.

Diclofenacul se excreta in cantitati mici in laptele matern. In perioada de alaptare trebuie evitata administrarea diclofenacului.

Condus auto
Chiar si la dozele recomandate, in special in asociere cu alcoolul etilic, acest medicament poate influenta reactivitatea pacientilor, alterand astfel capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Tulburari gastro-intestinale

Frecvent apar manifestari gastro-intestinale, cum sunt: greata, varsaturi, diaree, precum si hemoragii gastro-intestinale oculte, care pot determina foarte rar anemii. Ocazional, pot sa apara indigestie, flatulenta, spasme abdominale, inapetenta, ulcer gastric sau duodenal (asociat in unele cazuri cu hemoragii sau perforatii) si rareori, scaune hemoragice sau diaree hemoragica.

Au fost raportate cazuri izolate de inflamatii ale mucoasei bucale, inflamatii ale limbii, leziuni esofagiene, afectiuni abdominale (de exemplu colite hemoragice nespecifice, agravari ale cazurilor preexistente de boala Crohn sau colite ulcerative), constipatie.

Cu frecventa necunoscuta: colita ischemica.

Tulburari ale sistemului nervos

Ocazional, pot sa apara tulburari la nivelul sistemului nervos central cum sunt cefalee, iritabilitate, excitatie, insomnie, fatigabilitate, oboseala sau ameteli.

Au fost raportate cazuri izolate de tulburari senzitive, gustative, vizuale (vedere incetosata sau diplopie), tinitus, tulburari acustice tranzitorii, dismnezie, dezorientare, spasme, anxietate, cosmaruri, tremor sau depresii.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Ocazional, pot sa apara reactii de hipersensibilitate cutanata, cum sunt exantem sau prurit, sau, mai rar, urticarie sau alopecie.

In cazuri izolate s-au raportat exanteme veziculoase, eczeme, eritem, fotosensibilizare, dermatoragii pe suprafete mici (incluzand cazurile conditionate de alergii) si reactii cutanate mai grave (sindrom Stevens

– Johnson, sindrom Lyell).

Tulburari renale si ale cailor urinare

In cazuri izolate s-au raportat insuficienta renala acuta, proteinurie, hematurie sau afectiuni renale (nefrita interstitiala, sindrom nefrotic, necroza papilara). De aceea, se recomanda monitorizarea regulata a functiei renale la pacientii tratati cu diclofenac.

Tulburari hepatobiliare

In cazuri rare s-au raportat afectari hepatice (cresterea valorilor serice ale transaminazelor, hepatita cu sau fara icter, cu evolutie fulminanta in cazuri izolate). De aceea, se recomanda monitorizarea regulata a functiei hepatice la pacientii tratati cu diclofenac.

Tulburari pancreatice

S-au raportat cazuri izolate de pancreatita.

Tulburari hematologice si limfatice

In cazuri rare, pot sa apara tulburari de hematopoieza (anemie, leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie). Simptomele initiale pot fi: pirexie, senzatie de gat uscat, leziuni superficiale ale cavitatii bucale, simptome de tip gripal, fatigabilitate accentuata, hemoragii nazale sau cutanate. La pacientii tratati timp indelungat cu diclofenac se recomanda monitorizarea hemoleucogramei.

In cazuri izolate s-a observat anemie hemolitica.

Tulburari cardiace

Cu frecventa necunoscuta: sindrom Kaunis

Alte reactii adverse:

Sunt posibile reactii severe de hipersensibilitate care se pot manifesta sub forma de edeme faciale, tumefactia limbii, a laringelui, apnee care poate duce la crize de astm bronsic, tahicardie, scaderea tensiunii arteriale, eventual soc. Daca apar una sau mai multe dintre aceste reactii, se recomanda asistenta medicala de urgenta (uneori chiar si dupa doza initiala).

In cazuri izolate pot sa apara palpitatii, dureri retrosternale.

Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca.

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza un risc crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu, infarct miocardic si accident vascular cerebral) asociate cu utilizarea diclofenacului, in special in doze mari (150 mg zilnic) si in tratamentul de lunga durata (vezi pct. 4.3 si

4.4 Contraindicatii si Atentionari si precautii speciale pentru utilizare).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului

national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478-RO Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
In caz de supradozaj pot sa apara reactii nervos centrale (ameteli, cefalee, hiperventilatie, dezorientare, chiar spasme mioclonice la copii), tulburari gastro-intestinale (greata, varsaturi, dureri abdominale, hemoragii) si afectiuni hepatice sau renale. Nu exista antidot specific pentru diclofenac.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, derivati ai acidului acetic si substante inrudite, codul ATC: M01AB05

Diclofenacul este un medicament antiinflamator/analgezic nesteroidian care a demonstrat pe modelele animale tipice de inflamatie ca isi exercita actiunea prin intermediul inhibarii sintezei prostaglandinelor. La om, diclofenacul atenueaza durerile inflamatorii, reduce edemul si scade febra. Diclofenacul mai inhiba si agregarea plachetara indusa de ADP si colagen.

Proprietati farmacocinetice
Dupa administrare pe cale orala, diclofenacul se absoarbe complet in portiunea distala a stomacului. Valoarea medie a concentratiilor plasmatice maxime este realizata dupa 1 ora de la administrarea orala a diclofenacului.

In cazul administrarii orale, diclofenacul este metabolizat in proportie mare la primul pasaj hepatic, astfel incat numai 35-70% din substanta activa absorbita ajunge in circulatia posthepatica in forma nemetabolizata. Aproximativ 30% din substanta activa este metabolizata si eliminata prin materii fecale.

Dupa metabolizare hepatica (hidroxilare si conjugare), aproximativ 70% din doza se elimina pe cale renala sub forma de metaboliti inactivi din punct de vedere farmacologic. Timpul de injumatatire

plasmatica prin eliminare este de aproximativ 2 ore si este independent intr-o mare masura de functia renala si hepatica. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 99%.

Studii de biodisponibilitate

In anul 1992, au fost efectuate 2 studii comparative de biodisponibilitate cu Diclofenac Duo Pharmaswiss

75 mg la 16, respectiv 24 voluntari sanatosi. Parametrii farmacocinetici au fost masurati dupa administrarea unei singure doze si dupa doze multiple (la starea de echilibru).

S-au obtinut urmatoarele rezultate, comparativ cu produsul de referinta.

Studiu la voluntari sanatosi, barbati (n=16)

Valorile mediei geometrice a parametrilor farmacocinetici pentru Diclofenac dupa o singura doza (ziua 1) si la starea de echilibru (ziua 5):

 

 Diclofenac DuoPharmaswiss 75 mgProdus de referinta a 50 mg
comprimate gastro-rezistente (de 2 ori pe zi)(de 3 ori pe zi)
Concentratie plasmatica maxima (ng/ml)Cmax (ziua 1)628,801167,1
Cmax 0-24 (ziua 5)512,951088,2
Timpul de atingere a concentratiei plasmatice maxime (ore)Tmax (ziua 1)1,662,18
Tmax 0-24 (ziua 5)3,3013,30
Aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (ng/mlꞏora)ASC 0-∞ (ziua 1)1475,601409,00
ASC 0-24 (ziua 5)2826,103278,90

Studiu la voluntari sanatosi, barbati (n=24):

Valorile medii ale parametrilor farmacocinetici ai diclofenacului in zilele 1 si 5 de tratament:

 DiclofenacDuo Pharmaswiss 75 mgComprimate cu eliberare modificata 75 mgComprimate gastro- rezistente 50 mg
Cmax (μg/l) ziua 1869,3289,91003,0 
ziua 5793,9271,0747,40 
Tmax (ore) ziua 11,06,02,0 
ziua 51,03,03,0 
ASC (μg/lꞏora) 0-16 ziua 11473,11428,41315,7 
0-Tn ziua 51631,61320,91195,9

Date preclinice de siguranta

Toxicitate acuta

Studiile de toxicitate acuta efectuate la diferite specii de animale nu au demonstrat o sensibilitate particulara.

Toxicitate cronica

Toxicitatea cronica a fost studiata la sobolan, caine si maimuta. La doze toxice, mai mari de 0,5 mg/kg sau 2,0 mg/kg, in functie de specie, s-au observat ulceratii gastro-intestinale si modificari ale hemoleucogramei.

Potential mutagen si cancerigen

In studiile de carcinogenitate efectuate la soarece si sobolan nu s-a observat potential carcinogen. Rezultatele studiilor in vitro si in vivo exclud posibilitatea efectelor mutagene ale diclofenacului.

Toxicitate asupra procesului de reproducere

Potentialul embriotoxic al diclofenacului a fost studiat la 3 specii de animale (soarece, sobolan si iepure). La doze toxice materne s-au observat moarte fetala si intarzierea cresterii. Nu s-au observat malformatii congenitale. Diclofenacul a prelungit perioada de gestatie si nasterea. Nu s-au evidentiat reactii adverse asupra fertilitatii. Dozele sub limita toxica pentru mama nu au influentat dezvoltarea postnatala a fatului.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse