Medicamente cu reteta

Cardura XL 4mg, 28 comprimate, Pfizer

Brand: PFIZER

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Cardura XL 4mg, 28 comprimate, Pfizer

5341530

Indicatii

Hipertensiune arteriala esentiala.

Tratamentul simptomatic al hipertrofiei benigne de prostata (HBP).

Dozaj

Doze

Cardura XL 4 mg poate fi administrat indiferent de orarul meselor.

Comprimatele cu eliberare modificata trebuie inghitite intregi, cu suficient lichid si nu trebuie mestecate, zdrobite sau sfaramate (vezi pct. 4.4.).

Doza maxima zilnica recomandata este de 8 mg doxazosina, intr-o singura priza.

Hipertensiune arteriala

Adulti si varstnici: doza uzuala este 4 mg doxazosina o data pe zi. Majoritatea pacientilor cu hipertensiune usoara pana la moderata sunt controlati cu doza de 4 mg doxazosina o data pe zi. Instalarea efectului optim al doxazosinei poate necesita 4 saptamani. La nevoie, doza poate fi crescuta dupa aceasta perioada pana la 8 mg doxazosina o data pe zi, in functie de raspunsul terapeutic.

Cardura XL 4 mg poate fi administrat in monoterapie sau in asociere cu alte antihipertensive, cum sunt: diuretice tiazidice, beta-blocante adrenergice, blocante ale canalelor de calciu sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

Tratamentul simptomatic al hipertrofiei benigne de prostata

Adulti si varstnici: doza uzuala este 4 mg doxazosina o data pe zi. La nevoie, doza poate fi crescuta pana la 8 mg doxazosina o data pe zi.

Cardura XL 4 mg poate fi administrat in hipertrofia benigna de prostata, atat pacientilor hipertensivi, cat si celor normotensivi, deoarece efectul asupra tensiunii arteriale la pacientii normotensivi este in general nesemnificativ. Pacientii trebuie atent monitorizati in perioada de initiere a tratamentului datorita riscului de aparitie a evenimentelor adverse legate de hipotensiunea arteriala ortostatica (vezi si pct.4.4).

Insuficienta renala

La pacientii cu insuficienta renala nu s-au observat modificari ai parametrilor farmacocinetici ai doxazosinei si, deoarece nu sunt date cu privire la agravarea insuficientei renale preexistente, de catre doxazosina, doza recomandata este cea obisnuita.

Insuficienta hepatica

Cardura XL 4 mg trebuie administrat cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata. Nu sunt date clinice cu privire la administrarea doxazosinei la pacientii cu insuficienta hepatica severa si de aceea, nu se recomanda administrarea la aceasta grupa de pacienti.(vezi pct. 4.4).

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea administrarii Cardura XL 4 mg la copii si adolescenti nu au fost stabilite.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la doxazosina, chinazoline sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Antecendente de obstructie esofagiana sau gastro-intestinala sau micsorarea diametrului lumenului gastro-intestinal.

Congestia tractului urinar superior, infectii cronice ale tractului urinar sau litiaza vezicala (atunci cand este utilizat pentru HBP).

Incontinenta urinara prin „prea plin”, anurie, insuficienta renala evolutiva.

Atentionari

Pacienti cu afectiuni cardiace acute

Cardura XL 4 mg trebuie administrat cu precautie pacientilor cu urmatoarele afectiuni cardiace acute: edem pulmonar determinat de stenoza aortica sau mitrala, insuficienta cardiaca cu minut-volum cardiac crescut, insuficienta cardiaca dreapta determinata de embolism pulmonar sau de exudat pericardic, insuficienta cardiaca stanga cu presiune de umplere scazuta.

La pacientii hipertensivi care au suplimentar unul sau mai multi factori de risc pentru boala cardiovasculara, doxazosina nu trebuie utilizata in monoterapie ca tratament de prima intentie al hipertensiunii arteriale, din cauza posibilitatii cresterii riscului de producere a insuficientei cardiace.

Hipotensiune arteriala ortostatica/sincopa

In faza initiala a tratamentului sau la cresterea dozei, pacientul trebuie monitorizat pentru a reduce la minimum eventualele reactii adverse, cum sunt scaderea tensiunii arteriale si sincopa, care pot aparea la schimbarea pozitiei. La pacientii in tratament pentru hipertrofie benigna de prostata si fara hipertensiune arteriala, media variatiilor tensiunii arteriale a fost scazuta, dar hipotensiunea arteriala, ametelile, fatigabilitatea au aparut la 10-20% dintre pacienti, iar edemul si dispneea la mai putin de 5% dintre pacienti. Atentie speciala trebuie sa se acorde pacientilor cu hipotensiune arteriala sau cu tulburari vegetative ortostatice, atunci cand utilizeaza Cardura XL 4 mg pentru HBP. Acestia trebuie informati asupra riscului potential de afectare si masurilor de precautie pentru a reduce la minimum simptomele de hipotensiune arteriala ortostatica.

Administrarea de inhibitori ai PDE-5

Administrarea doxazosinei in asociere cu un inhibitor al PDE-5 (sildenafil, tadalafil, vardenafil), trebuie facuta cu prudenta, deoarece la unii pacienti aceasta poate determina hipotensiune arteriala simptomatica (vezi pct. 4.5). In aceasta privinta, nu au fost efectuate studii cu doxazosina cu eliberare modificata.

Insuficienta hepatica

Similar altor medicamente care sunt metabolizate complet la nivel hepatic, doxazosina trebuie administrata cu precautie la pacientii cu semne de afectare usoara sau moderata a functiei hepatice (vezi pct. 5.2). Deoarece nu exista date clinice la pacientii cu insuficienta hepatica severa, nu se recomanda administrarea doxazosinei la acesti pacienti.

Tulburari gastro-intestinale

Reducerea marcata a timpului gastro-intestinal al absorbtiei Cardura XL 4 mg poate influenta profilul farmacocinetic si, consecutiv, eficacitatea clinica a medicamentului. Similar altor medicamente cu invelis nedeformabil, trebuie manifestata precautie in cazul administrarii Cardura XL 4 mg la pacientii cu afectiuni gastro-intestinale severe preexistente (patologice sau iatrogene).

Rar, in asociere cu ingestia altor medicamente cu aceasta formulare farmaceutica cu eliberare modificata cu invelis neabsorbabil, au fost raportate simptome de obstructie la pacientii cu stricturi preexistente (vezi pct. 4.3).

Pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze daca, uneori, constata prezenta in scaun a unor particule asemanatoare comprimatelor. Cardura XL 4 mg este acoperit de un invelis neabsorbabil, conceput special pentru eliberarea lenta a medicamentului, astfel incat organismul sa-l poata absorbi. Cand acest proces este complet, comprimatul golit este eliminat din organism.

“Sindromul de iris intraoperator flotant” (SIIF, o varianta a sindromului de pupila mica) a fost observat in timpul operatiei de cataracta la unii pacienti care au fost tratati anterior cu tamsulosin. Au fost raportate cazuri izolate, in care acest sindrom a fost observat, la administrarea altor alfa-1 blocante si astfel nu se poate exclude posibilitatea unui efect de clasa. Datorita faptului ca SIIF poate sa determine cresterea frecventei complicatiilor operatiei de cataracta, utilizarea in mod curent sau anterior a alfa-1 blocantelor trebuie mentionata chirurgului oftalmolog inaintea operatiei.

Priapism

La utilizarea medicamentelor alfa1-blocante, inclusiv doxazosina, au fost raportate erectii prelungite si priapism, in cadrul experientei dupa punerea pe piata. Daca priapismul nu este tratat imediat, acesta poate duce la deteriorarea tesutului penian si la pierderea permanenta a potentei. Prin urmare, pacientul trebuie sa solicite asistenta medicala imediata.

Screening pentru cancerul de prostata

Carcinomul de prostata cauzeaza multe dintre simptomele asociate cu HBP si cele doua afectiuni pot exista concomitent. Prin urmare, carcinomul de prostata trebuie exclus inainte de inceperea terapiei cu doxazosina pentru tratamentul simptomelor HBP.

Sodiu

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.

Interactiuni

Doxazosina potenteaza efectul hipotensor al altor medicamente antihipertensive. Antiinflamatoarele nesterioidiene pot reduce efectul hipotensor al doxazosinei. Simpatomimeticele pot reduce efectul hipotensor al doxazosinei; la randul sau doxazosina poate diminua efectele dopaminei, efedrinei, adrenalinei, fenilefrinei si metaraminolului asupra tensiunii arteriale si efectele lor vasculare.

Administrarea doxazosinei in asociere cu un inhibitor al PDE-5 poate determina hipotensiune arteriala simptomatica. Aceasta este mai probabil sa fie observata la inceputul administrarii inhibitorului de PDE-5. Pentru a reduce la minimum riscul producerii hipotensiunii arteriale ortostatice, pacientii trebuie sa fie stabili hemodinamic, in cursul tratamentului cu alfa-blocant, inaintea inceperii tratamentului cu un inhibitor de PDE-5. Trebuie luata in considerare initierea tratamentului cu doze mici de inhibitor de PDE-5. In plus, pacientii trebuie avertizati sa se adreseze medicului la aparitia simptomelor de hipotensiune arteriala ortostatica.

Doxazosina se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice (98%). In studii in vitro, doxazosina nu influenteaza legarea de proteinele plasmatice a digoxinei, warfarinei, fenitoinei sau indometacinei. Nu au fost observate reactii adverse in cazul tratamentului concomitent cu diuretice tiazidice, furosemida, beta-blocante adrenergice, antibiotice, antidiabetice orale, uricozurice si anticoagulante.

Studiile in vitro sugereaza ca doxazosina este un substrat al citocromului P450 3A4 (CYP 3A4). Este necesara prudenta atunci cand se administreaza concomitent doxazosina cu un inhibitor puternic al CYP 3A4, cum ar fi claritromicina, indinavir, itraconazol, ketoconazol, nefazodona, nelfinavir, ritonavir, saquinavir, telitromicina sau voriconazol (vezi pct 5.2).

Nu s-au efectuat studii privind interactiunile cu alte medicamente care influenteaza metabolizarea hepatica.

Cardura XL 4 mg poate influenta activitatea plasmatica a reninei si excretia urinara a acidului vanilmandelic. Trebuie avut in vedere acest lucru la interpretarea rezultatelor de laborator.

Sarcina

Sarcina

Nu exista date adecvate referitoare la utilizarea Cardura la femei gravide. In studiile cu doxazosina la animale, la doze foarte mari a fost observata o reducere a supravietuirii fetale. Aceste doze au fost de aproximativ 300 de ori mai mari decat doza maxima recomandata la om. De aceea, in timpul sarcinii, doxazosina trebuie administrata doar dupa evaluarea raportului beneficiu matern /risc potential fetal.

Alaptarea

S-a demonstrata ca excretia doxazosinei in laptele matern este foarte scazuta (cu doza relativa la sugar mai mica de 1%), cu toate acestea,, la om, nu sunt date suficiente. Nu poate fi exclus riscul la nou- nascut sau la copil si, prin urmare, doxazosina trebuie administrata numai daca medicul considera ca beneficiul asteptat depaseste riscul potential.

Condus auto

Doxazosina poate afecta capacitatea de a conduce si de a folosi utilaje, in special la inceputul tratamentului.

Reactii adverse

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Reactiile adverse considerate ca fiind posibil produse de tratamentul cu doxazosina sunt clasificate pe aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventele sunt definite astfel: foarte frecvente (mai mare sau egal cu 1/10), frecvente (mai mare sau egal cu 1/100, mai mic de 1/10), mai putin frecvente (mai mare sau egal cu 1/1000, mai mic de 1/100), rare (mai mare sau egal cu 1/10000, mai mic de 1/1000), foarte rare (mai mic de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Clasificarea pe aparate, sisteme, organeFrecventaReactii adverse
Infectii si infestariFrecventeInfectii ale tractului respirator, infectii ale tractului urinar
Tulburari hematologice si limfaticeFoarte rareLeucopenie, trombocitopenie
Tulburari ale sistemului imunitarMai putin frecventeReactii alergice
Tulburari metabolice si de nutritieMai putin frecventeAnorexie, guta, cresterea apetitului alimentar
Tulburari psihiceMai putin frecventeAnxietate, depresie, insomnie
Foarte rareAgitatie, nervozitate
Tulburari ale sistemului nervosFrecventeAmeteli, cefalee, somnolenta
Mai putin frecventeAccident vascular cerebral , hipoestezie, sincopa, tremor
Foarte rareAmeteli posturale, parestezie
Tulburari oculareFoarte rareVedere incetosata
Tulburari acustice si vestibulareFrecventeVertij
Mai putin frecventeTinitus
Tulburari cardiaceFrecventePalpitatii, tahicardie
Mai putin frecventeAngina pectorala, infarct miocardic
Foarte rareBradicardie, aritmii cardiace
Tulburari vasculareFrecventeHipotensiune arteriala, hipotensiune arteriala posturala
Foarte rareEritem tranzitor al fetei si gatului
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaleFrecventeBronsita, tuse, dispnee, rinita
Mai putin frecventeEpistaxis
Foarte rareBronhospasm
Tulburari gastro-intestinaleFrecventeDureri abdominale, dispepsie, xerostomie, greata
Mai putin frecventeConstipaţie, diaree, flatulenta, varsaturi, gastroenterite
RareObstructie gastro-intestinala
Tulburari hepatobiliareFoarte rareColestaza, hepatita, icter
Afectuni cutanate si ale tesutului subcutanatFrecventePrurit
Mai putin frecventeEruptie cutanata tranzitorie
Foarte rareAlopecie, purpura, urticarie
Tulburari musculo-schleletice si ale tesutului conjunctivFrecventeLombalgii, mialgii
Mai putin frecventeArtralgii
Foarte rareCrampe musculare, slabiciune musculara
Tulburari renale si ale cailor urinareFrecventeCistita, incontinenta urinara
Mai putin frecventeDisurie, hematurie, mictiuni frecvente
Foarte rareTulburari de mictiune, nicturie, poliurie, cresterea diurezei
Tulburari ale aparatului genital si sanuluiMai putin frecventeImpotenta
Foarte rareGinecomastie, priapism
Cu frecventa necunoscutaEjaculare retrograda
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareFrecventeAstenie, dureri toracice, simptome asemanatoare gripei, edeme periferice
Mai putin frecventeDureri
Foarte rareFatigabilitate, stare generala de rau
Investigatii diagnosticeMai putin frecventeTeste functionale hepatice anormale, crestere in greutate

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Simptome

Cefalee, ameteli, pierderea constientei, sincopa, dispnee, hipotensiune arteriala, palpitatii, tahicardie, aritmie, greata, varsaturi, posibil hipoglicemie, hipokaliemie.

Tratament

Tratamentul este simptomatic si de sustinere a functiilor vitale. Se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale.

Dializa nu este recomandata, deoarece doxazosina se leaga in proportie crescuta de proteinele plasmatice.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antihipertensive, antiadrenergice cu actiune periferica, antagonisti ai receptorilor alfa-adrenergici; preparate urologice, medicamente pentru tratamentul hipertrofiei benigne de prostata, antagonisti ai receptorilor alfa-adrenergici codul ATC: C02CA04; G04CAN1

Hipertensiune

Doxazosina este un antagonist selectiv si competitiv al receptorilor alfa-1-adrenergici postsinaptici.

Administrarea doxazosinei cu eliberare modificata la pacientii hipertensivi determina o reducere semnificativa clinic a tensiunii arteriale, ca rezultat al scaderii rezistentei vasculare periferice. Se pare ca acest efect rezulta din blocarea selectiva a receptorilor alfa1-adrenergici localizati la nivel vascular. In schema cu administrare o data pe zi, reducerea semnificativa clinic a tensiunii arteriale este prezenta intreaga zi, mentinandu-se pana la 24 de ore dupa administrarea dozei. La majoritatea pacientilor, tensiunea arteriala este controlata prin administrarea dozei initiale de 4 mg doxazosina. La pacientii cu hipertensiune arteriala, reducerea tensiunii arteriale in cursul tratamentului cu doxazosina cu eliberare modificata a fost similara in ortostatism si clinostatism.

Pacientii tratati cu doxazosina standard pentru hipertensiune arteriala pot fi trecuti la terapia cu doxazosina cu eliberare modificata si, la nevoie, dozele pot fi marite treptat.

Spre deosebire de blocantele neselective ale receptorilor alfa-adrenergici, in cazul terapiei de durata cu doxazosina nu au fost observate fenomene de toleranta. Cresterea activitatii reninei plasmatice si tahicardia au fost rareori observate in cazul terapiei prelungite cu doxazosina.

Doxazosina are efecte favorabile asupra profilului lipidic, cu o crestere a raportului HDL- colesterol/colesterol total si o reducere modesta a trigliceridelor totale si a colesterolului total. Relevanta clinica a acestor constatari nu este cunoscuta. In plus, doxazosina imbunatateste sensibilitatea la insulina la pacientii la care aceasta era afectata.

S-a aratat ca tratamentul cu doxazosina determina regresia hipertrofiei ventriculare stangi, inhibarea agregarii plachetare si intensificarea capacitatii de activare a plasminogenului tisular.

S-a aratat ca doxazosina nu are efecte adverse metabolice si se poate folosi la pacientii cu diabet zaharat si guta.

Hiperplazia benigna de prostata

Administrarea doxazosinei STGI la pacientii cu HBP duce la ameliorarea semnificativa a dinamicii urinare si a simptomatologiei. Se considera ca efectele din HBP se datoreaza blocarii selective a receptorilor alfa 1-adrenergici localizati in stroma musculara si capsula prostatica, precum si la nivelul colului vezical.

Proprietati farmacocinetice

Absorbtie

Dupa administrarea orala de doze terapeutice, doxazosina cu eliberare modificata este bine absorbita, cu concentratii plasmatice maxime atinse treptat dupa 8-9 ore de la administrare. Concentratiile plasmatice maxime constituie aproximativ o treime fata de cele obtinute in cazul administrarii aceleiasi doze sub forma comprimatelor de doxazosina cu eliberare imediata. Totusi, dupa 24 de ore concentratiile plasmatice inaintea dozei urmatoare sunt similare.

Caracteristicile farmacocinetice ale doxazosinei cu eliberare modificata duc la reducerea fluctuatiilor concentratiei plasmatice.

Diferenta dintre concentratia plasmatica maxima si cea minima a doxazosinei cu eliberare modificata se reduce la mai putin de jumatate din cea in cazul doxazosinei cu eliberare imediata.

La starea de echilibru, biodisponibilitatea relativa a doxazosinei forma cu eliberare modificata comparativ cu forma cu eliberare imediata a fost de 54% la doza de 4 mg si de 59% la doza de 8 mg.

Studiile de farmacocinetica cu doxazosina cu eliberare modificata la varstnici nu au aratat o afectare a acesteia comparativ cu pacientii mai tineri.

Biotransformare/Eliminare

Eliminarea plasmatica este bifazica, cu timpul de injumatatire plasmatica terminal de 22 de ore. Aceasta constatare sta la baza administrarii dozei o data pe zi. Doxazosina este intens metabolizata, mai putin de 5% din doza fiind excretata sub forma nemetabolizata.

Studiile de farmacocinetica cu doxazosina cu eliberare imediata la pacientii cu insuficienta renala nu au aratat modificari semnificative fata de pacientii cu functie renala normala.

Nu exista date suficiente cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica si la efectele medicamentelor care influenteaza functia hepatica (de exemplu cimetidina). Intr-un studiu clinic la 12 subiecti cu insuficienta hepatica moderata, administrarea doxazosinei in doza unica a dus la o crestere a ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (ASC) cu 43% si la o reducere a clearance-ului oral aparent, cu 40%. Similar oricarui medicament metabolizat in intregime hepatic, administrarea doxazosinei la pacientii cu functie hepatica afectata trebuie facuta cu precautie (vezi pct. 4.4).

Doxazosina se leaga in proportie de aproximativ 98% de proteinele plasmatice.

Prima etapa de metabolizare a doxazosinei se face prin O-demetilare si hidroxilare. Doxazosina este metabolizata in ficat. Studiile in vitro sugereaza ca principala cale de eliminare este prin intermediul CYP 3A4; cu toate acestea, caile de metabolizare CYP 2D6 si CYP 2C9 sunt implicate in eliminare, dar intr-o masura mai mica.

Date preclinice de siguranta

Potential carcinogen

Administrarea pe termen lung in cadrul dietei (pana la 24 de luni) de doxazosina in doze maxime tolerate (40 mg/kg pe zi la sobolani si 120 mg/kg pe zi la soareci) nu evidentiaza potential carcinogen. Cele mai mari doze investigate la sobolani si soareci au fost asociate cu cresterea ASC (masura a expunerii sistemice) de 8 si, respectiv, de 4 ori fata de ASC la om la doza de 16 mg pe zi.

Potential mutagen

Studiile de mutagenitate nu evidentiaza un efect al medicamentului sau metabolitilor acestuia la nivel cromozomial sau subcromozomial.

Afectarea fertilitatii

Studiile la sobolani au demonstrat reducerea fertilitatii la masculii tratati cu doxazosina in doze orale de 20 mg/kg pe zi (dar nu si la doze de 5 sau 10 mg/kg pe zi), corespunzator unei ASC de expunere de 4 ori mai mare decat cea la om, obtinuta cu ajutorul unei doze de 12 mg pe zi. Acest efect a fost reversibil la 2 saptamani de la intreruperea tratamentului. Nu a fost raportata afectarea fertilitatii la barbati.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 26.01.2023

Categorii de produse