Ce sunt ganglionii limfatici si cum functioneaza acestia

10. 8. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 4 minute de citit
ganglioni limfatici

Ganglionii limfatici sunt organe de mici dimensiuni care fac parte din sistemul limfatic. Acest sistem este compus dintr-o retea complexa de tesuturi, vase si organe care functioneaza impreuna pentru a transporta un lichid transparent (limfa) prin organism.

Descopera ce sunt ganglionii limfatici, cum functioneaza acestia si ce poate insemna inflamarea lor si vei avea o idee mai buna despre aceste organe foarte importante.

Ce sunt ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici reprezinta o parte importanta a sistemului imunitar deoarece protejeaza organismul de bacterii, virusuri si alti patogeni.

Cu dimensiuni mici si forma ovala, ganglionii se gasesc sub forma de ciorchine in diferite zone ale corpului, cum ar fi gatul, axila si zona inghinala.

Marimea acestora poate varia de la 1 milimetru la 2 centimetri, insa poate creste atunci cand intampina un patogen din cauza producerii in exces de limfocite (celule albe).

Cum functioneaza ganglionii limfatici

Celulele si tesuturile corpului elimina produsele reziduale in limfa, care este apoi filtrata de catre ganglionii limfatici. In timpul acestui proces, ganglionii intercepteaza orice bacterie sau virus care ar putea reprezenta un pericol pentru organism.

Pentru a putea filtra si distruge patogenii, ganglionii limfatici contin limfocite, adica un tip de celule albe care ajuta la distrugerea bacteriilor, virusurilor si a fungilor.

Atunci cand ganglionii intalnesc un patogen, produc o cantitate mai mare de limfotice, fapt care poate duce la inflamarea acestora. Este important de mentionat ca inflamarea acestor organe nu reprezinta doar prezenta unor afectiuni minore, ci si potentiala dezvoltare a cancerului limfatic, cum ar fi limfomul non-Hodgkin.

Dupa ce intampina bacterii si alte celule lezate sau distruse, ganglionii limfatici le transforma in produse reziduale, pe care le introduc inapoi in sistemul circulator cu ajutorul limfei. Obiectivul acestei „mutari“ este acela de a transporta produsele reziduale la rinichi si ficat pentru a fi eliminate apoi din organism prin urina sau fecale.

Ganglioni limfatici inflamati

Atunci cand exista o problema cum ar fi infectie, leziune sau cancer, ganglionii limfatici se inflameaza in timp ce incearca sa filtreze „celulele rele". Ca urmare, ganglionii inflamati semnaleaza existenta unei probleme de sanatate care poate fi descoperita prin analizarea simptomelor aditionale.

Un exemplu al acestui tablou simptomatic poate fi dat de infectia auriculara. Aceasta  se poate manifesta prin durere, febra si ganglioni limfatici umflati in apropierea urechii.

Deoarece ganglionii umflati pot semnala prezenta unui numar mare de afectiuni, medicul specialist va efectua mai multe teste pentru a evidentia cauza exacta si tratamentul corespunzator.

Diagnosticarea problemelor asociate cu ganglionii limfatici

medic verifica ganglioni linfatici unei femei

Pentru a determina cauza inflamarii ganglionilor limfatici, medicul va efectua initial o anamneza prin care va incerca sa afle istoricul medical personal, adica prezenta anumitor afectiuni, medicamente prescrise, dar si simptomele prezentate in acel moment.

Dupa anamneza, va face un consult medical general care presupune si palparea zonei inflamate pentru a verifica marimea ganglionilor si daca acestia prezinta durere la atingere.

Pentru a inlatura alte potentiale cauze, medicul poate cere efectuare unor analize de sange sau teste imagistice: CT, RMN sau cel radiologic.

In anumite cazuri, dupa realizarea RMN-ului, medicul specialist poate cere efectuarea unei biopsii, adica o procedura prin care este prelevata o proba de tesut din ganglionii inflamati pentru a fi analizati in laborator. In urma acestui test, se poate descoperi daca este prezent sau nu cancerul limfatic.

Tratamentul recomandat in caz de ganglioni inflamati

In unele cazuri, ganglionii limfatici inflamati se pot micsora de la sine, odata cu trecerea timpului, fara a necesita tratament specific. In aceste situatii, este posibil ca medicul doar sa monitorizeze evolutia sau involutia ganglionilor.

Atunci cand s-a evidentiat prezenta unei infectii, medicul poate prescrie anumite medicamente antivirale sau antibiotice pentru a inlatura cauza inflamarii ganglionilor, dar si medicamente antialgice, daca disconfortul prezentat este prea mare.

In cazul ganglionilor limfatici inflamati din cauza cancerului, acestia nu revin la marimea initiala pana cand boala nu a fost tratata. In aceste conditii, medicii specialisti vor discuta optiunile cele mai bune de tratament functie de fiecare caz in parte.

Avand in vedere rolul ganglionilor limfatici in organism, monitorizarea atenta a acestora este recomandata deoarece orice schimbare sau inflamare poate semnala prezenta unei probleme de sanatate.

Intrucat inflamarea ganglionilor limfatici poate fi cauzata fie de diferite infectii, fie de afectiuni severe cum ar fi cancerul, este recomandata programarea la o consultatie specializata pentru a afla cauza exacta cat mai curand posibil si pasii necesari de urmat mai departe.