Coxartroza: Cauze, simptome, tratament

22. 10. 2020 · 10 minute de citit

Coxartroza este o boala degenerativa, caracterizata prin degradarea progresiva a articulatiei soldului. Se mai numeste si artroza soldului. Este o afectiune foarte frecventa la persoanele de varsta a doua sau a treia, dar se poate manifesta si la persoane mai tinere, fie in urma unor predispozitii genetice, fie ca urmare a stilului de viata.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Coxartroza: Cauze, simptome, tratament

 

Coxartroza este insotita de durere si de o reducere a mobilitatii soldului. Activitati usoare precum mersul, ridicatul de pe scaun, aplecatul devin dificile si dureroase. Afectiunea progreseaza odata cu trecerea timpului, iar durerea se accentueaza.

Din acest articol afli care sunt cauzele, factorii de risc, simptomele coxartrozei. De asemenea, iti spunem care sunt modalitatile de tratare si cum poti ameliora sau preveni aceasta afectiune, prin intermediul exercitiilor fizice.

Anatomia soldului

Soldul este format din partea superioara a osului coapsei (femur) si o cavitate concava de la nivelul bazinului. Miscarea este posibila si oasele sunt protejate datorita unui cartilaj articular, care apare ca un strat neted si lucios si care face ca miscarea coapsei sa se faca in toate directiile. Atunci cand cartilajul articular dispare complet, apare o frecare os pe os, ceea ce duce la o durere insuportabila la mers, si la pierderea capacitatii de a rota, flecta sau intinde soldul.

In cazul afectiunii numite coxartroza, cartilajul articular este afectat, se macina in timp, intr-un final oasele ajung in contact direct, ceea ce duce la durere si la rigiditate (bolnavul resimte o intepenire a soldului). Atunci cand afectiunea se agraveaza, apar osteofitele (ciocuri osoase), tocmai pentru a compensa cartilajul pierdut. La randul lor, osteofitele limiteaza si mai mult miscarea soldului.

De ce apare artroza la nivelul soldului

Exista cel putin doua explicatii pentru care artroza se instaleaza la sold:

  • soldul este cea mai mare articulatie a corpului;
  • soldul are parte de o uzura si o deteriorare mai mare, pe masura ce pacientul inainteaza in varsta. Fiecare pas pe care il faci, sau de fiecare data cand te rasucesti in pat pui presiune pe articulatiile tale. Nu este de mirare ca soldurile, fiind foarte solicitate de tot felul de miscari pe care le faci zilnic, se uzeaza si se degradeaza dupa o anumita varsta.

Tipuri de coxartroza

Exista doua tipuri de coxartroza:

  • coxartroza primara: nu este o consecinta a altei afectiuni, este o boala de sine statatoare. Apare la pacientii trecuti de 60 de ani, are o progresie mai lenta si afecteaza ambele articulatii (sau doar una). Factorii indirecti ai aparitiei coxartrozei primare sunt stilul de viata si predispozitia genetica.
  • coxartroza secundara: apare la pacientii mai tineri, in general pentru ca exista factori de risc care favorizeaza degenerarea prematura a articulatiei soldului. Poate aparea ca urmare a unor probleme (defecte) congenitale (la nastere), sau ca urmare a unor procese inflamatorii (infectioase, tuberculoase). Cauzele pot fi reprezentate si de obezitate, hemofilie, diabet, guta, alte afectiuni care afecteaza metabolismul.

Cauzele coxartrozei

Cauza exacta a coxartrozei nu este cunoscuta. In schimb, exista o serie de factori care favorizeaza aparitia bolii, precum:

  • varsta inaintata (in general peste 60 de ani);
  • predispozitia genetica (istoric familial de coxartroza);
  • fracturi la nivelul soldului;
  • traumatisme la nivelul soldului: survenite in urma activitatilor sportive care solicita articulatia;
  • obezitate: pentru ca astfel creste solicitarea mecanica de la nivelul soldului, presiunea asupra cartilajului articular;
  • luxatie congenitala la sold (la nastere);
  • sexul: coxartroza este mai des intalnita la femei, deoarece soldurile femeilor sunt mai late decat genunchii, in comparatie cu barbatii;
  • existenta unor boli care afecteaza metabolismul si sistemul muscoloscheletal: boala Paget a osului, diabetul zaharat, hipertiroidia.

Simptomele coxartrozei

  • Durerea: cel mai important simptom al coxartrozei. Durerea dispare ulterior, dar reapare la efort, ameliorandu-se din nou in timpul repausului. Durerea apare nu numai in timpul mersului, dar si in timpul urcatului scarilor de exemplu.
  • Rigiditatea articulatiei soldului: Cei mai multi bolnavi la care se instaleaza coxartroza se plang de o rigiditate in zona inghinala, sau a soldului atunci cand se trezesc. Miscari simple precum incaltatul, aplecatul pot fi facute cu greutate. De asemenea, urcatul si coboratul din masina sunt miscari dificile.
  • Repausul complica rigiditatea: in general, bolnavii se plang de dureri dimineata, dupa o perioada de repaus, sau atunci cand incearca sa se ridice de pe scaun sau fotoliu.
  • Scaderea mobilitatii: articulatia soldului permite o gama larga de miscari. Coxartroza face dificila desfacerea picioarelor, intinderea piciorului in spate, rotatia membrului inferior.
  • Aparitia schiopatatului: schiopatatul apare ca urmare a cresterii presiunii asupra soldului.
  • Atrofierea (slabirea muschilor): care controleaza articulatia soldului, in urma limitarii activitatilor.
  • Limitarea miscarilor soldului: astfel este afectata capacitatea de a merge.
  • Durerea este influentata de conditiile meteo: durerea articulara se manifesta atunci cand vremea este ploioasa.
  • Se instaleaza senzatia de oboseala: in principal pentru ca pacientul depune un efort mai mare atunci cand se deplaseaza.

Diagnosticarea coxartrozei

Durerea de sold nu este simplu de diagnosticat, iar artroza este una dintre principalele cauze ale durerii de sold.

In general, diagnosticul de coxartroza se pune ca urmare a:

  • simptomelor raportate de pacient;
  • unui examen clinic: medicul ortoped testeaza mobilitatea soldului si examineaza mersul pacientului. Este posibil ca medicul ortoped sa-i ceara pacientului sa mearga sau sa stea intr-un picior, pentru a vedea cum se aliniaza soldurile.
  • unei radiografii de bazin: poate confirma si evalua gradul de severitate a bolii. Radiografia evidentiaza daca s-au modificat articulatiile soldului si daca exista malformatii osoase (osteofitele).
  • CT / RMN: pentru cazurile mai severe ae bolii.

Daca nu este tratata la timp, coxartroza progreseaza pana in punctul in care durerea devine permanenta. Articulatia soldului se blocheaza si se inflameaza. Pot aparea osteofitele (ciocurile osoase) care complica si mai mult miscarea si amplifica durerile.

Tratamentul coxartrozei

Efectele coxartrozei sunt ireversibile. Cu toate acestea, daca tratamentul medicamentos este inceput din timp, pacientul poate fi scutit de durere, iar progresul afectiunii poate fi incetinit. Artroza de la sold poate fi tratata. Daca durerea si dizabilitatea nu se amelioreaza in urma tratamentului medicamentos, medicul specialist poate recomanda interventia chirurgicala.

Tratament nechirurgical

In faza incipienta a coxartrozei, iata ce masuri poti lua:

  • evita eforturile de lunga durata care implica articulatia soldului;
  • urmeaza un program de fizio-kinetoterapie, cu exercitii usoare (inot, aerobic, mers pe bicicleta), cu scopul de a mentine functionalitatea articulatiei. Kinetoterapia creste sau pastreaza in timp mobilitatea soldului.
  • administrarea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, recomandate de medic pentru durere: paracetamol, creme, geluri, unguente cu capsaicina.
  • daca este cazul, scapa de kilogramele in plus.
  • la mers, foloseste-te de un baston, pentru a reduce solicitarea soldului afectat de artroza.
  • odihneste-te periodic.

Tratament chirurgical

 

Coxartroza: Simptome, tratament si exercitii

Atunci cand coxartroza este intr-o stare avansata, durerea nu trece cu tratamentul nechirurgical. Iti dai seama daca afectiunea este avansata daca durerile se manifesta si pe perioada repausului (noaptea).

Este posibil chiar ca medicul ortoped să recomande inlocuirea totala a articulatiei (protezarea soldului). Aceasta este o procedura chirurgicala, se numeste artroplastie.

Proteza de sold inseamna ca articulatia este inlocuita cu doua piese, una pentru bazin si una pentru femur, care va elimina durerea cauzata de coxartroza, va ajuta pacientul sa mearga si ii va creste calitatea vietii. Artroplastia este o interventie chirurgicala de succes. La 6 saptamani de la efectuarea operatiei, pacientul isi poate relua majoritatea activitatilor cotidiene.

Interventia de protezare a soldului este o interventie chirurgicala care are si complicatii, precum:

  • infectii;
  • luxatii;
  • hemoragii;
  • fractura;
  • uzura precoce a implantului (pe termen lung).

Recuperarea dupa protezarea soldului

Interventia chirurgicala presupune intotdeauna o perioada de recuperare. Pacientul va avea nevoie de un baston, sau de un cadru de sprijin. De foarte mare ajutor in perioada de recuperare este kinetoterapia postoperatorie. Prin kinetoterapie se recupereaza forta musculara pierduta.

Exercitii fizice recomandate in cazurile de recuperare

Exercitiile fizice sunt importante pentru sanatate pentru ca ele contribuie la intarirea muschilor, imbunatatirea echilibrului si stabilizarea articulatiei soldului. Atunci cand incepi un program de exercitii pentru coxartroza, incepi cu miscari usoare. Exista exercitii care nu necesita un efort deosebit si care pot avea impact:

  • Mersul: o poti face in interior, sau in exterior, poti folosi o banda de alergare (fara inclinare). Este un exercitiu foarte bun si nu necesita un efort deosebit.
  • Bicicleta stationara: poti folosi o setare usoara a bicicletei si iti va permite sa cresti incetul cu incetul rezistenta.
  • Inot: este suficient sa te plimbi cu apa pana in talie, pentru ca acest exercitiu usureaza presiunea asupra articulatiilor. Daca faci exercitii aerobice in apa este cu atat mai bine.
  • Exercitii de yoga: ajuta la imbunatatirea flexibilitatii articulatiilor, intarirea musculaturii, reduc durerea in cazul coxartrozei.

Exista si alte exercitii care se recomanda bolnavilor in perioada de recuperare:

  • intindere musculara: te apropii de un zid, pentru a te putea sprijini; incrucisezi piciorul cel mai apropiat de zid inapoia celuilalt; apleci soldul spre zid, pana cand simti o intindere in exteriorul soldului; mentii pozitia 30 de secunde; nu trebuie sa te apleci in fata sau sa te indoi de mijloc.
  • du genunchiul la piept: aseaza-te cu spatele pe podea si tine picioarele bine intinse; indoaie un genunchi si apuca tibia cu ambele maini; trage usor de genunchi spre piept, cat de mult poti; mentine intinderea timp de 30 de secunde si relaxeaza tot 30 de secunde; repeta cu piciorul celalalt; repeta acest exercitiu de 4 ori, cand cu un picior cand cu celalalt.
  • intinderea ischio-gambierilor: aseaza-te pe spate cu ambii genunchi indoiti; ridica un picior de pe podea si indreapta genunchiul spre piept; inchide palmele in spatele coapsei, sub genunchi; indreapta piciorul si trage usor de el spre cap pana cand simti o intindere (daca ai dificultati, poti folosi un prosop); mentine pozitia intre 30 si 60 de secunde si relaxeaza pentru 30 de secunde; repeta cu celalalt picior; fa serie de 4 ori.
  • exercitii pe genunchi:
  • stai pe palme si genunchi; duci genunchiul stang la piept, revii la pozitia initiala si repeti apoi cu dreptul; faci miscarea de 10-12 ori cu fiecare genunchi.
  • intinzi piciorul, il ridici, dupa care revii in pozitia de baza. Faci la fel si cu celalalt genunchi. Executi seria de 10-12 ori pentru fiecare picior.

Sfaturi pentru bolnavii de coxartroza

Medicul ortoped sau kinetoterapeutul trebuie sa faca pacientului educatia soldului:

  • foloseste la mers un baston, pe care il porti in mana opusa soldului cu probleme. Utilizeaza-l corect, pentru a ajuta cu adevarat soldul bolnav.
  • evita sa porti greutati.
  • nu purta incaltaminte cu toc inalt.
  • urmeaza un program minim de exercitii fizice, zilnic.
  • evita sa stai perioade lungi de timp in fotolii sau scaune joase.
  • evita mersul pe teren accidentat.
  • evita mersul pe distante mari.
  • evita sa stai mult timp in picioare.
  • evita urcatul si coboratul scarilor si sariturile.
  • ai grija la greutatea corporala.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Surse suplimentare de informare:

Herzliya Medical Center, Coxarthrosis Treatment: https://hmcisrael.com/operation/coxarthrosis-treatment/

Phillippe Paillard, Hip osteoarthritis: diagnosis, causes and treatment: https://www.orthopaedic-surgery-paris.com/hip-osteoarthritis-diagnosis-causes-and-treatment/

Mayo Clinic: Osteoarthritis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925

Biomag, Arthrosis of the hip: https://www.biomag-medical.com/hip-joint-arthrosis/

NHS, Treatment and support, Osteoarthritis: https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/treatment/

 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor