Vitamine prenatale: Importanta, rol si tipuri

18. 8. 2020 · 9 minute de citit

Vitaminele prenatale sunt un aliat de baza al viitoarelor mamici, intrucat acestea contribuie la o buna dezvoltare a bebelusului si la mentinerea sanatatii gravidei. Intrucat sarcina si bebelusul pot "epuiza" o parte din rezervele de nutrienti din organismul viitoarei mame, medicul curant va prescrie, de la caz la caz, diferite tipuri de vitamine in sarcina, iar in acest mod poate fi evitata inclusiv anemia in aceasta perioada.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vitamine prenatale: Importanta, rol si tipuri

Desigur, pentru a porni pe acest drum cu bine, multe femei se intreaba ce vitamine trebuie sa ia pana in sarcina, pentru ca unele dintre aceste produse, cum ar fi acidul folic, trebuie administrate inainte ca femeia sa ramana gravida. Pe langa acidul folic (care se mai numeste si vitamina B9), in sarcina sunt esentiale si alte vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina D, iar dintre nutrienti, fierul ocupa un loc important in cazul gravidelor, chiar daca nu este, de fapt, o vitamina.

Care sunt beneficiile vitaminelor prenatale este o intrebare care se afla pe buzele multor gravide. Insa, nu doar raspunsul la aceasta curiozitate ar trebui sa te intereseze daca vei deveni in curand mamica, ci este bine sa cunosti si care sunt cele mai bune vitamine prenatale pe care ti le poate recomanda medicul sau farmacistul.

Ce sunt vitaminele prenatale?

Vitaminele prenatale sunt special create pentru femeile care sunt deja insarcinate sau pentru cele care incearca sa devina mame. Cea mai importanta vitamina prenatala, pentru mentinerea sanatatii viitoarei mamici, este acidul folic, cunoscut si sub numele de vitamina B9.

Vitaminele prenatale mai pot fi definite ca suplimente ce contin vitamine si minerale, care trebuie administrate zilnic, si de care organismul unei femei are nevoie atat inainte de conceptie, cat si in timpul sarcinii.

Desigur, nu trebuie sa uitam de alimentatia sanatoasa, care este un aliat important, mai ales in lunile de sarcina. Insa, pe langa regimul alimentar sanatos, viitoarea mama trebuie sa stie ca vitaminele prenatale o vor ajuta sa umple golurile din necesarul de nutrienti pe care nu-i obtine din alimentatie.

Care sunt principalele ingrediente si beneficii ale vitaminelor prenatale?

Vitaminele prenatale, special concepute pentru gravide, uneori, chiar cu scop bine definit (cum ar fi evitarea anemiei in sarcina) contin multe vitamine si minerale esentiale. Din lista ingredientelor principale nu trebuie sa lipseasca acidul folic, fierul, vitamina C, vitamina D. Este bine, insa, sa retinem ca si calciul si iodul sunt importante pentru organismul viitoarelor mamici.

Pentru a obtine necesarul de vitamine si minerale de care corpul are nevoie in sarcina, alimentatia sanatoasa este cea mai buna cale, insa, chiar si cu un regim alimentar corespunzator, in timpul sarcinii pot aparea carente ori deficite. Ce trebuie sa retii, ca viitoare mamica? Daca incerci sa concepi sau esti deja insarcinata, medicamentele prescrise de medicul tau curant te vor ajuta sa combati lipsa de vitamine in sarcina.

Vitamina D in sarcina

Exista mai multe tipuri de vitamine prenatale disponibile in farmacii, special concepute astfel incat sa contina multivitamine care asigura organismului necesarul in diferite etape ale dezvoltarii bebelusului.

De exemplu, multe vitamine prenatale au in compozitia lor atat calciu, cat si vitamina D, pentru ca ele contribuie la dezvoltarea oaselor sanatoase si a dintilor, in al treilea trimestru de sarcina. Ce trebuie sa retii daca vrei sa iei vitamina D in sarcina? Aceasta vitamina, extrem de importanta, functioneaza foarte bine impreuna cu calciul. Totodata, vitamina D este cruciala pentru dezvoltarea pielii bebelusului si pentru ca ochii acestuia sa fie sanatosi.

Vitamina C in sarcina

Un alt element important in sarcina este vitamina C, pentru ca protejeaza celulele si le mentine sanatoase. Desigur, daca viitoarea mamica are o alimentatie echilibrata, organismul ei isi va lua tot necesarul de vitamina C din fructe si legume. Specialistii recomanda ca, atunci cand cauti vitamine prenatale, sa intrebi medicul sau farmacistul despre un produs care sa contina atat vitamina C, cat si vitamina E si complexul de vitamine B, zinc si iod. In plus, un studiu publicat pe site-ul OMS a aratat ca riscul de ruptura prematura a placentei a fost redus in cazul femeilor care au luat vitamina C, fie ca atare, fie in combinatie cu alte suplimente, fata de femeile din grupul de control sau cu cele care nu au folosit deloc suplimente in sarcina.

Acidul folic in sarcina

Potrivit cercetarilor, acidul folic in sarcina indeplineste un rol extrem de important, mai exact previne aparitia defectelor de tub neural la bebelus. Ce inseamna, mai exact, aceste defecte? Ele reprezinta malformatii congenitale ale bebelusului, cand se creeaza un orificiu in maduva spinarii sau creier. Acest gen de defecte sunt anomalii grave la nivelul creierului si maduvei spinarii. Ideal ar fi, spun specialistii, ca viitoarea mama sa inceapa sa ia acid folic macar cu trei luni inainte de conceptie, pentru a se asigura ca organismul ei nu are deficit de acid folic in sarcina.

Fierul in sarcina

Si fierul este un element esential in sarcina, pentru ca ajuta la dezvoltarea placentei si a bebelusului. Rolul fierului in sarcina nu se opreste insa aici. El ajuta organismul sa produca sangele, necesar pentru transportul oxigenului catre bebelus. In plus, ajuta la combaterea anemiei in sarcina, afectiune caracterizata de un numar mult prea mic de globule rosii (eritrocite) in sangele gravidei.

Alte vitamine pentru gravide

Dincolo de acidul folic si de fier, lista vitaminelor prenatale sau a suplimentelor care contribuie la dezvoltarea armonioasa a bebelusului include si alte elemente esentiale. Medicul curant iti poate prescrie un supliment cu vitamine prenatale in functie de nevoile organismului tau. In farmacii si in magazinele online sunt disponibile si vitamine fara prescriptie medicala, care pot fi luate in sarcina. Este important, insa, sa alegi un produs sau acele vitamine prenatale care sa contina si ingrediente precum: calciul, vitaminele C, A si E, zincul, vitamina B12, magneziul, cuprul.

Nu trebuie sa uitam ca in lunile de sarcina, necesarul zilnic al unei femei pentru anumiti nutrienti, cum ar fi acidul folic, calciul si fierul va creste. Iar vitaminele si mineralele precum fierul, calciul si acidul folic sunt vitale pentru cresterea armonioasa a bebelusului si pentru un stil de viata sanatos al viitoarei mame.

Chiar daca exista multe tipuri de vitamine prenatale disponibile pe piata, discuta cu medicul tau curant sau cu farmacistul si nu uita sa alegi acele vitamine prenatale care includ nu doar acid folic, fier si calciu, ci si vitaminele A, C, D si E, zinc, magneziu, cupru, vitamina B12. Daca esti ingrijorata cu privire la alti nutrienti care lipsesc din organism, cum ar fi acizii grasi Omega-3, intreaba medicul sau farmacistul. Acestia sunt un tip de grasimi care se gasesc in mod natural in multe tipuri de peste gras si ajuta la incurajarea dezvoltarii creierului bebelusului. Daca nu ai o alimentatie bogata in peste gras ori daca iti faci griji cu privire la intoxicatia cu mercur ori alte metale grele care se pot gasi in pestele oceanic, discuta cu medicul curant. El iti poate recomanda suplimente cu Omega-3, pe langa vitaminele prenatale.

Cand trebuie luate vitaminele prenatale?

O intrebare normala, la care se gandesc multe femei care isi doresc sa devina mame, este cea referitoare la momentul la care ar trebui sa inceapa administrarea vitaminelor prenatale. Expertii spun ca ar fi bine sa se inceapa "cura" de vitamine prenatale inainte de momentul conceptiei cu aproximativ cateva luni. Tubul neural al bebelusului, cel care se transforma in creier si in maduva spinarii, se dezvolta in prima luna de sarcina. Aceasta etapa importanta, dezvoltarea tubului neural, se poate intampla chiar inainte ca viitoarea mamica sa descopere ca este insarcinata. Tocmai din acest motiv este bine ca unele vitamine prenatale sa fie luate cu luni bune inainte de conceptie (unii experti recomanda cu o luna, altii, trei luni), pentru ca organismul sa aiba timpul necesar sa le asimileze si pentru ca dezvoltarea bebelusului sa fie armonioasa.

In cazul in care nu iei deja vitamine prenatale, discuta cu medicul curant despre acest subiect si nu uita ca trebuie sa incepi sa le iei de indata ce ai aflat ca esti insarcinata. Din acest moment, vei continua sa iei in fiecare zi vitamine prenatale, in cele noua luni de sarcina si, la nevoie, chiar si dupa ce bebelusul a venit pe lume si ai inceput sa il alaptezi la san.

Pentru cat timp se administreaza vitaminele prenatale?

Este foarte posibil ca medicul sa-ti recomande vitaminele si dupa nastere, mai ales daca decizi sa alaptezi bebelusul la san. Nu este nimic anormal sa iei vitamine prenatale dupa ce ai nascut, din contra, te vor ajuta inclusiv in perioada lactatiei. In perioada de alaptare, organismul va avea in continuare nevoie de vitamine prenatale, mai ales ca multi nutrienti ajung in laptele matern.

Specialistii mai aduc un argument solid in favoarea vitaminelor prenatale luate cu mult timp inainte ca femeile sa ramana insarcinate. Defectele de tub neural se dezvolta in primele 28 de zile dupa conceptie, chiar inainte ca multe femei sa afle ca asteapta un copil. Si pentru ca multe sarcini pot fi neplanificate, medicii obstetricieni recomanda ca orice femeie care are sanse sa ramana insarcinata sa ia 400 de micrograme de acid folic zilnic.

Vitaminele prenatale nu sunt un moft, iar organismul femeii insarcinate are nevoie de ele, mai ales ca necesarul zilnic de anumite vitamine si minerale creste in lunile de sarcina. Respecta recomandarile medicului in ceea ce priveste administrarea vitaminelor prenatale, mai ales ca unele dintre ele ajuta la combaterea anemiei.

Iata o sinteză a beneficiilor vitaminelor prenatale:

  • Acidul folic este un ingredient esential, pentru ca ajuta la prevenirea defectelor de tub neural.
  • Calciul este important pentru femeile insarcinate, pentru ca ajuta la prevenirea pierderii densitatii mineral-osoase, mai ales ca o parte din calciu se duce catre oasele bebelusului.
  • Fierul ajuta nu doar sangele mamei, cat si sangele bebelusului sa transporte oxigenul catre celule.
  • Iodul este un element esential pentru buna functionare a glandei tiroide in timpul sarcinii. Deficitul de iod ar putea cauza multe probleme viitoarei mamici.

     

  • Unele vitamine prenatale pot cauza stari de greata, asa ca ar fi indicat sa discuti cu medicul tau, care iti poate recomanda alt tip.

Surse relevante de informatii:

World Health Organization, "Vitamin C supplementation in pregnancy", https://www.who.int/elena/titles/review_summaries/vitaminC-pregnancy/en/;

Mayo Clinic, "Prenatal vitamins: Why they matter, how to choose", https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945;

Healthline Parenthood, "The 11 Best Prenatal Vitamins for a Healthy Pregnancy", https://www.healthline.com/health/pregnancy/best-prenatal-vitamins;

WebMD, "Pregnancy and Prenatal Vitamins", https://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins#1,

Planned Parenthood, "What are prenatal vitamins?", https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/pre-pregnancy-health/what-are-prenatal-vitamins;

National Health Service, "Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy", https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vitamins-minerals-supplements-pregnant/;

Medical News Today, "What are the best prenatal vitamins to take?", https://www.medicalnewstoday.com/articles/326334

American Pregnancy Association, "Prenatal Vitamins", https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/prenatal-vitamins/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor