Cal-C-Vita este un medicament utilizat pentru preventia si tratamentul deficientelor de vitamina B6, vitamina C, vitamina D si calciu in perioadele cu necesitati crescute sau deficiente cu risc crescut.
Indicatii:
- Acoperirea necesitatilor nutritionale in perioadele de crestere si dezvoltare, in timpul bolilor si convalescentei, la varstnici, in perioadele de efort psihic si fizic, in perioadele cu susceptibilitate crescuta la raceli.
- Cresterea rezistentei la infectii.
- In cazurile de oboseala fizica rapida.
- Favorizarea vindecarii ranilor si fracturilor.
- Preventia deficitului de vitamine si calciu si preventia osteoporozei.
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Mod de utilizare: Doza recomandata este de 1 comprimat efervescent CAL-C-VITA zilnic (sau la recomandarea medicului), dizolvat in 200 ml apa. Se obtine o bautura cu gust placut. Este potrivit si pentru diabetici.
In cazul in care considerati ca efectul este prea slab sau, din contra, prea puternic, va rugam spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Nu exista dovezi ca acest medicament poate determina supradozajul atunci cand este utilizat conform recomandarilor.
Majoritatea sau chiar toate rapoartele care se refera la supradozaj sunt asociate cu administrarea concomitenta a unor vitamine in monoterapie si/sau preparate cu multivitamine administrate in doze mari.
In literatura medicala au fost raportate supradozajul si supradozajul cronic pentru componentele separate. Manifestarile clinice si de laborator sunt foarte diverse si sunt dependente de susceptibilitatea pacientului si de circumstantele prezente.
Vitamina C
Supradozajul cu acid ascorbic (> 2 g/zi) poate creste semnificativ concentratiile serice si urinare de oxalati. Cresterea concentratiilor de oxalati a determinat formarea de depozite de oxalat de calciu la pacientii dializati. Pe langa aceasta, mai multe rapoarte au demonstrat ca dozele mari de vitamina C, administrate atat pe cale orala, cat si intravenoasa, pot determina formarea de depozite de oxalat de calciu si cristalurie cu oxalat de calciu la pacientii care prezinta o predispozitie pentru agregarea ridicata a cristalelor, care poate determina formarea calculilor si/sau nefropatie interstitiala si insuficienta renala acuta drept rezultat al cristalelor de oxalat de calciu.
Supradozajul cu acid ascorbic (> 3 g/zi la copii si > 15 g/zi la adulti) poate determina hemoliza oxidativa la pacientii cu deficit de glucoza-6-fosfat sau coagulare intravasculara diseminata.
Administrarea cronica de acid ascorbic in doze mari (> 500 mg/zi) poate exacerba incarcarea cu fier si poate determina deteriorarea tisulara la pacientii cu hemocromatoza.
Calciu si/sau vitamina D
Calciu poate determina toxicitatea daca totalul administrat depaseste 2500 mg, iar vitamina D poate determina toxicitatea daca totalul administrat depaseste 4000 UI.
Pacientii cu hipercalcemie sau afectiuni asociate hipercalcemiei, insuficienta renala si/sau predispozitie catre nefrolitiaza sunt susceptibili de toxicitate cu calciu si vitamina D in doze mai mici. Utilizarea medicamentului trebuie evitata la aceste populatii de pacienti.
Supradozajul cu calciu si vitamina D, acut sau cronic, in special la pacientii susceptibili, poate determina hipervitaminoza D, hipercalcemie, hipercalciurie si hiperfosfatemie. Consecintele includ insuficienta renala, sindromul „lapte-alcaline”, calcifierea vaselor de sange si a tesuturilor moi, inclusiv calcinoza, ceea ce determina nefrolitiaza. Simptomele initiale necaracteristice, ca debutul brusc al cefaleei, confuziei si tulburarilor gastrointestinale precum constipatie, diaree, greata si varsaturi, pot indica un supradozaj acut. Daca apar astfel de simptome, tratamentul trebuie oprit, iar pacientul trebuie sa se adreseze unui profesionist in domeniul sanatatii.
Vitamina B6
Efectul principal al supradozajului cu piridoxina este neuropatia axonala senzoriala. Au fost descrise si efecte asupra sistemului nervos central. Neuropatia a fost cel mai frecvent raportata dupa ingerarea cronica a unor cantitati mai mari decat nivelul maxim de 100 mg/zi (referinta). Neuropatia se amelioreaza treptat dupa indepartarea piridoxinei.
Reactii adverse posibile:
Ca toate medicamentele, CAL-C-VITA poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Urmatoarele reactii adverse au fost identificate in timpul utilizarii CAL-C-VITA, o combinatie de acid ascorbic + calciu + vitamina D + vitamina B6. Deoarece aceste reactii adverse sunt raportate voluntar la un esantion de populatie de dimensiune necunoscuta, nu este posibil sa se estimeze cu certitudine frecventa acestora sau sa se stabileasca o relatie cauzala cu expunerea la medicament.
Tulburari gastro-intestinale: pot aparea dureri abdominale si tulburari gastrointestinale: constipatie, flatulenta, diaree, greata si varsaturi.
Tulburari ale sistemului imunitar: pot aparea reactii alergice, reactie anafilactica, soc anafilactic. Simptomele acestor reactii alergice pot include: tulburari gastro-intestinale, eruptii cutanate pruriginoase, eczeme, edeme, probleme cardiace si pulmonare si soc anafilactic.
Forma de prezentare: Tub cu 10 comprimate efervescente.