Diverticulita: cauze, simptome, tratament

24. 7. 2023 · 10 minute de citit

Diverticulita este o conditie inflamatorie infectioasa ce apare intr-un diverticul, o portiune subtiata a colonului. Diverticulita este o complicatie care poate afecta persoanele cu diverticuloza, micile buzunare prezente in interiorul colonului.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Diverticulita: cauze, simptome, tratament

Cand unul dintre acestea sau mai multe sunt infectate sau lezate, apare inflamatia in interior. Durerea ascutita in cadranul abdominal inferior stang poate fi un semn am diverticulitei, o afectiune grava ce poate necesita interventie chirurgicala de urgenta. 

Prezentam in acest material ce este diverticulita, care sunt cauzele si simptomele specifice, cum se diagnosticheaza aceasta conditie medicala, care sunt optiunile de tratament, dar si cum poate fi prevenita cu o dieta corespunzatoare, ce alimente sunt permise si care sunt interzise persoanelor diagnosticate cu aceasta problema de sanatate. 

Ce este diverticulita?

Diverticulita este o inflamatie a diverticulilor care sunt saculeti de forma unor buzunare care se dezvolta in interiorul colonului. Diverticulii de mucoasa intestinala ies prin orificiile de mici dimensiuni ale peretelui intestinului gros, de aceea apar ca niste riduri ale colonului.

Formarea mai multor astfel de saculeti poarta numele de diverticuloza. Daca diverticulii se inflameaza, afectiunea se numeste diverticulita. Incidenta acestei boli creste odata cu varsta, astfel incat ajunge sa se manifeste la aproape toate persoanele care au peste 80 de ani. Constipatia cronica si alte probleme legate de dieta alimentara, favorizeaza aparitia diverticulitei care este in principal o boala a civilizatiei moderne. De altfel, patologia este mai frecventa in tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare.

Cele mai multe cazuri de diverticulita sunt asimptomatice, in vreme ce in putine situatii simptomele se manifesta, motiv pentru care este vorba de diverticulita acuta. Este bine de stiut, criza de diverticulita nu duce la cancer. (1)

Diverticulita poate provoca dureri abdominale severe si alte simptome specifice, uneori fiind necesara interventia chirurgicala pentru tratare. Diverticulita usoara poate sa fie tinuta sub control cu administrarea unor antibiotice, redefinirea dietei, dar si cu odihna. (2)

Diverticulita: cauze

Exista doua cauze principale ale diverticulitei. 

  • Dieta saraca in fibre. Aceasta are drept consecinta materii fecale reduse cantitativ si foarte dure, pentru eliminarea carora este nevoie de un efort deosebit. Aceasta fortare actioneaza asupra buzunarelor diverticulare existente in peretele colonului. In plus, dieta saraca in fibre duce la un timp mai mare in care materiile raman in intestin;
  • Resturi de alimente ce raman blocate la nivelul diverticulilor. Bacteriile din alimente dezvolta o inflamatie a mucoasei, creste presiunea intradiverticulara si astfel exista pericolul unei perforatii sau rupturi. Riscul este mare pentru ca, daca inflamatia de la diverticul ajunge la peritoneu, adica lamucoasa care captuseste organele abdominale, se poate declansa peritonita, o afectiune care poate fi fatala, mai ales daca nu se intervine de urgenta.

Unele cercetari au evidentiat faptul ca o infectie cu citomegalovirus la nivelul colonului ar putea fi un factor declansator important in diverticulita. (1), (3)

Factorii de risc in diverticulita

  • Dieta alimentara care duce la probleme de tranzit intestinal: saraca in fibre si bogata in grasimi si carne rosie;
  • Varsta peste 40 de ani;
  • Sedentarismul;
  • Obezitatea;
  • Fumatul;
  • Alterarea si scaderea imunitatii;
  • Modificari ale florei intestinale;
  • Factori genetici;
  • Unele medicamente au fost asociate cu un risc crescut de diverticulita (corticosteroizi, antiinflamatorii precum ibuprofen sau naproxen);
  • Nivelul scazut de vitamina D creste riscul de diverticulita.

Riscul scazut in cazul diverticulitei presupune cel mult 4 portii de carne rosie pe saptamana, o dieta bogata in fibre, 2 ore de activitate fizica sustinuta pe saptamana, un index de masa corporala intre 18,5 - 24,9 si absenta fumatului. (1), (2), (3)

Diverticulita: simptome

In cele mai multe cazuri, diverticulita nu reprezinta un pericol pentru sanatate. De asemenea, nu prezinta simptome, este asimptomatica si nici nu necesita tratament. Cu toate acestea, o parte dintre pacienti prezinta manifestari caracteristice, precum:

  • dureri abdominale usoare sau moderate, sub forma crampelor, mai ales in partea stanga a abdomenului inferior, iar durerile sunt accentuate la miscare.
  • flatulenta;
  • distensie abdominala;
  • constipatie sau diaree cu mucozitati;
  • scaune cu sange;
  • febra, din cauza inflamatiei;
  • puls crescut, pe fondul inflamatiei;
  • tulburari de tranzit;
  • senzatie de voma;
  • varsaturi;
  • urinari frecvente si dificile. Deoarece o parte a colonului se afla in apropierea vezicii urinare, se poate ajunge la inflamatie perivezicala;
  • lipsa poftei de mancare;
  • alterarea starii generale. (3), (4)

In cele mai grave cazuri, poate avea loc perforarea intestinala sau obstructia intestinala.

Daca pacientul ar face analize de sange, s-ar constata o crestere a markerilor de inflamatie - leucocite, VSH, si proteina C reactiva. Unele simptome de diverticulita sunt asemanatoare celor din cancerul colorectal, fiind necesare investigatii amanuntite pentru a stabili un diagnostic corect si pentru a acorda un tratament adecvat nevoilor. 

Cum se diagnosticheaza diverticulita

Cum se diagnosticheaza diverticulita?

Medicul gastroenterolog face anamneza, evalueaza starea bolnavului si afla detalii despre dieta, medicatie, particularitatile tranzitului intestinal, iar mai apoi trece la examenul fizic. Analizele de sange recomandate pot evidentia o eventuala infectie. Hemoleucograma poate evidentia de pilda infectia, prin cresterea numarului de leucocite sau anemie, iar urocultura poate oferi informatii legate de germeni cu habitat intestinal, ceea ce inseamna ca exista o fistula enterovezicala, comunicare intre intestin si vezica. Analiza materiilor fecale se realizeaza pentru a vedea daca exista sau nu pierderi de sange. 

Alaturi de aceste analize de laborator, medicul specialist poate indica o radiografia intestinala ce poate evidentia prezenta gazului sau colonoscopia, o procedura prin care se examineaza colonul cu un telescop flexibil, in cazul in care in materiile fecale exista sange). Colonoscopia este contraindicata in cazul diverticulitei acute, pentru ca exista riscul perforatiei intestinale. (2), (3)

Tomografia computerizata abdominala se face atunci cand pacientul are dureri abdominale puternice si exista risc de rupere a unui diverticul inflamat. Investigatia computerizata poate confirma diagnosticul de diverticulita si poate da informatii suplimentare cu privire la severitatea si existenta complicatiilor, ceea ce ajuta ulterior medicul specialist la stabilirea tratamentului.

Testul de sarcina este parte a investigatiilor pentru femeile care se confrunta cu dureri abdominale si se afla la varsta fertila. De asemenea, un test al enzimelor hepatice este efectuat pentru a exclude cauzele hepatice in durerea abdominala. (4), (5) 

Diverticulita: tratament

Diverticulita nu se vindeca, odata aparuti diverticulii nu dispar, nu pot fi eliminati decat prin interventie chirurgicata. Prin modificarea dietei si prin respectarea unor reguli privind stilul de viata pacientul poate reduce riscul de inflamare a acestora.

Tratamentul bolii diverticulare se face in functie de gravitatea afectiunii si de simptomele resimtite de pacient. Tratamentul in cazul diverticulitei poate fi medicamentos sau chirurgical.

Tratament medicamentos

In cele mai usoare cazuri, o dieta bogata in fibre (cereale, paine integrala, fructe) amelioreaza simptomele si opreste progresul bolii. Cu toate acestea, alimentatia nu va face sa dispara diverticulii care exista, prin urmare sensibilitatea poate reaparea.

Diverticulita in formele usoare poate fi tratata cu antibiotice cu spectru larg, pentru distrugerea bacteriilor responsabile pentru infectie si o dieta bogata in lichide. Se pot recomanda, de asemenea, antispasmodice si laxative, dar si antiinflamatoare in diverticulita. Cei mai multi pacienti raspund la tratamentul medicamentos. (1), (2)

Tratament chirurgical

In cazurile grave de diverticulita, medicul specialist poate recomanda tratament chirurgical. In general, este vorba de pacientii care au episoade recurente si puternice de diverticulita, sau care prezinta complicatii, precum abces, peritonita, ocluzie intestinala. Tratamentul chirurgical se realizeaza in principal din 2 motive:

  • pacientii nu se mai afla in puseu acut si nici nu exista risc crescut sa mai apara altul;
  • pacientii prezinta complicatii cronice.

Ce presupune interventia chirurgicala

  • Curatarea abdomenului de infectia provocata de un diverticul inflamat transformat in abces;
  • Rezolvarea unei sangerari abundente de la un diverticul inflamat;
  • Extirparea unei portiuni de colon care a fost afectata. Indepartarea chirurgicala a partii afectate a intestinului si reconectarea segmentelor sanatoase ale colonului este interventia chirurgicala clasica in cazul diverticulitei, ce poate fi traditionala sau laparoscopica;
  • Rezectia cu colostomie se realizeaza numai in cazul in care inflamatia este atat de extinsa incat nu se poate face reconectarea colonului la rect. Abia dupa vindecarea inflamatiei, chirurgul poate face o a doua operatie pentru a reconecta colonul la rect.

Interventia laparoscopica are mai multe avantaje:

  • trauma chirurgicala este minima;
  • durerile sunt mai mici si tratamentul cu antialgice postoperator este redus;
  • obstructia intestinala cauzata de paralizia temporara dispare mai repede;
  • reluarea mai rapida a alimentatiei orale;
  • spitalizare mai scurta;
  • mai putine complicatii.

Pregatirea preoperatorie a pacientului presupune:

  • scaderea ponderala;
  • tratarea bolilor asociate;
  • profilaxia antibiotica. (2), (5), (6)
Cum previi diverticulita

Cum previi diverticulita

Regimul alimentar recomandat

In general, bolnavului de diverticulita ii este recomandata o dieta bazata pe lichide:

  • apa;
  • ceaiuri pentru diverticulita;
  • sucuri de legume/fructe fara pulpa;
  • supa.

Cafeaua in diverticulita este permisa la inceput, cand vorbim de o dieta lichida, dar simpla, fara alte adaosuri. 

Dupa ameliorarea simptomelor, pacientul se poate intoarce, gradual, la dieta normala. Se recomanda introducerea in dieta a urmatoarelor alimente:

  • paine integrala;
  • paste si cereale integrale;
  • fasole rosie/fasole uscata;
  • fructe compot sau la conserva, fara seminte sau coaja;
  • dovlecel;
  • cartofi;
  • mazare;
  • spanac;
  • broccoli;
  • seminte;
  • nuci;
  • popcorn;
  • lapte;
  • iaurt;
  • branza;
  • oua;
  • peste;
  • carne de pui;
  • orez alb.

Uleiul de masline in diverticulita poate fi utilizat la unele preparate, in cantitati mici, cu urmarirea reactiilor organismului pentru ca nu toti il pot tolera. 

Stil de viata

Pe langa tratamentul medicamentos si regimul alimentar, exista si alte cateva lucruri pe care pacientul ar trebui sa le faca pentru a preveni aparitia unui alt episod de diverticulita:

  • adoptarea unui stil de viata activ;
  • renuntarea la fumat;
  • mentinerea unei greutati normale;
  • hidratare corespunzatoare;
  • consumul unei cantitati corespunzatoare de lichide;
  • exercitiu fizic. (1), (2), (5), (7)

Alimente interzise la diverticulita

In trecut, persoanele cu diverticulita primeau recomandare de evitare a semintelor si nucilor care ar fi putut sa se blocheze intr-un diverticul si ar fi provocat astfel, diverticulita. Riscul acestea este un mit in vremurile noastre, mai mult, semintele si nucile sunt surse excelente de fibre si proteine din plante, alimente esentiale pentru mese sanatoase. Nu trebuie sa eviti neaparat alimentele in diverticulita, ci sa ai o dieta echilibrata si sanatoasa, fara produse prea procesate si fara exagerari. (1), (5)

Este indicat sa se evite consumul de alimente foarte grase, procesate sau bogate in zaharuri, alimente prajite sau puternic condimentate, carne rosie, lactate bogate in grasimi, cereale rafinate, care pot favoriza inflamatia. Cum un studiu recent a scos la iveala faptul ca o dieta bogata in grasimi si saraca in fibre, caracteristica alimentatiei occidentale, creste riscul de diverticulita, produsele ar trebui excluse pe baza experientei individuale, unele pot fi benefice unui pacient diagnosticat cu aceasta afectiune inflamatorie a colonului, in timp ce altora le provoaca simptome dureroase si agravarea starii de sanatate. (7), (8)


Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat, au doar scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consultatie si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate!



Surse de informare:

1. Diverticulitis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10352-diverticulitis

2. Diverticulitis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diverticulitis/symptoms-causes/syc-20371758

3. Diverticular disease and diverticulitis - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/diverticular-disease-and-diverticulitis#causes-of-diverticular-disease-and-diverticulitis

4. Diverticular disease and diverticulitis - https://www.nhs.uk/conditions/diverticular-disease-and-diverticulitis/

5. Diagnosis of Diverticular Disease. How do doctors diagnose diverticular disease? - https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diverticulosis-diverticulitis/diagnosis

6. Diverticulitis - https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/diverticular-disease/diverticulitis

7. What Is Diverticulitis? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention - https://www.everydayhealth.com/diverticulitis/guide/

8. Everything you need to know about diverticulitis - https://www.medicalnewstoday.com/articles/152995

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor