Medicamente cu reteta

Nizoral crema 2%, 15g, Janssen

Brand: JANSSEN

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Nizoral crema 2%, 15g, Janssen

1055565

Indicatii 
Nizoral 20 mg/g crema este indicat pentru aplicare locala in tratamentul infectiilor cutanate cu dermatofiti, precum infectii cu tinea corporis, tinea cruris, tinea manus si tinea pedis determinate de Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes si Epidermophyton floccosum.

Nizoral 20 mg/g crema este, de asemenea, indicat in tratamentul candidozelor cutanate, tinea (pityriasis) versicolor si in tratamentul dermatitei seboreice determinate de Malassezia furfur (mai inainte denumita Pityrosporum ovale).

Dozaj
Doze

Pentru administrare cutanata. Mod de administrare

Candidoza cutanata, tinea corporis, tinea cruris, tinea manus, tinea pedis si tinea (pityriasis) versicolor:

Se recomanda aplicarea Nizoral 20 mg/g crema o data pe zi pe zona afectata si pe zonele invecinate.

Dermatita seboreica: Nizoral 20 mg/g crema trebuie aplicat pe zona afectata o data sau de doua ori pe zi, in functie de gravitatea infectiei.

Tratamentul trebuie continuat pentru o perioada suficienta de timp, cel putin cateva zile dupa disparitia tuturor semnelor si simptomelor. Diagnosticul trebuie reevaluat daca nu se observa

nicio ameliorare clinica dupa 4 saptamani. Masurile generale de igiena trebuie respectate pentru a controla sursele de infectie sau reinfectie.

Tinea versicolor: 2 - 3 saptamani;

Infectii cu ciuperci: 2 - 3 saptamani;

Tinea cruris: 2 - 4 saptamani;

Tinea corporis: 3 - 4 saptamani;

Tinea pedis: 4 - 6 saptamani

Durata uzuala a tratamentului pentru dermatita seboreica este 2-4 saptamani, unde se aplica tratament de intretinere o data sau doua ori pe saptamana.

Diagnosticul trebuie reevaluat daca nu se observa nicio ameliorare clinica dupa 4 saptamani. Masurile generale de igiena trebuie respectate pentru a controla sursele de infectie sau reinfectie.

Contraindicatii 
Nizoral este contraindicat la pacientii care au demonstrat o hipersensibilitate la ketoconazol sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
Dupa aplicarea topica la nivelul tegumentului intact este putin probabila o absorbtie semnificativa.

Nizoral nu este pentru uz oftalmologic.

Pentru a preveni efectul de rebound dupa incetarea unui tratament prelungit cu corticosteroizi topici, este recomandat sa se continue aplicarea unui corticosteroid topic usor dimineata si aplicarea Nizoral seara, si ulterior, intreruperea treptata (gradata) a

tratamentului corticosteroid topic de-a lungul unei perioade de 2-3 saptamani.

Alcoolul cetilic si alcoolul stearilic din compozitia Nizoral crema pot provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Propilenglicolul, utilizat ca excipient poate provoca iritatie cutanata.

Sulfit de sodiu anhidru poate provoca rar reactii de hipersensibilitate grave si bronhospasm.

Interactiuni
Nu se cunosc.

Sarcina
Sarcina

Nu exista studii adecvate si bine controlate la femeile gravide sau care alapteaza. Pana in prezent nu sunt disponibile alte date epidemiologice relevante. Concentratia plasmatica a ketoconazolului nu este detectabila dupa aplicarea topica a Nizoral 20 mg/g crema pe tegument la femeile care nu sunt gravide.

Nu sunt cunoscute riscuri referitoare la utilizarea Nizoral in timpul sarcinii.

Alaptarea

Date dintr-un numar limitat de sarcini expuse au indicat lipsa efectelor adverse ale ketoconazol asupra sarcinii sau asupra sanatatii fatului/nou-nascutului. Studiile la animale au aratat toxicitate asupra reproducerii ca urmare a administrarii orale de ketoconazol (vezi pct. 5.3).

Nu sunt cunoscute riscuri referitoare la utilizarea Nizoral in timpul alaptarii.

Condus auto
Nizoral nu are influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Siguranta Nizoral a fost evaluata pe 1079 subiecti care au participat la 30 de studii clinice. Nizoral a fost aplicat topic. Pe baza datelor de siguranta,

adunate din aceste studii clinice, cele mai frecvent raportate (≥ 1 % incidenta) reactii adverse (RA) au fost (incidenta exprimata in %): prurit la locul de administrare (2 %), senzatia de arsura cutanata (1,9 %) si eritem local (1%).

Cateva cazuri de iritatie si senzatie de arsura au fost observate in cursul tratamentului cu Nizoral. De asemenea, in rare circumstante, fenomene locale de alergie

cutanata, precum dermatita de contact, au fost asociate cu Nizoral sau cu unul din componentele sale, si anume cu sulfitul de sodiu sau propilenglicolul.

Reactii adverse raportate, fie din studiile clinice sau dupa punerea pe piata cu Nizoral 20 mg/g crema sunt incluse in Tabelul 1. Frecventele au la baza rata raportarilor spontane conform urmatoarei conventii:

Foarte frecvente ≥1/10

Frecvente ≥1/100 si sub 1/10

Mai putin frecvente ≥1/1000 si sub 1/100

Rare ≥1/10000 si sub 1/1000

Foarte rare sub 1/10000, incluzand cazuri izolate Necunoscute (nu pot fi estimate din datele disponibile din studiile clinice)

Tabelul 1. Reactii adverse raportate atat in studiile clinice cat si dupa punerea pe piata cu Nizoral 20 mg/g crema

Aparate, sisteme si organeReactii adverse
Categorie de frecventa
FrecventeMai putin frecventeNecunoscute
Tulburari ale sistemului imunitar Hipersensibilitate 
Afectiuni cutanate şi ale tesutului subcutanatSenzatie de arsura a pieliiEruptie buloasa Dermatita de contact Eruptie cutanata tranzitorie Exfolierea pielii HiperhidrozaUrticarie
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareEritem la locul de aplicare Prurit la locul de aplicareSangerare la locul de aplicare Disconfort la locul de aplicare Xerodermie la locul de aplicare Inflamatie la locul de aplicare (dermatita de contact)Iritatie localaParestezii la locul de aplicare Reactie cutanata la locul deaplicare

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site- ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Aplicarea locala in exces poate duce la eritem, edem si o senzatie de arsura, care vor disparea la intreruperea tratamentului.

In caz de ingestie accidentala, trebuie aplicat tratament simptomatic si de sustinere.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Imidazoli si derivati de triazol, codul ATC: D01AC08

Ketoconazolul inhiba biosinteza ergosterolului la ciuperci si modifica compozitia altor componente lipidice din membrana acestora.

Ketoconazolul, un derivat sintetic de imidazol dioxolan, are o activitate antimicotica puternica impotriva dermatofitilor cum ar fi Trichophyton sp., Epidermophyton floccosum si Microsporum sp si impotriva ciupercilor, incluzand Malassezia spp. Efectul asupra Malassezia spp este foarte pronuntat.

Nizoral actioneaza rapid asupra pruritului, care este frecvent constatat in

infectiile cu dermatofiti si ciuperci, precum si asupra afectarii cutanate cauzata de prezenta Malassezia spp. Aceasta ameliorare simptomatica apare adesea inainte ca primele semne de vindecare sa fie observate.

Un studiu clinic la 250 de pacienti a demonstrat ca aplicarea de Nizoral de

doua ori pe zi, timp de 7 zile, comparativ cu clotrimazol 1% crema timp de 4 saptamani, la ambele membre inferioare, si-a demonstrat eficacitatea la pacientii cu tinea pedis (picior de atlet) ce au prezentat leziuni intre degete. Criteriul principal de evaluare a fost un examen microscopic KOH negativ la 4 saptamani. Tratamentul cu Nizoral a

demonstrat o eficacitate echivalenta cu tratamentul timp de 4 saptamani cu clotrimazol 1%. La 8 saptamani, nu s-au raportat recidive dupa tratamentul cu ketoconazol crema.

Proprietati farmacocinetice
Dupa aplicarea locala de Nizoral la adulti, nu s-au detectat concentratii

plasmatice de ketoconazol. Intr-un singur studiu clinic la copii cu dermatita seboreica (n=19), unde aproximativ 40 g de Nizoral a fost aplicata zilnic pe 40% din suprafata

corpului, au fost detectate la 5 copii concentratii plasmatice de ketoconazol variind de la 32 pana la 133 ng/ml.

Date preclinice de siguranta
In studiile non-clinice au fost observate efecte numai la expuneri considerate suficient de mari fata de expunerea maxima la om, fapt ce indica o relevanta mica pentru uzul clinic.

Deoarece ketoconazolul aplicat local sub forma de crema nu este absorbit sistemic si nu produce concentratii plasmatice detectabile, nu exista informatii specifice relevante.

Datele preclinice au aratat ca in baza studiilor conventionale nu exista un risc special pentru om, incluzand iritatia primara oculara sau dermica, sensibilizarea cutanata si toxicitatea dermica doza-repetata. Ketoconazol s-a dovedit a fi teratogen (sindactilie si oligodactilie) la sobolani, cand se administreaza oral in doza de 80 mg/kg/zi; doza care este de 10 ori mai mare decat doza orala maxima admisa la om pe mg/kg si mai mult de 6000 de ori fata de limita de detectie plasmatica, care nu a fost atinsa in studiile clinice conduse de detinatorul autorizatiei de punere pe piata, cu aplicare topica la animale.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 20.12.2022

Categorii de produse