Medicamente cu reteta

Amoxicilina Forte 500mg, 10 capsule, Farmex

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Amoxicilina Forte 500mg, 10 capsule, Farmex

7517834

Indicatii
Amoxicilina Forte Farmex este recomandat pentru tratamentul urmatoarelor infectii la adulti, adolescenti si copii (vezi punctele 4.2, 4.4 si 5.1):

  • Sinuzita bacteriana acuta
  • Otita medie acuta
  • Amigdalita si faringita streptococica acuta
  • Exacerbari acute ale bronsitei cronice
  • Pneumonie dobandita in comunitate
  • Cistita acuta
  • Bacteriurie asimptomatica in timpul sarcinii
  • Pielonefrita acuta
  • Febra tifoida si paratifoida
  • Abces dentar cu celulita raspandita
  • Infectii la nivelul articulatiilor protezate
  • Eradicarea Helicobacter pylori
  • Boala Lyme
  • Amoxicilina Forte Farmex este recomandaa si pentru profilaxia endocarditei.
  • Trebuie avute in vedere ghidurile oficiale referitoare la utilizarea corespunzatoare a substantelor antibacteriene.

Dozaj
Doze

Doza de Amoxicilina Forte Farmex selectata pentru a trata o infectie individuala trebuie sa ia in considerare:

  • Microorganismele patogene anticipate si posibila susceptibilitate a acestora la substantele antibacteriene (vezi punctul 4.4)
  • Gravitatea si localizarea infectiei
  • Varsta, greutatea si functia renala a pacientului; dupa cum este indicat mai jos
  • Durata terapiei trebuie stabilita in functie de tipul infectiei si raspunsul pacientului si, de regula, ar trebui sa fie cat mai scurta posibil. Anumite infectii necesita perioade mai lungi de tratament (vezi punctul 4.4, referitor la terapia prelungita).
  • Adulti, adolescenti si copii ≥40 kg
Indicatie*Doza*
Sinuzita bacteriana acuta Bacteriurie asimptomatica in timpul sarcinii Pielonefrita acuta Abces dentar cu celulita raspandita Cistita acuta250 mg pana la 500 mg la interval de 8 ore sau 750 mg pana la 1g la interval de 12 ore Pentru infectii severe - 750 mg pana la 1 g la interval de 8 ore Cistita acuta poate fi tratata cu o doza de 3 g administrata de doua ori pe zi, timp de o zi
Otita medie acuta Amigdalita si faringita streptococica acuta Exacerbari acute ale bronsitei cronice500 mg la interval de 8 ore, 750 mg pana la 1 g la interval de 12 ore Pentru infectii severe - 750 mg pana la 1 g lainterval de 8 ore, timp de 10 zile
Pneumonie dobandita in comunitate500 mg pana la 1 g la interval de 8 ore
Febra tifoida si paratifoida500 mg pana la 2 g la interval de 8 ore
Infectii ale articulatiilor protetice500 mg pana la 1 g la interval de 8 ore
Profilaxia endocarditei2 g pe cale orala, o singura doza cu 30 pana la 60de minute inaintea procedurii
Eradicarea Helicobacter pylori750 mg pana la 1g de doua ori pe zi in asociere cu un inhibitor de pompa de protoni (de exemplu omeprazol, lansoprazol) si alt antibiotic (de exemplu claritromicina, metronidazol) timp de 7zile
Boala Lyme (vezi punctul 4.4)Stadiu incipient: 500 mg pana la 1 g la interval de e 8 ore, pana la maximum 4 g pe zi in doze divizate, timp de 14 zile (10 pana la 21 de zile) Stadiu final (implicare sistemica): 500 mg pana la 2 g la interval de 8 ore, pana la maximum 6 g pe zi indoze divizate, timp de 10 pana la 30 de zile
*Trebuie avute in vedere instructiunile oficiale de tratament pentru fiecare recomandare

Copii mai mic de 40 kg

La copiii cu varsta sub 6 ani este indicata administrarea de amoxicilina cu forme farmaceutice adecvate varstei.

La copiii care cantaresc 40 kg sau mai mult trebuie sa se administreze doza recomandata pentru adult.

Doze recomandate:

+Indicatie+Doza
Sinuzita bacteriana acuta20 pana la 90 mg/kg si zi in doze divizate*
Otita medie acuta
Pneumonie dobandita in comunitate
Cistita acuta
Pielonefrita acuta
Abces dentar cu celulita raspandita
Amigdalita si faringita streptococica acuta40 pana la 90 mg/kg si zi in doze divizate*
Febra tifoida si paratifoida100 mg/kg si zi in trei doze divizate
Profilaxia endocarditeio singura doza de 50 mg/kg, administrata oral, cu30 pana la 60 de minute inaintea procedurii
Boala Lyme (vezi punctul 4.4)Stadiu incipient: 25 pana la 50 mg/kg si zi in trei doze divizate, timp de 10 pana la 21 de zile Stadiu final (implicare sistemica): 100 mg/kg si zi,in trei doze divizate, timp de 10 pana la 30 de zile
+ Trebuie avute in vedere instructiunile oficiale de tratament pentru fiecare recomandare.*Schemele terapeutice cu administrare a dozei de doua ori pe zi trebuie luate in considerare doar atunci cand doza este situata in intervalul superior de valori de doze.

Varstnici

Nu este considerata necesara ajustarea dozei.

Insuficienta renala

RFG (ml/min)Adulti, adolescenti si copii ≥ 40kgCopii mai mic de 40 kg
mai mare de 30nu este necesara ajustareanu este necesara ajustarea
10 pana la 30maximum 500 mg de doua ori pe zi15 mg/kg de doua ori pe zi (maximum 500 mg de doua oripe zi)
mai mica de 10maximum 500 mg pe zi.15 mg/kg, sub forma de dozaunica zilnica (maximum 500 mg)

La pacientii care efectueaza sedinte de hemodializa Amoxicilina poate fi indepartata din circulatie prin hemodializa.

Hemodializa
Adulti, adolescenti si copii ≥ 40 kg15 mg/kg si zi, sub forma de doza unica zilnica. inainte de hemodializa trebuie administrata o doza suplimentara de 15 mg/kg. Pentru a reface concentratiile plasmatice ale medicamentului, dupa hemodializa trebuie administrata o alta doza de 15mg/kg.

La pacientii care efectueaza sedinte de dializa peritoneala

Amoxicilina maximum 500 mg pe zi.

Insuficienta hepatica

Este necesara o stabilire atenta a dozelor si monitorizarea functiei hepatice la intervale regulate (vezi punctele 4.4 si 4.8).

Mod de administrare

Amoxicilina Forte Farmex se administreaza oral.

Absorbtia Amoxicilina Forte Farmex nu este afectata de alimente. Capsulele se inghit cu o cantitate suficienta de apa, fara a deschide capsula.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa, la oricare dintre peniciline sau la oricare dintre excipientii enumerati la punctul 6.1.

Istoric de reactie de hipersensibilitate imediata severa (de exemplu anafilaxie) la un alt medicament beta- lactamic (de exemplu cefalosporina, carbapenem sau monobactam).

-Copii cu greutatea sub 40 kg.

Atentionari
Reactii de hipersensibilitate

Inainte de a incepe terapia cu amoxicilina, trebuie investigat cu atentie daca au existat anterior reactii de hipersensibilitate la penicilina, cefalosporine sau alte medicamente beta-lactamice (vezi punctele 4.3 si 4.8).

La pacientii tratati cu penicilina au fost raportate reactii de hipersensibilitate (anafilactoide) grave si ocazional leatale. Este mai probabil ca aceste reactii sa se manifeste la persoanele cu istoric de hipersensibilitate la penicilina si la persoanele atopice. Daca se manifesta o reactie alergica, terapia cu amoxicilina trebuie intrerupta si instituita o terapie alternativa potrivita.

Microorganisme non-susceptibile

Amoxicilina nu este adecvata pentru tratamentul anumitor tipuri de infectii, cu exceptia cazului in care microorganismul patogen implicat este deja stabilit si cunoscut ca fiind susceptibil sau exista o foarte mare probabilitate ca tratamentul cu amoxicilina sa fie adecvat pentru microorganismul patogen implicat (vezi punctul 5.1). Acest lucru este valabil mai ales atunci cand se are in vedere tratamentul pacientilor cu infectii ale tractului urinar si infectii severe ale urechii, nasului si gatului.

Convulsii

Convulsiile se pot manifesta la pacientii cu disfunctie renala, la cei care utilizeaza doze mari sau la pacientii cu predispozitie (de exemplu istoric de episoade convulsive, epilepsie sau tulburari de tip meningeal (vezi punctul 4.8).

Insuficienta renala

La pacientii cu insuficienta renala, doza trebuie ajustata in functie de gradul de insuficienta (vezi punctul 4.2).

Reactii cutanate

Aparitia la inceperea tratamentului a unui eritem generalizat, insotit de febra si aparitia de pustule poate reprezenta un simptom de pustuloza exantematica acuta generalizata (PEAG, vezi punctul 4.8). Aceasta reactie necesita intreruperea tratamentului cu amoxicilina si reprezinta o contraindicatie pentru orice administrare ulterioara.

Amoxicilina trebuie evitata daca exista suspiciune de mononucleoza infectioasa, intrucat aparitia unei iritatii morbiliforme a fost asociata acestei afectiuni, ca urmare a utilizarii de amoxicilina.

Reactia Jarisch-Herxheimer

Reactia Jarisch-Herxheimer a fost observata ca urmare a tratamentului cu amoxicilina pentru boala Lyme (vezi punctul 4.8). Este consecinta directa a activitatii bactericide a amoxicilinei asupra bacteriei care cauzeaza boala Lyme, spirocheta Borrelia burgdorferi. Pacientii trebuie informati ca aceasta este o consecinta des intalnita si, de regula, auto-limitanta a tratamentului cu antibiotice pentru boala Lyme.

Cresterea in exces a microorganismelor non-susceptibile

Utilizarea prelungita poate determina, ocazional, cresterea in exces a organismelor non-susceptibile. Cazurile de colita asociate tratamentului cu antibiotic au fost raportate pentru aproape toate medicamentele antibacteriene, iar gravitatea poate varia de la usoara la potential letala (vezi punctul 4.8). Drept urmare, este importanta luarea in considerare a acestui diagnostic la pacientii care prezinta diaree in timpul terapiei sau ca urmare a administrarii oricaror antibiotice. In cazul in care se manifesta colita asociata tratamentului cu antibiotic, administrarea amoxicilinei trebuie intrerupta imediat, se va solicita consult medical si va fi inceputa o terapie corespunzatoare. Medicamentele anti-peristaltice sunt contraindicate in aceasta situatie.

Terapie prelungita

Evaluarea periodica a functiei organelor - in timpul terapiei prelungite se recomanda evaluarea functiilor renala, hepatica si hematopoietica. Au fost raportate cazuri de crestere a valorilor serice ale enzimelor hepatice si de modificare a hemogramei (vezi punctul 4.8).

Anticoagulante

Prelungirea timpului de protrombina a fost rareori raportata la pacientii tratati cu amoxicilina. In cazul prescrierii concomitente de anticoagulante este necesara o monitorizare corespunzatoare. Este posibil sa fie necesare ajustari ale dozei de anticoagulante orale, pentru a mentine nivelul dorit de anti-coagulare (vezi punctele 4.5 si 4.8).

Cristaluria

La pacientii cu debit urinar redus, cazurile de cristalurie au fost observate foarte rar, predominant in cazul terapiei administrate parenteral. In timpul administrarii dozelor mari de amoxicilina, se recomanda mentinerea consumului de lichide si a debitului urinar la standarde corespunzatoare, pentru a reduce posibilitatea manifestarii cristaluriei asociate utilizarii amoxicilinei. La pacientii cu catetere vezicale, se recomanda verificarea in mod regulat a permeabilitatii cateterelor (vezi punctele 4.8 si 4.9).

Interferenta cu investigatiile diagnostice

Este posibil ca valorile mari ale concentratiilor plasmatice si urinare de amoxicilina sa influenteze anumite analize de laborator. Din cauza concentratiilor mari de amoxicilina din urina, metodele chimice genereaza adesea rezultate fals pozitive.

In timpul tratamentului cu amoxicilina, se recomanda ca la testarea prezentei glucozei in urina sa fie folosite metodele enzimatice bazate pe glucozoxidaza.

Prezenta amoxicilinei poate modifica rezultatele analizelor pentru estriol la femeile gravide. Amoxicilina Forte Farmex contine azorubina (E 122). Poate provoca reactii alergice.

Interactiuni
Probenecid

Nu se recomanda utilizarea concomitenta cu probenecid. Probenecidul scade secretia tubulara renala de amoxicilina. Utilizarea concomitenta de probenecid poate determina concentratii plasmatice crescute si prelungite de amoxicilina.

Alopurinol

Administrarea concomitenta de alopurinol in timpul tratamentului cu amoxicilina poate creste probabilitatea producerii de reactii cutanate alergice.

Tetraciclinele

Tetraciclinele si alte medicamente bacteriostatice pot influenta efectele bactericide ale amoxicilinei.

Anticoagulante orale

Anticoagulantele orale si antibioticele pe baza de penicilina au fost utilizate pe scara larga in practica, fara a se raporta interactiuni. Totusi, in literatura de specialitate sunt mentionate cazuri de rate normalizate internationale crescute la pacientii care au continuat tratamentul cu acenocumarol sau warfarina si carora le-a fost prescris concomitent si tratament cu amoxicilina. Daca este necesara administrarea concomitenta, timpul de protrombina sau rata normalizata internationala trebuie monitorizate cu atentie dupa initierea sau oprirea tratamentului cu amoxicilina. Mai mult, este posibil sa fie necesare ajustari ale dozei de anticoagulante orale (vezi punctele 4.4 si 4.8).

Metotrexat

Penicilinele pot reduce excretia de metotrexat, cauzand o posibila crestere a nivelului de toxicitate a acestuia.

Sarcina
Sarcina

Studiile la animale nu indica efecte nocive directe sau indirecte in ceea ce priveste toxicitatea asupra functie de reproducere. Datele limitate referitoare la utilizarea amoxicilinei in timpul sarcinii la om nu indica un risc accentuat de malformatii congenitale. Amoxicilina poate fi utilizata in timpul sarcinii atunci cand beneficiile potentiale depasesc riscurile potentiale asociate tratamentului.

Alaptare

Amoxicilina este excretata in laptele matern in cantitati mici, cu posibil risc de sensibilizare. Drept urmare, nou-nascutul alaptat la san poate prezenta diaree si infectie fungica a mucoaselor, astfel incat este posibil sa fie necesara intreruperea alaptarii. Amoxicilina trebuie utilizata in timpul alaptarii, doar dupa ce medicul curant evalueaza raportul beneficii/riscuri.

Fertilitatea

Nu exista date referitoare la efectele amoxicilinei asupra fertilitatii la om.

Studiile la animale referitoare la toxicitatea asupra functie de reproducere nu au aratat existenta unor efecte asupra fertilitatii.

Condus auto
Nu au fost efectuate studii cu privire la efectele asupra abilitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Totusi, pot aparea reactii adverse (de exemplu reactii alergice, ameteala, convulsii), care pot influenta abilitatea de a conduce vehicule si a folosi utilaje (vezi punctul 4.8).

Reactii adverse
Cele mai des raportate reactii adverse la medicament (RAM) sunt diareea, greata si eruptiile cutanate. RAM la amoxicilina, derivate din studiile clinice si urmarirea dupa punerea pe piata, sunt clasificate conform bazei de date MedDRA pe aparate, sisteme si organe si sunt enumerate mai jos.

Terminologia de mai jos este folosita pentru a clasifica incidenta reactiilor adverse. Foarte frecvente (≥1/10)

Frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10)

Mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100) Rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000)

Foarte rare (mai putin de 1/10000)

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Infectii si infestari
Foarte rareCandidoza mucocutanata
Tulburari hematologice si limfatice
Foarte rareLeucopenie reversibila (inclusiv neutropenie sau agranulocitoza severa), trombocitopenie reversibila si anemie hemolitica. Prelungire a timpului de sangerare si a timpului deprotrombina (vezi punctul 4.4).
Tulburari ale sistemului imunitar
Foarte rareReactii alergice severe, inclusiv angioedem, anafilaxie, boala serului si vasculita dehipersensibilitate (vezi sectiunea 4.4).
Cu frecventa necunoscutaReactia Jarisch-Herxheimer (vezi punctul 4.4).
Tulburari ale sistemului nervos
Foarte rareHiperkinezie, ameteala si convulsii (vezi punctul4.4).
Tulburari gastro-intestinale
*FrecventeDiaree si greata
*Mai putin frecventeVarsaturi
Foarte rareColita asociata tratamentului cu antibiotic (inclusiv colita pseudomembranoasa si colita hemoragica, vezi punctul 4.4).Limba neagra viloasa
Tulburari hepatobiliare
Foarte rareIcter hepatic si colestatic. O crestere moderata avalorilor serice ale AST si/sau ALT.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
*FrecventeEruptii cutanate
*Mai putin frecventeUrticarie si prurit
Foarte rareReactii cutanate, cum sunt eritem polimorf,sindromul Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica, dermatita buloasa si exfoliativa si pustuloza
 exantematoasa generalizata acuta (PEGA) (vezi punctul 4.4).
Tulburari renale si ale cailor urinare 
Foarte rareNefrita interstitialaCristalurie (vezi punctele 4.4. si 4.9 Supradozaj)
* Incidenta acestor evenimente adverse a fost determinata in cadrul studiilor clinice la care au participataproximativ 6000 de pacienti adulti, adolescenti si copii carora le-a fost administrata amoxicilina.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Semne si simptome de supradozaj

Simptomele gastrointestinale (cum sunt greata, varsaturile si diareea) si tulburarile echilibrelor hidric si electrolitic pot fi evidente. Au fost observate cazuri de cristalurie asociata tratamentului cu amoxicilina, care in anumite situatii a determinat insuficienta renala. La pacientii cu disfunctie renala sau la cei carora li se administreaza doze mari pot aparea convulsii (vezi punctele 4.4 si 4.8).

Abordarea terapeutica a intoxicatiei

Simptomele gastrointestinale pot fi tratate simptomatic, acordandu-se o atentie speciala echilibrului hidroelectrolitic.

Amoxicilina poate fi indepartata din circulatia plasmatica prin hemodializa.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: peniciline cu spectru larg, codul ATC: J01CA04. Mecanism de actiune

Amoxicilina este o penicilina semi-sintetica (antibiotic beta-lactamic) care inhiba una sau mai multe enzime (numite adesea proteine care leaga penicilina, PBP) din calea de biosinteza a peptidoglicanului bacterian, care este o componenta structurala a peretelui celulei bacteriene. Inhibarea sintezei peptidoglicanului determina o slabire a peretelui celular, urmata de regula de liza si moartea celulei.

Amoxicilina este susceptibila la degradare prin beta-lactamazele produse de bacteriile rezistente, drept urmare spectrul de actiune al amoxicilinei in monoterapie nu include microorganismele care produc aceste enzime.

Relatia farmacocinetica / farmacodinamica

Timpul peste concentratia minima inhibitorie (T mai mare ca CMI) este considerat principalul parametru care evalueaza eficacitatea amoxicilinei.

Mecanisme de rezistenta

Principalele mecanisme de rezistenta la amoxicilina sunt:

Inactivare prin beta-lactamaze bacteriene.

Modificarea PBP, care reduce afinitatea substantei antibacteriene pentru tinta.

Mecanismele de tipul impermeabilitatea bacteriei sau pompa de eflux pot cauza sau contribui la rezistenta bacteriana, mai ales a bacteriilor Gram-negativ.

Valori critice

Valorile critice ale CMI pentru amoxicilina sunt cele ale Comitetului European pentru Testarea Susceptibilitatii Antimicrobiene (EUCAST) versiunea 5.0.

MicroorganismValoare critica CMI (mg/l)
Susceptibil ≤Rezistent >
Enterobacteriaceae188
Staphylococcus spp.2NotaNota2
3Enterococcus spp.48
Streptococi din grupele A, B, Cşi G4NotaNota4
Streptococcus pneumoniae5NotaNota5
Streptococi din grupul viridans0,52
Haemophilus influenzae6262
Moraxella catarrhalis7NotaNota7
Neisseria meningitidis0,1251
Anaerobi Gram-pozitiv, cu8exceptia Clostridium difficile48
8Anaerobi Gram-negativ0,52
Helicobacter pylori90,12590.125
Pasteurella multocida11
Valori critice care nu au legatura10cu specia28
1Tipul salbatic de bacterii Enterobacteriaceae este clasificat ca fiind susceptibil la aminopeniciline. Anumite tari prefera sa clasifice tipurile salbatice de E. coli şi P. mirabilis ca fiind intermediare. Cand acest lucru este valabil in cazul tarii dumneavoastra, se va lua in calcul valoarea critica CMI S ≤ 0.5 mg/l mg/l2Cei mai multi stafilococi sunt producatori de penicilinaza, fapt care ii face rezistenti la amoxicilina. Tipurile rezistente la meticilina sunt, cu cateva exceptii, rezistente la toate medicamentele beta-lactamice. 3Susceptibilitatea la amoxicilina poate fi derivata din cea la ampicilina4Susceptibilitatea grupelor de streptococi A, B, C şi G la peniciline este derivata din susceptibilitatea la benzilpenicilina. 5Valorile critice se refera doar la tipurile care nu sunt de tip meningeal. Pentru tipurile clasificate ca intermediare fata de ampicilina, se va evita tratamentul pe cale orala cu amoxicilina. Susceptibilitatea este derivata din CMI a ampicilinei. 6Valorile critice au la baza administrarea intravenoasa. Izolatele descoperite ca producatoare de beta- lactamaze trebuie raportate ca fiind rezistente.7 Microorganismele producatoare de beta-lactamaza trebuie raportate ca fiind rezistente8Susceptibilitatea la amoxicilina poate fi derivata din cea la benzilpenicilina.
9Valorile critice au la baza valorile limita epidemiologice (ECOFF), care fac distinctia intre tipurile salbatice şi cele cu susceptibilitate redusa.10Valorile critice neasociate speciei au la baza administrarea de doze de cel putin 0,5 g x 3 sau 4 dozezilnice (1,5 pana la 2 g pe zi).

 

Prevalenta rezistentei poate varia in functie de localizarea geografica si de timp pentru speciile selectate, fiind de dorit sa existe informatii locale referitoare la rezistenta, mai ales in cazul tratarii infectiilor severe. Dupa cum este necesar, se recomanda solicitarea opiniilor avizate atunci cand prevalenta rezistentei este de asemenea natura incat utilitatea medicamentului in cel putin cateva tipuri de infectii este pusa la indoiala.

Susceptibilitatea la amoxicilina a microorganismelor in vitro
Specii susceptibile in mod frecvent
Aerobi Gram-pozitiv:Enterococcus faecalisStreptococi beta-hemolitici (Grupele A, B, C si G)Listeria monocytogenes
Specii pentru care rezistenta dobandita poate fi o problema
Aerobi Gram-negativ: Escherichia coli Haemophilus influenzae Helicobacter pylori Proteus mirabilis Salmonella typhi Salmonella paratyphi Pasteurella multocida
Aerobi Gram-pozitiv: Stafilococ coagulazo- negativ Staphylococcus aureus** Streptococcus pneumoniaeStreptococi din grupul viridans
Anaerobi Gram-pozitiv:Clostridium spp.
Anaerobi Gram-negativ:Fusobacterium spp.
Altele:Borrelia burgdorferi
Microorganisme inerent rezistente *
Aerobi Gram-pozitiv:Enterococcus faecium†
Aerobi Gram-negativ:Acinetobacter spp. Enterobacter spp. Klebsiella spp.Pseudomonas spp.
Anaerobi Gram-negativ:Bacteroides spp. (multe tulpini de Bacteroides fragilis sunt rezistente).
Altele:Chlamydia spp.Mycoplasma spp.Legionella spp.

* Susceptibilitate intermediara naturala in absenta mecanismului de rezistenta dobandit.

**Aproape toate tulpinile de S.aureus sunt rezistente la amoxicilina, din cauza faptului ca produc penicilinaza. in plus, toate tulpinile rezistente la meticilina sunt rezistente la amoxicilina.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Amoxicilina disociaza total in solutie apoasa cu pH fiziologic. Este absorbita rapid si eficient daca este administrata pe cale orala. In urma administrarii pe cale orala, amoxicilina este biodisponibila in proportie de 70%. Timpul pana la atingerea concentratiei plasmatice maxime (T )max este de aproximativ o ora.

Mai jos sunt prezentate rezultatele farmacocinetice pentru un studiu, in care o doza de amoxicilina de 250 mg a fost administrata preprandial de trei ori pe zi grupurilor de voluntari sanatosi.

Cmax*TmaxASC (0-24 ore)T1/2
(μg/ml)(ore)(μg·ora/ml)(ore)
3,3 ± 1,121,5 (1,0-2,0)26,7 ± 4,561,36 ± 0,56
*Medie (interval)

In intervalul de doze de 250 pana la 3000 mg, biodisponibilitatea (masurata ca C si ASC) max este liniara proportional cu doza. Absorbtia nu este influentata de ingestia simultana de alimente.

Pentru eliminarea amoxicilinei poate fi folosita hemodializa.

Distributie

Un procent de aproximativ 18% din totalul amoxicilinei plasmatice este legat de proteine, iar volumul aparent de distributie este de aproximativ 0,3 pana la 0,4 l/kg.

In urma administrarii intravenoase, amoxicilina a fost identificata in vezica urinara, tesutul abdominal, piele, grasime, tesuturile musculare, lichidele sinoviale si peritoneale, fiere si puroi. Amoxicilina nu difuzeaza corespunzator in lichidul cefalorahidian.

Din studiile la animale nu au rezultat dovezi referitoare la retentia semnificativa in tesuturi a metabolitilor medicamentului. Amoxicilina, asemenea majoritatii penicilinelor, poate fi detectata in laptele matern (vezi punctul 4.6).

S-a demonstrat ca amoxicilina poate strabate bariera placentara (vezi punctul 4.6). Metabolizare

Amoxicilina este excretata partial in urina sub forma acidului peniciloic inactiv, in cantitati echivalente de pana la 10 - 25% din doza initiala.

Eliminare

Calea principala pentru eliminarea amoxicilinei este renala.

Amoxicilina are o durata medie a timpului de injumatatire plasmatica prin eliminare de aproximativ o ora si un clearance total mediu de aproximativ 25 l/ora la subiecti sanatosi. Aproximativ 60 pana la 70% din doza de amoxicilina este excretata nemodificata in urina in primele 6 ore, dupa administrarea unei singure doze de 250 mg sau 500 mg de amoxicilina. Diferite studii au constatat ca excretia urinara este 50-85% pentru amoxicilina, pe parcursul a 24 de ore.

Administrarea concomitenta de probenecid intarzie excretia amoxicilinei (vezi punctul 4.5).

Varsta

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al amoxicilinei este similar la copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 2 ani, copii mai mari, adolescenti si adulti. Pentru copiii foarte mici (inclusiv nou-nascutii prematuri) in prima saptamana de viata frecventa de administrare nu trebuie sa depaseasca doua administrari pe zi, din cauza imaturitatii caii renale de eliminare. Intrucat pacientii varstnici sunt mai predispusi sa aiba functie renala deficitara, doza trebuie selectata cu atentie si poate fi utila monitorizarea functiei renale.

Sex

In urma administrarii orale de amoxicilina la subiecti sanatosi de sex masculin si feminin, sexul nu a avut un impact semnificativ asupra farmacocineticii amoxicilinei.

Insuficienta renala

Clearance-ul total al amoxicilinei serice scade proportional cu scaderea functiei renale (vezi punctele 4.2 si 4.4).

Insuficienta hepatica

Dozele pentru pacientii cu insuficienta hepatica trebuie selectate cu atentie, iar functia hepatica trebuie monitorizata la intervale regulate.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, si toxicitatea asupra functiei de reproducere si dezvoltarii

Nu au fost desfasurate studii cu amoxicilina in ceea ce priveste carcinogenicitatea.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 06.02.2023

Categorii de produse