Medicamente cu reteta

Cinarizina Laropharm, 25mg, 60 comprimate, Laropharm

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Cinarizina Laropharm, 25mg, 60 comprimate, Laropharm

2135197

Indicatii

tratament de intretinere in tulburarile labirintice: vertij, ameteli, acufene, nistagmus, greata si varsaturi;

tratament de intretinere in patologia cerebro-vasculara: ameteli, acufene, cefalee vasculara, dereglari manifestate prin nesociabilitate si iritabilitate, pierderea memoriei si lipsa capacitatii de concentrare;

tratament de intretinere in tulburarile circulatiei periferice: sindrom Raynaud, acrocianoza,

claudicatie intermitenta, tulburari trofice, ulcere trofice sau varicoase, parestezii, crampe musculare nocturne, extremitati reci;

profilaxia migrenelor.

Dozaj

Doze:

Tulburari labirintice: 75 mg cinarizina pe zi (3 comprimate Cinarizina Laropharm). Patologie cerebro-vasculara: 75 mg cinarizina pe zi (3 comprimate Cinarizina Laropharm). Tulburari ale circulatiei periferice: 150-225 mg cinarizina pe zi (6-9 comprimate Cinarizina Laropharm).

Doza maxima administrata la adulti nu trebuie sa depaseasca 225 mg cinarizina (9 comprimate Cinarizina Laropharm) pe zi.

Dozele pot fi administrate in mai multe prize. Se recomanda utilizarea celei mai mici doze eficace si, daca este necesara cresterea dozelor, aceasta sa se faca progresiv, pana la un control optim al simptomatologiei.

Mod de administrare:

Se recomanda administrarea Cinarizina Laropharm dupa mese, cu o cantitate suficienta de apa.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1;

Glaucom cu unghi inchis;

Adenom de prostata;

Ileus paralitic.

Atentionari

O reactie alergica severa (eruptii pe piele, mancarime, umflarea fetei, limbii sau gatului, ameteala, probleme de respiratie) este putin probabila, insa, daca se manifesta, impune asistenta medicala de urgenta si intreruperea utilizarii acestui medicament.

La pacientii cu boala Parkinson, cinarizina se va administra doar daca beneficiile terapeutice depasesc riscul de agravare a bolii.

Se recomanda administrarea cu prudenta, eventual scaderea dozelor in caz de:

insuficienta renala sau hepatica severe,

bronhopneumopatie cronica obstructiva sau astm bronsic in antecedente

Cinarizina poate determina somnolenta, in special la inceputul tratamentului. De aceea, se impun precautii in cazul consumului de alcool etilic sau al administrarii concomitente de deprimante ale sistemul nervos central (SNC).

La fel ca si alte antihistaminice, cinarizina poate determina disconfort epigastric. Iritatia gastrica este diminuata prin administrarea produsului dupa mese.

Nu se recomanda consumul concomitent de alcool etilic in timpul tratamentului. Varstnici

Pacientii varstnici prezinta risc de aparitie a hipotensiunii ortostatice.

Pacientii varstnici, aflati in tratament de lunga durata, prezinta risc de agravare sau de aparitie a simptomelor extrapiramidale, uneori asociate cu stari depresive, ce impun intreruperea tratamentului.

Reactiile adverse posibile (vezi pct.4.8) pot fi minimizate prin utilizarea celei mai mici doze eficace.

Cinarizina Laropharm contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni

Alcool etilic/deprimante SNC/antidepresive triciclice: administrarea concomitenta poate potenta efectul sedativ, atat al acestor medicamente cat si al cinarizinei.

Interferente diagnostice: datorita efectului sau antihistaminic, cinarizina poate preveni reactia fata de indicatorii reactivitatii dermice, in mod obisnuit pozitiva, daca se utilizeaza cu cel putin 4 zile inainte de efectuarea testelor cutanate.

Sarcina

Desi studiile la animale nu au indicat efecte teratogene, Cinarizina Laropharm nu se administreaza in timpul sarcinii decat daca beneficiul terapeutic matern justifica riscul potential pentru fat.

Alaptarea

Nu exista date privind excretia cinarizinei in laptele matern; de aceea, alaptarea va fi intrerupta la femeile care folosesc Cinarizina Laropharm.

Condus auto

Din cauza riscului de instalare a somnolentei, in special la inceputul tratamentului, se impun precautii pentru persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Rectii adverse

Au fost raportate:

Tulburari ale sistemului imunitarreactii alergice
Tulburari ale sistemului nervossomnolenta
tulburari extrapiramidale
cefalee
depresie
Tulburari gastro-intestinalegreata, dispepsie
varsaturi, dureri abdominale
xerostomie
Tulburari hepatobiliareicter colestatic
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanathiperhidroza
eruptii lichenoide, inclusiv lichen plan
lupus eritematos
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivrigiditate musculara
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareoboseala
Investigatii diagnosticecrestere in greutate

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Simptome

Intr-un singur caz de supradozaj acut (2100 mg cinarizina), la un copil de 4 ani, au fost observate urmatoarele manifestari: varsaturi, somnolenta, coma, tremor, hipotonie. Recuperarea s-a realizat integral.

Tratament

Nu exista antidot specific. Se indica spalaturi gastrice in primele 4 ore de la ingestie. Daca se considera necesar, se administreaza carbune activat.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Preparate pentru tratamentul tulburarilor de echilibru. Preparate antivertigo, codul ATC: N07CA02.

Cinarizina are actiune antihistaminica H1, inhiband efectele histaminei in masura inegala.

Cea mai intensa este la nivelul muschilor netezi din bronhii si intestin; la nivel vascular actiunea are intensitate medie: inhibarea efectelor periferice ale histaminei la nivelul arteriolelor si venulelor. Prin inhibarea efectului iritativ al histaminei asupra terminatiilor nervoase, cinarizina are efect antipruriginos. Are efect moderat asupra hipotensiunii arteriale induse de histamina. Nu modifica actiunea histaminei asupra glandelor exocrine.

Asupra sistemului nervos central cinarizina are efect deprimant si actiune antiemetica prin inhibarea receptorilor din zona chemoreceptoare.

Cinarizina inhiba contractiile celulelor musculare netede vasculare, blocand canalele de calciu. Episoadele acute de vertij pot fi prevenite sau diminuate de cinarizina.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Cinarizina atinge concentratia plasmatica maxima dupa 1-3 ore de la administrare. Timpul de injumatatire plasmatica este de 4 ore.

Metabolizare

Cinarizina este complet metabolizata.

Eliminare

Eliminarea metabolitilor se face in proportie de 1/3 prin urina si 2/3 prin fecale. Cinarizina se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 91%.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 11.01.2023

Categorii de produse