Diabet (39)

Sortare dupa
Diabet

Diabet

Diabetul este o afectiune cronica ce face ca glucoza din sange sa ajunga la nivel prea mare. Printr-o alimentatie corecta (regim special) si miscare, glicemia se poate tine sub control. Pot ajuta, de asemenea, suplimentele pentru scaderea glicemiei.

In diabet, nivelul zaharului in sange este mai greu de controlat. Glicemia crescuta (de fapt un nivel crescut al insulinei in sange) reprezinta un risc crescut pentru sanatatea vaselor de sange si a inimii. O glicemie crescuta poate conduce la accelerarea depunerilor de grasime de pe vasele de sange, ceea ce duce la ateroscleroza, accident vascular cerebral, cheaguri de sange). Mai mult, glicemia ridicata poate afecta vederea.

In cazul diabetului, suplimentele nutritive pot fi folosite pentru a preveni unele dintre simptomele afectiunii (diabet de tip 2), cum ar fi: scaderea in greutate, oboseala in exces, urinari frecvente. Inainte de a folosi suplimente alimentare pentru diabet este indicat sa consulti medicul specialist in diabet si boli metabolice, pentru ca acesta poate cel mai bine sa ofere sfaturi cu privire la vitaminele pentru diabetici, mineralele si uleiurile esentiale recomandate intr-un anume caz.

  • Magneziu: combate rezistenta la insulina. Deficitul de magneziu poate sa fie in legatura cu o predispozitie pentru diabet. Magneziul este prezent in cereale integrale, nuci, legume cu frunze verzi.
  • Vitamina D: lipsa de vitamina D este asociata cu un risc de diabet de tip 2 (caracterizata prin hiperglicemie). Vitamina D poate de asemenea sa previna diabetul.
  • Acizi grași Omega 3: se gasesc in pestele gras (somon), nuci, soia. Acizii grasi Omega 3 reduc riscul de boala coronariana si scad valorile trigliceridelor. Solicita recomandarea medicului inainte de a lua astfel de suplimente pentru diabetici, pentru ca acizii grasi Omega 3 pot sa interactioneze cu alte tipuri de medicamente, de exemplu cu anticoagulante.

In cazul diabetului pot ajuta de asemenea:

  • afinele: protejeaza ochii impotriva bolilor degenerative asociate diabetului.
  • catina: ajuta la normalizarea glicemiei si imbunatateste vederea.
  • scortisoara: ajuta la scaderea glicemiei.
  • turmeric: stimuleaza productia de insulina in pancreas.
  • zinc: ajuta la asimilarea corecta a glucozei.
  • crom: mareste actiunea insulinei si normalizeaza nivelul glicemiei in sange. In plus, cromul combate pofta de dulce.