Medicamente cu reteta

Androcur 50mg, 50 comprimate, Bayer

Brand: BAYER

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Androcur 50mg, 50 comprimate, Bayer

2161795

Indicatii 
Indicatii pentru femei

Semne severe de androgenizare, de exemplu hirsutism sever, alopecie androgenica severa, insotite frecvent de forme severe de acnee si/sau de seboree.

Pentru semne severe de androgenizare, de exemplu hirsutism sever, alopecie androgenica severa insotite frecvent de forme severe de acnee si/sau de seboree, acetatul de ciproterona 50 mg este indicat atunci cand nu s-au obtinut rezultate satisfacatoare cu medicamente care contin ciproterona in doza mica sau cu alte optiuni de tratament.

Indicatii pentru barbati

Scaderea libidoului, in cazul deviatiilor sexuale.

Tratament antiandrogenic in carcinomul inoperabil de prostata.

Pentru scaderea libidoului in cazul deviatiilor sexuale la barbati, acetatul de ciproterona 50 mg poate fi utilizat atunci cand alte interventii sunt considerate inadecvate.

Dozaj
Comprimatele se vor administra zilnic, cu lichide, dupa masa.

Dozele pentru femei

Femei de varsta reproductiva
Femeile gravide nu trebuie sa ia Androcur 50. Din acest motiv, inainte de inceperea tratamentului trebuie exclusa prezenta unei sarcini.

La femeile de varsta reproductiva, tratamentul se incepe in prima zi a ciclului menstrual (= prima zi de sangerare). Numai femeile cu amenoree pot incepe imediat tratamentul. In acest caz, prima zi de tratament va fi considerata prima zi a ciclului menstrual, iar in continuare se aplica urmatoarele recomandari.

Din prima pana in a 10-a zi a ciclului menstrual (timp de 10 zile) se vor administra zilnic cate 2 comprimate de Androcur 50 . In plus, aceste femei trebuie sa primeasca un medicament care contine o combinatie de progestogen-estrogen, de exemplu, cate un comprimat de Diane-35, zilnic, din prima pana in a 21-a zi a ciclului, pentru asigurarea protectiei contraceptive si stabilizarea ciclului menstrual.

Femeile care primesc tratament combinat ciclic trebuie sa respecte un anumit moment al zilei pentru administrarea comprimatelor.

Dupa 21 de zile exista un interval liber de 7 zile, in care nu se administreaza comprimatele si in timpul caruia apare sangerarea. Dupa exact 4 saptamani de la inceperea primului ciclu de tratament, adica in aceeasi zi a saptamanii, se incepe urmatorul ciclu de tratament combinat, indiferent daca sangerarea

s-a oprit sau nu.

Dupa obtinerea unei ameliorari clinice, doza zilnica de Androcur 50 din timpul primelor 10 zile de tratament combinat cu Diane-35, poate fi redusa la 1 sau ½ de comprimat. Este posibil sa fie suficienta numai administrarea de Diane-35 in monoterapie.

Reevaluati beneficiile si riscurile tratamentului cu Androcur 50 la inceputul menopauzei. Utilizarea Androcur 50 pe termen lung (ani) trebuie sa fie evitata (vezi pct. 4.4 Meningiom).

Absenta sangerarii

Daca in intervalul in care nu se administreaza comprimatele nu apare sangerarea, tratamentul se intrerupe si, inainte de reluarea administrarii, trebuie exclusa prezenta unei sarcini.

Comprimatele uitate

Femeile care primesc tratament ciclic combinat trebuie sa respecte un anumit moment al zilei pentru administrarea comprimatelor. In cazul in care trec mai mult de 12 ore din momentul in care se administreaza in mod obisnuit comprimatul de Diane-35, protectia contraceptiva poate fi redusa in timpul ciclului respectiv. Atragem atentia asupra recomandarilor speciale (referitoare la eficacitatea contraceptiva si la comprimatele uitate) din prospectul Diane-35. Daca dupa ciclul respectiv nu apare sangerarea, trebuie exclusa prezenta unei sarcini inainte de continuarea tratamentului.

Comprimatele uitate de Androcur 50 pot scadea eficacitatea terapeutica si pot determina sangerari intermenstruale. Comprimatele uitate de Androcur 50 nu trebuie administrate ulterior (doza nu va fi dublata pentru a compensa o doza uitata), iar administrarea va continua in modul obisnuit, impreuna cu Diane-35.

Paciente aflate in post-menopauza sau histerectomizate
La pacientele aflate in post-menopauza sau histerectomizate, Androcur poate fi administrat in monoterapie. In functie de severitatea manifestarilor, doza medie va fi de 1 - ½ comprimat de Androcur 50 mg, o data pe zi, timp de 21 zile, cu 7 zile pauza.

Dozele pentru barbati

Doza zilnica maxima recomandata este de 300 mg/zi.

Reducerea libidoului in cazurile de deviatii sexuale
In general, tratamentul se initiaza cu un comprimat de Androcur 50 de 2 ori pe zi. Poate fi necesara cresterea dozei la 2 comprimate de 2 ori pe zi, sau chiar la 2 comprimate de 3 ori pe zi, pentru o perioada scurta de timp. Durata tratamentului cu acetat de ciproterona trebuie definita de la caz la caz. Atunci cand s-a obtinut un rezultat satisfacator, efectul terapeutic trebuie mentinut cu cea mai scazuta doza posibila. La modificarea dozei sau atunci cand se intrerupe administrarea acetatului de ciproterona, doza trebuie redusa treptat. Frecvent este suficienta o doza de ½ de comprimat de 2 ori pe zi.

Doza zilnica trebuie redusa cu un comprimat sau, cel mai bine, cu ½ de comprimat, la intervale de cateva saptamani.

Pentru stabilizarea efectului terapeutic, este necesara continuarea tratamentului cu Androcur 50 pentru o perioada lunga de timp, pe cat posibil cu utilizarea simultana a unor masuri de psihoterapie.

Tratament antiandrogenic in carcinomul inoperabil de prostata
2 comprimate Androcur 50 de 2-3 ori pe zi (= 200 - 300 mg).

Tratamentul nu trebuie intrerupt si nici nu se va reduce doza dupa obtinerea ameliorarii sau a remisiunii.

Pentru reducerea cresterii initiale a hormonilor sexuali masculini in tratamentul cu agonisti de GnRH

Initial, 2 comprimate de Androcur 50 de 2 ori pe zi (= 200 mg), in monoterapie timp de 5-7 zile, apoi 2 comprimate de Androcur 50 de 2 ori pe zi (= 200 mg), timp de 3-4 saptamani, in asociere cu un agonist de GnRH in dozele recomandate de producator.

Pentru tratamentul bufeurilor de caldura la pacienti tratati cu analogi de GnRH sau la care s- a practicat orhiectomie

1-3 comprimate de Androcur 50 pe zi (50-150 mg), cu cresterea dozei pana la 2 comprimate de 3 ori pe zi (300 mg), daca este necesar.

Grupuri speciale de pacienti

Copii si adolescenti

Androcur 50 nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Androcur 50 nu trebuie sa se administreze inainte de incheierea pubertatii, deoarece poate avea o influenta nefavorabila asupra cresterii in lungime si asupra axelor functiilor endocrine care sunt inca nestabilizate.

Pacienti varstnici

Nu exista date care sa sugereze necesitatea ajustarii dozelor la pacientii in varsta.

Insuficienta hepatica

Administrarea Androcur 50 este contraindicata la pacientii cu insuficienta hepatica (de exemplu atata timp cat valorile functiei hepatice nu au revenit la normal).

Insuficienta renala

Nu exista date care sa sugereze necesitatea ajustarii dozelor la pacientii cu insuficienta renala.

Contraindicatii
Afectiuni hepatice

Sindrom Dubin-Johnson, sindrom Rotor

Tumori hepatice anterioare sau actuale

Meningiom prezent sau in antecedente

Procese trombo-embolice in antecedente sau actuale

Afectiuni consumptive

Depresie cronica severa

Diabet zaharat sever cu afectare vasculara

Anemie drepanocitara

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Contraindicatii speciale pentru femei
Sarcina

Alaptare

Antecedente de icter sau prurit persistent in timpul unei sarcini anterioare

Antecedente de herpes de sarcina

In ceea ce priveste terapia combinata ciclica a semnelor severe de androgenizare, atragem atentia si asupra contraindicatiilor continute in prospectul Diane-35, preparatul utilizat in asociere cu Androcur 50.

Atentionari
Androcur 50 nu trebuie administrat inainte de terminarea perioadei de pubertate, deoarece nu poate fi exclusa o influenta nefavorabila asupra cresterii in inaltime si asupra functiei endocrine inca nestabilizate.

Ficatul

La pacientii tratati cu 200–300 mg acetat de ciproterona a fost raportata o toxicitate hepatica directa, incluzand icter, hepatita si insuficienta hepatica. La doze de 100 mg sau mai mari au fost raportate cazuri letale. Cele mai multe cazuri letale raportate au fost la barbati cu carcinom de prostata in stadiu avansat. Toxicitatea este dependenta de doza si se manifesta, de obicei, dupa cateva luni dupa inceperea tratamentului. Testele functiei hepatice trebuie efectuate inaintea inceperii tratamentului si in cazul aparitiei unor semne sau simptome sugestive pentru hepatotoxicitate. Daca hepatotoxicitatea se confirma, tratamentul cu acetat de ciproterona trebuie intrerupt, cu exceptia cazului in care hepatotoxicitatea poate fi explicata printr-o alta cauza, de exemplu boala metastatica, caz in care administrarea de acetat de ciproterona trebuie continuata numai daca beneficiile asteptate depasesc riscurile.

Au fost observate cazuri rare de tumori hepatice benigne si cazuri foarte rare de tumori hepatice maligne care, in cazuri izolate, au determinat hemoragii intra-abdominale care pot pune viata in pericol. In cazul aparitiei unor simptome severe abdominale superioare, a hepatomegaliei sau a semnelor de hemoragie intra-abdominala, prezenta unei tumori hepatice trebuie inclusa in diagnosticul diferential.

Meningiom

Aparitia meningioamelor (individuale si multiple) a fost raportata in asociere cu utilizarea acetatului de ciproterona, indeosebi in cazul dozelor de 25 mg si mai mari. Riscul de meningiom creste odata cu cresterea dozelor cumulative de acetat de ciproterona (vezi pct. 5.1). Dozele cumulative mari pot fi atinse in cazul utilizarii prelungite (cativa ani) sau perioadelor de tratament scurte dar cu doze zilnice mari. Pacientii trebuie monitorizati pentru depistarea semnelor si simptomelor de meningiom, in

conformitate cu practicile clinice. Daca un pacient tratat cu Androcur 50 este diagnosticat cu meningiom, tratamentul cu Androcur 50 si alte medicamente care contin ciproterona trebuie oprit definitiv (vezi pct. 4.3 „Contraindicatii”).

Exista dovezi ca riscul de meningiom poate scadea dupa intreruperea tratamentului cu ciproterona. Reevaluati beneficiile si riscurile tratamentului cu Androcur 50 la inceputul menopauzei (vezi pct. 4.2).

Diabet

Pacientii diabetici necesita supraveghere medicala stricta intrucat cerinta de antidiabetice orale sau insulina se poate schimba in timpul tratamentului cu Androcur 50 (vezi pct. 4.3).

Functia adrenocorticala

In timpul tratamentului functia adrenocorticala trebuie sa fie verificata in mod regulat, deoarece datele preclinice sugereaza o suprimare posibila datorita efectului corticoid al Androcur 50 (vezi pct. 5.3).

Scurtarea respiratiei

In tratamentul cu doze mari de Androcur 50 poate surveni, in cazuri individuale, dispneea. Diagnosticul diferential in astfel de cazuri trebuie sa includa efectul stimulator asupra respiratiei al progesteronului si progestativelor sintetice, care se insoteste de hipocapnie si de alcaloza respiratorie compensata si care se considera ca nu necesita tratament.

Evenimente tromboembolice

La pacientii tratati cu Androcur 50 a fost raportata aparitia de evenimente tromboembolice, desi nu a putut fi stabilita o legatura cauzala cu acest tratament. Pacientii cu evenimente trombotice / trombo - embolice arteriale sau venoase in antecedente (de exemplu tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara, infarct miocardic) sau cu antecedente de accidente cerebrovasculare sau cu neoplazii avansate au un risc crescut de evenimente tromboembolice ulterioare.

Androcur 50 contine lactoza 108,75 mg/comprimat. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit total de lactaza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

In atentia femeilor
Inainte de inceperea tratamentului, trebuie efectuat un examen medical general si ginecologic amanuntit (care sa includa examinarea sanilor si un frotiu citodiagnostic cervical); si trebuie exclusa prezenta unei sarcini.

Reevaluati beneficiile si riscurile tratamentului cu Androcur 50 la inceputul menopauzei (vezi pct. 4.2).

Daca in timpul tratamentului combinat apar hemoragii punctiforme in timpul primelor 3 saptamani de administrare a comprimatelor, tratamentul nu trebuie intrerupt. Totusi, in cazul unor hemoragii persistente sau recurente la intervale neregulate, este necesara efectuarea unei examinari ginecologice pentru excluderea unei afectiuni organice.

In ceea ce priveste necesitatea administrarii asociate de Diane-35, atragem atentia asupra informatiilor relevante pentru acest medicament.

In atentia barbatilor
Anemia

Au fost raportate cazuri de anemie in timpul tratamentului cu Androcur. Prin urmare, numarul de eritrocite din sange ar trebui sa fie verificate in mod regulat in timpul tratamentului.

In indicatia de „reducere a libidoului in cazuri de deviatii sexuale”, efectul terapeutic al Androcur 50 poate fi diminuat sub influenta alcoolului.

La pacientii cu carcinom inoperabil de prostata, cu antecedente de procese tromboembolice sau care sufera de anemie drepanocitara sau de diabet zaharat sever cu afectare vasculara, inainte de prescrierea Androcur 50 trebuie efectuata, in fiecare caz individual, o evaluare atenta a raportului risc-beneficiu.

Interactiuni 
Necesarul de antidiabetice orale sau de insulina poate fi modificat.

Desi nu au fost efectuate studii clinice de interactiuni, deoarece acest medicament este metabolizat de CYP3A4, este de asteptat ca metabolismul acetatului de ciproterona sa fie inhibat de ketoconazol, itraconazol, clotrimazol, ritonavir si de alti inhibitori puternici ai CYP3A4. Pe de alta parte, inductorii CYP3A4, cum sunt rifampicina, fenitoina si preparatele care contin sunatoare, pot reduce concentratiile plasmatice de acetat de ciproterona.

Pe baza studiilor de inhibitie in vitro, la doze terapeutice mari de acetat de ciproterona, de 100 mg de 3 ori pe zi, este posibila inhibarea enzimelor citocromului P450, CYP2C8, 2C9, 2C19, 3A4 si 2D6.

Riscul de miopatie sau rabdomioliza asociat statinelor poate fi crescut in cazul asocierii acestor inhibitori de HMGCoA (statine), metabolizati in principal de catre CYP3A4, cu doze terapeutice mari de acetat de ciproterona, deoarece au aceeasi cale de metabolizare.

Sarcina
Administrarea de Androcur 50 este contraindicata in timpul sarcinii si alaptarii.

Intr-un studiu realizat la 6 femei care au primit o singura doza orala de 50 mg acetat de ciproterona, 0,2% din doza administrata s-a excretat in laptele matern.

Condus auto
Pacientilor ale caror profesii necesita o concentrare intensa (de exemplu conducatori auto, cei care manipuleaza utilaje) trebuie sa li se atraga atentia ca Androcur 50 poate determina astenie si scaderea vitalitatii si poate afecta capacitatea de concentrare.

Reactii adverse
Reactiile adverse raportate cel mai frecvent la femeile care au urmat tratament cu Androcur 50 sunt sangerarea, cresterea sau scaderea in greutate.

Reactiile adverse raportate cel mai frecvent la barbatii care au urmat tratament cu Androcur 50 sunt scaderea libidoului, disfunctii erectile si inhibarea reversibila a spermatogenezei.

Cele mai grave reactii adverse la pacienti tratati cu Androcur 50 sunt toxicitatea hepatica, tumori benigne si maligne ale ficatului care pot sa conduca la hemoragii intra-abdominale si evenimente tromboembolice.

Frecventa reactiilor adverse raportate pentru Androcur 50 sunt rezumate in tabelele de mai jos. Frecventele sunt definite ca foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (≥ 1/1 000 si sub 1/100), rare (≥ 1/10000 si sub 1/1000 ) si foarte rare (sub 1/10000). Reactii adverse identificate in timpul supravegherii dupa punerea pe piata si pentru care frecventa nu a putut fi estimata sunt enumerate ca frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

La femei
Tabelul 1. Reactii adverse care au fost raportate in perioada observatiilor post–comercializare si experienta cumulativa cu Androcur 50

Clasa de sisteme şi organe MedDRARareCu frecvenţă necunoscută
Clasa de sisteme si organe MedDRARareCu frecventa necunoscuta
Tumori benigne, maligne si nespecificeMeningiom§*Tumori benigne şi maligneale ficatului*
Tulburări ale sistemului imunitar Reactii de hipersensibilitate
Tulburari metabolice si de nutritie Cresterea sau scaderea in greutate
Tulburari psihice Scaderea libidoului,cresterea libidoului, stari depresive, neliniste
Tulburari vasculare Evenimente tromboembolice*†
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale Dispnee*
Tulburari gastrointestinale Hemoragii intra- abdominale*
Tulburari hepatobiliare Toxicitate hepatica, inclusivicter, hepatita, insuficienta hepatica*
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat Eruptii cutanate tranzitorii
Tulburari ale aparatului genital si ale sanului Inhibarea ovulatiei,Dureri la nivelul sanilor, sangerare*
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Astenie

§) Pentru informatii suplimentare vezi pct. 4.3.

*Pentru informatii suplimentare vezi pct. 4.4.

† Nu a fost stabilita o relatie cauzala cu Androcur 50

La barbati
Tabelul 2. Reactii adverse care au fost raportate la utilizatorii de acetat de ciproterona in timpul studiilor clinice si in perioada post–comercializare

Clasa de sisteme si organe MedDRAFoarte frecventeFrecventeMai putin frecventeRareFoarte rareCu frecventa necunoscuta
Tumori benigne,maligne si nespecificate   Meningiom§*Tumori benigne si maligne ale ficatului* 
Tulburari hematologice si limfatice     Anemie
Tulburari ale sistemului imunitar   Reactii de hipersensibi litate  
Tulburari metabolice si de nutritie Cresterea sau scaderea in greutate    
Clasa de sisteme si organe MedDRAFoarte frecventeFrecventeMai putin frecventeRareFoarte rareCu frecventa necunoscuta
Tulburari psihiceScaderea libidoului, DisfuncţiierectileStari depresive, Neliniste(temporara)    
Tulburari vasculare     Evenimente tromboembolice*)**
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale Dispnee*    
Tulburari gastro-intestinale     Hemoragii intra-abdominale*
Tulburari hepatobiliare Toxicitate hepatica, inclusiv icter, hepatita, insuficienta hepatica*    
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat  Eruptii cutanate tranzitorii   
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctiv     Osteoporoza
Tulburari ale aparatului genital si ale sanuluiInhibarea reversibila a spermatogenezeiGinecomas tie    
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Astenie, Bufeuri de caldura, Transpiratii    

§) Pentru informatii suplimentare vezi pct. 4.3.

*Pentru informatii suplimentare vezi pct. 4.4.

† Nu a fost stabilita o relatie cauzala cu Androcur 50

A fost utilizat cel mai adecvat termen MedDRA (versiunea 8.0) pentru a descrie o reactie adversa. Sinonimele sau conditiile aferente acestora nu sunt enumerate, dar ar trebui, de asemenea, sa fie luate in considerare.

Descrierea reactiilor adverse
Aparitia meningioamelor (individuale si multiple) a fost raportata in asociere cu utilizarea acetatului de ciproterona (vezi pct. 4.4).

Au fost raportate meningioame in asociere cu utilizarea pe termen lung (mai multi ani) de doze Androcur de 25 mg si mai mari (vezi pct. 4.3 si pct 4.4).

La femei

Ovulatia este inhibata sub tratamentul combinat, astfel incat exista o stare de infertilitate.

In ceea ce priveste necesitatea tratamentului concomitent cu Diane-35, atragem atentia asupra notelor speciale referitoare la reactiile adverse ale Diane-35, continute in prospectul medicamentului.

La barbati

La pacientii de sex masculin, libidoul si potenta sunt reduse iar functia gonadala este inhibata sub tratamentul cu Androcur. Aceste modificari sunt reversibile la intreruperea tratamentului.

Dupa cateva saptamani de tratament, Androcur inhiba spermatogeneza, prin actiunea sa antiandrogenica si antigonadotropa. Spermatogeneza se recupereaza treptat in interval de cateva luni de la intreruperea tratamentului.

La pacientii de sex masculin, Androcur poate determina ginecomastie (uneori asociata cu sensibilitate la atingere) care regreseaza, de obicei, dupa intreruperea administrarii.

Ca si in cazul altor preparate antiandrogenice, privarea indelungata de androgeni in cursul tratamentului cu Androcur poate determina osteoporoza la barbati.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Studiile de toxicitate acuta dupa administrarea unor doze unice au demonstrat faptul ca acetatul de ciproterona, substanta activa din Androcur 50, poate fi clasificat ca non-toxic. Nu este de asteptat vreun risc de intoxicatie acuta dupa o singura administrare a unei doze mai mari decat cea terapeutica.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: hormoni sexuali si modulatorii sistemului genital, antiandrogeni. codul ATC: G03HA01.

Androcur 50 este un preparat hormonal antiandrogenic.

La femei, afectiunile androgen-dependente, cum sunt cresterea excesiva a parului in hirsutism, alopecia androgenica si hiperfunctia glandelor sebacee in acnee si seboree, sunt influentate in mod favorabil de inhibitia competitiva a androgenilor la nivelul organelor tinta. Scaderea concentratiei de androgeni, cauzata de efectul antigonadotropic al acetatului de ciproterona, are un efect terapeutic suplimentar.

Aceste modificari sunt reversibile dupa intreruperea tratamentului.

Functia ovariana este inhibata in timpul tratamentului combinat cu Diane-35.

La barbati, libidoul si potenta sunt reduse, iar functia gonadala este inhibata sub tratamentul cu Androcur 50. Aceste modificari sunt reversibile dupa intreruperea tratamentului. Acetatul de ciproterona inhiba competitiv efectul androgenilor la nivelul organelor tinta androgen-dependente, de exemplu protejeaza prostata de efectul androgenilor proveniti din gonade si / sau cortexul suprarenalian.

Acetatul de ciproterona are un efect inhibitor central. Efectul antigonadotropic determina o reducere a sintezei de testosteron la nivel testicular, ducand, astfel, la o reducere a concentratiilor serice de testosteron.

Efectul antigonadotropic al acetatului de ciproterona se exercita si daca substanta se asociaza cu agonisti de GnRH. Cresterea initiala a testosteronului determinata de acest grup de substante este redusa de acetatul de ciproterona.

In tratamentul cu doze mari de acetat de ciproterona a fost observata ocazional o tendinta de crestere usoara a nivelului prolactinei.

Meningiom

Pe baza rezultatelor unui studiu epidemiologic de cohorta desfasurat in Franta, s-a observat o asociere dependenta de doza cumulativa intre acetatul de ciproterona si meningiom. Acest studiu s-a bazat pe date provenite de la Casa de asigurari de sanatate franceza (CNAM) si a inclus o populatie de

253777 femei care utilizeaza ciproterona 50-100 mg comprimate. Incidenta meningiomului tratat chirurgical sau prin radioterapie a fost comparata intre femeile expuse la acetat de ciproterona in doza mare (doza cumulativa ≥3 g) si femeile cu expunere limitata la acetatul de ciproterona (doza cumulativa sub 3 g). A fost demonstrata o relatie intre reactie si doza cumulativa.

Doza cumulativa de acetat de ciproteronaRata incidentei (la pacient-ani)RRadj (IÎ 95% ) a
Expunere limitata (<3 g)4,5/100000Ref.
Expunere la ≥3 g23,8/1000006,6 [4,0-11,.1]
12 g pana la 36 g26/1000006,4 [3,6-11,5]
36 g pana la 60g54,4/10000011,3 [5,8-22,2]
Peste 60 g129,1/10000021,7 [10,8-43,5]

a Ajustat pe baza varstei ca variabila dependenta de timp si a aportului de estrogen la includere

De exemplu, o doza cumulativa de 12 g poate corespunde cu un an de tratament cu doza de 50 mg/zi, timp de 20 de zile in fiecare luna.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa administrarea orala, acetatul de ciproterona este absorbit complet, la doze variind in limite largi. Biodisponibilitatea absoluta a acetatului de ciproterona este aproape completa (88% din doza)

Distributie

Ingestia a 50 mg acetat de ciproterona determina concentratii serice maxime de aproximativ 140 ng/ml, dupa aproximativ 3 ore. Ulterior, nivelul seric scade intr-un interval de timp de 24-120 de ore, cu un timp de injumatatire de 43,9 ± 12,8 ore. Clearance-ul total al acetatului de ciproterona din plasma a fost determinat la 3,5 ± 1,5 ml/min/kg.

Acetatul de ciproterona se leaga aproape in totalitate de albumina plasmatica. Aproximativ 3,5-4% din cantitatea totala este nelegata de proteine. Deoarece legarea de proteine nu este specifica, modificarile SHBG (sex hormone binding globulin) nu influenteaza farmacocinetica acetatului de ciproterona.

In conformitate cu timpul lung de injumatatire a fazei de dispersare terminale din plasma (ser) si aportul zilnic, este de asteptat o acumulare serica de ciproterona acetat cu un factor aproximativ egal cu 3 pe parcursul unor administrari zilnice repetate.

Metabolizare

Acetatul de ciproterona este metabolizat pe diferite cai, inclusiv hidroxilare si conjugare. Principalul metabolit in plasma umana este derivatul 15ß-hidroxi. Faza 1 de metabolizare a acetatului de ciproterona este, in principal, catalizata de catre enzima CYP3A4 a citocromului P450.

Eliminare

O parte din doza se elimina nemodificata prin lichidul biliar. Cea mai mare parte din doza se elimina sub forma de metaboliti la un raport urinar/biliar de 3/7. Excretia renala si biliara determina un timp de injumatatire de 1,9 zile. Metabolitii din plasma au fost eliminati, la o rata similara (timp de injumatatire de 1,7 zile).

Conditii la starea de echilibru

Datorita timpului lung de injumatatire si aportului zilnic, o acumulare de acetat de ciproterona cu un factor de aproximativ 3 poate fi de asteptat in plasma in timpul administrarii zilnice repetate.

Date preclinice de siguranta
Toxicitatea sistemica

Datele preclinice nu au relevat prezenta unor riscuri specifice pentru specia umana, pe baza studiilor conventionale de toxicitate la doze repetate.

Toxicitatea asupra functiei de reproducere si a dezvoltarii

Inhibarea temporara a fertilitatii la masculii de sobolan, determinata de tratamentul oral zilnic, nu a indicat in niciun fel faptul ca Androcur 50 determina alterari ale spermatozoizilor care ar putea induce malformatii sau afectarea fertilitatii puilor.

Genotoxicitate si carcinogenitate

Testele de genotoxicitate de prima linie, recunoscute, au avut rezultate negative in cazul acetatului de ciproterona. Totusi, teste ulterioare au demonstrat ca acetatul de ciproterona a fost capabil sa induca aditii la nivel de ADN (si o crestere a activitatii reparatorii a ADN) in celulele hepatice de sobolan si maimuta, ca si in hepatocite proaspete izolate umane. Nivelul aditiilor ADN in celulele hepatice de caine a fost extrem de scazut.

Aceasta formare a aditiilor ADN a survenit la expuneri sistemice care s-ar putea atinge la regimurile de dozare recomandate pentru acetatul de ciproterona. Consecintele in vivo ale tratamentului cu acetat de ciproterona au fost cresterea incidentei leziunilor focale hepatice, posibil pre-neoplazice, in care enzimele celulare au fost alterate, la femelele de sobolan si o crestere a frecventei mutatiilor la sobolanii transgenici purtatori ai unei gene bacteriene ca tinta pentru mutatii.

Experienta clinica si studiile epidemiologice corect conduse desfasurate pana in prezent nu sustin o crestere a incidentei tumorilor hepatice la om. Nici studiile de tumorigenicitate a acetatului de ciproterona la rozatoare nu au furnizat vreun indiciu al unui potential tumorigen specific.

Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca steroizii sexuali pot promova cresterea anumitor tesuturi si tumori hormon-dependente.

Per ansamblu, datele disponibile nu aduc nicio obiectie impotriva utilizarii Androcur 50 la om, daca acesta este administrat in conformitate cu indicatiile respective si cu dozele recomandate.

Studii experimentale la sobolani si caini au decelat, la doze mari, efecte asemanatoare corticoizilor asupra glandelor suprarenale, ceea ce ar putea indica existenta unor efecte similare la om, la doza maxima administrata (300 mg/zi).

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 27.12.2022

Categorii de produse