Incontinenta urinara - cauze, simptome si optiuni de tratament

29. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Incontinenta urinara

Sistemul urinar uman este format dintr-o serie de organe cu functii multiple - rinichi, uretere, vezica si uretra. Acesta are rolul de a elimina toxinele din organism acumulate din sange prin urina colectata in vezica urinara. Cand acest mecanism functioneaza in parametri corespunzatori, corpul are capacitatea de a controla si gestiona nevoia de a merge la toaleta. 

Incontinenta urinara apare atunci cand controlul voluntar asupra sfincterului extern nu mai poate fi realizat in toate situatiile, si determina scurgeri de urina. Conform studiilor realizate in domeniu, la nivel mondial se inregistraza anual peste 200 de milioane de cazuri ale acestei manifestari. In medie, femeile sunt de cinci ori mai afectate, iar tipurile si cauzele sunt multiple. 

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara nu reprezinta o afectiune in sine, aceasta fiind simptomul unei probleme a sistemului urinar. Desi poate aparea, deopotriva, atat in randul barbatilor cat si al femeilor, este mai des intalnita la cele din urma, odata cu inaintarea in varsta. 

Disfunctia se refera la pierderile involuntare de urina intre mictiunile propriu-zise, putand fi rezultatul mai multor probleme ale organismului. Aceasta poate aparea atunci cand muschii vezicii nu sunt suficient de puternici pentru a strange uretra si pentru a controla sfincterul. 

Cauzele incontinentei urinare

Incontinenta urinara este, de cele mai multe ori, determinata de probleme la nivelul muschilor si al nervilor care ajuta la contractia vezicii. Desi poate fi tratata cu usurinta daca este diagnostica la timp, exista anumite situatii in care cauzele se pot croniciza. Printre principalele afectiuni care pot conduce la incontinenta urinara se numara:

Constipatie

In cazul in care suferiti de constipatie cronica (manifestata pe termen lung), exista posibilitatea sa apara incontinenta urinara. Din cauza incordarilor necesare pentru a avea miscare intestinala, se poate crea presiune sau stres asupra vezicii urinare. Acest lucru poate conduce in timp la slabirea muschilor podelei pelvine si la scurgeri necontrolate. 

Infectii

Infectiile urinare sunt probleme des intalnite care se trateaza de regula cu ajutorul antibioticelor, in urma unui control medical. Unul dintre cele mai des intalnite simptome ale acestora sunt pierderea controlului vezicii urinare pe termen scurt. Atunci cand acestea sunt vindecate, incontinenta urinara dispare. 

Utilizarea anumitor medicamente

Ciroza heptatica, insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala sau anumite disfunctii ale rinichilor sunt de foarte multe ori tratate cu ajutorul comprimatelor diuretice. Unul dintre efectele secundare ale administrarii acestui tip de pastile este aparitia incontinentei urinare. 

Exces in greutate

Supraponderabilitatea sau obezitatea determina, adesea, aparitia incontinentei urinare. Motivul este excesul de greutate care poate pune presiune, in timp, pe vezica urinara, slabind muschii acesteia. 

Leziuni ale nervilor

Deteriorarea nervilor poate conduce la trimiterea de semnale eronate (sau deloc) catre vezica urinara. Anumite afectiuni medicale provoaca adesea leziuni nervoase la nivelul sfinctelului extern. Printre acestea se numara diabetul sau scleroza multipla. 

De asemenea, in randul femeilor sunt anumite situatii unice in viata care pot cauza slabirea muschilor si ai nervilor vezicii urinare. Printre acestea ne numara sarcina, nasterea si menopauza. 

Tipuri si simptome incontinenta urinara

Nefiind o boala in sine, incontinenta urinara se poate manifesta din mai multe motive, in functie de contextele favorizante de aparitie a problemelor. In afara de scurgerile necontrolate, la anumite persoane pot aparea si simptome ca:

  • Urinari frecvente, atat in timpul zilei, cat si al noptii;
  • Presiune sau spasme in zona pelvina (aparitia nevoii puternice de a urina rapid);
  • Urinari in timpul somnului.

Incontinenta urinara de stres

Numita si incontinenta urinara la efort, acesta este cea mai intalnita manifestare a simptomului. De asemenea, acest tip de scurgere urinara necontrolata afecteaza in special femeile tinere. Este cauzata atunci cand muschii si nervii de la nivelul vezicii urinare si a uretrei sunt presati si tensionati, prin urmare efortul depus de acestia este mai mare. Principalele momente in care se manifesta aceasta forma de incontinenta urinara sunt tusea, stranutul, rasul copios, activitatile fizice sau miscarile bruste. 

Incontinenta urinara imperioasa

Imperiozitatea nevoii de a merge la toaleta determina de cele mai multe ori scurgeri urinare necontrolate. Numita deseori si „vezica hiperactiva”, incontinenta urinara de acest tip determina persoanele afectate sa aiba episoade de mictiune chiar si de opt - noua ori pe zi. De regula, cantitatea eliminata este una foarte mica, in contrast cu nevoia stringenta de a urina. 

Incontinenta urinara mixta

Multe persoane se confrunta cu doua tipuri de incontinenta urinara in acelasi timp - cea imperioasa si cea cauzata de stres sau efort fizic. In acest context, incontinenta urinara de numeste mixta si afecteaza, de cele mai multe ori, viata sociala sau activitatile cotidiene. 

Incontinenta urinara de preaplin

Aceasta forma apare atunci cand vezica nu reuseste niciodata sa fie golita complet. Problema apare si cand vezica este subactiva (opusul „vezicii hiperactive”) sau cand o afectiune blocheaza curgerea urinei in mod normal (prostata marita, de exemplu). Incontinenta urinara de preaplin (numita si paradoxala) apare atunci cand organismul produce mai multa urina decat poate sustine vezica si se manifesta prin scurgeri sau picurari constante. 

De regula, femeile sunt mai putin afectate de incontinenta urinara paradoxala, aceasta manifestandu-se mai des la barbati (adesea la cei care sufera de prostata marita sau au trecut prin interventii chirurgicale). 

 Diagnostic si analize necesare pentru incontinenta urinara

Primul pas in diagnosticarea incontinentei urinare este urmarirea momentelor in care simtiti nevoia sa urinati si frecventa mictiunilor. Acestea vor fi intrebari pe care medicul le va pune in cadrul consultului medical, alaturi de:

  • Daca si ce tratament medicamentos urmati;
  • Cata urina se scurge in mod frevent;
  • Perioada aproximativa de debut a simptomelor;
  • In functie de gen, daca sunteti/ati fost insarcinata sau daca aveti probleme cu prostata.

Aceasta etapa va fi succedata de o serie de examene fizice pentru a descoperi potentialele cauze care au determinata aparitia incontinentei urinare. Printre investigatiile efectuate, se pot regasi:

  • Testul de urina - urina este recoltata intr-un recipient si analizata in cadrul unui laborator pentru a determina daca exista infectii bacteriene sau microbiene;
  • Ecografia - este necesara pentru a vizualiza starea de sanatate a rinichilor, vezicii urinare si a uretrei;
  • Examenul urodinamic - presupune introducerea unui tub subtire in interiorul vezicii si umplerea acesteia cu apa. Se poate determina astfel presiunea din vezica si cantitatea de lichid pe care o poate retine;
  • Cistoscopie - se realizeaza prin introducerea unui tub subtire prevazut cu o camera in interiorul uretrei si al vezicii. Scopul principal este de a stabili daca exista sau nu o portiune de tesut lezat. In functie de tipul de cistoscopie, medicul poate recurge la anesteazia partiala sau totala a pacientului. 

Tratament incontinenta urinara

Tratamentul incontinentei urinare se poate realiza prin mai multe metode, in functie de cauza determinanta a acesteia. Schema de tratament va fi stabilita impreuna cu medicul specialist, aceasta putand fi de mai multe feluri. 

Tratament non-invaziv

Se recurge la aceasta metoda atunci cand incontinenta urinara este simptomul unei alte afectiuni. In acest caz, doctorul va trata cauza principala, insa poate recomanda si: 

  • Antrenarea vezicii urinare - scopul este de a prelungi timpul dintre vizitele la toaleta pana cand urinati doar la fiecare 2,5 - 3,5 ore. Se ajunge la acest interval treptat, perioada initiala fiind marita constant cu cate 10 minute;
  • Mersul regulat la toaleta - este indicat sa urinati la fiecare doua sau patru ore, chiar daca nu simtiti neaparat nevoia de a merge la toaleta;
  • Atentie la lichidele si alimentele ingerate - este posibil sa fie nevoie sa reduceti sau sa evitati consumul de alcool, cofeina sau alimente acide. Reducerea consumului de fluide, activitatea fizica moderata sau scaderea ponderala pot scadea frecventa incontinentei urinare. 

Tratament invaziv

Simptomele severe de incontinenta urinara sunt tratate, de regula prin metode invazive, care pot oferi o solutie permanenta la aceasta problema. Acestea presupun instalarea unor dispozitive uretrale ocluzive si sunt diferite pentru femei si barbati. 

Tratament medicamentos

Acesta poate fi prescris pentru relaxarea vezicii urinare. In anumite situatii pot fi folosite medicamente care contribuie la tonifierea uretrei sau care pot contribui in situatiile de incontinenta urinara la stres. Comprimatele utilizate frecvent pot fi:

  • Anticolinergice - pot calma vezica hiperactiva si pot fi utile pentru controlul incontinentei urinare;
  • Alfa-blocante - utile pentru barbatii cu incontinenta urinara imperioasa - relaxeaza muschii vezicii urinare si fibrele musculare ale prostatei, facilitand golirea vezicii urinare;
  • Estrogen topic - utile pentru femei - presupun aplicarea estrogenului in doze mici, topice, sub forma de crema vaginala, inel sau plasture. Pot contribui la tonifierea si intinerirea tesuturilor din uretra si in zonele vaginale; 
  • Estrogen sistemic - hormon sub forma de pastila - nu este recomandat pentru incontinenta urinara, putand chiar sa o agraveze.

Sfaturi de preventie incontinenta urianara

Anumite cauze care duc la aparitia incontinentei urinare pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Printre schimbarile care pot fi facute se regasesc: 

  • Hidratarea corespunzatoare;
  • Mentinerea unei greutati corporale optime sau scaderea ponderala (daca este cazul);
  • Evitarea obiceiului de a urina fortat, ca metoda preventiva (poate duce la scaderea tonusului vezicii urinare);
  • Renuntarea la fumat (pentru a evita episoadele accentuate de tuse);
  • Evitarea alimentelor diuretice sau acide.

Incontinenta urinara este o problema des intalnita la nivel global. Aceasta se poate manifesta diferit in functie de varsta, gen sau factorii favorizanti. Desi nu reprezinta o afectiune in sine, fiind un simptom cauzat de alte probleme, incontinenta urinara necesita un diagnostic medical corect si o schema de tratament corespunzatoare. Nu ezitati sa consultati medicul daca observati schimbari majore in rutina zilnica! 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor