Paralizie in somn: Cauze, manifestari si preventie

9. 12. 2020 · 8 minute de citit

Noaptea ar trebui sa fie perioada in care corpul nostru se odihneste si se reface, pregatindu-se astfel pentru o noua zi.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Paralizie in somn: Cauze, manifestari si preventie

Unii oameni insa experimenteaza in cursul noptii o stare ciudata, terifianta chiar si care la prima vedere pare a fi legata de o afectiune cumplita. In realitate insa, starea nu este nici pe departe atat de grava precum pare. Cu toate acestea, cei care traiesc astfel de episoade ar trebui sa inteleaga ce li se intampla, pentru a gestiona experienta mai bine si pentru a fi mai putin inspaimantati din cauza acesteia.

Din acest articol afli ce este paralizia in somn, care sunt cauzele si manifestarile ei si cum poate fi prevenita.

Ce este paralizia in timpul somnului

Paralizia in timpul somnului este de fapt sentimentul ca esti treaz si constient, dar nu poti sa te misti, nu poti vorbi, nu poti striga dupa ajutor. Aceasta stare apare cand esti pe jumatate treaz pe jumatate adormit, fie in prima parte a somnului, inainte de a adormi profund (in acest caz se numeste hipnagogica), fie spre dimineata, inainte sa te trezesti (in acest caz se numeste hipnopompa). Poate dura de la cateva secunde la cateva minute. Starea aceasta poate fi amplificata de o senzatie de teama si de apasare (unele persoane vorbesc chiar de sufocare). Episodul anxios se termina atunci cand persoana se poate misca, sau cand adoarme la loc.

Cum se explica aceasta stare neobisnuita

Somnul nostru este o alternare a somnului REM (Rapid Eye Movement), caracterizat prin miscarea rapida a ochilor si somnul NREM (Non Rapid Eye Movement). Un ciclu de somn dureaza aproximativ 90 de minute. In timpul perioadei NREM corpul se reface, iar muschii sunt complet relaxati. La sfarsitul acestei perioade incepe somnul de tip REM, adica perioada in care apar visele. Daca te trezesti din vis la sfarsitul perioade NREM, atunci cand muschii sunt complet relaxati, este normal sa ai senzatia ca nu te poti misca si nu poti vorbi, desi devii incetul cu incetul constient.

Aceasta stare poate fi complicata de senzatia de sufocare, de apasare, daca dormi cu fata in sus. In cazuri mai grave pot aparea si halucinatii, de pilda poti avea impresia ca mai este cineva cu tine in camera, desi esti singur. Explicatia poate avea legatura cu o stare de anxietate care insoteste episodul. In unele cazuri, persoana care sufera un episod de paralizie in somn se poate trezi brusc, cu palpitatii sau plangand.

Nu exista o ciclicitate a fenomenului, este posibil ca pe parcursul vietii sa se intample o singura data, dar este la fel de posibil ca fenomenul sa apara in cateva nopti, consecutiv.

Nu exista o categorie de persoane care prezinta un risc mai mare de producere a acestui fenomen. Incidenta este mai crescuta la persoanele adulte si la persoanele care au suferit traume de natura psihica. In schimb, incidenta este foarte scazuta in cazul copiilor mici. Cei mai multi oameni incearca sa depaseasca singuri episodul si incearca sa-l explice, fie printr-o trauma prin care au trecut, fie printr-o perioada stresanta, sau in care nu s-au odihnit suficient.

Foarte rar paralizia in timpul somnului este asociata unei afectiuni psihice, dar poate fi insotita de tulburari de somn precum narcolepsia (nevoia de a dormi). Narcolepsia are drept cauza incapacitatea creierului de a regla somnul. Mult mai des insa, de-a lungul timpului, paralizia in somn a fost asociata prezentei unor demoni sau creaturi malefice.

Cauzele paraliziei in somn

Statistic vorbind, 4 din 10 persoane sufera astfel de episoade de paralizie in timpul somnului, primul episod poate debuta chiar in anii adolescentei. Cercetarile nu s-au terminat in cazul acestei manifestari, dar sunt luate in calcul cauze precum:

  • bagajul genetic;
  • oboseala accentuata;
  • privarea de somn;
  • program dezorganizat de somn;
  • afectiuni psihice (de exemplu, paralizia in somn poate fi un efect secundar al tulburarii bipolare);
  • dormitul pe spate;
  • narcolepsia;
  • crampe musculare care apar in somn;
  • unele tratamente medicamentoase: de fapt nu medicamentele sunt neaparat problema, ci utilizarea lor inadecvata sau in exces. Este vorba despre somnifere, excitanti (energizante, medicamente relaxante pe baza de valeriana). Medicamentele care au un efect asemanator cu al somniferelor (naturale sau artificiale) trebuie luate la recomandarea medicului.
  • hipoxia: existenta unei afectiuni respiratorii, care nu permite un aport suficient de oxigen inspre plamani, sau a unei boli cardio-vasculare. Creierul necesita o mare cantitate de oxigen pentru a putea functiona corespunzator, prin urmare o cantitate mai mica il va afecta.
  • hipoglicemia: intreaga activitate cerebrala se realizeaza cu ajutorul glucozei. Un deficit de glucoza poate duce la aceasta stare.
  • solicitarea metabolismului gastro-intestinal.

Complicatiile paraliziei in somn

Exista doua complicatii importante ale paraliziei in somn:

  • narcolepsia: nevoia individului de a-si suplimenta orele de somn cu un somn diurn la care cu greu poate renunta. Narcolepsia se instaleaza pentru ca organismul are un deficit de somn dupa perioada de odihna nocturna.
  • halucinatii: acestea pot indica prezenta unei patologii de natura psihiatrica ramasa nerezolvata. In acest caz trebuie apelat la un psiho-terapeut.

Cand sa apelezi la medic

Paralizia in somn poate sa nu fie tratata medicamentos. Cu toate acestea, este recomandat sa consulti un medic daca te confrunti cu urmatoarele situatii:

  • simptomele cu care te confrunti te duc la anxietate;
  • te simti extenuat pe parcursul zilei tiindca noaptea nu te odihnesti suficient;
  • te trezesti dupa un asemenea episod nocturn si constati ca ai puls crescut sau te trezesti plangand;
  • iti este frica sa te duci la culcare.
  • episoadele de paralizie in somn se repeta prea des.

Pentru a putea da medicului toate informatiile de care are nevoie, poti sa pastrezi un jurnal de somn vreme de cateva saptamani, timp in care mentionezi episoadele, modul de manifestare, tulburarile de somn de care suferi, daca exista in familie alte persoane care sufera astfel de tulburari de somn. De asemenea, medicul poate recomanda consultarea unui specialist in somnologie, pentru o evaluare de specialitate.

Cum se trateaza paralizia in somn

Paralizia in somn, in ciuda numelui si a manifestarilor terifiante, nu reprezinta un pericol pentru sanatate si viata. De asemenea, manifestarea nu necesita un tratament special. Medicul poate trata in schimb cauza care provoaca aceste manifestari. De exemplu, daca pacientul sufera de insomnie, sau de anxietate, depresie, medicul va actiona in acest sens. In cele mai multe cazuri, daca pacientul intelege manifestarea si realizeaza ca nu i se poate intampla nimic grav in timpul acestor episoade, aceasta stare dispare de la sine. Cel mai adesea, tipul de tratament include psihoterapie, pentru a se stabili cauza paraliziei in somn. Odata cu eliminarea cauzei va disparea si efectul.

Cum se poate preveni paralizia in somn

Exista cateva aspecte pe care le poti incerca, pentru a preveni aparitia unor asemenea episoade:

  • dormi 6-8 ore pe noapte;
  • aeriseste bine camera in fiecare seara, ai grija sa fie intuneric si nu lua in preajma ta aparatura electronica.
  • de asemenea, este important sa ai un program de somn prestabilit. Incearca sa mergi la culcare in fiecare seara la aceeasi ora si trezeste-te dimineata la aceeasi ora, inclusiv in zilele de weekend. In acest fel, previi si instalarea insomniei.
  • fa miscare, dar nu cu 3-4 ore inainte de a merge la culcare. Practica un sport care sa nu-ti dea prea multa bataie de cap.
  • nu manca mult inainte de culcare si evita alcoolul sau cafeaua. Ai grija sa existe macar 3-4 ore intre masa de seara si ora de somn.
  • incearca sa nu dormi pe spate. Este posibil ca dormitul pe spate sa favorizeze aparitia acestor episoade.

Ce trebuie sa retii

  • Paralizia in timpul somnului se refera la situatia in care o persoana este constienta, dar este incapabila sa se miste sau sa vorbeasca. Aceasta stare se produce atunci cand o persoana trece din etapa de veghe in cea de somn.
  • Daca persoana devine anxioasa si ajunge sa-i fie teama sa se duca la culcare seara, din cauza episoadelor de paralizie in timpul somnului, sau daca ajunge la oboseala cronica din cauza lipsei de somn, trebuie dus de urgenta la medic.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Surse suplimentare de informatie:

WebMD, "Sleep Paralysis": https://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-paralysis

Medical News Today, "Everything you need to know about sleep paralysis": https://www.medicalnewstoday.com/articles/295039

Healthline, "Sleep Paralysis": https://www.healthline.com/health/sleep/isolated-sleep-paralysis

Very Well Health, "Sleep Paralysis Overview": https://www.verywellhealth.com/what-is-sleep-paralysis-3014777

NHS, "Sleep paralysis": https://www.nhs.uk/conditions/Sleep-paralysis/

Health, "What is sleep paralysis? Why it happens and what to do about it": https://www.health.com/condition/sleep/what-is-sleep-paralysis

WebMD, "Sleep Paralysis: Demon in the Bedroom": https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/sleep-paralysis-demon-in-the-bedroom

SleepFoundation, "What You Should Know About Sleep Paralysis": https://www.sleepfoundation.org/articles/what-you-should-know-about-sleep-paralysis

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor