Medicamente cu reteta

Alfacalcidol 0.5mcg, 30 capsule, Heaton

Brand: HEATON

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Alfacalcidol 0.5mcg, 30 capsule, Heaton

17535323

Indicatii
Alfacalcidol Heaton este indicat la copii cu varsta peste 4 ani, adolescenti si adulti.

Alfacalcidol Heaton este indicat in afectiunile in care exista tulburari ale metabolismului calciului provocate de o afectare a 1-α-hidroxilarii, cum se intampla in cazul scaderii functiei renale.

Indicatiile principale sunt:

osteodistrofie renala

hiperparatiroidism (cu osteopatie)

hipoparatiroidism

rahitism si osteomalacie pseudodeficitare (dependente de vitamina D)

rahitism si osteomalacie asociate cu hipofosfatemie si rezistenta la vitamina D

Dozaj
Doze

Doza initiala pentru toate indicatiile:

Adulti: 0,25 - 0,50 micrograme/zi

Doza la varstnici: 0,25 - 0,50 micrograme/zi

Copii cu varsta peste 4 ani: 0,25 - 0,50 micrograme/zi

1

Doza de Alfacalcidol Heaton trebuie ajustata ulterior in functie de raspunsul biochimic, pentru a se evita hipercalcemia. Indicatorii de evaluare a raspunsului includ concentratiile plasmatice de calciu (de preferinta, calcemia corectata cu legarea de proteine plasmatice), fosfataza alcalina, fosfat si produsi care contin fosfat si calciu, hormon paratirodian, si, de asemenea, examene radiografice si histologice.

Concentratiile plasmatice trebuie masurate initial la intervale saptamanale. Doza zilnica de Alfacalcidol Heaton poate fi crescuta cu cate 0,25 - 0,5 micrograme. Dupa stabilizarea dozei, concentratiile plasmatice de calciu, fosfor si creatinina trebuie determinate la intervale de 2 4 saptamani.

In cazul in care exista dovezi biochimice sau radiografice de vindecare osoasa (si la pacienti cu hipoparatiroidism atunci cand s-au obtinut concentratii plasmatice normale ale calciului), in general, doza trebuie scazuta. Dozele de intretinere sunt cuprinse, in general, intre 0,25 si 1 micrograme pe zi. In cazul aparitiei hipercalcemiei, tratamentul cu Alfacalcidol Heaton trebuie intrerupt pana cand concentratiile plasmatice de calciu revin la valori normale (dupa aproximativ 1 saptamana), apoi se reincepe tratamentul cu jumatate din doza administrata anterior.

Dozele initiale de Alfacalcidol Heaton. sunt similare la copiii cu varsta peste 4 ani, adolescenti, adulti si varstnici. Sunt disponibile alte forme farmaceutice de alfacalcidol in cazul in care trebuie administrata o doza mai mica de 0,25 micrograme.

Osteopatie renala:
Inaintea si in timpul tratamentului cu Alfacalcidol Heaton capsule moi, trebuie luata in considerare administrarea de substante cu efect de legare a fosfatului, in scopul prevenirii hiperfosfatemiei.

Determinarea frecventa a concentratiilor plasmatice de calciu este deosebit de importanta la pacientii cu insuficienta renala cronica, intrucat hipercalcemia prelungita poate agrava declinul functiei renale.

Hiperparatiroidism:
La pacientii cu hiperparatiroidism primar sau tertiar carora urmeaza sa li se efectueze paratiroidectomie, tratamentul preoperator cu Alfacalcidol Heaton cu durata de 2-3 saptamani nu agraveaza hipercalcemia preoperatorie. Pentru a reduce hipocalcemia post-operatorie, administrarea Alfacalcidol Heaton trebuie continuata pana cand concentratiile plasmatice de fosfataza alcalina revin la normal sau apare hipercalcemia.

Hipoparatiroidism:
Hipocalcemia severa se corecteaza mai rapid cu doze mai mari de Alfacalcidol Heaton (de exemplu 3 5 micrograme) in asociere cu suplimente de calciu.

Rahitism si osteomalacie pseudodeficitare (dependente de vitamina D):
Pentru tratament se recomanda doze cuprinse intre 0,5 micrograme si 2,0 micrograme. Alfacalcidolul trebuie sa faca parte dintr-o schema de tratament care include vitamina D, vitamina D 25 (OH) si vitamina D 1α(OH).

Rahitism si osteomalacie asociate cu hipofosfatemie si rezistenta la vitamina D:
Nici dozele mari de vitamina D precursoare, nici suplimentele pe baza de fosfat nu sunt pe deplin satisfacatoare. Tratamentul cu alfacalcidol (1 3 micrograme pe zi ) determina ameliorarea rapida a miopatiei, in cazul in care aceasta este prezenta, si creste retentia de calciu si fosfat. De asemenea, la unii pacienti, pot fi necesare suplimente pe baza de fosfat.

Mod de administrare Administrare orala.

Contraindicatii
Hipercalcemie

Hipersensibilitate la alfacalcidol, la ulei de arahide sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
Pe parcursul tratamentului cu Alfacalcidol Heaton, concentratiile plasmatice de calciu, fosfat, produsi care contin calciu si fosfat si parathormon (PTH) trebuie monitorizate periodic, in special la copii, pacienti cu insuficienta renala si pacienti tratati cu doze mari.

Alfacalcidol Heaton trebuie administrat cu prudenta la:

pacienti tratati concomitent cu glicozide cardioactive sau digitalice, intrucat hipercalcemia poate determina aritmii la acesti pacienti;

pacienti cu nefrolitiaza.

La pacientii carora li se administreaza Alfacalcidol Heaton poate aparea hipercalcemie, manifestata prin urmatoarele simptome precoce:

poliurie polidipsie

slabiciune, cefalee, greata, constipatie xerostomie

mialgie si osteoalgie gust metalic

In cazul aparitiei hipercalcemiei, tratamentul cu alfacalcidol trebuie intrerupt pana la normalizarea concentratiilor serice de calciu, care apare, de obicei, in decurs de 1 saptamana. Tratamentul cu alfacalcidol poate fi reinceput cu jumatate din doza utilizata anterior cel mai recent.

Hipercalcemia asociata cu hiperfosfatemia creste riscul de calcificari metastatice. In afectiunile in care poate aparea hiperfosfatemie, cum este scaderea functiei renale, trebuie utilizate substante cu efect de legare a fosfatului.

Pacientii cu concentratii plasmatice de calciu relativ crescute la momentul initial pot avea hiperparatiroidism autonom, deseori refractar la administrarea de Alfacalcidol Heaton capsule moi. In acest caz pot fi indicate alte masuri terapeutice.

Alfacalcidol Heaton capsule moi contine ulei de arahide. Acest medicament nu trebuie administrat in caz de alergie la arahide sau soia.

Medicamentul contine si sorbitol ca excipient, iar pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Acest medicament contine o cantitate mica de alcool (etanol) mai putin de 100 mg per capsula.

Interactiuni
La pacientii carora li se administreaza medicamente digitalice, hipercalcemia poate accelera aritmiile cardiace.

Pacientii carora li se administreaza concomitent barbiturice sau anticonvulsivante pot avea nevoie de doze mai mari de Alfacalcidol Heaton pentru a se obtine efectul dorit, ca urmare a inducerii enzimelor de detoxifiere hepatica.

Administrarea concomitenta de colestiramina poate interfera cu absorbtia intestinala a alfacalcidolului.

A se administra cu prudenta la pacientii tratati concomitent cu diuretice tiazidice, intrucat acestia pot avea un risc crescut de aparitie a hipercalcemiei.

Antiacidele si laxativele pe baza de magneziu nu trebuie administrate in timpul tratamentului cu alfacalcidol din cauza riscului crescut de hipermagneziemie. Vitamina D sau analogii acesteia si calciul sau preparatele pe baza de calciu nu trebuie administrate concomitent cu alfacalcidol.

Sarcina
Sarcina:

Nu sunt disponibile date adecvate privind utilizarea alfacalcidolului la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Riscul potential pentru om nu este cunoscut. Se impune prudenta in cazul prescrierii la femeile gravide, intrucat hipercalcemia aparuta in timpul sarcinii poate produce malformatii congenitale la fat.

Alfacalcidolul nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care este absolut necesar.

Alaptarea:

Se suspecteaza ca alfacalcidolul se excreta in laptele uman. Nu se poate exclude hipercalcemia la sugar, in cazul administrarii unor doze mari. Din cauza datelor inadecvate, nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului cu alfacalcidol.

Fertilitatea:

Nu sunt disponibile date cu privire la fertilitate in cazul administrarii alfacalcidolului.

Condus auto
Alfacalcidol Heaton nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Estimarea frecventei reactiilor adverse se bazeaza pe analiza cumulata a datelor provenite din studii clinice si din raportarile spontane.

Cel mai frecvent raportate reactii adverse sunt diverse reactii cutanate cum sunt prurit si eruptii cutanate tranzitorii, hipercalcemie, durere gastro-intestinala/disconfort gastro-intestinal si hiperfosfatemie.

Dupa punerea pe piata a fost raportata insuficienta renala.

Reactiile adverse sunt enumerate conform clasificarii MedDRA pe aparate, sisteme si organe (ASO) iar reactiile adverse individuale sunt enumerate incepand cu reactia cel mai frecvent raportata. In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Foarte frecvente mai mare sau egal cu 1/10

Frecvente mai mare sau egal cu 1/100 si mai mic de 1/10 Mai putin frecvente mai mare sau egal cu 1/1000 si mai mic de 1/100

Rare mai mare sau egal cu 1/10000 si mai putin de 1/1000

|Foarte rare mai putin de 1 /10000

Tulburari metabolice si de nutritie
Frecvente:Hipercalcemie Hiperfosfatemie
Tulburari psihice
Mai putin frecvente:Stare confuzionala
Tulburari ale sistemului nervos
Mai putin frecvente:Cefalee
Rare:Ameteli
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente:Durere abdominala si disconfort abdominal
Mai putin frecvente:Diaree Varsaturi ConstipatieGreata
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente:Eruptie cutanata tranzitorie* Prurit*Au fost raportate diferite tipuri de eruptie cutanata tranzitorie, cum sunt eruptii eritematoase, maculopapularesi pustuloase.
Tulburari musculo-scheletice
Mai putin frecvente:Mialgie
Tulburari renale si ale cailor urinare
Frecvente:Hipercalciurie
Mai putin frecvente:Insuficienta renala (inclusiv insuficienta renala acuta) Nefrolitiaza/Nefrocalcinoza
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Mai putin frecvente:fatigabilitate/astenie/stare generala de rau Calcinoza

Copii si adolescenti

Profilul de siguranta observat a fost similar pentru copii, adolescenti si adulti.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Hipercalcemia se trateaza prin intreruperea administrarii Alfacalcidol Heaton.

In cazurile severe de hipercalcemie trebuie luate masuri de sustinere generale. Pacientul trebuie bine hidratat prin perfuzii i.v. de ser fiziologic (diureza fortata), trebuie determinate electrolitemia, calcemia si valorile parametrilor functiei renale; trebuie evaluate anomaliile electrocardiografice, in special la pacientii carora li se administreaza digitala. In mod specific, trebuie luat in considerare tratamentul cu corticosteroizi, diuretice de ansa, bifosfonati, calcitonina si, eventual, hemodializa cu solutii cu continut scazut de calciu.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vitamine; vitamina D si analogi, codul ATC: A11CC03

Mecanism de actiune

Alfacalcidolul este transformat rapid la nivel hepatic in 1,25-dihidroxi-vitamina D3, metabolitul vitaminei D3, care actioneaza ca factor reglator al metabolismului calciului si fosfatului. Datorita acestei transformari rapide, beneficiile terapeutice ale alfa D3 (alfacalcidolului) sunt practic identice cu cele ale 1,25-dihidroxi-vitaminei D3. Efectele principale sunt cresterea concentratiilor plasmatice de 1,25-dihidroxi-vitamina D3 si, prin urmare, cresterea absorbtiei intestinale de calciu si fosfat, stimularea mineralizarii osoase, scaderea concentratiilor plasmatice de parathormon si scaderea resorbtiei osoase, cu efect analgezic in mialgii si osteoalgii.

Insuficienta 1-α-hidroxilarii renale determina scaderea productiei endogene de 1,25-dihidroxi- vitamina D. Aceasta contribuie la tulburarile metabolismului mineral, observate in numeroase afectiuni, inclusiv osteopatii de cauza renala, hipoparatiroidism si rahitism dependent de vitamina D. Aceste tulburari, care necesita doze mari de vitamina D precursoare pentru corectia lor, vor raspunde la doze mici de Alfacalcidol Heaton.

Efecte farmacodinamice

Intarzierea raspunsului si dozele mari necesare in tratarea acestor tulburari cu vitamina D precursoare fac dificila ajustarea dozei. Acest fapt poate determina hipercalcemie neprevazuta, care poate necesita saptamani sau luni pana la remitere. Avantajul major al Alfacalcidol Heaton consta in instalarea mai rapida a raspunsului, fapt care permite ajustarea mai precisa a dozei. In cazul aparitiei neintentionate a hipercalcemiei, aceasta se poate corecta in interval de cateva zile de la intreruperea tratamentului.

La pacientii cu insuficienta renala, administrarea de 1-α-hidroxi-vitamina D (1α-OHD3) in doze cuprinse intre 1 5 micrograme pe zi a determinat cresterea absorbtiei calciului si fosforului la nivel intestinal, proportional cu doza. Acest efect a fost observat in interval de 3 zile de la inceperea tratamentului si, viceversa, a disparut in interval de 3 zile de la intreruperea acestuia.

Pacientii cu insuficienta renala cronica au prezentat concentratii serice crescute de calciu in interval de 5 zile de la administrarea de 1α-OH D3 in doza de 0,5 1 micrograme pe zi. Pe masura cresterii concentratiilor serice de calciu, concentratiile PTH-ului si ale fosfatazei alcaline au scazut pina la valori normale.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Alfacalcidolul se absoarbe pasiv si aproape complet la nivelul intestinului subtire. De asemenea, 1α- OH D3 a produs cresteri ale concentratiei plasmatice de fosfor anorganic, pe baza cresterii absorbtiei intestinale si a reabsorbtiei tubulare renale. Acest ultim efect este rezultatul supresiei PTH de catre 1α- OH D3. Efectul medicamentului asupra calciului a fost aproximativ dublu fata de efectul asupra absorbtiei fosforului.

Metabolizare

Alfacalcidolul este metabolizat rapid la nivel hepatic in 1,25-dihidroxi-vitamina D, metabolitul vitaminei D care actioneaza ca un factor reglator al metabolismului calciului si fosfatului. Deoarece aceasta conversie este rapida, efectele clinice ale Alfacalcidol Heaton si ale 1,25-dihidroxi-vitaminei D sunt similare.

Eliminare

Timpul de injumatatire plasmatica al alfacalcidolului este de aproximativ 4 ore. Efectul farmacologic este de 3 5 zile.

Date preclinice de siguranta
Toxicitate cronica:

Toxicitatea non-clinica a alfacalcidolului este atribuita efectului cunoscut al formei vitaminei D, calcitriol asupra homeostaziei calciului, care este caracterizata prin hipercalcemie, hipercalciurie si, in cele din urma, calcificari ale tesuturilor moi.

Genotoxicitate:

Alfacalcidolul nu este genotoxic.

Toxicitate asupra functiei de reproducere:

Nu s-au raportat efecte specifice ale alfacalcidolului asupra fertilitatii sau comportamentului puilor la sobolan si iepure. In ceea ce priveste dezvoltarea embriofetala, s-a observat toxicitate fetala (avort post-nidare, scadere a numarului si greutatii puilor) la administrarea unor doze suficient de mari pentru a produce toxicitate la femele. In studiile experimentale efectuate la animale s-a demonstrat ca dozele mari de vitamina D sunt teratogene.

PROPRIETATI FARMACOLOGICE

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 14.03.2023

Categorii de produse