Afte bucale: De ce apar, simptome si optiuni de tratament

26. 4. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Aftele bucale: De ce apar si cum pot fi tratate?

Aftele bucale sunt una dintre cele mai raspandite afectiuni care pot aparea la nivelul suprafetei cavitatii bucale. La un moment dat, pe parcursul vietii, aproximativ 20% din populatie se va confrunta cu acest tip de leziune. In acest articol, va prezentam detalii despre aftele bucale, simptome si metode de tratament si prevenire.

Ce sunt aftele bucale

Aftele bucale sunt formatiuni dureroase, adesea multiple (desi pot fi si unice), de culoare alba si inconjurate de zone rosietice. Aftele bucale sunt cunoscute popular ca bubite pe limba sau basici pe limba, acea “puschea pe limba”.

De obicei aftele bucale pot aparea peste tot pe suprafata mucoasei bucale, in gura, cu precadere pe limba, la nivelul gingiilor, cerului gurii, partii interne a obrajilor si buzelor.

Denumirile stiintifice ale aftelor sunt stomatita aftoasa (grecescul “stoma” inseamna “gura” si sufixul “-ita” inseamna “inflamatie”) sau ulceratiile aftoase. Aftele bucale nu sunt contagioase, dar pot provoca disconfort datorita durerii si dificultate la masticatie si vorbire.

Tipuri de afte bucale

Aftele bucale apar sub forme multiple si diverse. Perioada de vindecare a stomatitei variaza de la zile la luni in functie de tipul de afta. Cele mai des intalnite afte bucale sunt:

  • afte bucale minore,
  • afte bucale majore,
  • afte bucale herpetiforme.

Aftele bucale minore nu depasesc un centimetru in diametru, sunt ovale, inconjurate de o zona rosie si au timpul de vindecare de cel mult 14 zile fara a lasa semne dupa vindecare. Aftele bucale minore sunt un tip de stomatita frecvent intalnita la bebelusi si la copii.

Atentie! Aftele bucale la bebelusi se manifesta prin refuzul celor mici de a manca, caz in care este recomandat consultul unui medic de specialitate.

Aftele bucale majore au dimensiuni mai mari, sunt mai adanci, au o forma rotunda, prezinta margini bine conturate cat si margini de forma neregulata. Formele neregulate apar in cazul aftelor de foarte mari dimensiuni. Aftele majore provoaca durere si au un timp de vindecare mai lung, intre 30 si 40 de zile si pot lasa in urma lor semne si cicatrici. Aftele majore apar mai ales la tineri in perioada adolescentei si afecteaza mai ales persoane cu varste de pana in 20 de ani.

Aftele bucale herpetiforme sunt mai putin frecvente decat celelalte 2 tipuri. Aftele herpetiforme nu sunt cauzate de virusul herpetic, dar pot semana in ceea ce priveste aspectul leziunilor, a ulceratiilor bucale. Aftele se manifesta sub forma unui ulcer bucal format dintr-un grup de ulceratii mai mici, de la 10 pana la 100 de astfel de leziuni, care se pot aglomera si forma o ulceratie mai mare, care prezinta margini cu contur neregulat. Timpul de vindecare este de la 7 pana la 15 zile, fara a lasa semne si cicatrici. Aftele bucale herpetiforme sunt caracteristice persoanelor aflate la varste mai inaintate.

De ce apar aftele bucale

Cauzele aparitiei aftelor bucale nu sunt pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, exista factori de risc care pot favoriza aparitia si declansarea acestor afte neplacute la nivelul bucal. Constientizarea acestor factori poate ajuta in prevenirea aparitiei aftelor la nivelul cavitatii orale.

Printre cei mai importanti factori de risc se numara:

  • periajul sau spalatul excesiv pe dinti;
  • muscatul de obraz in mod accidental;
  • interventii stomatologice;
  • purtarea aparatului dentar;
  • pastele de dinti si apele de gura care contin lauril sulfat de sodiu;
  • sensibilitatea la consumul de alimente precum ciocolata, cafea, oua, capsuni, branza, nuci si alte feluri de alimente acide;
  • deficitul unor suplimente alimentare precum vitamina B12, folatii, fierul sau zincul;
  • alergii la anumite bacterii care se gasesc in mod obisnuit la nivelul gurii;
  • prezenta bacteriei numita Helicobacter pylori, responsabila de aparitia ulcerului la stomac;
  • anumite perioade ale ciclului menstrual;
  • consumul de tutun;
  • factori genetici;
  • nivel ridicat de stres.

De asemenea, anumite afectiuni prezente in organismul uman pot avea drept consecinta aparitia aftelor bucale.

Printre aceste boli se numara:

  • boala Celiaca - intoleranta la gluten,
  • boli autoimune inflamatorii intestinale - boala Crohn si colita ulcerativa,
  • Sindromul imunodeficientei umane dobandite - HIV/ SIDA,
  • boala Behcet – boala vasculitica cronica,
  • alte boli care duc la slabirea sistemului imunitar.

Cum se manifesta aftele bucale

Principalele simptome care pot sa apara din cauza aftelor bucale sau care pot chiar sa preceada si sa anunte astfel instaurarea lor se numara:

  • senzatia de furnicaturi la nivelul gurii, limbii, buzelor;
  • senzatia de durere la nivelul gurii, limbii, buzelor;
  • senzatia de usturime si disconfort in timpul masticatiei;
  • senzatia de usturime si disconfort in timpul vorbirii.

Diagnosticul bolii poate fi pus prin doua metode si anume:

  • examinarea cavitatii orale de catre medicul stomatolog;
  • biopsia la nivelul leziunilor aftoase, adica de prelevarea unei bucati de tesut din leziunile respective care urmeaza sa fie trimisa la un laborator de analize care se va angaja in punerea diagnosticului.

In ce consta tratamentul pentru afte bucale

De cele mai multe ori aftele bucale vor evolua natural catre o vindecare spontana, fara a fi nevoie de un tratament anume. Insa, exista cazuri in care aftele bucale au un caracter recurent, adica au tendinta sa reapara la un anumit timp dupa vindecarea spontana.

Desi nu exista un tratament care sa vindece propriu-zis aceste recurente, exista cure medicale care au rol de a ameliora si de a reduce senzatiile neplacute care sunt cauzate de aftele bucale, ajutandu-te sa scapi de ele. In plus, indepartarea factorilor de risc reprezinta cea mai buna solutie pentru a preveni aparitia aftelor bucale.

Tratamentul poate fi medicamentos si chirurgical.

Tratamentul medicamentos se regaseste sub forma topicelor corticosteroidice (antiinflamatoare puternice) si antimicrobiene. Acesta este considerat un tratament rapid.

Topicele sunt reprezentate de o gama larga de uleiuri, paste, creme, ape de gura si spray-uri de gura. Totusi, cei mai eficienti sunt considerati corticosteroizii topici. Poate fi utilizat un spectru larg de astfel de corticosteroizi. Printre cele mai folosite preparate cu corticosteroizi se numara hemisuccinatul de hidrocortizon, traiamcinolone acetonide in carboximetil celuloza sub forma de pasta, betametazona sodium fosfat sub forma de tableta efervescenta care se dizolva in 15 mililitri de apa.

Corticosteroizii amelioreaza si reduc simptomele, dar nu sunt de ajutor in ceea ce priveste scaderea ratei de recurenta a aparitiei aftelor. Tetraciclinele topice au rolul de a reducere ulceratia, dar, ca si corticosteroizii, nu afecteaza recurenta.

Atentie! Tetraciclinele trebuie evitate la copiii care nu au implinit inca varsta de 12 ani.

Simptomele pot fi ameliorate prin aplicarea de solutii speciale ca glicerina boraxata. In cazul in care persoanele afectate nu raspund bine la tratamentul cu medicamente topice, va fi nevoie de un tratament sistemic, adica un tratament mai puternic ce poate avea efecte adverse pentru intreg organismul.

Atentie! Tratamentul medical este prezentat cu caracter strict informativ. In cazul in care va confruntati cu aceasta boala, adresati-va unui medic specialist care va poate prescrie o schema de tratament adecvata.

Tratamentul chirurgical este recomandat numai daca tratamentul medical cu topice sau sistemic nu a avut niciun efect. Printre tratamentele de tip chirurgical se numara:

  • terapia cu laser, care este considerata ca avand cele mai bune rezultate;
  • terapia cu ultrasunete, mai modesta din punct de vedere al rezultatelor.

In cazul in care o persoana afectata doreste sa urmeze remedii naturiste, exista cateva care, impreuna cu tratamentul medicamentos pot ameliora simptomele. Printre tratamentele naturiste se numara:

  • gargara cu ceaiuri – ceai de busuioc, levantica, cimbrisor, coada soricelului, salvie;
  • gargara cu apa sarata;
  • gargara cu apa calda si bicarbonat de sodiu;
  • laptele, iaurtul, mierea;
  • tinctura de propolis;
  • aplicarea de mici cuburi de gheata la locul ce prezinta leziuni.

Metode de preventie

Pastrarea unei igiene orale adecvate reprezinta cel mai important lucru de luat in vedere pentru realizarea unei preventii corespunzatoare:

  • Dintii trebuie sa fie periati regulat si cu rigurozitate dupa fiecare masa, o data pe zi fiind recomandata folosirea atei dentare.
  • Un alt mod de prevenire il reprezinta evitarea alimentelor picante, a alimentelor si a lichidelor prea fierbinti, prea reci sau acide.
  • Fumatul are un rol negativ in recurenta aftelor bucale, renuntarea la fumat este o alta recomandare care poate aduce numeroase beneficii.
  • Persoanele cu proteze dentare trebuie sa mentina igiena strica a acestora si sa le scoata pe durata noptii.

Concluzie

Aftele bucale pot aparea sub diferite forme la orice varsta. De cele mai multe ori acestea pot fi prevenite prin urmarea unei igiene orale adecvate si a unei diete alimentare echilibrate. Totusi, in cazul in care va confruntati cu afte bucale recurente, este recomandat sa va adresati unui medic specialist pentru a beneficia de o formula de tratament adecvata conditiei dumneavoastra de sanatate.

Resurse suplimentare:

Fletcher, Jenna. Christine Frank. “Everything you need to know about mouth ulcers.” Medical News Today, 2018. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317984. Accesat in 22.04.2021.

Johnson, Shannon. Rev. Christine Frank. “What Causes Mouth Ulcers and How to Treat Them.” Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/mouth-ulcers. Accesat in 22.04.2021.

National Health Site. “Mouth ulcers.” NHS, 2021, https://www.nhs.uk/conditions/mouth-ulcers/. Accesat in 22.04.2021.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor