Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare: cauze, manifestari si optiuni de tratament

21. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Infectiile cailor respiratorii

 

Una dintre caracteristicile pe care le au tipurile de infectii acute ale cailor respiratorii superioare este ca sunt autolimitate. Te invitam sa parcurgi acest articol pentru a afla detalii cu caracter general despre ele, care sunt cauzele lor, factorii de risc, simptomele. De asemenea, vei afla si in ce constau complicatiile, cum se stabileste diagnosticul, care sunt metodele de tratament si de prevenire.

Cauzele infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare

Infectiile acute ale cailor respiratorii superioare (cunoscute si ca IACRS) sunt extrem de contagioase si au drept cauze peste o suta de serotipuri din clasa rhinovirusului, dar pot fi provocate si de unele adenovirusuri si de virusuri de tip gripal si paragripal. [1]

Mai exact, printre acestea se afla raceala si gripa, dar si faringita ori alte astfel de afectiuni virale comune. Infectiile acute ale cailor superioare sunt usor transmisibile si apar cu precadere in perioadele reci. Cauzele lor sunt reprezentate, de regula, de un numar mare de virusuri sau de bacterii care invadeaza mucoasa interioara ori membrana acesteia, fapt care se petrece, in general, pe fondul imunitar scazut sau al unor sensibilitati. [1]

Persoana infectata este foarte contagioasa, iar riscul de transmitere a bacteriilor sau virusurilor este foarte crescut in primele doua sau trei zile in care se manifesta boala. Infectia se transmite prin intermediul aerului, in doua moduri, direct - prin intermediul picaturilor de saliva din tuse ori stranuti - si indirect, prin orice tip de obiect care a fost contaminat si folosit apoi de alta persoana. [1]

Factori de risc

Unii factori de risc pe care ii au diverse tipuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare sunt reprezentate, in general, de:

  • apropierea mare de cineva infectat;
  • zonele aglomerate din spatii inchise (de tipul grupurilor de oameni din excursii, gradinite, scoli);
  • fumatul, indiferent ca este activ sau pasiv, intrucat poate slabi rezistenta mucoaselor si poate actiona prin distrugerea cililor;
  • sistemul imunitar slabit;
  • unele anomalii de tip anatomic, cum sunt polipii nazali, cele ramase in urma traumelor la nivel facial sau al cailor respiratorii superioare;
  • caile respiratorii inflamate pot avea risc ridicat de aparitie si in cazul spalarii incorecte a mainilor dupa ce a avut loc contactul direct cu o persoana infectata.

Simptome

 

Barbat tusind

 

O infectie respiratorie are ca simptome in fazele acute comune prezenta stranutului, a rinoreei, apare congestia nazala, se simte usturimea in interiorul gatului. Se pot semnala si astenia la nivelul fizic, dureri la nivelul muschilor, febra si tuse. 

Toate aceste infectii acute ale cailor respiratorii superioare sunt rezultatul faptului ca agentii patogeni elibereaza toxine, dar si a situatiei in are sistemul imunitar provoaca inflamatii ca raspuns al incercarii de a lupta contra infectiei. Multe dintre simptome se manifesta asemanator la adulti si la copii, doar ca in cazul acestora din urma, unele sunt mai pregnante.

Simptome la adulti

Acestea variaza de la persoana la persoana, in functie de cat de avansata este situatia, dar, in multe cazuri, sunt usoare. Persoanele care au fost diagnosticate cu o infectie a cailor respiratorii superioare nu trebuie sa apeleze la automedicatie, ci sa respecte prescriptiile si recomandarile pe care le primesc de la medic. In prima faza, este indicat sa mergi la medicul de familie, iar daca situatia este mai complicata, acesta te va trimite la un specialist.

IACRS - simptome la adulti: prezenta congestiei nazale si a rinoreei (secretii nazale albe, ce pot varia spre verde), dureri la nivelul gatului (rosu in gat) si dificultati la inghitire (fapt cunoscut medical drept „odinofagie”), aparitia tusei, stranutului, febrei, o stare generala de rau, instalarea febrei de nivel scazut.

Alte manifestari, mai rar intalnite, ale unei infectii acute ce vizeaza caile respiratorii superioare sunt scaderea intensitatii mirosului (numita si „hiposomie”), dureri de cap, la nivelul sinusurilor si musculare (la nivelul intregului corp), senzatii de greata, varsaturi, dificultati de a respira, prezenta diareei, mancarimi oculare insotite de lacrimare (conjunctivita), lipsa apetitului.

Simptome la copii

Atunci cand se observa simptome ce pot fi asociate cu o infectie a cailor respiratorii superioare, trebuie ca cel mic sa fie consultat de catre un pediatru. IACRS la copii se manifesta prin simptome similare cu cele intalnite la adulti, cu precizarea ca febra la copii este mai des intalnita si pot exista si alte manifestari:

  • Prezenta faringitei bacteriene, care este cunoscuta si ca infectia cu streptococ din clasa A poate fi considerata un simptom pentru IACRS in cazul in care persista si se agraveaza dupa primele sapte zile, fara sa existe tuse, conjunctivita si secretii nazale. Medicul trebuie sa intervina la timp si sa ofere tratament personalizat, pentru a reduce riscul de aparitie a febrei reumatice.
  • Instalarea epiglotitei, care este o infectie respiratorie acuta la nivelul cailor respiratorii superioare la copii, iar printre simptomele sale se afla durere in gat al carei debut are loc brusc, vocea ragusita, senzatia ca si cum ar exista un nod in gat, tuse seaca (fara expectoratii), durere la inghitire si salivare excesiva.

Complicatii ale infectiilor acute de la nivelul cailor respiratorii superioare

Atunci cand exista o infectie ale cailor respiratorii superioare in stadiul acut si este netratata sau tratata in mod necorespunzator, exista riscul sa apara complicatii, printre care meningita, otita medie, febra reumatica declansata pe fondul prezentei streptococului, abcesele dezvoltate in amigdale si astm. 

Pot aparea si afectiuni ale inimii (miocardita, pericardita), encefalita, dureri musculare intense sau fracturi ale coastelor provocate de tuse. Infectia cailor respiratorii de tip acut in forma secundara poate duce la sinuzita pe fond bacterian, pneumonie si bronsita.

Stabilirea diangnosticului

Diagnosticul IACRS la adulti se stabileste de catre un medic generalist sau de un specialist, in urma unui consult fizic si a unei evaluari ce poate include si teste de laborator, in cazuri mai rare. 

La copii, diagnosticul IACRS se stabileste de catre un pediatru, tot in urma examenului fizic, iar ocazional, de unele investigatii suplimentare, precum teste de laborator. 

Atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, medicul examineaza gatul si cavitatile nazale ale pacientului, pentru a observa daca exista umflaturi, aspect rosiatic, secretii albicioase pe amigdale, cresterea in dimensiuni a amigdalelor si a ganglionilor limfatici, sinuzita si roseata oculara. Pot fi si alte simptome ce merita atentia medicului la consult, precum halitoza, febra, raguseala, tuse.

Optiuni de tratament pentru infectiile acute ale cailor superioare

 

Femeie cu dureri de gat

Cele mai multe tipuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare sunt provocate de virusi, motiv pentru care nu exista un tratament specific. Medicul decide care este cea mai buna abordare pentru ameliorarea simptomelor. 

De regula, se recomanda medicamente pentru scaderea febrei, antitusive, antihistaminice. Cu toate ca acestea pot fi achizitionate fara prescriptie, este esential sa se administreze numai la recomandarea medicului. Numai acesta este in masura sa stabileasca ce i se potriveste fiecarui pacient. De asemenea, daca este cazul, medicul va prescrie antibiotice.

Deoarece pentru infectii ale cailor respiratorii superioare tratamentul nu este specific, printre recomandarile importante de care trebuie sa tina cont pacientul se afla repaosul. Astfel, odihna are un rol important in procesul recuperarii. Pe langa aceasta, contribuie si aportul mare de lichide.

Masuri de prevenire

Medicul poate recomanda, atunci cand considera necesar, suplimente alimentare pentru intarirea sistemului imunitar. Pentru prevenirea infectiilor caiilor respiratorii superioare se pot lua si alte masuri [2] , astfel:

  • urmarea unei diete sanatoase, bogate in alimente ce contin vitamina C;
  • hidratarea corespunzatoare, ce consta intr-un aport crescut de apa plata, ceaiuri, sucuri naturale, consumul de supe si ciorbe;
  • aerisirea incaperilor, folosirea unor articole vestimentare potrivite sezonului rece, evitarea spatiilor aglomerate si a expunerii la temperaturi scazute;
  • petrecerea a cat mai mult timp liber in aer liber, atunci cand vremea permite acest lucru;
  • cat mai multa relaxare, pentru a diminua sau a elimina stresul;
  • evitarea tutunului si a alcoolului;
  • respectarea normelor de igiena. 

Informatiile medicale despre diferite tipuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare au scop pur informativ si nu inlocuiesc consultatia la medic. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de mai multi factori, printre care stilul de viata, de varsta si gradul de sanatate. Asadar, informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat informatii din urmatoarele surse:

1. Team, The Healthline Editorial. “Acute Upper Respiratory Infection.” Healthline, Healthline Media, 7 Jan. 2020, www.healthline.com/health/acute-upper-respiratory-infection, accesat la 16 septembrie 2022;

2. “Upper Respiratory Infection: Symptoms, Contagious, Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/4022-upper-respiratory-infection, accesat la 16 septembrie 2022;

 

  • Dr. Max Honey si Propolis este un supliment alimentar care sustine functionarea normala a sistemului imunitar datorita continutului de vitamina C pe care il are in compozitie si ajuta la calmarea senzatiei de gat uscat si iritat.
  • Acesta este un supliment alimentar sub forma de drajeuri ce contine extract din salvie (Salvia officinalis L.), contribuind la functionarea normala a sistemului respirator. Vitamina C contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor