Medicamente cu reteta

Aerinaze 2.5mg/120mg, 10 comprimate filmate, Merck Sharp & Dohme

Brand: MERCK

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Aerinaze 2.5mg/120mg, 10 comprimate filmate, Merck Sharp & Dohme

7493174

Indicatii
Aerinaze este indicat la adulti si la adolescenti cu varsta de 12 ani si peste in tratamentul simptomatic al rinitei alergice sezoniere insotita de congestie nazala.
 
Dozaj
Doze

Doza recomandata de Aerinaze este de un comprimat de doua ori pe zi. Nu trebuie depasite doza recomandata si durata tratamentului.

Durata tratamentului trebuie mentinuta cat mai scurta posibil si tratamentul nu trebuie continuat dupa disparitia simptomelor. Se recomanda limitarea tratamentului la aproximativ 10 zile, intrucat activitatea sulfatului de pseudoefedrina poate sa scada pe parcursul administrarii cronice. Dupa

ameliorarea tulburarilor congestive de la nivelul mucoaselor cailor respiratorii superioare, poate fi mentinut tratamentul numai cu desloratadina, daca este necesar.

Pacienti varstnici

Pacientii cu varsta de 60 ani si peste sunt mult mai susceptibili de a prezenta reactii adverse la

medicamente simpatomimetice, cum este sulfatul de pseudoefedrina. Siguranta si eficacitatea Aerinaze nu au fost inca stabilite la aceasta populatie si exista date insuficiente pentru a oferi recomandari adecvate privind doza. Prin urmare, Aerinaze trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu varsta peste

60 de ani.

Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica

Siguranta si eficacitatea Aerinaze nu au fost stabilite la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica si sunt date insuficiente pentru a oferi recomandari adecvate privind doza. Aerinaze nu este recomandat pentru utilizarea la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea Aerinaze la copii cu varsta sub 12 ani nu au fost inca stabilite. Nu sunt date disponibile. Aerinaze nu este recomandat pentru utilizarea la copii cu varsta sub 12 ani.

Mod de administrare

Administrare orala.

Comprimatul poate fi luat cu un pahar plin cu apa dar trebuie inghitit intreg (fara a il zdrobi, rupe sau mesteca). Comprimatul poate fi luat cu sau fara mancare.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active, la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1 sau la medicamentele adrenergice sau la loratadina.

Intrucat contine sulfat de pseudoefedrina, Aerinaze este, de asemenea, contraindicat in cazul

pacientilor caror li se administreaza tratament cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) sau timp de 2 saptamani dupa intreruperea unui astfel de tratament.

Aerinaze este contraindicat si la pacienti cu:

  • glaucom cu unghi ingust;
  • retentie de urina;
  • boli cardiovasculare, cum sunt boala cardiaca ischemica, tahiaritmiile si hipertensiunea arteriala severa;
  • hipertiroidism;
  • antecedente de atac vascular cerebral hemoragic sau cu factori de risc ce pot creste riscul de atac vascular cerebral hemoragic. Aceasta datorandu-se activitatii alfa-mimetice a sulfatului de pseudoefedrina in asociere cu alte vasoconstrictoare, cum sunt bromocriptina, pergolida, lisurida, cabergolina, ergotamina, dihidroergotamina sau alte medicamente decongestionante, utilizate pentru realizarea decongestiei nazale, fie pe cale orala, fie pe cale nazala (fenilpropanolamina, fenilefrina, efedrina, oximetazolina, nafazolina).

Atentionari
Efecte cardiovasculare si generale

Pacientii trebuie sa fie informati asupra faptului ca tratamentul trebuie intrerupt in caz de hipertensiune arteriala, tahicardie, palpitatii sau aritmii cardiace, greata sau oricare alte semne neurologice (cum sunt cefalee sau intensificarea cefaleei).

Administrarea trebuie sa se faca cu prudenta la urmatoarele grupe de pacienti:

  • Pacienti cu aritmii cardiace
  • Pacienti cu hipertensiune arteriala
  • Pacienti cu antecedente de infarct miocardic, diabet zaharat, obstructie de col vezical sau anamneza pozitiva pentru bronhospasm.
  • Pacienti tratati cu digitalice (vezi pct. 4.5)

Efecte gastro-intestinale si genito-urinare

Se administreaza cu prudenta la pacientii cu ulcer peptic stenozant, obstructie piloro-duodenala si obstructie a colului vezicii urinare.

Efecte la nivelul sistemului nervos central

De asemenea, administrarea trebuie sa se faca cu prudenta la pacientii tratati cu alte simpatomimetice (vezi pct. 4.5). Acestea includ:

  • decongestionante
  • anorexigene sau psihostimulante de tipul amfetaminelor
  • medicamente antihipertensive
  • antidepresive triciclice si alte antihistaminice.

Se recomanda prudenta in cazul pacientilor care sunt in tratament pentru migrena cu vasoconstrictoare care contin alcaloizi din corn de secara (vezi pct. 4.5).

Convulsii

Desloratadina trebuie administrata cu precautie la pacientii cu antecedente medicale sau familiale de crize convulsive, in special la copiii mici, acestia fiind mai susceptibili de a dezvolta noi crize convulsive in timpul tratamentului cu desloratadina. Personalul medical poate lua in considerare intreruperea tratamentului cu desloratadina la pacientii care prezinta o criza convulsiva in timpul tratamentului.

Stimularea sistemului nervos central cu convulsii sau colaps cardiovascular insotit de hipotensiune arteriala poate fi determinata de aminele simpatomimetice. Este mai mult probabil ca aceste efecte sa apara la adolescenti incepand cu varsta de 12 ani, pacienti varstnici sau in cazuri de supradozaj (vezi pct. 4.9).

Riscuri de abuz

Sulfatul de pseudoefedrina prezinta risc de abuz. Dozele crescute pot produce in cele din urma

fenomene toxice. Folosirea continua poate conduce la aparitia fenomenului de toleranta, determinand astfel un risc crescut de supradozaj. In urma intreruperii rapide a administrarii pot aparea fenomene de depresie.

Altele

Folosirea anestezicelor volatile halogenate in timpul tratamentului cu simpatomimetice indirecte poate determina hipertensiune acuta perioperatorie. De aceea, este preferabil ca tratamentul sa fie intrerupt cu 24 ore inainte de efectuarea anesteziei, in cazul unei interventii chirurgicale programate.

Interferenta cu testele serologice

Atletii trebuie sa fie informati ca tratamentul cu sulfat de pseudoefedrina ar putea duce la teste antidoping pozitive.

Administrarea Aerinaze trebuie intrerupta cu cel putin 48 de ore inaintea testelor cutanate, intrucat antihistaminicele pot impiedica sau reduce aparitia unor reactii altminteri pozitive pe scala de

reactivitate dermica.

Reactii cutanate severe

La administrarea medicamentelor care contin pseudoefedrina, pot sa apara reactii cutanate severe, cum este pustuloza exantematoasa generalizata acuta (PEGA). Pacientii trebuie monitorizati cu atentie.

Daca se observa semne si simptome cum sunt pirexia, eritemul sau aparitia multor pustule mici, administrarea Aerinaze trebuie intrerupta si trebuie luate masuri corespunzatoare, daca este necesar.
 
Interactiuni
Aerinaze

Urmatoarele asocieri nu sunt recomandate:

  • digitalice (vezi pct. 4.4)
  • bromocriptina
  • cabergolina
  • lisurida, pergolida: risc de vasoconstrictie si crestere a tensiunii arteriale.

Nu s-au efectuat studii privind interactiunile cu asocierea dintre desloratadina si sulfat de pseudoefedrina.

Interactiunea dintre Aerinaze si alcool etilic nu a fost studiata. Cu toate acestea, intr-un studiu de farmacologie clinica, desloratadina luata concomitent cu alcoolul etilic nu a potentat efectele de diminuare a performantelor date de alcoolul etilic. Nu au fost gasite diferente semnificative ale

rezultatelor testarii psihomotorii intre grupurile cu desloratadina si placebo, fie administrate singure, fie cu alcool. Trebuie evitata utilizarea alcoolului etilic in timpul tratamentului cu Aerinaze.

Desloratadina

Nu au fost observate interactiuni relevante din punct de vedere clinic sau modificari ale concentratiilor plasmatice ale desloratadinei in studiile clinice in care desloratadina a fost administrata concomitent

cu eritromicina sau ketoconazol.

Enzima responsabila de metabolizarea desloratadinei nu a fost inca identificata si, prin urmare, unele interactiuni cu alte medicamente nu pot fi complet excluse. In vivo, desloratadina nu inhiba CYP3A4 si studiile in vitro au aratat ca medicamentul nu inhiba CYP2D6 si nici nu este substrat sau nu inhiba glicoproteina-P.

Sulfatul de pseudoefedrina

Antiacidele cresc gradul de absorbtie a sulfatului de pseudoefedrina, caolinul il scade.

Simpatomimetice

Inhibitorii reversibili si cei ireversibili ai MAO pot determina: risc de vasoconstrictie si de crestere a tensiunii arteriale.

Administrarea concomitenta cu alte simpatomimetice (decongestionante, anorexogenice sau psihostimulante de tip amfetamina, medicamente antihipertensive, antidepresive triciclice si alte antihistaminice) poate determina aparitia de reactii hipertensive critice (vezi pct. 4.4).

Dihidroergotamina, ergotamina, metilergometrina: risc de vasoconstrictie si de crestere a tensiunii arteriale.

Alte vasoconstrictoare utilizate ca decongestionante nazale, pe cale orala sau nazala

(fenilpropanolamina, fenilefrina, efedrina, oximetazolina, nafazolina): risc de vasoconstrictie.

Medicamentele simpatomimetice scad efectul antihipertensiv al α-metildopa, mecamilaminei, rezerpinei, alcaloizilor de veratrum si guanetidinei.
 
Sarcina
Sarcina

Nu exista sau sunt date limitate (mai putin de 300 evolutii ale sarcinii) in ceea ce priveste utilizarea asocierii dintre desloratadina si sulfatul de pseudoefedrina la gravide. Studiile la animale nu au

evidentiat efecte toxice daunatoare directe sau indirecte asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Ca si masura de precautie este de preferat sa se evite utilizarea de Aerinaze in timpul sarcinii.

Alaptarea

Desloratadina si sulfatul de pseudoefedrina au fost identificate la nou-nascutii/sugarii alaptati de catre femeile tratate. Exista informatii insuficiente cu privire la efectele desloratadinei si sulfatului de pseudoefedrina asupra nou-nascutilor/sugarilor. Scaderea secretiei lactate la femeile care alapteaza a fost observata la sulfatul de pseudoefedrina. Aerinaze este contraindicat in timpul alaptarii.

Fertilitatea

Nu sunt disponibile date asupra fertilitatii masculine si feminine.
 
Condus auto
Aerinaze nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pacientii trebuie sa fie informati ca cele mai multe persoane nu prezinta somnolenta. Cu toate acestea, deoarece raspunsul la medicamente prezinta variatii individuale, se recomanda ca pacientii sa fie sfatuiti sa nu se angajeze in activitati necesitand vigilenta mintala, cum sunt conducerea unui vehicul sau folosirea utilajelor, pana cand se stabileste raspunsul individual la medicament.
 
Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Cele mai frecvente reactii adverse raportate in cursul studiilor clinice care au inclus 414 adulti au fost insomnia (8,9 %), uscaciunea gurii (7,2 %) si cefaleea (3,1 %).

Lista sub forma de tabel a reactiilor adverse

Reactiile adverse considerate de catre investigatori a fi asociate cauzal cu Aerinaze sunt enumerate mai jos pe aparate, sisteme si organe. Frecventele sunt definite ca foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10), frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai mic 1/10), mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai mic 1/100), rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai mic 1/1000), foarte rare (mai mic 1/10000) si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii lor.

Clasificarea pe aparate, sisteme si organeFrecventaReactiile adverse observate cu Aerinaze
Tulburari metabolice si de nutritie

Frecvente

Mai putin frecvente

Apetit alimentar scazut

Sete, glicozurie, hiperglicemie

Tulburari psihice

Frecvente

Mai putin frecvente

Insomnie, somnolenta, tulburari ale somnului, nervozitate

Agitatie, anxietate, iritabilitate

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente

Mai putin frecvente

Ameteli, hiperactivitate psihomotorie

Hiperkinezie, stare confuzionala

Tulburari oculareMai putin frecventeVedere incetosata, uscaciunea ochilor
Tulburari cardiace

Frecvente

Mai putin frecvente

Tahicardie

Palpitatii, extrasistole supraventriculare

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Frecvente

Mai putin frecvente

Faringita

Rinita, sinuzita, epistaxis, disconfort nazal, rinoree, uscaciunea gatului, hiposmie

Tulburari gastro-intestinale

Frecvente

Mai putin frecvente

Constipatie

Dispepsie, greata, dureri abdominale, gastroenterita, modificari ale scaunului

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatMai putin frecventePrurit
Tulburari renale si ale cailor urinareMai putin frecventeDisurie, tulburari ale mictiunii
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Frecvente

Mai putin frecvente

Cefalee, fatigabilitate, xerostomie

Frisoane, inrosirea fetei, bufeuri

Investigatii diagnosticeMai putin frecventeCresterea enzimelor hepatice

Alte reactii adverse raportate in cazul desloratadinei in perioada de dupa punerea pe piata sunt enumerate mai jos.

 

 

Clasificarea pe aparate, sisteme si organeFrecventaReactii adverse
Tulburari ale sistemului imunitarFoarte rareReactii de hipersensibilitate (cum sunt: anafilaxia, angioedemul, dispneea, pruritul, eruptiile cutanate tranzitorii si urticaria)
Tulburari metabolice si de nutritieCu frecventa necunoscutăApetit alimentar crescut
Tulburari psihice

Foarte rare

Cu frecventa necunoscuta

Halucinatii

Comportament anormal, agresivitate, stare depresiva

Tulburari ale sistemului nervosFoarte rareConvulsii
Tulburari cardiaceCu frecventa necunoscutaPrelungirea intervalului QT
Tulburari gastro-intestinaleFoarte rareVarsaturi, diaree
Tulburari hepatobiliareFoarte rareHepatita
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivFoarte rareMialgie
Investigatii diagnostice

Foarte rare

Cu frecventa necunoscuta

Cresterea valorii bilirubinei sanguine

Crestere ponderala

La administrarea medicamentelor care contin pseudoefedrina, au fost raportate cazuri de reactii cutanate severe, cum este pustuloza exantematoasa generalizata acuta (PEGA).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V.
 
Supradozaj
Simptome

Majoritatea simptomelor supradozajului sunt de natura simpatomimetica. Simptomele pot varia de la deprimarea SNC (sedare, apnee, stare de vigilenta redusa, cianoza, coma, colaps cardiovascular) la stimularea SNC (insomnii, halucinatii, tremuraturi, convulsii) cu evolutie potential letala. Alte simptome pot include: cefalee, anxietate, dificultati la mictiune, slabiciunea si pierderea tonusului muscular, euforie, excitatie, insuficienta respiratorie, aritmii cardiace, tahicardie, palpitatii, senzatie de sete, transpiratii, greata, varsaturi, dureri precordiale, ameteli, tinitus, ataxie, vedere incetosata si hipertensiune sau hipotensiune arteriala. Stimularea SNC prezinta o posibilitate de producere mai mare in special la copii, la fel ca si simptomele de tip atropinic (uscaciunea gurii, pupile fixe si dilatate, eritem facial, hipertermie si simptome gastro-intestinale). Unii pacienti pot prezenta o psihoza toxica cu delir si halucinatii.

Management

In caz de supradozaj, tratamentul simptomatic si de sustinere trebuie initiat imediat si mentinut atat timp cat este nevoie. Se poate incerca adsorbtia substantei active ramase in stomac prin administrarea de suspensie de carbune activat in apa. Lavaj gastric cu solutie salina izotona poate fi efectuat, in special la copii. In cazul adultilor se poate folosi apa potabila. Trebuie indepartata cat mai mult posibil din cantitatea administrata inainte de instilarea urmatoare. Desloratadina nu poate fi indepartata prin hemodializa si nu se stie daca poate fi eliminata prin dializa peritoneala. Dupa tratamentul de urgenta, trebuie continuata monitorizarea medicala a pacientului.

Tratamentul supradozajului cu sulfatului de pseudoefedrina este simptomatic si de sustinere. Nu trebuie utilizate stimulantele (analepticele). Hipertensiunea arteriala poate fi controlata cu ajutorul unui blocant al receptorilor adrenergici, iar tahicardia cu un beta-blocant. Pentru controlul convulsiilor se pot administra barbiturice cu actiune de scurta durata, diazepam sau paraldehida. In special la copii, hiperpirexia poate necesita aplicarea unui tratament pe baza de bai cu apa calduta sau patura hipotermica. Apneea se trateaza prin asistarea respiratiei.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Preparate nazale, decongestionante nazale pentru uz sistemic, codul ATC: R01BA52.

Mecanism de actiune

Desloratadina este un antagonist histaminic non-sedativ, cu actiune de lunga durata, cu activitate antagonista selectiva asupra receptorilor H1 periferici. Dupa administrare orala, desloratadina blocheaza selectiv receptorii histaminergici H1 periferici, deoarece substanta nu patrunde in sistemul nervos central.

Proprietatile antialergice ale desloratadinei au fost demonstrate in studii in vitro. Acestea includ inhibarea eliberarii de citokine proinflamatorii, cum sunt IL-4, IL-6, IL-8 si IL-13 din mastocitele/bazofilele umane, precum si inhibarea exprimarii moleculei de adeziune selectina-P la suprafata celulelor endoteliale.

Desloratadina nu patrunde cu usurinta in sistemul nervos central. Intr-un studiu cu doza unica efectuat la adulti, doza de 5 mg desloratadina nu a afectat determinarile standard ale capacitatii de pilotare, inclusiv exacerbarea starii subiective de somnolenta sau activitatile legate de pilotare. In studiile clinice controlate, pentru doza recomandata de 5 mg pe zi, nu s-au semnalat cresterea incidentei somnolentei, comparativ cu placebo. In studiile clinice, administrata in doza zilnica unica de 7,5 mg, desloratadina nu a afectat performantele psihomotorii.

Sulfatul de pseudoefedrina (sulfatul de d-izoefedrina) este un simpatomimetic cu activitate predominant α-mimetica, comparativ cu cea β-mimetica. Sulfatul de pseudoefedrina produce un efect de decongestionare nazala in urma administrarii orale, datorita actiunii sale vasoconstrictoare. Are un efect simpatomimetic indirect datorat in primul rand eliberarii mediatorilor adrenergici de la nivelul terminatiilor nervoase post-ganglionare.

Administrarea orala de sulfat de pseudoefedrina in doza recomandata poate provoca si alte efecte simpatomimetice, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale, tahicardia sau manifestari de excitatie la nivelul sistemului nervos central.

Efecte farmacodinamice

Efectele farmacodinamice ale Aerinaze comprimate sunt direct corelate cu cele ale componentelor sale.

Eficacitate si siguranta clinica

Eficacitatea si siguranta clinica a Aerinaze comprimate a fost evaluata in doua studii clinice randomizate, cu durata de 2 saptamani, multicentrice, pe grupuri paralele, care au inclus 1248 pacienti cu varste cuprinse intre 12 si 78 ani cu rinita alergica sezoniera, dintre care 414 au fost tratati cu Aerinaze comprimate. In ambele studii, eficacitatea antihistaminica a Aerinaze comprimate, masurata cu ajutorul unui scor al simptomatologiei totale, exclusiv congestia nazala, a fost semnificativ mai mare decat aceea a sulfatului de pseudoefedrina administrat in monoterapie in timpul perioadei de tratament de 2 saptamani. In plus, eficacitatea decongestionanta a Aerinaze comprimate, masurata prin intermediul gradului de infundare/congestie nazala, a fost semnificativ mai mare decat aceea a desloratadinei administrate separat in timpul perioadei de tratament de 2 saptamani.

Nu s-au inregistrat diferente semnificative ale eficacitatii Aerinaze comprimate intre subgrupurile de pacienti diferentiate prin varsta, gen sau rasa.
 
Proprietati farmacocinetice

  • Desloratadina si sulfat de pseudoefedrina:

Absorbtie

Intr-un studiu de farmacocinetica, cu doza unica de Aerinaze, concentratia plasmatica a desloratadinei poate fi detectata in 30 minute de la administrare. Timpul mediu de atingere a concentratiei plasmatice maxime pentru desloratadina (Tmax) a fost de aproximativ 4 - 5 ore dupa administrarea dozei, iar media concentratiilor plasmatice maxime (Cmax) si ariei de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (ASC) inregistrate au fost de aproximativ 1,09 ng/ml, respectiv de 31,6 ng•h/ml. In cazul sulfatului de pseudoefedrina, Tmax a fost in medie de 6 - 7 ore dupa administrarea dozei, iar media concentratiilor plasmatice (Cmax si ASC) de aproximativ 263 ng/ml, respectiv de 4588 ng•h/ml. Alimentele nu au avut niciun efect asupra biodisponibilitatii (Cmax si ASC) desloratadinei sau sulfatului de pseudoefedrina. Timpul de injumatatire al desloratadinei este 27,4 ore. Timpul aparent de injumatatire plasmatica al sulfatului de pseudoefedrina este 7,9 ore.

In urma administrarii orale de Aerinaze timp de 14 zile la voluntari sanatosi, starea de echilibru a fost atinsa in ziua 10 in cazul desloratadinei, 3-hidroxidesloratadinei si sulfatului de pseudoefedrina. In cazul desloratadinei, media concentratiilor plasmatice maxime la starea de echilibru (Cmax si ASC (0 - 12 ore)) inregistrata a fost de 1,7 ng/ml, respectiv de 16 ng•h/ml. In cazul sulfatului de pseudoefedrina, media concentratiilor plasmatice maxime la starea de echilibru (Cmax si ASC (0 - 12 ore)) inregistrata a fost de 459 ng/ml, respectiv de 4658 ng•h/ml.

  • Desloratadina

Absorbtie

Intr-o serie de studii clinice si de farmacocinetica, 6 % dintre subiecti au prezentat o concentratie mai mare de desloratadina. Prevalenta acestui fenotip cu metabolizare lenta a fost mai mare in cazul adultilor negri, decat la adultii caucazieni (18 %, comparativ cu 2 %); cu toate acestea, profilul de siguranta al acestor subiecti nu a fost diferit de cel observat in cazul populatiei generale. Intr-un studiu de farmacocinetica cu doze multiple condus cu forma farmaceutica de comprimat la subiecti adulti sanatosi, s-au descoperit 4 subiecti cu metabolizare lenta a desloratadinei. Concentratia plasmatica maxima a desloratadinei a fost de aproximativ 3 ori mai mare dupa aproximativ 7 ore, cu un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare de aproximativ 89 ore.

Distributie

Desloratadina se leaga de proteinele plasmatice in proportie moderata (83 %-87 %).

  • Sulfat de pseudoefedrina

Absorbtie

Intr-un studiu privind interactiunile s-a demonstrat ca expunerea la sulfatul de pseudoefedrina (Cmax si ASC) dupa administrarea sulfatului de pseudoefedrina in monoterapie a fost bioechivalenta cu expunerea la sulfatul de pseudoefedrina dupa administrarea Aerinaze comprimate. Astfel, absorbtia sulfatului de pseudoeferina nu a fost inflentata de formularea Aerinaze.

Distributie

Se presupune ca sulfatul de pseudoefedrina traverseaza placenta si bariera hematoencefalica.

Substanta activa este excretata in laptele matern al femeilor care alapteaza.

Eliminare

La om, timpul sau de injumatatire prin eliminare, la un pH urinar de aproximativ 6, variaza intre 5 si 8 ore. Substanta activa si metabolitul acesteia sunt excretate in urina; 55 – 75 % din doza administrata este excretata sub forma nemodificata. Viteza eliminarii este accelerata si durata actiunii redusa in urina acida (pH5). In cazul alcalinizarii urinei are loc un proces de reabsorbtie partiala.

Date preclinice de siguranta
Nu s-au efectuat studii preclinice cu Aerinaze. Cu toate acestea, datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special al desloratadinei pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea toxicitatea asupra functiei de reproducere si dezvoltarii.

Lipsa potentialului carcinogen a fost demonstrata in studii efectuate cu desloratadina si loratadina.

Asocierea loratadina/ sulfat de pseudoefedrina utilizata in studii acute si cu doze multiple a evidentiat un grad mic de toxicitate. Asocierea nu s-a dovedit mai toxica decat componentele individuale, iar efectele observate au fost asociate, in general, componentei sulfatului de pseudoefedrina.

Studiile privind toxicitatea asupra functiei de reproducere au evidentiat faptul ca asocierea loratadina/sulfat de pseudoefedrina nu a fost teratogena atunci cand a fost administrata oral la sobolani in doze de pana la 150 mg/kg si zi si la iepuri in doze de pana la 120 mg/kg si zi.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 01.02.2023

Categorii de produse