Zona zoster: cauze, simptome, tratament

24. 7. 2023 · 13 minute de citit

Zona zoster este o infectie care provoaca o eruptie cutanata dureroasa. Se recomanda consult medical de urgenta daca o persoana este de parere ca are o asemenea infectie.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Zona zoster: cauze, simptome, tratament

Primele semne ale zona zoster pot fi:

  • o senzatie de furnicaturi sau durere intr-o zona a pielii;
  • o durere de cap sau o stare generala de rau.

O eruptie cutanata va aparea cateva zile mai tarziu. In acest articol explicam ce este zona zoster, vorbim despre contagiozitatea afectiunii, despre stadiile de evolutie ale acesteia. De asemenea, iti spunem care sunt cauzele, simptomele, complicatiile bolii si optiunile de tratament.

Ce este zona zoster

Zona zoster este o afectiune cutanata virala, provocata de un virus herpetic, numit varicelo-zosterian. Este acelasi virus care este responsabil si de aparitia varsatului de vant (varicela). Daca o persoana a avut varicela, virusul care a cauzat afectiunea ramane in stare latenta la nivelul ganglionilor nervosi si se poate reactiva daca respectiva persoana are imunitatea scazuta, deficit de vitamine, traumatisme, daca a suferit interventii chirurgicale, daca urmeaza tratamente cu citostatice, sau daca sufera de afectiuni precum tuberculoza sau SIDA. In toate aceste cazuri, se poate declansa zona zoster. Foarte simplu explicat, este ca si cum virusul varicelo-zosterian se reactiveaza dupa varicela in zona zoster. Incidenta bolii este mai mare la persoanele mai in varsta, tocmai pentru ca acestea au sistemul imunitar slabit. In general, zona zoster (Herpes Zoster) este considerata o boala de piele, dar trebuie sa stii ca este o afectiune complexa, tocmai pentru ca are legatura cu terminatiile nervoase. 

Forme particulare ale zona zoster

  • herpes zoster oticus: se manifesta prin dureri auriculare (urechi), pierderea auzului (la o singura ureche), paralizie faciala, vertij;
  • zona zoster oftalmica: se manifesta prin durere si eruptie veziculara in jurul ochilor si pe frunte.

Unde apare zona zoster

Atunci cand ne referim unde apare zona zoster ne referim la aparitia eruptiei cutanate. De obicei, eruptia zoster apare pe piept si pe abdomen, dar poate aparea oriunde pe corp, inclusiv pe fata, ochi si organele genitale. Eruptia apare sub forma unor pete pe piele, pe o singura parte a corpului. O eruptie cutanata atat pe partea stanga, cat si pe partea dreapta a corpului este putin probabil sa fie zona zoster. Zona zoster este infectia unui nerv individual si a suprafetei pielii care este alimentata de acel nerv.

Contagiozitate

Este important sa stii daca zona zoster se transmite. Zona zoster nu este o boala transmisibila, dar virusul care o declanseaza (varicelo-zosterian) este contagios, asa ca daca ai varicela o poti transmite mai departe in anumite situatii. Atat varicela cat si zona zoster cauzeaza eruptii pe piele sub forma de vezicule pline cu lichid, iar persoana care intra in contact direct cu leziunile cutanate poate prelua cu usurinta virusul. De aceea, se recomanda evitarea contactului cu persoanele care nu au fost imunizate, cu gravidele, bebelusii si persoanele cu afectiuni cronice sau sisteme imunitare slabite. Daca ranile sunt deja acoperite cu o crusta, virusul nu se mai transmite. Virusul varicelo-zosterian nu se transmite decat in cazuri foarte rare prin contact direct cu saliva, secretiile nazale ale cuiva care are zona zoster, prin urmare nu ar trebui sa poti lua virusul prin stranut sau tuse.

Stadiile de evolutie ale afectiunii

Zona zoster evolueaza in 3 faze:

Faza preeruptiva

Aceasta etapa precede eruptia cutanata si debuteaza cu durere, distributia unilaterala a bubitelor si uneori febra. Zona zoster poate semana initial cu o infectie gripala, sau o durere de spate, abdomen dureros, sau angina pectorala.

Infectia activa/eruptiva

Dupa 3-4 zile de la declansarea primelor semne apar vezicule inflamate dispuse in buchete. Leziunile evolueaza de la papule la pustule si cruste, pe parcursul a 7-10 zile. Continutul lor este initial limpede, apoi devine tulbure. Pot avea si continut hemoragic, iar in acest caz vor ramanea cicatrici. Crustele ar trebui sa se vindece in 2-4 saptamani.

Faza de durere cronica/nevralgia portherpetica

Pacientii in varsta au dureri persistente sau recurente in zona afectata, iar aceste dureri pot dura ani sau chiar toata viata. Nevralgia este intensa, intermitenta, constanta.

Cat dureaza zona zoster

Afectiunea dureaza cam 4 saptamani, cat dureaza ca eruptiile cutanate sa se vindece. Pielea poate fi dureroasa o perioada de mai multe saptamani, dupa ce au disparut eruptiile cutanate, dar durerea se va disipa in timp. Pentru a preveni complicatiile, este bine ca tratamentul sa fie initiat intr-un stadiu incipient al bolii. Veziculele formeaza o crusta in 7-10 zile si dispar complet in 2-4 saptamani, daca nu sunt sparte sau agresate in vreun fel. In mod normal nu ar trebui sa lase cicatrici. Persoanele care au un sistem imunitar slabit vor dezvolta vezicule care nu se vindeca foarte repede, asa incat durata bolii se poate prelungi in cazul lor.

Se poate face baie cand ai zona zoster?

Pacientul cu zona zoster poate face baie, dar nu se recomanda baia cu apa fierbinte ci un dus cu apa calduta si cu presiune mai scazuta. De asemenea, foarte important este ca pielea sa fie tamponata cu un prosop curat si moale. Prosopul folosit la stergere trebuie spalat imediat, pentru a evita imprastierea virusului.

Cauzele afectiunii

Motivele reactivarii virusului nu sunt clare, dar exista factori de risc multipli. Ceea ce se cunoaste este faptul ca virusul varicelo-zosterian se reactiveaza si migreaza de-a lungul fibrelor nervoase, generand o eruptie cutanata si foarte dureroasa. Aceasta este afectiunea numita zona zoster. Nu se cunoaste exact de ce virusul se poate reactiva, declansand afectiunea, exista doar presupuneri.

Iata cei mai importanti factori de risc despre care se crede ca ar putea declansa zona zoster:

  • varsta inaintata (peste 60 de ani);
  • unele afectiuni: SIDA/HIV, diverse tipuri de cancer;
  • tratamente impotriva cancerului (chimioterapia, radioterapia), pentru ca acestea reduc rezistenta organismului in fata altor afectiuni;
  • traumatisme;
  • administrarea unor medicamente: exista medicamente care cresc riscul de imbolnavire (corticosteroizi, prednison);
  • antecedente de varicela: daca cineva a avut varicela, virusul se poate reactiva;
  • imunitate scazuta: alimentatie nesanatoasa, sedentarism, obiceiuri nocive (fumat, alcool);
  • stresul: este vorba despre lipsa odihnei, slabirea organismului;
  • copii care au avut varicela in copilarie, sau copii ale caror mame au avut varicela intr-un stadiu tarziu al sarcinii.

Simptomele bolii

Cu 1-5 zile inainte de eruptie cutanata propriu-zisa, pot aparea diverse simptome in jurul zonei unde se vor dezvolta leziunile cutanate:

  • mancarime si furnicaturi;
  • senzatia de arsura pe traseul nervos;
  • durere intensa.

Aceste semnale sunt insotite de:

Manifestarile in zona zoster depind de la pacient la pacient, unii bolnavi au forme usoare, sub forma unor mancarimi, altii au dureri puternice, febra, dureri de cap, sensibilitate la lumina, oboseala permanenta.

In faza eruptiva, apar zone rosii acoperite de vezicule cu lichid pe zona initial dureroasa. Daca aceste vezicule apar pe fata, frunte, nas, in jurul unui ochi, sau daca vederea este afectata, trebuie consultat medicul si urmat tratamentul stabilit de acesta. Veziculele se pot sparge usor si apar cruste, iar vindecarea dureaza 2-4 saptamani. De obicei nu raman cicatrici. Faza de durere cronica este cea mai comuna complicatie, durerea persista cel putin 30 de zile, cateva luni sau chiar ani.

Important de retinut!

Poti sa iei varicela de la o persoana diagnosticata cu zona zoster. Daca nu ai avut niciodata varicela, incearca sa stai cat mai departe de oricine are zona zoster. Iar daca tu ai zona zoster, incearca sa stai departe de cei care nu au avut varicela in copilarie, sau care ar putea avea sistemul imunitar slabit.

Cand trebuie sa mergi la medic

Este bine sa contactezi medicul daca suspectezi ca dezvolti zona zoster. Si mai important, ia legatura imediat cu medicul in urmatoarele situatii:

  • daca durerea si eruptia cutanata apar in preajma unui ochi. Daca este lasata netratatata, infectia virala poate afecta permanent ochiul;
  • daca ai peste 60 de ani, deoarece varsta creste riscul de complicatii care pot sa apara;
  • daca ai sistem imunitar slabit, sau daca ai pe cineva in familie cu imunitate slabita (cancer, medicamente sau boli cronice);
  • daca eruptia cutanata este raspandita pe zone largi, iar zona este dureroasa.

Tratament zona zoster

Tratament zona zoster

Diagnosticul de zona zoster se pune pe baza istoricului si pe baza indiciilor observate de medic in timpul examinarii clinice: vezicule pline de lichid, eruptie cutanata. Daca este cazul, medicul poate lua o mostra de pe piele, pentru a fi examinata la laborator. Se face analiza lichidului din vezicule si testul ADN pentru virusul varicelo-zosterian. In ceea ce priveste tratamentul, iata ce poate recomanda medicul:

Antivirale

Tratamentul consta in antivirale orale, acestea ameliorand simptomele, durata eruptiei si rata complicatiilor la pacientii cu sistemul imunitar compromis. De asemenea, antiviralele pot scadea si incidenta nevralgiei postherpetice. Numai ca pentru asta, tratamentul trebuie inceput cat mai repede. La pacientii in stare mai grava se pot administra antivirale intravenoase.

Medicamentul antiviral aciclovir stopeaza progresia afectiunii si reduce riscul aparitiei nevralgiei postherpetice. Vitamina din complexul B reduce efectele negative asupra sistemului nervos. Cura cu medicamente antivirale este prescrisa pe o perioada de 7-10 zile. Antiviralele sunt cele mai eficiente atunci cand sunt administrate in interval de 3 zile de la debutul eruptiei pe piele.

Calmante si antihistaminice

Analgezicele, cu sau fara prescriptie, pot reduce durerea si iritatiile pielii. Poti folosi (daca sunt recomandate de medic!) antiinflamatoare cu ibuprofen. La randul lor, medicamentele antihistaminice combat mancarimile pielii, iar medicamentele corticosteroide sau anestezice locale sunt prescrise pentru ameliorarea durerii severe.

Anticonvulsivante

Desi in general anticonvulsivantele sunt folosite pentru a trata epilepsia, unele se folosesc pentru reducerea durerii.

Antidepresive

Unele antidepresive s-au dovedit eficiente pentru ameliorarea durerii si calmarea simptomelor nevralgiei postherpetice. Cel mai des prescrise sunt antidepresivele triciclice (amitriptilina, imipramina, nortriptilina).

Tratament local

Tratamentul local consta in solutii antiseptice, pentru a evita suprainfectarea si uscarea veziculelor. Se mai poate administra vitamina B. Pentru ameliorarea durerii se administreaza antialgice, antiinflamatoare, sau comprese locale.

Tratarea herpesului zoster oftalmic

Pentru herpesul zoster oftalmic se consulta oftalmologul.

Tratarea herpesului zoster otic

Pentru herpesul zoster otic se merge la otorinolaringolog (ORL).

Tratarea nevralgiei postherpetice

Pentru nevralgia postherpetica se recomanda unguente cu capsaicin sau lidocaina.

Remedii naturiste

Exista remedii naturale antivirale pentru zona zoster. Iata cateva recomandari, cu amendamentul ca trebuie consultat medicul specialist in cazul in care te confrunti cu simptomele afectiunii:

  • ceaiul de gheara pisicii: are efect antiinflamator si antiviral;
  • capsule, tinctura sau solutii de echinacea si ginseng;
  • roinita sub forma de ulei esential.

In orice caz, inainte de a administra remedii naturiste, consulta medicul, pentru ca unele remedii s-ar putea să aiba efecte adverse.

Vaccinul anti-zoster

Exista 2 vaccinuri care te pot ajuta sa reduci riscul de zona zoster:

  • vaccinul anti-varicela: este bun pentru imunizarea copiilor, dar este recomandat si adultilor care nu au suferit niciodata aceasta boala. Vaccinul nu reduce complet riscul de imbolnavire de varicela, dar reduce riscul de complicatii si severitatea bolii.
  • vaccinul anti-zoster: ofera protectie impotriva zona zoster pe o perioada de 5 ani. Este recomandat in special persoanelor de peste 50 de ani care prezinta risc. Acest vaccin este diferit de vaccinul anti-varicela si reduce riscul de reactivare a virusului.

Complicatii

Complicatiile in cazul zona zoster pot fi urmatoarele:

  • nevralgia postherpetica: o parte dintre pacientii care dezvolta zona zoster vor avea durere severa perioade indelungate in zona afectata, chiar si dupa ce eruptia s-a vindecat. Disconfortul poate dura luni sau chiar ani si poate fi insotita de o sensibilitate crescuta a pielii la frig sau caldura.
  • herpes zoster oftalmic: apare atunci cand eruptia implica ochiul. Poate afecta temporar sau definitiv vederea. In cazurile cele mai severe, se poate ajunge la orbire. 
  • herpes zoster la nivelul urechii (sindromul Ramsey Hunt): se dezvolta daca eruptia afecteaza nervul facial. In cazurile severe, poate duce la surditate si la perturbarea echilibrului pacientului.
  • suprainfectarea bacteriana a pielii: in cazul in care veziculele provocate de zona zoster nu sunt ingrijite asa cum ar trebui, se poate produce o suprainfectare bacteriana a pielii.
  • pneumonie;
  • encefalita (inflamatia creierului).
  • deces: in cazul pacientilor care au sistemul imunitar compromis. Decesele sunt insa foarte rare. Se recomanda diagnosticarea si inceperea tratamentului cat mai repede.

Preventia zona zoster

Zona zoster nu este o afectiune care se poate preveni. Oricine a facut varicela poate face zona zoster, in conditiile in care ii scade imunitatea. Durata bolii scade prin ingrijirea leziunilor (leziunile nu se scarpina, zona se pastreaza curata) si prin urmarea tratamentului prescris. Daca durerea nu dispare sau apar complicatii, pacientul trebuie sa se prezinte din nou la medic.

Daca nu poti preveni afectiunea, in schimb, ii poti grabi vindecarea. Iata cum:

  • mentine zona cu vezicule curata si uscata, pentru a reduce riscul de infectie;
  • poarta haine largi;
  • evita creme cu antibiotice sau bandaje adezive, acestea pot incetini vindecarea;
  • daca eruptia trebuie acoperita, foloseste comprese sterile, non-adezive;
  • exista lotiuni care pot reduce senzatia de mancarime;
  • poti lua antihistaminice pentru a calma mancarimile din timpul noptii;
  • daca trebuie sa urmezi tratament medicamentos, respecta-l intocmai;
  • poti lua paracetamol pentru durere;
  • foloseste o compresa rece, de cateva ori pe zi.

Masuri care te impiedica sa raspandesti virusul varicelo-zosterian

  • spala cu apa si sapun eruptiile de la nivelul pielii, sau izoleaza leziunile veziculare daca au o intindere mica, dupa ce ai aplicat un unguent cu aciclovir (inhiba inmultirea virusurilor).
  • spala-te pe maini si nu atinge eruptiile cutanate.
  • nu intra in contact cu femeile insarcinate.
  • nu intra in contact cu persoane cu sistemul imunitar slabit (varstnici, bebelusi, persoane cu probleme de sanatate sau care au boli cronice).

Dieta recomandata

Medicii recomanda o dieta variata in cazul acestei afectiuni, cu multe legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, carne slaba.

Trebuie sa consumi alimente portocalii, rosii si verzi, fiindca acestea contin carotenoizi, (licopen, luteina, vitamina A). Carotenoizii sunt foarte buni pentru intarirea sistemului imunitar si se gasesc in morcovi, dovleac, caise, pepene rosu, ardei gras rosu, grepfruit, cirese, spanac, pepene galben, salata verde.

 

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale din acest articol (daca ele exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

 

Surse suplimentare de informare:

NHS, „Shingles”: https://www.nhs.uk/conditions/shingles/

WebMD, „Shingles”: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/shingles/shingles-skin#1

Centers for Disease Control and Prevention, „About Shingles (Herpes Zoster)”: https://www.cdc.gov/shingles/about/index.html

Healthline, „Everything you need to know about shingles”: https://www.healthline.com/health/shingles

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor