Medicamente cu reteta

Alfuran MR 10mg, 30 comprimate cu eliberare prelungita, Terapia

Brand: TERAPIA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Alfuran MR 10mg, 30 comprimate cu eliberare prelungita, Terapia

5345107

Indicatii
Tratamentul simptomelor functionale ale hipertrofiei benigne a prostatei (HBP). Pentru informatii cu privire la utilizarea in retentie acuta de urina (RAU) legata de HBP vezi pct. 4.2 si 5.1.

Dozaj

Comprimatele de Alfuran MR trebuie ȋnghitite ȋntregi (vezi pct. 4.4). Hipertrofia benigna a prostatei (HBP)

Doza recomandata este de 10 mg clorhidrat de alfuzosina (1 comprimat de Alfuran MR), o data pe zi dupa masa.

Retentia acuta de urina (RAU)

La pacientii de 65 ani si mai ȋn varsta trebuie administrat 1 comprimat de 10 mg pe zi dupa masa din prima zi de cateterizare. Tratamentul trebuie administrat timp de 3-4 zile, 2-3 zile in timpul cateterizarii si o zi dupa cateterizare. Pentru aceasta indicatie nu s-a stabilit nici un beneficiu la pacientii sub 65 de ani sau daca tratamentul este extins dincolo de 4 zile.

Copii si adolescenti

Eficacitatea alfuzosinului nu a fost demonstrata la copii si adolescenti cu varste cuprinse intre 2 si 16 ani (vezi pct. 5.1). Prin urmare, alfuzosinul nu este indicat pentru utilizare la populatia pediatrica.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la clorhidrat de alfuzosina sau la oricare dintre excipientii medicamentului enumerati la pct.6.1.

Antecedente de hipotensiune arteriala. In combinatie cu alte alfa1-blocante. Insuficienta hepatica.

Atentionari
Ca si in cazul tuturor alfa-blocantelor la unii pacienti, ȋn special la pacientii tratati cu antihipertensive sau nitrati, poate aparea hipotensiune arteriala ortostatica cu sau fara simptome (ameteli, fatigabilitate, transpiratii) la cateva ore dupa administrare. In aceste cazuri pacientul trebuie sa se intinda pana cand simptomele dispar complet.

Aceste efecte sunt tranzitorii, ele apar la inceputul tratamentului si nu interfera cu continuarea tratamentului. Scaderea pronuntata a tensiunii arteriale a fost raportata dupa punerea pe piata la varstnici si la pacienti cu factori de risc preexistenti (cum sunt afectiuni cardiace preexistente si/sau tratament concomitent cu medicamente antihipertensive, vezi pct.4.8). Riscul de a dezvolta hipotensiune arteriala si alte reactii adverse asociate poate fi mai mare la persoanele varstnice.

Pacientul trebuie atentionat ca exista posibilitatea aparitiei acestor simptome.

Ca in cazul tuturor blocantelor alfa1- adrenergice, alfuzosin trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu insuficienta cardiaca acuta.

O atentie speciala trebuie acordata pacientilor la care se administreaza alfuzosin si care au avut un raspuns hipotensiv accentuat la alt blocant al receptorilor alfa1-adrenergici.

Tratamentul trebuie initiat treptat la pacientii cu hipersensibilitate la alfa-1-blocante. Alfuzosin trebuie administrat cu atentie la pacientii tratati cu medicamente antihipertensive sau nitrati (vezi pct. 4.5). Tensiunea arteriala trebuie monitorizata in mod regulat, mai ales la inceputul tratamentului.

Pacientii cu prelungirea congenitala a intervalului QT, cu un istoric cunoscut de prelungire dobandita a intervalului QT sau care iau medicamente cunoscute ce cresc intervalul QT trebuie evaluati inainte si in timpul administrarii de alfuzosin.

Erectii prelungite si priapism au fost raportate in experienta de dupa punerea pe piata cu alfa-1 blocante, inclusiv alfuzosin. Daca priapismul nu este tratat imediat, acesta poate duce la deteriorarea tesutului penian si pierderea permanenta a potentei, de aceea pacientul trebuie sa solicite asistenta medicala imediata (vezi pct. 4.8).

Atunci cand se trateaza un pacient coronarian, tratamentul specific pentru insuficienta coronariana trebuie continuat. Daca reapare angina pectorala sau se agraveaza atunci tratamentul cu alfuzosin trebuie oprit.

Deoarece nu exista date clinice disponibile privind siguranta la pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei mai putin de 30 ml/min), alfuzosin 10 mg - comprimate cu eliberare prelungita nu trebuie administrat la aceasta grupa de pacienti.

Pacientii trebuie informati asupra faptului ca trebuie sa inghita comprimatele de Alfuran MR intregi. Alte moduri de administrare cum ar fi muscarea, spargerea sau mestecarea dar si maruntirea trebuie interzise; acestea pot duce la modificarea eliberarii sau absorbtiei medicamentului si pot duce la aparitia reactiilor adverse.

„Sindromul de iris flotant intraoperator ” (SIFI, o varianta a sindromului de pupila mica) a fost observat in cursul interventiei chirurgicale pentru cataracta la unii pacienti care au fost tratati anterior cu alfa1- blocante. Desi riscul de aparitie a acestui eveniment la administrarea de alfuzosin pare foarte mic, chirurgii oftalmologi trebuie informati inainte de operatia de cataracta despre utilizarea actuala sau anterioara de alfa-1 blocante, deoarece SIFI poate duce la cresterea complicatiilor procedurale. Oftalmologul trebuie sa fie pregatit in vederea unor posibile modificari ale tehnicii chirurgicale.

Alfuran MR contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Combinatii contraindicate:

Blocantii receptorilor alfa1- adrenergici (vezi pct. 4.3).

Combinatii ce necesita o atentie speciala:

-Medicamente antihipertensive ( vezi pct. 4.4).

-Nitrati ( vezi pct. 4.4).

-Inhibitori puternici ai citocromului CYP3A4, cum sunt ketoconazol, itraconazol si ritonavir.

Doze zilnice de 200 mg de ketoconazol administrate timp de 7 zile au determinat o crestere de 2,1 ori a Cmax si o crestere de 2,5 ori a expunerii la alfuzosin 10 mg atunci cand este administrat in doza unica dupa masa (mese bogate in grasimi). Alti parametri precum tmax si t 1/2 nu au fost modificati.

Cmax si ASC ale alfuzosin 10 mg, atunci cand este administrat in doza unica dupa masa, a crescut de 2,3 ori si 3,0 ori dupa 8 zile de administrarea a 400 mg pe zi de ketoconazol (vezi pct. 5.2).

Administrarea concomitenta a anestezicelor generale cu Alfuran MR poate duce la o hipotensiune arteriala severa. Se recomanda ca tabletele de alfuzosin sa fie retrase cu 24 de ore inainte de interventia chirurgicala.

Alte forme de interactiune
Nu exista interactiuni farmacodinamice sau farmacocinetice observate la voluntarii sanatosi intre alfuzosin si urmatoarele medicamente: warfarina, digoxina, hidroclorotiazida si atenolol.

Sarcina
Nu este cazul, deoarece medicamentul este indicat numai la barbati.

Nu exista date disponibile cu privire la siguranta administrarii clorhidratului de alfuzosin in timpul sarcinii si despre eliminarea clorhidratului de alfuzosin in laptele uman.

Condus auto
Nu exista date disponibile privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule. Reactii adverse precum vertijul, ameteala, si astenia pot aparea indeosebi la inceputul tratamentului. Aceste reactii adverse trebuie luate in calcul atunci cand se conduc vehicule sau se folosesc utilaje.

Reactii adverse
Pentru clasificarea reactiilor adverse in functie de frecventa s-a utilizat urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100), rare

(≥1/10000 si mai putin de 1/1000), foarte rare (mai putin de 1/10000), si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tulburari hematologice si limfatice

Cu frecventa necunoscuta: neutropenie, trombocitopenie.

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente: senzatie de lesin/ameteli, cefalee.

Mai putin frecvente: sincopa, vertij, stare generala de rau, somnolenta.

Tulburari oculare

Mai putin frecvente: vedere anormala.

Cu frecventa necunoscuta: sindrom de iris flotant intraoperator (vezi pct. 4.4).

Tulburari cardiace

Mai putin frecvente: tahicardie, palpitatii, hipotensiune arteriala (ortostatica).

Foarte rare: angina pectorala nou aparuta, agravata sau recurenta la pacienti cu boala coronariana preexistenta (vezi pct. 4.4).

Cu frecventa necunoscuta: fibrilatie atriala.

Tulburari vasculare

Mai putin frecvente: hipotensiune arteriala ortostatica, hiperemie faciala.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Mai putin frecvente: rinite

Tulburari gastrointestinale

Frecvente: greata, dureri abdominale. Mai putin frecvente: diaree, xerostomie. Cu frecventa necunoscuta: varsaturi.

Tulburari hepatobiliare

Cu frecventa necunoscuta: leziune hepatocelulara, boala hepatica asociata cu colestaza.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente: eruptii cutanate tranzitorii si prurit. Foarte rare: urticarie, angioedem.

Tulburari ale aparatului genital si ale sanului

Cu frecventa necunoscuta: priapism.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Frecvente: astenie.

Mai putin frecvente: bufeuri, edeme, dureri toracice.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
In cazul unui supradozaj, pacientul trebuie dus la spital, asezat intr-o pozitie clinostatica si trebuie inceput tratamentul conventional al hipotensiunii arteriale.

In caz de hipotensiune arteriala semnificativa, tratamentul corectiv adecvat poate fi un vasoconstrictor care actioneaza direct asupra fibrelor musculare vasculare.

Alfuzosinul nu este dializabil deoarece are un grad crescut de legare de proteine.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antagonisti ai receptorilor alfa-adrenergici Cod ATC: G04C A01

Clorhidratul de alfuzosina este un derivat activ de quinazolina. Este selectiv, actionand antagonist adrenoreceptorilor α1 postsinaptici.

Studiile farmacologice in vitro au demonstrat selectivitatea asupra receptorilor alfa1- adrenergici la nivelul glandei prostatice, la nivelul vezicii urinare si uretrei prostatice.

Simptomele clinice ale hiperplaziei prostatice benigne sunt date de obstructia infravezicala cauzata de factori anatomici (statici) sau functionali (dinamici). Obstructia functionala este cauzata de tensiunea muschiului neted prostatic controlata de receptorii alpha-adrenergici. Activarea receptorilor alpha- adrenergici cauzeaza contractarea muschilor netezi si cresc tonusul prostatei, a capsulei prostatice, a uretrei prostatice si a vezicii urinare si ȋn consecinta cresc rezistenta la fluxul urinar. Rezulta obstructia fluxului urinar si posibile disfunctii ale vezicii urinare.

Blocarea receptorilor alpha-adrenergici, descreste obstructia infravezicala prin actiunea directa asupra musculaturii netede a prostatei.

Studiile in vivo pe animale au aratat ca alfuzosina descreste presiunea uretrala si rezistenta la fluxul urinar ȋn timpul mictiunii. Mai mult, alfuzosin inhiba raspunsul hipertonic al uretrei mai rapid decat cel vascular din musculatura si a prezentat uroselectivitate functionala reducand presiunea uretrala in cazul administrari, la soareci constienti, normotensivi tensiunea sangelui ramanand nemodificata.

La oameni, alfuzosina imbunatateste parametrii de curgere prin reducerea tonusului uretrei, a rezistentei vezicii la fluxul urinar si faciliteaza golirea vezicii.

In studiile controlate cu placebo pe pacienti cu hiperplazie prostatica benigna, alfuzosina:

a crescut semnificativ rata de curgere (Qmax) la pacientii pentru care Qmax ≤15 ml/s cu o medie de 30%. Acest efect s-a obtinut dupa prima doza.

a redus semnificativ presiunea detrusoare si a crescut volumul care produce o puternica dorinta de golire

-a redus semnificativ volumul rezidual de urina

Aceste efecte benefice urodinamice au dus la ameliorarea simptomelor tractului urinar, de exemplu simptomele de umplere (iritatie) si golire (obstructive).

Alfuzosin poate determina efecte antihipertensive moderate.

Este observata o frecventa mai mica a retentiilor urinare acute la pacientii tratati cu alfuzosina, fata de cei carora nu li s-a administrat alfuzosina.

RAU (legata de HBP)

Ȋn cadrul studiului ALFAUR, efectul alfuzosinului asupra reluarii mictiunilor a fost evaluat la 357 de barbati de peste 50 de ani, care au prezentat un prim episod de retentie urinara acuta legata de HBP. Ȋn acest studiu multicentric, randomizat dublu orb, cu grupuri paralele care a comparat 10mg/zi alfuzosin si placebo, evaluarea reluarii mictiunilor a fost realizata la 24 de ore dupa indepartarea cateterului, dimineata, dupa 2-3 zile de tratament.

La barbati ȋn varsta de 65 ani si peste, alfuzosin a crescut semnificativ rata de succes a reluarii spontane a mictiunilor dupa indepartarea cateterului - vezi tabelul. Nu a fost stabilit nici un beneficiu la pacientii sub 65 de ani sau in cazul in care tratamentul este extins dincolo de 4 zile.

Studiul ALFAUR: Procentul de pacienti (populatie ITT) cu golire cu succes dupa indepartarea cateterului

VarstaPlacebo N (%)Alfuzosin N (%)Diferenta relativa vs placebo 95%CIp value
65 ani si peste30 (35,7%)88 (56,1%)1,57 (1,14-2,16)0,003
Sub 65 ani28 (75,7%)58 (73,4%)0,97 (0,77-1,22)0,80
Toti pacientii (50 ani si peste)58 (47,8%)146 (61,9%)1,29 (1,04-1,60)0,012

Copii si adolescenti

Alfuzosin nu este indicat pentru utilizare la populatia pediatrica (vezi pct. 4.2).

Eficacitatea clorhidratului de alfuzosin nu a fost demonstrata in doua studii efectuate la 197 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 2 si 16 ani cu presiune detrusoare crescuta (PD ≥ 40 cm H2O) de origine neurologica. Pacientii au fost tratati cu clorhidrat de alfuzosin 0,1 mg/kg/zi sau 0,2 mg/kg/zi, folosind formule adaptate pentru copii si adolescenti.

Proprietati farmacocinetice
La administrarea de Alfuran MR comprimate cu eliberare prelungita, alfuzosina a prezentat urmatorul profil farmacocinetic:

La voluntarii sanatosi de varsta medie, dupa administrarea unei doze de 10 mg clorhidrat de alfuzosina, valoarea medie a biodisponibilitatii este de 104,4% comparativ cu forma cu eliberare imediata, administrata in doza de 7,5 mg clorhidrat de alfuzosina (2,5 mg clorhidrat de alfuzosina de 3 ori pe zi). Concentratia plasmatica maxima (Cmax) se atinge la 9 ore dupa administrare, comparativ cu 1 ora pentru forma cu eliberare imediata.

Timpul de injumatatire prin eliminare este de 9,1 ore.

Studiile au aratat ca biodisponibilitatea este crescuta atunci cand medicamentul este administrat dupa masa.

In conditii de alimentatie, valorile medii ale Cmax si Ct sunt 13,6 (DS = 5,6) si 3,2 (SD = 1,6) ng/ml. Media ASC 0-24 este 194 (SD = 75) ng.h/ml. Un platou al concentratiei se observa intre 3 si 14 ore, cu concentratii mai mari de 8,1 ng/ml (Cav) timp de 11 ore.

Comparativ cu voluntarii sanatosi de varsta mijlocie, parametrii farmacocinetici (Cmax si ASC), nu sunt crescuti la pacientii varstnici.

Comparativ cu subiectii cu functie renala normala, Cmax si valorile ASC au crescut moderat la pacientii cu insuficienta renala, fara modificarea timpului de injumatatire prin eliminare. Aceasta

schimbare in profilul farmacocinetic nu este considerata relevanta clinic. Prin urmare, acest lucru nu necesita o ajustare a dozei.

Aproximativ 90% din alfuzosina se leaga de proteinele plasmatice. Alfuzosina este intens metabolizata in ficat, si numai aproximativ 11 % este eliminata in urina. Majoritatea metabolitilor (care sunt inactivi) sunt eliminati in fecale (75% to 91%).

Insuficienta cardiaca cronica nu are efecte asupra profilului farmacocinetic al alfuzosinei.

Interactiuni metabolice: CYP3A4 este principala enzima implicata in metabolizarea clorhidratului de alfuzosina (vezi pct 4.5).

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 30.12.2022

Categorii de produse