Medicamente cu reteta

Acid tioctic Rompharm 600mg/24ml solutie injectabila, 5 flacoane, Rompharm

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Acid tioctic Rompharm 600mg/24ml solutie injectabila, 5 flacoane, Rompharm

17526540

Indicatii

Tratamentul simptomatic al polineuropatiei periferice diabetice senzitivomotorii.

Dozaj

Doze

Adulti

Doza recomandata pentru simptome severe de polineuropatie periferica diabetica senzitivomotorie este de 24 ml (un flacon) solutie injectabila pe zi (corespunzand la 600 mg acid tioctic/zi), administrata intravenos (i.v.).

Durata tratamentului:

In faza initiala de tratament, solutia injectabila se administreaza intravenos, timp de 2 pana la 4 saptamani.

Pentru tratamentul de intretinere, trebuie administrat oral acid tioctic, in doze zilnice de 300-600 mg. Deoarece polineuropatia periferica diabetica senzitivomotorie este o boala cronica, poate fi necesar un tratament pe termen lung.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea Acid tioctic Rompharm la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani nu au fost inca stabilite. Acid tioctic Rompharm nu este recomandat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Mod de administrare

Pentru administrare intravenoasa.

Acid tioctic Rompharm trebuie administrat ca solutie nediluata, prin injectie intravenoasa lenta, cu o durata de cel putin 12 minute.

Acid tioctic Rompharm poate fi administrat si dupa diluare cu 100-250 ml de solutie injectabila de clorura de sodiu 0,9%.

Din cauza sensibilitatii la lumina a substantei active, solutia pentru perfuzie trebuie preparata imediat inainte de inceperea administrarii si trebuie protejata de lumina (de exemplu, cu o folie de aluminiu) pana la inceperea administrarii.

Solutia gata preparata pentru perfuzie si protejata de lumina poate fi utilizata timp de aproximativ 6 ore.

O atentie deosebita trebuie acordata precautiei ca perfuzia sa fie administrata cu o durata de cel putin 12 minute.

Baza tratamentului polineuropatiei periferice diabetice senzitivomotorii este reprezentata de controlul optim al glicemiei.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la acidul tioctic sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
S-au raportat reactii de hipersensibilitate, incluzand chiar anafilaxie, legate de administrarea parenterala a acidului tioctic (vezi pct. 4.8). In consecinta, pacientii trebuie sa fie monitorizati in mod corespunzator. In cazul aparitiei precoce a unor simptome (de exemplu, prurit, greata, stare generala de rau, etc.), tratamentul cu acid tioctic trebuie intrerupt imediat; trebuie luate alte masuri terapeutice, daca este necesar.

Dupa administrarea acidului tioctic, poate fi perceput un miros anormal al urinei, fara relevanta clinica.

In cursul tratamentului cu acid tioctic au fost raportate cazuri de Sindrom Insulinic Autoimun (SIA). Pacientii cu un anumit genotip antigenic leucocitar uman, cum sunt alelele HLA-DRB1*04:06 si HLA-DRB1*04:03, sunt mai predispusi sa dezvolte SIA atunci cand sunt tratati cu acid tioctic. Alela HLADRB1*04:03 (risc relativ privind sensibilitatea la SIA: 1,6) este prezenta in special la pacientii caucazieni, avand o prevalenta mai mare in sudul Europei fata de nordul Europei. Alela HLA-DRB1* 04:06 (risc relativ privind sensibilitatea la SIA: 56,6) este prezenta in special la pacientii japonezi si coreeni.

SIA trebuie avut in vedere in diagnosticul diferential al hipoglicemiei spontane la pacientii tratati cu acid tioctic (vezi pct 4.8).

Interactiuni
Efectul cisplatinei este posibil sa scada la pacientii tratati concomitent cu acid tioctic.

Efectul de scadere a glicemiei al insulinei sau antidiabeticelor orale poate fi potentat daca sunt utilizate concomitent cu acid tioctic. De aceea, se recomanda monitorizarea atenta a glicemiei, mai ales la inceputul tratamentului cu acid tioctic. In anumite cazuri, poate fi necesara micsorarea dozei de insulina sau de antidiabetice orale, pentru a evita aparitia hipoglicemiei.

Consumul regulat de alcool reprezinta un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea si progresia simptomelor clinice de neuropatie si, astfel, poate reduce si eficacitatea tratamentului cu acid tioctic. Prin urmare, pacientii cu neuropatie diabetica trebuie atentionati sa evite pe cat posibil, consumul de alcool. Aceasta recomandare este valabila si pentru perioadele in care nu se administreaza tratamentul.

Sarcina

Fertilitatea

Studiile de toxicitate asupra functiei de reproducere nu au evidentiat efecte toxice daunatoare care ar putea afecta fertilitatea.

Sarcina

Studiile la animale nu au evidentiat efecte toxice daunatoare directe sau indirecte asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).

Cu toate acestea, Acid tioctic Rompharm nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care starea clinica a gravidei necesita tratament cu acid tioctic.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca acidul tioctic este excretat in laptele matern. O decizie privind intreruperea sau continuarea alaptarii trebuie luata, tinind cont de beneficiile alaptarii si de riscul potential privind reactiile adverse la copil.

Condus auto

Pacientii trebuie avertizati ca foarte rar pot dezvolta hipoglicemie, cu simptome cum sunt ameteli, transpiratii, cefalee si tulburari de vedere (vezi pct. 4.8).

Reactii adverse

Urmatoarele reactii adverse au fost enumerate mai jos in functie de clasificarea pe aparate, sisteme si organe si in ordinea descrescatoare a incidentei:

Foarte frecvente ( 1/10); Frecvente ( 1/100 si < 1/10); Mai putin frecvente ( 1/1000 si < 1/100); Rare (1/10000 si < 1/1000); Foarte rare (< 1/10000); Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari hematologice si limfatice

Foarte rare: trombopatie.

Tulburari ale sistemului imunitar

Cu frecventa necunoscuta: sindrom insulinic autoimun (vezi pct. 4.4), reactii alergice sistemice (inclusiv soc).

Tulburari metabolice si de nutritie

Foarte rare: hipoglicemie, ca rezultat al utilizarii imbunatatite a glucozei. Pot aparea simptome asemanatoare hipoglicemiei (ameteli, transpiratii, cefalee si tulburari de vedere).

Tulburari ale sistemului nervos

Mai putin frecvente: disgeuzie (gust metalic).

Foarte rare: convulsii, cefalee, ameteli, hiperhidroza.

Tulburari oculare

Foarte rare: diplopie sau tulburari de vedere.

Tulburari gastro-intestinale

Mai putin frecvente: greata si varsaturi.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Foarte rare: purpura.

Cu frecventa necunoscuta: reactii cutanate alergice cu urticarie, prurit, eczema, eritem si eruptie cutanata tranzitorie.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Frecvente: hipertensiunea intracraniana (cefalee) si dispneea pot sa apara deseori dupa administrarea intravenoasa rapida, dar inceteaza in mod spontan.

Foarte rare: reactii la locul injectarii.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj

Simptome

In caz de supradozaj pot sa apara greata, varsaturi si cefalee.

Nu exista raporari ale intoxicatiei accidentale sau in scop de suicid cu acid tioctic administrat intravenos.

Au fost raportate intoxicatii severe, uneori cu un rezultat letal, dupa administrarea accidentala sau suicidala a acidului tiotic pe cale orala, in doze cuprinse intre 10 si 40 g, luate in asociere cu alcoolul. Simptomele clinice ale intoxicatiei pot aparea initial ca agitatie psihomotorie sau tulburare a constientei, iar mai tarziu aceste simptome sunt insotite de convulsii generalizate si de dezvoltare a acidozei lactice. In plus, s-au observat hipoglicemie, soc, rabdomioliza, hemoliza, coagulare intravasculara diseminata (CID), deprimare a maduvei osoase si insuficienta multipla de organe, ca urmare a intoxicatiei cu doze mari de acid tioctic.

Tratament

Daca exista vreo suspiciune de supradozaj cu acid tioctic (adica mai mult de 10 comprimate de 600 mg la adulti si mai mult de 50 mg/kg la copii) este necesara spitalizarea imediata si instituirea masurilor terapeutice generale (de exemplu, inducerea varsaturii, lavajul gastric si administrarea de carbune activat, daca intoxicatia s-a produs prin ingestia de comprimate, etc.).

Tratamentul simptomatic al convulsiilor generalizate, acidozei lactice si al altor manifestari care pun viata in pericol, trebuie sa fie efectuat in unitati de terapie intensiva. Beneficiul utilizarii hemodializei, hemoperfuziei si a altor metode de filtrare pentru eliminarea acidului tioctic nu a fost inca demonstrat.

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: alte medicamente pentru tract digestiv si metabolism, diferite medicamente pentru tract digestiv si metabolism, codul ATC: A16AX01

Acidul tioctic (acidul alfa-lipoic) este o substanta de tipul vitaminelor, care se produce endogen, cu functie de coenzima in procesul de decarboxilare oxidativa a acizilor alfa-cetonici.

Hiperglicemia produsa de diabetul zaharat determina acumularea de glucoza in matricea proteica a vaselor de sange si formarea asa zisilor produsi finali de glicozilare avansata. Acest proces determina scaderea fluxului sanguin endoneural, hipoxie/ischemie endoneurala si este asociat cu

cresterea productiei de radicali liberi de oxigen, care produc leziuni ale nervilor periferici. In plus, la nivelul nervilor periferici s-a demonstrat depletia antioxidantilor (cum este glutationul).

In studiile efectuate la sobolani, diabetul a fost indus prin intermediul streptozotocinei, care a determinat ulterior procesele biochimice descrise mai sus. Acidul tioctic a interactionat cu aceste procese, diminuand astfel formarea de produsi finali de glicozilare avansata si a determinat imbunatatirea fluxului sanguin endoneural, cresterea nivelului fiziologic antioxidant al glutationului si, prin efectul antioxidant, reducerea radicalilor liberi de oxigen in nervul afectat de diabet.

Aceste efecte observate in studiile preclinice sustin teoria ca acidul alfa-lipoic poate ameliora functionalitatea nervilor periferici. Aceasta constatare este valabila pentru afectarea senzoriala tipica din polineuropatia diabetica, care se poate manifesta prin disestezii si parestezii, cum sunt senzatii de arsura, durere, amorteala si furnicaturi.

In modelele experimentale, efectul acidului tioctic este similar cu cel al insulinei, in masura in care activeaza absorbtia glucozei in celulele nervoase, musculare si adipocite, prin intermediul fosfatidilinozitol-3 kinazei.

Proprietati farmacocinetice

Acidul tioctic este metabolizat la nivelul primului pasaj hepatic. Exista variatii considerabile interindividuale ale disponibilitatii sistemice a acidului tioctic. Acidul tioctic este metabolizat prin oxidarea lantului lateral si prin conjugare si este excretat, in principal, pe cale renala.

Timpul de injumatatire plasmatica al acidului tioctic la om este de aproximativ 25 de minute, iar clearance-ul plasmatic total este de 9-13 ml/min/kg. La sfarsitul unei perfuzii cu doza de 600 mg, cu durata de 12 minute, concentratia plasmatica este de aproximativ 47 μg/ml. Studiile la animale (sobolani, caini) cu substanta activa marcata radioactiv au demonstrat ca acidul tioctic este eliminat in mod predominant (in procent de 80-90%) pe cale renala, in principal sub forma de metaboliti. La om, numai o cantitate mica de substanta activa nemetabolizata poate fi detectata in urina. Metabolizarea se realizeaza in principal prin scurtarea lantului lateral (beta-oxidare) si/sau prin S-metilarea tiolilor corespunzatori.

Date preclinice de siguranta
Toxicitate acuta si cronica

Profilul de toxicitate este caracterizat de simptome care afecteaza sistemul nervos vegetativ si central (vezi pct. 4.9). Dupa administrarea de doze repetate, ficatul si rinichiul s-au dovedit a fi organele tinta afectate de dozele toxice.

Potential mutagen si carcinogen

Studiile asupra potentialului mutagen nu au dovedit existenta unor mutatii genice sau cromozomiale. Dovada unui potential carcinogen al acidului tioctic nu a fost descoperita intr-un studiu de carcinogeneza, efectuat dupa administrarea orala de acid tioctic la sobolan. Un alt studiu, referitor la efectul promotor tumoral al acidului alfa-lipoicc conjugat cu compusul carcinogen N-nitrozo- dimetilamina (NDEA), a fost negativ.

Toxicitate asupra functiei de reproducere

Acidul alfa-lipoic nu are nicio influenta asupra fertilitatii si a dezvoltarii timpurii a embrionului la sobolan pana la o doza maxima testata de 68,1 mg/kg, administrata oral. Nu s-au descoperit proprietati mutagene dupa injectarea intravenoasa la iepure, pana la doza toxica materna.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 22.02.2023

Categorii de produse